DACĂ NU ȘTIAȚI, EXISTĂ O FORMĂ DE VIOLENȚĂ ÎMPOTRIVA TIMPULUI MENTAL (ÎN CURÎND VA FI NEVOIE, PROBABIL, DE UN ECRAN LA MOMENTUL ALTERCAȚIEI)

 Dacă nu știați (cum nu știam nici eu pînă mai ieri, dar am aflat dintr-o reclamă de pe stradă), există „ieftinul obișnuit“. Și nu doar atît, deasupra lui (într-o ierarhie a ieftinătății) există ceva despre care se spune că ar fi „mai ieftin decît ieftinul obișnuit“. (D. S.)

 Festivalul de Film de la San Sebastian l-a onorat pe Johnny Depp cu premiul pentru întreaga carieră, dar Asociația Regizoarelor din Spania a condamnat decizia după ce, anul trecut, Depp fusese acuzat în presă de fosta lui soție, Amber Heard, că ar fi fost abuziv: „Această decizie transmite un mesaj îngrozitor publicului, și anume că nu contează dacă ești un bărbat abuziv cîtă vreme ești un bun actor”. Directorul festivalului a apărat însă decizia: „În aceste vremuri în care linșajul din social media a devenit ceva comun, vom apăra cu tărie două principii care stau la baza culturii și a legilor noastre: prezumția de nevinovăție și reabilitarea de drept. Pînă în acest moment, Johnny Depp nu a fost nici arestat, nici judecat, nici condamnat de nici o autoritate din nici o jurisdicție pentru nici o formă de violență împotriva nici unei femei”. (M. C.)

 Citim pe hotnews.ro un material, preluat de pe www.tomshardware.com, despre recenta descoperire a unui „cristal al timpului”, realizat cu ajutorul computerului cuantic Google, care ar putea schimba pentru totdeauna fizica. La înălțimea descoperirii ni se pare și comentariul forumistului „Mihail” despre aplicațiile și utilizările Google: „Una e să ajuți omul în nevoie să găsească pornache, iar alta e să schimbi legile fizice. Părerea mea”. Subscriem. (M. P.)

 La rubrica „Matrimoniale“ dintr-un ziar, o „doamnă șatenă, ochi verzi, sănătoasă fizic/mental“ scrie: „Doresc cunoștință domn, bine făcut, stabil din toate punctele de vedere, […], max. 100 kg. Aștept și pe cei din străinătate cu suflet de român adevărat“. La 100 de kilograme, stabilitatea nu poate fi o problemă pentru eventualii amatori, mai ales dacă se ia în calcul sufletul de român adevărat, care atîrnă greu la cîntar și ar constitui un avantaj suplimentar din punctul de vedere al stabilității. (D. S.)

 Apple lucrează cu specialiști din SUA pentru a vedea dacă în viitor, datorită unor senzori și unor cantități mari de date colectate de la user-i, telefoanele iPhone ar putea detecta dacă utilizatorii dau semne de depresie sau de declin cognitiv. Cercetările sînt încă la început, dar planul este să fie observate multe aspecte, precum expresia facială, modul cum user-ul tastează, cum se mișcă și cum doarme. Nu se mai potrivește doar titulatura de „telefoane inteligente”. În curînd va fi nevoie, probabil, de un update: „telefoane mai inteligente decît oamenii”. (A. M. S.)

 Inspiration4 este prima misiune spațială cu echipaj format exclusiv din civili. Cei patru membri ai echipajului au călătorit la bordul unei nave Crew Dragon pe orbita inferioară a Pămîntului. Faptul că niște astronauți amatori, recrutați și antrenați cu doar cîteva săptămîni înainte de lansare, sînt capabili să îndeplinească o misiune spațială ar fi fost, acum zece ani, extrem de puțin probabil. Faptul că naveta e condusă cu ajutorul unor tablete cu ecran tactil accesibile la scară largă e aproape SF, chiar și în zilele noastre. (M. M.)

