ÎNARMAT CU O RĂBDARE DE FIER, UN TÎNĂR DE 27 DE ANI A ESCALADAT PLICTISEALA PENTRU A-L ÎMPIEDICA PE LIDERUL SUPREM SĂ LINIȘTEASCĂ VREMEA

 Un cercetător australian înarmat cu o răbdare de fier a descoperit cel mai dotat miliped de pe planetă – 1.300 de piciorușe –, stabilind astfel un nou record în lumea insectelor, precedentul fiind de numai 750. În acest timp, un cercetător american a descoperit în interiorul unui diamant provenit din Botswana un mineral necunoscut pînă acum, botezat davemaoită, care poate înmagazina elemente radioactive precum uraniu, thoriu și potasiu-40, responsabile pentru căldura magmei din interiorul Pămîntului. Cui ați oferi acest diamant? (M. C.)

 Un tînăr de 27 de ani, cetățean italian, a încercat să pătrundă ilegal în incinta Muzeului Colecțiilor de Artă din București. Tînărul ar fi plecat de la o petrecere care se desfășura într-un local din vecinătate și a fost zărit de un jandarm cînd încerca să se cațere pe clădirea muzeului. Citind știrea, m-am gîndit că nevoia de artă a fost atît de mare încît omul n-a mai putut aștepta dimineața. Adevărul e, însă, întotdeauna mai prozaic: bărbatul băuse mult, voia să se întoarcă la petrecere și a confundat clădirile. (A. M. S.)

 A doua zi de Crăciun, un irlandez abțiguit, care venea din Centrul Vechi, a escaladat gardul Parlamentului, a spart un geam și a reușit să pătrundă în clădire. Luat în primire de forțele de ordine și dus la secția de Poliție, acesta a declarat că a confundat Parlamentul cu un hotel. O ingenuă declarație politică. (S. G.)

 Un model din Brazilia s-a căsătorit cu ea însăși într-o ceremonie oficiată în luna septembrie. Femeia de 33 de ani a spus că s-a săturat să se bazeze pe bărbați și că nici unul nu este suficient de bun pentru ea, așa că nu a avut nici o problemă să meargă singură la altar, îmbrăcată în rochie de mireasă. Totuși, se pare că fericitul mariaj a durat doar 90 de zile, pentru că acum brazilianca vrea să divorțeze de ea însăși, fiindcă s-a îndrăgostit de altcineva. O concluzie pentru psihologi – nici măcar relațiile între noi înșine nu mai sînt ce au fost odată. Intervin plictiseala, rutina, posibil adulterul. (A. P.)

 O femeie a fost arestată miercuri în sudul Spaniei pentru că şi-a răpit copiii pentru a-l împiedica pe fostul ei soţ să-i vaccineze împotriva COVID-19. Ce face pandemia din om! (A. M. S.)

 În Coreea de Nord, unde cei mai mulți oameni obișnuiți fac foamea, liderul suprem s-a îngrășat peste măsură, ajungînd pînă la greutatea venerabilă de 140 de kilograme. De ceva vreme însă, Kim Jong-un a început să slăbească vizibil. Oare o fi trecut la dietă? Oare nu mai e hrană suficientă nici măcar pentru el? Oare o fi atins de vreo boală grea? Tot felul de analiști încearcă să ghicească mersul treburilor politice după kilogramele în plus ori în minus ale dictatorului. Oricum ar fi, cît e în viață, foametea e vie, și ea. (M. M.)

 În vreme ce mulți analiști se așteptau la o agresiune rusească asupra Ucrainei, iată că trupele rusești au intrat în Kazahstan, chipurile ca să liniștească o rebeliune. Nu cred că cineva a prevăzut o asemenea desfășurare a evenimentelor. Pare a fi un caz în care se potrivește vechea și cunoscuta zicală „Nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește“. Doar că, în cazul de față, „nimeritul” are conotații tragice. (A. M.)  

 Șalvarlee (citit șalvarli) înseamnă în limba persană „jeanși” – din şalvar (pantalon) și Lee, prima marcă de blugi importată în Iran, cu ani în urmă, pe vremea Șahului. (M. P.)

