Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 927 din 13 – 19 ianuarie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNARMAT CU O RĂBDARE DE FIER, UN TÎNĂR DE 27 DE ANI A ESCALADAT PLICTISEALA PENTRU A-L ÎMPIEDICA PE LIDERUL SUPREM SĂ LINIȘTEASCĂ VREMEA

 Un cercetător australian înarmat cu o răbdare de fier a descoperit cel mai dotat miliped de pe planetă – 1.300 de piciorușe –, stabilind astfel un nou record în lumea insectelor, precedentul fiind de numai 750. În acest timp, un cercetător american a descoperit în interiorul unui diamant provenit din Botswana un mineral necunoscut pînă acum, botezat davemaoită, care poate înmagazina elemente radioactive precum uraniu, thoriu și potasiu-40, responsabile pentru căldura magmei din interiorul Pămîntului. Cui ați oferi acest diamant? (M. C.)

 Un tînăr de 27 de ani, cetățean italian, a încercat să pătrundă ilegal în incinta Muzeului Colecțiilor de Artă din București. Tînărul ar fi plecat de la o petrecere care se desfășura într-un local din vecinătate și a fost zărit de un jandarm cînd încerca să se cațere pe clădirea muzeului. Citind știrea, m-am gîndit că nevoia de artă a fost atît de mare încît omul n-a mai putut aștepta dimineața. Adevărul e, însă, întotdeauna mai prozaic: bărbatul băuse mult, voia să se întoarcă la petrecere și a confundat clădirile. (A. M. S.)

 A doua zi de Crăciun, un irlandez abțiguit, care venea din Centrul Vechi, a escaladat gardul Parlamentului, a spart un geam și a reușit să pătrundă în clădire. Luat în primire de forțele de ordine și dus la secția de Poliție, acesta a declarat că a confundat Parlamentul cu un hotel. O ingenuă declarație politică. (S. G.)

 Un model din Brazilia s-a căsătorit cu ea însăși într-o ceremonie oficiată în luna septembrie. Femeia de 33 de ani a spus că s-a săturat să se bazeze pe bărbați și că nici unul nu este suficient de bun pentru ea, așa că nu a avut nici o problemă să meargă singură la altar, îmbrăcată în rochie de mireasă. Totuși, se pare că fericitul mariaj a durat doar 90 de zile, pentru că acum brazilianca vrea să divorțeze de ea însăși, fiindcă s-a îndrăgostit de altcineva. O concluzie pentru psihologi – nici măcar relațiile între noi înșine nu mai sînt ce au fost odată. Intervin plictiseala, rutina, posibil adulterul. (A. P.)

 O femeie a fost arestată miercuri în sudul Spaniei pentru că şi-a răpit copiii pentru a-l împiedica pe fostul ei soţ să-i vaccineze împotriva COVID-19. Ce face pandemia din om! (A. M. S.)

 În Coreea de Nord, unde cei mai mulți oameni obișnuiți fac foamea, liderul suprem s-a îngrășat peste măsură, ajungînd pînă la greutatea venerabilă de 140 de kilograme. De ceva vreme însă, Kim Jong-un a început să slăbească vizibil. Oare o fi trecut la dietă? Oare nu mai e hrană suficientă nici măcar pentru el? Oare o fi atins de vreo boală grea? Tot felul de analiști încearcă să ghicească mersul treburilor politice după kilogramele în plus ori în minus ale dictatorului. Oricum ar fi, cît e în viață, foametea e vie, și ea. (M. M.)

 În vreme ce mulți analiști se așteptau la o agresiune rusească asupra Ucrainei, iată că trupele rusești au intrat în Kazahstan, chipurile ca să liniștească o rebeliune. Nu cred că cineva a prevăzut o asemenea desfășurare a evenimentelor. Pare a fi un caz în care se potrivește vechea și cunoscuta zicală „Nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește“. Doar că, în cazul de față, „nimeritul” are conotații tragice. (A. M.)  

 Șalvarlee (citit șalvarli) înseamnă în limba persană „jeanși” – din şalvar (pantalon) și Lee, prima marcă de blugi importată în Iran, cu ani în urmă, pe vremea Șahului. (M. P.)

p24 mplesu img 3451 jpg jpeg

ÎN TOT ACEST TIMP, DEȚINĂTORUL TERIBILEI FUNCȚII LUCRA LA O METAFORĂ EXACTĂ

 Sonda solară Parker, lansată de NASA în spațiu în 2018, a ajuns pînă la corona, atmosfera Soarelui, aflată la aproape 13 milioane de kilometri de centrul Soarelui. E primul obiect creat de mîna omului care s-a apropiat atît de mult de Soare. În tot acest timp, în Australia se lucra la construcția unui monolit indestructibil, din oțel și granit, de mărimea unui autobuz, care anul viitor va deveni cutia neagră a planetei, colectînd informații despre temperaturi la sol și în oceane, niveluri de CO2, specii extincte, consum de energie, numărul populației etc., altfel spus înregistrînd probabila distrugere a planetei din următoarea jumătate de secol în încercarea de a preveni potențiale viitoare civilizații să repete greșelile omenirii. (M. C.)

 Nu știu dacă ați băgat de seamă, dar de la o vreme cuvîntul „halucinant” e la mare căutare prin presa românească. Într-o singură dimineață, trecînd prin presa noastră, am aflat că următoarele lucruri sînt halucinante: ținerea unui tip în carantină deși are test PCR negativ; răspunsul „1 din 4” dat de ministrul Educației întrebării unui reporter: „Cîți elevi vor beneficia de bursă?”; vaccinarea unui copil de către o profesoară care s-a crezut cadru medical; cota la care au ajuns acțiunile Apple; un accident auto în care o mașină a intrat într-o casă; atitudinea Poliției australiene față de Djokovici, dar, în alte publicații, și atitudinea lui Djokovici față de vaccin (poporul internaut încă dezbate cu foc care dintre cele două atitudini e mai halucinantă: a Poliției sau a lui Djokovici); pierderea unei sarcini din cauza medicilor; motivul pentru care o polițistă s-a împușcat în cap (era geloasă); motivul pentru care Ribéry a ratat transferul la Real Madrid; întîrzierea cu care Poliția a evacuat un mall după primirea unei amenințări cu bombă; declarația văduvei lui Victor Socaciu despre cauza morții folkistului; o amintire a lui Mitică Dragomir din biroul fostului șef al Securității ceaușiste, anume aceea în care Postelnicu, deținătorul teribilei funcții, i-a spus șefului Miliției din acea vreme, pe nume Nuță, despre Dragomir, cu Dragomir de față, că e un idiot – și aici m-am oprit, că începusem deja să halucinez… (S. V.)

 În orașul german Zweibrücken din Palatinat, radarul poliției rutiere a depistat un contravenient care circula cu 43 km/h, într-o zonă rezidențială cu viteză limitată la 30 km/h. Dar, stupoare, în fotografia surprinsă de aparatul radar apărea nu un autovehicul, ci o pasăre exotică viu colorată: Psittacula krameri sau papagalul cu guler trandafiriu, o specie de origine afro-indiană naturalizată în mod misterios, în urmă cu cîteva decenii, în mai multe regiuni vest-europene. O posibilă metaforă a valurilor de migrație. (M. P.)

 Într-o plimbare prin Afumați și Fundeni, vom citi niște nume de firme: Lili & Condor SRL, Lord Magic SRL, Saci Rafie Trading SRL, Esoteric Bross SRL, 2U2Me Microstrong SRL, La Nuci SRL, Ideal Capital Group SRL, Penița Veselă SRL, Bar La Două Surori SRL, Aventura Vura SRL, Mohuța Cubic Comerț SRL, Extrem Cubic SRL, Fructul Perfect Concept SRL, Bio Brichete SRL, Prăvălia Cu Pastramă SRL, Zozoco Best SRL, Sub Zero Investment SRL, Îngeraș Fermecat SRL, Mandala Norocoasă 888 SRL, Rafturi Comerciale SRL, H & Q Noroc 2014 SRL, Misterul Vinului SRL, Blue Eyes Suprem SRL, Carafa Mekatronica SRL, Mobilierii SRL, Tactic Family SRL, Iluminat Ieftin Garantat SRL, Moft Delivery SRL, Ora Exactă În Top SRL, Decenu Noi Retail SRL, Albina Orhideea SRL, Trandafiri Albe Avantaj SRL, Potol Bun SRL, Poame Bogate For You SRL, Navigație Bună SRL, Sens Unic Imobiliare SRL, Pui La Jar Delicios SRL, Saga Serendipity SRL, Armonie Și Ascensiune SRL, Fierarul Fericit 2017 SRL, Servicii Extinse SRL, Totul Din Carton SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.