 Relatînd un episod de bătaie în trafic, un reporter TV a plusat cu informațiile, spunînd că unul dintre șoferi deține o companie de transport și că, la momentul altercației, respectivul își „transporta” o mătușă la o înmormîntare. Dat fiind zelul informațional, cred că ar fi fost bine să precizeze și funcțiile vitale ale mătușii. (S. G.)

PENTRU REUȘITA ACȚIUNII, AM PUTEA ÎNCERCA ȘI NOI INCENDIEREA UNOR ANI DE CARIERĂ, MIZÎND PE O SITUAȚIE TENSIONATĂ

 Cei care fură mirese la nunți ar trebui să aibă în grupul lor, pentru reușita acțiunii, măcar o persoană care să nu consume alcool. Niște nuntași veseli au fost opriți de Poliție în timp ce plimbau mireasa furată de la o nuntă din Vaslui. Aparatul etilotest a dovedit că șoferul băuse și a fost trimis la Poliție pentru recoltarea de probe biologice. Mireasa a fost nevoită să aștepte cîteva ore pînă să revină la propria nuntă. Motivul? Ceilalți pasageri fie băuseră și ei, fie nu aveau permis de conducere. (A. A. D.)

 Exasperați de faptul că municipalitatea nu repară drumurile, cîțiva locuitori din Fort Myers, Florida, au plantat un ditamai banan într-o groapă din mijlocul unei străzi. Interesant e că nici un automobilist nu s-a supărat. Ba dimpotrivă, cei care dau cu mașinile-n gropi au aplaudat gestul de protest spunînd că așa, măcar, groapa e într-un fel semnalizată și se ocolește. Unul, totuși, a bombănit: „Bine, dar ocolirea acestei gropi face și mai dificilă evitarea următoarei gropi care se află la doar o jumătate de metru distanță...“. Eh, acum nu poți pune cîte un pom în fiecare groapă, că transformi drumul în livadă. Am putea încerca și noi, cu stejarii noștri autohtoni! Dacă nu avem drumuri bune, măcar să avem plimbări plăcute cu automobilele la umbra marilor copaci pe care, e drept, am putea să nu-i mai vedem din cauza pădurii dacă am planta și noi cîte unul în fiecare groapă din asfalt. (S. V.)

 Doi călugări catolici francezi de la o mănăstire din Rhône au fost puși sub acuzare pentru incendierea unor piloni de rețea mobilă 5G. Cei doi susțin că au vrut „să avertizeze populația împotriva efectelor nocive ale acestei tehnologii”. 1-0 pentru Biserica Ortodoxă: călugării noștri nu au pus pe foc nici un pilon de telefonie mobilă pînă acum! Ce-i drept, tehnologia 5G nici nu există la noi. Iar călugării români s-ar putea să se teamă mai mult de ÎPS sau de IGP decît de 5G. (M. P.)

 Trio-ul texan de blues rock ZZ Top, care deținea recordul pentru cea mai longevivă trupă cu membri originari (peste 50 de ani de carieră neîntreruptă), l-a pierdut astă-vară pe basistul Dusty Hill. Gluma favorită a fanilor era că trupa nu mai avea chiar toți membrii (members) originari de vreme ce Dusty Hill suferise o operație în urma căreia i se înlocuise o coapsă. (M. C.)

 BooneOakley, o firmă de publicitate din Carolina de Nord, mizînd pe un mecanism de psihologie inversă, a avut năstrușnica idee de a scrie un slogan antivaccin pe o dubiță care s-a plimbat ore bune prin oraș: „Nu te vaccina!”. Atîta doar că dubița era inscripționată și cu numele unei firme de pompe funebre. (S. G.)

● „Prenez un grip” și „Donnez-moi un break” sînt cele două expresii în frangleză folosite recent de premierul britanic Boris Johnson, cînd a luat poziție într-o situație tensionată legată de Pactul de securitate în regiunea indo-pacifică. Coana Chirița ar fi fost invidioasă. (A. M. S.)

Foto: M. Pleșu