LUCRURILE SÎNT DEJA PREVIZIBILE:
DACĂ FOSILA UNUI PRESUPUS GENIU
E PE DOS,  
AVEM DE-A FACE CU ALTCINEVA  
 
● Şemineul de la UPC care ne-a încălzit locuinţele toată iarna s-a transformat într-un rîu care curge printr-un crîng înverzit. Noul post „de sezon“ se numeşte Ambiental TV. În „filmul“ de la UPC, lucrurile sînt deja previzibile: la vară, „acţiunea“ va avea loc pe o plajă însorită. (A. P.)
 
● Curiozităţi anatomice. Inima, stomacul şi splina sînt în stînga, ficatul şi colecistul în dreapta ş.a.m.d. – e cazul cel mai frecvent întîlnit de dispunere a organelor interne şi se numeşte situs solitus. Dar există şi abateri de la regulă: cînd tot aranjamentul e pe dos, avem de-a face cu situs inversus, transversus sau oppositus. Dacă doar inima se află nelalocul ei, adică pe partea dreaptă, vorbim de dextrocardie. Cazul cel mai aparte, cînd situaţia nu poate fi clar determinată, se numeşte situs ambiguus sau heterotaxie. (M. P.
 
● Fosila unui presupus brontozaur a fost reclasificată după ce paleontologii au revenit asupra unei erori comise în urmă cu mai bine de un secol, cînd oamenii de ştiinţă ajunseseră la concluzia că brontozaurii nu au existat. Astfel, brontozaurii au fost reabilitaţi din punct de vedere ştiinţific. Aşteptăm ca oamenii de ştiinţă să-i facă dreptate şi corpului ceresc Pluto şi să-l reabiliteze de la planetă pitică la planetă în toată regula. (A. P.
 
● Cine ar fi bănuit ce calităţi avea George Copos? Iată că a scris în puşcărie o lucrare ştiinţifică, istorică. Probabil că nu ne cunoaştem prea bine oamenii de afaceri şi oamenii politici. De acum, ne putem aştepta ca Marian Vanghelie să se dovedească a fi un geniu matematic sau Elena Udrea să se arate ca o adevărată inovatoare în ştiinţe politice. Cît despre Darius Vålcov, e posibil să devină chiar laureat Nobel pentru dezvăluirea economiei ascunse. (A. M.
 
● Cînd m-am trezit, aveam în Inbox două e-mail-uri în care cineva mă îmbia cu „3 ceasuri delicios de arămii, cu preţuri sub 250 de lei“, iar altcineva, mai inventiv, îşi prezenta oferta şi începea cu un captatio benevolentiae: „Ştim că nu vă putem păcăli“. Din filozofia spam-urilor. (A. M. S.)  
 
CUNOSCUTUL PRODUCĂTOR  
DE ÎNTÎRZIERE NU ŞI-A PIERDUT
OBICEIUL DE A APARŢINE  
UNEI ALTE CIRCUMSTANŢE
 
● Bratz, cunoscutul producător american de păpuşi, a fabricat, pentru piaţa est-europeană, cel puţin, un nou (anti)model: Dylan – păpuşa-cocalar. E un băiat creol, cu cămaşă mulată, descheiată pe piept şi cu un set de accesorii unul şi unul: ochelari de soare oglindă, ghiul, lanţ de aur şi celular. (M. P.)
 
● TomTomTraffic Index a publicat topul pe 2014 al capitalelor cu traficul cel mai aglomerat din lume. Astfel, dintr-un total de 146 de oraşe monitorizate, Bucureştiul se găseşte pe un glorios loc 8. Iată Top Ten-ul: Istanbul, Mexico City, Rio de Janeiro, Moscova, Salvador, Recife, St. Petersburg, Bucureşti, Varşovia şi Los Angeles. Rata de blocaj în trafic a Bucureştiului este de 41%, cu o întîrziere anuală de peste 100 de ore la fiecare 30 de minute. Bine-aţi venit în Bucureşti – şedere plăcută în trafic! (M. C.
 
