Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 922 din 9 – 15 decembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ V-AȚI ÎNTREBAT VREODATĂ UNDE SÎNT VIEȚILE AUTORILOR UNEI CĂRȚI GROASE, AFLAȚI CĂ UNEORI CONVIEȚUIREA CU O BANALĂ SENINĂTATE AR PUTEA COMPROMITE CUVINTELE DIN JUR

 Dacă v-ați întrebat vreodată unde stau ascunși genialii acestei țări, aflați că am reușit să găsim, după îndelungi căutări, o adresă exactă: Șoseaua Vitan-Bîrzești 5-7, București: Service Auto Genialii. (M. P.)

 Noul ministru al Digitalizării, Florin-Claudiu Roman, deține în CV lucrarea Teoria sistemelor informaţionale, despre care susține că a scris-o și că a apărut la Editura Academiei Române, în 2006. Această carte reprezintă singura legătură a sa cu domeniul digitalizării. Volumul nu poate fi găsit nici la editură, nici la Biblioteca Națională, iar ministrul spune, la cererea presei, că nu l-a găsit, într-o săptămînă de căutări, nici acasă, la Alba Iulia. În schimb, există o carte cu același titlu, apărută la aceeași editură, dar cu autori diferiți, fără politicianul liberal printre ei. Complicate mai sînt uneori și viețile autorilor. (A. M. S.)

 Cartea în care Nuțu Cămătaru se destăinuie lui Codin Maticiuc a stimulat serios simțul umorului printre juriști. Cîteva mostre sînt savuroase. De pildă, a circulat ca memă coperta unei cărți groase, dintr-o colecție juridică renumită în breaslă, pe care figurează ca autor „dr. Nuțu Cămătaru” și ca titlu – Contractul de împrumut. Aspecte teoretice și practice. Sau anunțul: „Costul cărții lui Nuțu Cămătaru este de 25 de lei plus dobîndă, deci 5.000 de euro”. Sau confesiunea Cămătarului: „Timpul nu are răbdare cu debitorii în contractul de împrumut pentru că termenul de restituire este întotdeauna stipulat iocandi causa în favoarea lor“. (S. V.)

 Uneori conviețuirea poate fi dificilă. În orașul siberian Irkuțk, un bărbat s-a supărat atît de tare pe un vecin încît a confecționat o bombă și a pus-o în lift ca să-l omoare. Care vecin l-a înfuriat pentru că a folosit, prelung, bormașina, dis-de-dimineață. La bloc, „Make love not war” e doar un slogan și atît. (M. M.)

 Dacă, într-o seară, în zona Universității din București am văzut o pisică fugărind un șobolan, iar puțin mai tîrziu, în zona Unirii, un șobolan fugărind un porumbel, cred că aș putea spune, potrivit legii tranzitivității, cu o banală seninătate, că într-o seară, în Capitală, o pisică fugărea un porumbel. (S. G.)

● George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari care i se ofereau doar pentru o zi de filmări la o reclamă pentru o companie aeriană. El a considerat că s-ar putea compromite, dat fiind că acea companie aparținea unei țări care, „deși aliată, uneori ridică probleme”. În România, asemenea  scrupule sînt, probabil, absolut de neînțeles. Sînt convins că mulți ar spune că George Clooney are, oricum, prea mulți bani. În fine, să nu uităm că la noi erau mulți actori care-i cîntau ode lui Ceaușescu, pe gratis. (A. M.)

 „Vă dau cea mai mare felie, pentru că nu ați vociferat” – mi-a spus în cele din urmă vînzătoarea de la o patiserie stradală, care m-a ignorat un timp îndelungat, ocupată fiind cu strîngerea firimiturilor de pe tejghea. M-am simțit aproape vinovată pentru toate cuvintele pe care i le adresasem în mod lăuntric. (S. G.)

