SINGURA FEMEIE  
CU GUST DE APRILIE  
A FOST ÎNLOCUITĂ  
CU O FEMEIE INTELIGENTĂ  
CARE ARE, PENTRU TOATE,  
UN ACCENT MOLCOM  
 
● Mai mult de 54.000 de cetăţeni canadieni au semnat o petiţie pentru a ilustra cu un portret feminin măcar una dintre bancnotele ţării, după ce Thérèse Casgrain, o feministă şi singura femeie care apărea pe moneda naţională, a fost înlocuită cu un spărgător de gheaţă. (M. P.
 
● Am văzut într-un supermarket îngheţată cu gust de papanaşi cu gem de prune. Aştept îngheţata cu gust de şaorma cu de toate. (S. G.
 
Gazeta Sporturilor, 10 aprilie 2015, rubrica „Flash“: „Guvernul chinez a decis ca fotbalul să devină materie obligatorie în şcoli din 2017. 200 de milioane de copii vor primi cărţi în care sînt explicate regulile şi strategiile acestui sport.“ Iată ce-nseamnă un antrenament serios pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2035. (L. V.
 
● Tot din Gazeta Sporturilor, din „Declaraţie de avere sentimentală“, rubrica de vineri, 15 aprilie, a lui Radu Cosaşu: „Am investit în Tache Macri, în Culae Lupescu, în Nichi Dumitriu şi Puiu Ionescu – chiar dacă eram lîngă o femeie inteligentă care nu ţinea cu nimeni, ceea ce e foarte neplăcut.“ După ce-am citit fraza asta de mai multe ori, mi-am promis s-o termin definitiv cu imparţialitatea, măcar în fotbal. (L. V.
 
● La ultima sesiune a „Liniei directe cu Vladimir Putin“, transmisă în direct de posturi de radio şi TV, cetăţenii ruşi i-au adresat preşedintelui lor 2,3 milioane de întrebări. Nu ştiu la cîte a reuşit să răspundă în cele cîteva ore ale sesiunii, dar sînt convins că are, pentru toate, răspunsurile cele mai potrivite. Şi, chiar şi fără răspunsuri, cu un preşedinte aşa de popular şi de cel-mai-iubit, „în SUA şi în zona euro situaţia este mai gravă decît în Rusia“. Nu vă era clar de la început, de ce mai deranjaţi omu’ cu întrebări? (M. V.
 
● Într-un un vox pop la Radioul public, un tip cu un accent molcom îi răspundea reporterului că e nevoie de legi mai aspre împotriva cerşetoriei (problema era înmulţirea cerşetorilor înainte de Paşti) pentru că, după părerea lui, au apărut foarte mulţi indivizi care doar simulează cerşetoria. (A. M.
 
MĂ GÎNDESC CĂ S-AR PUTEA  
SĂ SE ADUNE VREUN MILION  
DE IUBITORI ŞI COLECŢIONARI  
DE CULORI PE DRUMUL  
DE ÎNTOARCERE SPRE GETO-DACIC 
 
● Aud la ştiri că, pînă acum, în fiecare judeţ s-au depus cîteva sute de bonuri cîştigătoare la loteria bonurilor fiscale. Şi numărul lor o să mai crească. Mă gîndesc că s-ar putea să se adune vreun milion de bonuri şi fiecare cîştigător să se aleagă cu un leu. N-ar fi amuzant? (M. V.
 
Streaming-ul online a încercat să combată downloading-ul ilegal de muzică, dar fără succes. Astfel, din streaming, o trupă precum Portishead, spre exemplu, a cîştigat 2500 de dolari din 34 de milioane de streaming-uri. Acesta este şi motivul pentru care chitaristul Steve Albini a făcut recent următoarea evaluare comparativă între consumul artelor: „Dacă ai avea acasă un ecran HD pe care ai putea vizualiza picturile artiştilor preferaţi, adevăraţilor iubitori şi colecţionari de artă nu le-ar păsa. Ei şi-ar dori să deţină o parte din arta originală, legată direct de artistul care a creat-o.“ Streaming-ul subestimează, astfel, diferenţa majoră dintre cei care sînt dispuşi să cumpere şi să deţină muzica în formatul original şi cei care nu vor decît s-o asculte. Iar muzicienii sînt singurii care pierd. (M. C.
 
● De Paşti, anul ăsta, a apărut un nou tip de creatură: Iepurele-Ou. Un ou de lemn, de diverse culori, cu o pereche de urechi. Disponibil la magazinele de decoraţiuni. Nostim şi eficient. (I. P.
 
● După Paşte, pe drumul de întoarcere spre Bucureşti, am trecut pe lîngă: Popasul „La Table“, Barul „Coţofana“, Cinema „Mioritza“, Schitul de maici Pătrunsa, Restaurantul „La Cascade“, localitatea Buleta, Cafeneaua „La Mimo“, Restaurantul „Codrii verzii“, satul Milcoiu, Popasul „Birtuţul din pădure“, localitatea Căţeasca. După care am ajuns acasă, pe strada Zboina Neagră. (M. C.
 
● Pe peretele unui restaurant bucureştean, cu nume rezonant geto-dacic, „Burebista“, o serie de tablouri reprezentînd căţei dîrji, îmbrăcaţi toţi în uniformă militară, mi-a readus în minte întrebarea: „Cine au fost, de fapt, geto-dacii?“. (S. G.
 
STATUL TE RECOMPENSEAZĂ  
PENTRU CĂ EŞTI FURIOASĂ,  
DIN SENIN,  
ŞI CERI UN ALT CASTRAVETE  
 
● Loteria bonurilor fiscale. Statul te recompensează, aleatoriu, pentru că eşti cetăţean bun şi ceri bon fiscal la fiecare bun cumpărat. O măsură ingenioasă pentru a încuraja economia, pentru a atrage venituri noi la bugetul de stat. Un cetăţean şi mai ingenios a găsit soluţia pentru a atrage venituri noi la bugetul personal: a strîns, vreme de vreo două săptămîni, mii şi mii de bonuri uitate de alţi cumpărători pe la magazinele din zonă. 23 sînt cîştigătoare. (M. M.)  
 
● Un schimb de replici extraordinar între Humphrey Bogart şi Lauren Bacall în (mult-mai-bunul decît Casablanca) To Have and Have Not al lui Howard Hawks: „El: Eşti furioasă? Ea: Sînt furioasă de cînd te-am cunoscut.“ (L. V.
 
● Puţine lucruri întrec în stranietate ce poţi auzi, din senin, într-un autobuz. Cum ar fi aceste vorbe, înregistrate într-o seară, aproape fără să-mi dau seama, în 381: „Cînd am venit acasă m-am documentat că era un basm“. (D. S.
 
● Cînd am urcat în tren, fata din faţa mea, care trebuie să fi fost prin anul doi-trei de facultate, citea Idiotul lui Dostoievski. După vreo jumătate de oră, a pus cartea în rucsac şi a scos un alt volum: Fii demn! al lui Dan Puric. Să fie masa bogată. (A. M. S.
 
● Restaurantul bucureştean „Casa manelelor“ organizează, în afară de parastase, „Evenimente XXX“. Fotografiile de pe site sînt realizate de artistul Crewetzel. „Meniul de Parastas de post, varianta 47 lei“ oferă, printre altele, ardei gras, castravete verde, ridichii (sic!), caşcaval vegetal, chifle şi cafea. Evenimente extreme, meniu cumpătat. (M. P.)
 
Foto: Ş. Georgescu