● Traian Băsescu încă nu şi-a pierdut obiceiul de a ieşi la televizor să spună vrute şi nevrute. Din preşedinte-jucător, a ajuns un fost preşedinte-vorbitor. (M. V.
 
● Săptămîna trecută, Poşta americană a lansat un timbru cu un citat foarte frumos al scriitoarei Maya Angelou: „O pasăre nu cîntă pentru că are un răspuns, cîntă pentru că are un cîntec“. Doar că citatul îi aparţine unei alte autoare, Joan Walsh Anglund. Confuzia a mai fost făcută de cîteva ori, inclusiv de preşedintele Obama. La urma urmelor, nu-i mare lucru: sînt păsări diferite, dar cîntecul e acelaşi. (L. V.
 
● În prag de sărbători, o reclamă pentru coşuri-cadou destinate partenerilor de afaceri, însoţită de un slogan uşor ameninţător, dacă e să luăm înţelesul autentic al expresiei: „Trimite-le un mulţumesc pe care să-l ţină minte toată viaţa“. În alte circumstanţe ar putea fi o idee, dar chiar aşa, de Paşte? (S. G.
 
PRECUM SE ŞTIE, NIMIC NOU:
LUCRURILE PRELUATE CA ATARE  
FAC UN SEMN CU MÎNA 
 
● În Istanbul nu am văzut cîini vagabonzi. Doar cîini comunitari protejaţi, foarte bine hrăniţi şi într-o stare de zacere veşnică. În schimb, precum se ştie, oraşul abundă în pisici vagaboande. (I. P.)
 
 E-mail primit pe adresa redacţiei de la Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla: „Invitaţie – Conferinţă de presă la Învierea Domnului“. Nu ştiu de ce am impresia că n-o să aflu nimic nou la conferinţa asta. (L. V.
 
● Un deţinut al penitenciarului Jilava, condamnat la patru ani pentru evaziune fiscală, a fost eliberat condiţionat după numai vreo patru sute de zile petrecute în spatele gratiilor. Condamnatul, pe nume Copos George, a scris şi a publicat nu mai puţin de cinci lucrări ştiinţifice. Tot de puţină vreme a fost eliberat de la penitenciarul Poarta Albă şi deţinutul Becali George, condamnat la trei ani de închisoare pentru dare de mită. Scriitor prolific, şi acesta a publicat, în cele vreo 600 de zile petrecute la închisoare, două cărţi. La cum merg lucrurile pe la DNA şi prin instanţe, e destul de clar că vor urma, în succesiune rapidă, tot felul de condamnări şi eliberări. Nu pot decît să vă îndemn, imperativ, ca-n reclamă: „Fă-ţi loc în bibliotecă!“. (M. M.
 
● Pe o listă a cuvintelor cu originea în operele de ficţiune se găsesc şi următoarele folosite/preluate ca atare din engleză şi în limba română: „robot“ (Fabrica de absolut de Karel Cˇapek), „cyberspace“ (Neuromantul de William Gibson), „yahoo“ (Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift), „cojones“ (Moartea la amiază de Ernest Hemingway), „factoid“ (Marilyn de Norman Mailer), „freelance“ (Ivanhoe de Sir Walter Scott) şi „unfriend“ (Brut de Layamon). (M. C.
 
● Vrei romantism şi n-ai unde? Îţi sare-n ajutor IKEA: „Ideile de depozitare fac loc de romantism“. (D. S.
 
● Mă aflam la intersecţia Luterană cu Ştirbei Vodă. Un domn cu o canadiană roşie, deschisă peste pîntecele-i revărsat, cu multe ghiuluri aliniate la vedere pe o singură mînă, mă întreabă precipitat: „Care-i strada Ştirbei Vodă?“ „Chiar aici vă aflaţi“, îi fac un semn cu mîna. „Da’ unde-i DNA-ul?“ „Îmi pare rău, nu ştiu.“ Între timp am aflat. S-ar putea să fie o informaţie utilă, tot mai des solicitată. (R. M.)
 
Foto: E. Farkas