 Gastronomia locală e renumită pentru capacitatea de a importa, integra și adapta feluri de mîncare luate de la culturile „mari” din jur. O invenție le întrece însă pe toate: șaorma cu sarmale. (M. M.)

p24 mplesu jpg jpeg

ERA DOAR O PROBLEMĂ DE TIMP CA EMOȚIILE SĂ IA AMPLOARE PENTRU A CELEBRA, MAI CONCRET, UN SECOL DE FIRE ÎMPLETITE

 Dacă albatroșii s-ar putea prezenta la un psiholog de cuplu, mai mult ca sigur că ar da vina pe schimbările climatice pentru problemele apărute în relația lor. Încălzirea apelor determină păsările să zboare pentru a găsi hrană mai departe decît de obicei, ceea ce le face mai stresate și, prin urmare, predispuse la conflicte conjugale. Albatroșii, recunoscuți pentru monogamie și relații de lungă durată, se confruntă acum cu o creștere semnificativă a ratei divorțurilor, de la doar 1-3% la 8%. Cercetătorii care au studiat decenii în șir aceste păsări au constatat că ritualurile din viața lor sînt similare celor umane, incluzînd seducerea prin dans și revederile pline de bucurie cu partenerul ales. Era doar o problemă de timp ca divorțul să se adauge pe această listă. (A. A. D.)

 Un bărbat în vîrstă de 24 de ani, din Zalău, care dădea examenul pentru permisul de conducere, a fost găsit de poliţişti cu trei tipuri de droguri în organism, după testul Drugtest. Tînărul din Zalău a fost oprit de poliție pentru un control de rutină la care participa şi presa, în timp ce susținea examenul pentru permisul auto. Omul, inconștient, o fi zis că scapă de dracu’ (emoțiile, în cazul ăsta) și a dat de ta-su. (A. M. S.)

 Un fenomen care ia amploare în Coreea de Sud a determinat autoritățile să ia măsuri pentru a fi pedepsit prin lege: e vorba de „terorismul spermei”, o practică prin care un bărbat înfierbîntat la cap ejaculează în secret pe obiecte, haine sau pantofi aparținînd femeii pe care o dorește, dar nu o poate avea. Pînă acum, acești bieți fetișiști perverși puteau fi acuzați cel mult de „distrugere de bunuri”, dar acum se vrea ca ei să fie judecați pentru „comportament sexual criminal” chiar dacă „acțiunea” nu implică contact fizic sau vizual. Această mișcare a pornit de la un bărbat care și-a dat drumul de șase ori într-un an de zile în termosul pentru cafea al colegei lui, scăpînd doar cu o amendă de două mii de euro pentru „compromiterea utilizării termosului”. (M. C.)

 Pentru a celebra un secol de la prima mașină produsă în Anglia, Aston Martin a scos pe piață în 2015 o nouă limuzină, de un lux nebun, gîndită să concureze modelele cele mai scumpe ale celor mai prestigioase mărci: Bentley Mulsanne, Mercedes-Maybach și Rolls-Royce Phantom. În decursul a doi ani de zile s-au fabricat doar 120 de exemplare, la prețul de un milion de dolari bucata (de două ori mai scump decît un Rolls-Royce). Bolidul de 560 de cai-putere poate atinge 314 km/h, iar numele modelului aniversar e Lagonda Taraf. Muzica lăutărească nu-mi va mai suna niciodată la fel. (M. P.)

 Rezultatul unei sume de oameni politici pare să fie cît se poate de evident – de fapt, nu poate fi decît unul singur. Mai concret, cică Ciucă, plus Cîțu, plus Câciu, plus Ciolacu egal ciuciu. Poate că Cioloș trebuia să intre și el în combinația asta. (A. M.)

 Azi, pentru a mai vedea cîteva nume de firme, alegem o localitate din județul Ilfov – să fie Chitila: Debitare Îndoire Sudură SRL, Studio Contextual SRL, Succes De Luxe SRL, D’Art Pour Tout Le Monde SRL, Hypnotistul SRL, Hypnotictrance SRL, Oala De Idei SRL, Noblesse Oblige CSR Consulting SRL, Macii De Chitila SRL-D, Flux Fiabil SRL, Am Încredere Evenimente SRL, Poezie Binară SRL, Thalia Y Tyche Investimus SRL, Ferma De Cărți Și Filme SRL, Family Food Filofteia SRL, Cutia Minunată SRL, Rafale Materiale Electrice SRL, Vrăjitoarea Lenuța SRL, Peaceful People SRL, Casa Vrăjitoarelor Mareea & Patricia SRL, Atelierul De Fire Împletite SRL, Top International Funerare SRL, Drum Lin SRL, Infinity For Home SRL, Confecții Made By Angels SRL, Triada Dereticare SRL, Expert Cheile Genelor SRL. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu (sus), M. Pleșu (jos)

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.