ÎN TOT ACEST TIMP, DEȚINĂTORUL TERIBILEI FUNCȚII LUCRA LA O METAFORĂ EXACTĂ

 Sonda solară Parker, lansată de NASA în spațiu în 2018, a ajuns pînă la corona, atmosfera Soarelui, aflată la aproape 13 milioane de kilometri de centrul Soarelui. E primul obiect creat de mîna omului care s-a apropiat atît de mult de Soare. În tot acest timp, în Australia se lucra la construcția unui monolit indestructibil, din oțel și granit, de mărimea unui autobuz, care anul viitor va deveni cutia neagră a planetei, colectînd informații despre temperaturi la sol și în oceane, niveluri de CO2, specii extincte, consum de energie, numărul populației etc., altfel spus înregistrînd probabila distrugere a planetei din următoarea jumătate de secol în încercarea de a preveni potențiale viitoare civilizații să repete greșelile omenirii. (M. C.)

 Nu știu dacă ați băgat de seamă, dar de la o vreme cuvîntul „halucinant” e la mare căutare prin presa românească. Într-o singură dimineață, trecînd prin presa noastră, am aflat că următoarele lucruri sînt halucinante: ținerea unui tip în carantină deși are test PCR negativ; răspunsul „1 din 4” dat de ministrul Educației întrebării unui reporter: „Cîți elevi vor beneficia de bursă?”; vaccinarea unui copil de către o profesoară care s-a crezut cadru medical; cota la care au ajuns acțiunile Apple; un accident auto în care o mașină a intrat într-o casă; atitudinea Poliției australiene față de Djokovici, dar, în alte publicații, și atitudinea lui Djokovici față de vaccin (poporul internaut încă dezbate cu foc care dintre cele două atitudini e mai halucinantă: a Poliției sau a lui Djokovici); pierderea unei sarcini din cauza medicilor; motivul pentru care o polițistă s-a împușcat în cap (era geloasă); motivul pentru care Ribéry a ratat transferul la Real Madrid; întîrzierea cu care Poliția a evacuat un mall după primirea unei amenințări cu bombă; declarația văduvei lui Victor Socaciu despre cauza morții folkistului; o amintire a lui Mitică Dragomir din biroul fostului șef al Securității ceaușiste, anume aceea în care Postelnicu, deținătorul teribilei funcții, i-a spus șefului Miliției din acea vreme, pe nume Nuță, despre Dragomir, cu Dragomir de față, că e un idiot – și aici m-am oprit, că începusem deja să halucinez… (S. V.)

 În orașul german Zweibrücken din Palatinat, radarul poliției rutiere a depistat un contravenient care circula cu 43 km/h, într-o zonă rezidențială cu viteză limitată la 30 km/h. Dar, stupoare, în fotografia surprinsă de aparatul radar apărea nu un autovehicul, ci o pasăre exotică viu colorată: Psittacula krameri sau papagalul cu guler trandafiriu, o specie de origine afro-indiană naturalizată în mod misterios, în urmă cu cîteva decenii, în mai multe regiuni vest-europene. O posibilă metaforă a valurilor de migrație. (M. P.)

 Într-o plimbare prin Afumați și Fundeni, vom citi niște nume de firme: Lili & Condor SRL, Lord Magic SRL, Saci Rafie Trading SRL, Esoteric Bross SRL, 2U2Me Microstrong SRL, La Nuci SRL, Ideal Capital Group SRL, Penița Veselă SRL, Bar La Două Surori SRL, Aventura Vura SRL, Mohuța Cubic Comerț SRL, Extrem Cubic SRL, Fructul Perfect Concept SRL, Bio Brichete SRL, Prăvălia Cu Pastramă SRL, Zozoco Best SRL, Sub Zero Investment SRL, Îngeraș Fermecat SRL, Mandala Norocoasă 888 SRL, Rafturi Comerciale SRL, H & Q Noroc 2014 SRL, Misterul Vinului SRL, Blue Eyes Suprem SRL, Carafa Mekatronica SRL, Mobilierii SRL, Tactic Family SRL, Iluminat Ieftin Garantat SRL, Moft Delivery SRL, Ora Exactă În Top SRL, Decenu Noi Retail SRL, Albina Orhideea SRL, Trandafiri Albe Avantaj SRL, Potol Bun SRL, Poame Bogate For You SRL, Navigație Bună SRL, Sens Unic Imobiliare SRL, Pui La Jar Delicios SRL, Saga Serendipity SRL, Armonie Și Ascensiune SRL, Fierarul Fericit 2017 SRL, Servicii Extinse SRL, Totul Din Carton SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu