Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 923 din 16 – 22 decembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

IATĂ CUM (ÎNTRE DOUĂ MIȘCĂRI GREOAIE) CINEVA INTERESAT DE SCULPTURI ȘI MONUMENTE A ȚINUT SĂ ÎNDULCEASCĂ IZOLAREA, STRIGÎND CĂ TONUL ENTUZIAST TRECE DE LA OM LA OM ÎN TIMPUL ZBORULUI

 Din „puțul gîndirii” politice românești. La finalul ședinței de Guvern de miercurea trecută, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a susținut o declarație de presă. El a motivat deciziile autorităților de a relaxa, de sărbători, măsurile restrictive impuse de pandemie în contextul răspîndirii tulpinii Omicron după cum urmează: „Decît să avem măsuri dure nerespectate, mai bine avem mai multă relaxare, dar cu respectare riguroasă” (un fel de „relaxare” nemțească, cu program fix?). Altfel spus, măsuri sau nu, respect să fie! Simplu ca bună ziua. Decît lipsă de respect, mai bine lipsă de măsuri. Așa-i la noi, latini cu coada pe sus: respectul e totul. Dacă respect nu e, nimic nu e. Iată cum, între două valuri, ne umplem de respect și învingem – din nou! – și pandemia. Doi iepuri dintr-un foc. (M. P.)

 O modă mai nouă, de pe la începutul lunii decembrie: pe aleile dintre blocuri apar niște indivizi îmbrăcați în costume populare sau în costume de Moș Crăciun, care trag după ei un difuzor enorm, din care răzbate o muzică greu inteligibilă, chiar dacă foarte sonoră, și destul de neplăcută (deși poate că unora le-o plăcea și așa ceva). Sînt niște pretinse colinde. Indivizii, care nu sînt nici copii și nici măcar flăcăi, ci niște bărbați în toată regula, asemeni celor ce adastă prin preajma bodegilor, mai fac din cînd în cînd efortul cîtorva mișcări greoaie de dansuri populare. Nu cred că ar îndrăzni cineva să le dea covrigi, mere sau cozonac. În afară de bani, poate doar vreo sticlă de băutură ar părea să le fie pe plac. În orice caz, n-am prea văzut pe cineva să le dea ceva. Atmosfera pe care o creează cu difuzoarele lor aduce mai degrabă a ceva din India ori de prin miezul Africii decît a colinde de Crăciun. (A. M.)

 Două „oferte serviciu“ din pagina de mică publicitate a ziarului Libertatea de vineri, 10 decembrie 2021: 1) „Societate de pază angajează agenți de securitate, paznici pentru București. Salariu net peste 2.000 Lei, luat la timp“ – iată, în sfîrșit, un angajator care știe că un salariu luat la timp este mai atractiv, pentru cineva interesat de paza Capitalei, decît salariul încasat la paștele cailor; 2) „RQ Beli Pan […] angajează 2 Lucrător Bucătărie (spălător vase mari). Condiții minime: […] cunoașterea bucătăriei sîrbești, cunoștințe limba engleză“ – aici ar fi de remarcat că vasele mari în care s-a gătit mîncare sîrbească pot fi spălate (cu priceperea cerută de specificul acestor preparate culinare) numai de cunoscători ai limbii engleze. (D. S.)

 După ce primarul Londrei a dispus alocarea unui fond de un milion de lire sterline pentru ca monumentele și sculpturile orașului să reflecte mai bine diversitatea și contribuțiile celor care și-au pus amprenta pe faima Londrei, un studiu inițiat de Art UK a ajuns la concluzia că 20,5% din sculpturi și monumente înfățișează bărbați, în timp ce doar 4% sînt dedicate femeilor și abia 2% celebrează bărbați și femei de culoare. Sculpturile dedicate animalelor depășesc însă 8%. Acum cîțiva ani, un alt studiu descoperea că în lume există mai multe statui cu lei decît au mai rămas în viață în sălbăticie. (M. C.)

 La finele fiecărui an, în Franța, Press Club acordă premiile pentru cele mai amuzante declarații politice. Anul acesta, marele premiu a revenit Marlènei Schiappa, ministrul delegat pentru Cetățenie, care, vorbind despre proiectul de lege contra poligamiei, a ținut să precizeze că „On ne va pas s’interdire les plans à trois” („Nu vom interzice sexul în trei“). Am zîmbit condescendent, deși, dacă ar exista un top similar și în România, pariez că francezii ar fi geloși pe umorul politicienilor noștri. (S. G.)

 Mai mulți saci menajeri în care se aflau fructe fermentate au fost găsiți la un control la Penitenciarul Ploiești. Fructele erau pregătite pentru a se fabrica alcool. Oamenii încercau, probabil, să îndulcească puțin izolarea. (A. M. S.)

 Poluare fonică. La ora 7 fără ceva a fost RO-Alert. La ora 8 și jumătate – vecinuțul cu bormașina. Apoi au venit unii cu un difuzor, strigînd din toți bojocii, la refren: „Hop, hop, hop și-așaaa”. Și ne mai mirăm de ce crește incidența tulburărilor mentale... (M. M.)

 Văd pe site-urile de știri că „a venit prima tranșă din PNRR”, adică 1,8 miliarde de euro. Din tonul entuziast al relatărilor pare că am cîștigat ceva la loterie. Noi, adică noi, poporul. Așa că întreb și eu: mie cînd îmi intră banii pe card? (M. M.)

 Doi hipopotami cărora le curgea nasul s-au dovedit a fi primii bolnavi de COVID din specia lor. Grădina zoologică din Anvers, unde sînt găzduiți, i-a plasat rapid în carantină. Imani, în vîrstă de 14 ani, și Hermien, de 41, nu prezintă și alte simptome. Se pare că virusul trece și de la animal la animal, nu doar de la om la om. A mai fost semnalat la pisici, cîini, hiene, nurci, vidre și chiar cerbi. Recent, în Canada, trei exemplare de cerb cu coadă albă au fost infectate cu COVID. Cel mai probabil, au luat virusul de la oameni. Nici un caz de transmitere de la cerb la om nu a fost deocamdată descoperit. (A. A. D.)

 Sabia purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat din 1799 şi cinci arme de foc care i-au aparţinut împăratului francez mort acum 200 de ani au fost vîndute la licitaţie în Statele Unite pentru mai mult de 2,8 milioane de dolari. Există arme și arme pe lumea asta. (A. M. S.)

 „Houston (sau cine-o fi), avem o problemă!” / „Roger, ce problemă?” / „Roger, ni s-a înfundat closetul!” / „Roger, pînă vine instalatorul apelați la tehnicile învățate în antrenamente.” Așa îmi imaginez că s-a desfășurat recent o conversație între echipajul cunoscut drept Crew-2 al navetei SpaceX Dragon Endeavour – care se întorcea pe Pămînt după o misiune de 200 de zile pe Stația Internațională – și cei de la sol. Fapt e că, în cele 20 de ore cît a durat călătoria înapoi spre Pămînt, astronauții au rezolvat cumva chestia. Se pare că „antrenamentul” pentru asemenea situații înseamnă folosirea pamperșilor din dotare. După ce au ajuns cu bine acasă, comandantul echipajului a declarat: „A fost o misiune foarte-foarte intensă în timpul căreia s-au întîmplat multe”, iar o membră a echipei sale a spus, zîmbind: „Sigur, asta a fost suboptim (sub-optimal), dar ne-am descurcat”. Interesant e că incidentul nu e singular. Pe aceeași navetă, la o cursă anterioară, au fost probleme cu rezervorul specializat și o cantitate de urină a ajuns în sistemul de ventilație al navetei. Cînd s-a raportat acest incident, legătura directă de Internet pe care fanii expedițiilor de genul acesta urmăresc live ce se întîmplă în navetă a fost întreruptă. Din pudoare, desigur. Acum, ce să zic? Mulți l-au divinizat pe Musk pentru ieftinirea incredibilă a costurilor zborului cosmic, fără să se gîndească de unde taie oare omul ăsta costurile. Poate că de la closete, ceea ce duce la situații „suboptime”… (S. V.)

Foto: E. Farkas 

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.