Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 904 din 5 – 11 august 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

ACUM O SUTĂ DE ANI, MUNCITORII CARE SĂPAU UN GOL DE APROAPE 100 DE CENTIMETRI PE TRAIECTORIA CORECTĂ ȘI-AU SCHIMBAT NUMELE ÎN „OAMENII CARE PREFERĂ UMORUL MAI SUBTIL”, LA EXACT O SUTĂ DE ANI DUPĂ ETERNA EXPRESIE „ASTA NU-I O PROBLEMĂ”

 Echipa feminină de volei pe plajă a Norvegiei a fost sancționată de arbitri fiindcă nu a respectat regulamentul cu privire la ținută. În loc să poarte bikini, sportivele s-au îmbrăcat în pantaloni scurți. În semn de solidaritate, dar și ca un gest de frondă, echipa de gimnastică a Germaniei a adoptat un costum întreg, cu colanți pînă la gleznă și mîneci lungi. Acum o sută de ani, femeile se luptau pentru dreptul de a se dezbrăca în public. Astăzi pare că se duce o luptă pentru dreptul femeilor de a nu se mai dezbrăca în public. (M. M.)

 Muncitorii care săpau un puț pentru o fîntînă în curtea unui negustor de pietre prețioase din Sri Lanka au făcut o descoperire spectaculoasă – un filon de safire care cîntărea peste 450 de kilograme, în valoare de peste 100 de milioane de dolari. Descoperirea norocoasă a fost făcută în orașul Ratnapura din sudul țării, acesta fiind cunoscut în Sri Lanka drept „orașul pietrelor prețioase”. Filonul, care a fost numit „Safirul întîmplării fericite”, are o lungime de aproape 100 de centimetri și o lățime de 71 de centimetri. Gamage, negustorul de pietre prețioase în curtea căruia a fost făcută descoperirea, a spus că i-a luat peste un an să spele filonul, să analizeze puritatea acestuia și să îl certifice în mod oficial. Noroc că omul se pricepea. (A. M. S.)

 În timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, un canal de televiziune sud-coreean, MBC, a ales o metodă bizară de a prezenta țările care defilau: Italia a fost reprezentată de o pizza, Norvegia de un somon, El Salvador de o criptomonedă, Ucraina de dezastrul de la Cernobîl, România de Dracula. În plus, au fost adăugate și statisticile referitoare la nivelurile de vaccinare din țările respective. În urma criticilor, cei responsabili și-au cerut scuze pentru etichetele considerate a fi jignitoare. România a primit chiar scuze duble: în timpul difuzării meciului de fotbal dintre Coreea de Sud și România, inscripția „Mulțumim, Marin!” a înlocuit numele atacantului coreean care tocmai dăduse un gol cu cel al jucătorului român Marius Marin. Deduc de aici că frica de Dracula a lucrat, totuși, ceva mai abitir. (S. G.)

● Incident pe Stația Spațială Internațională (ISS). Modulul-laborator rusesc „Nauka”, lansat săptămîna trecută de pe cosmodromul Baikonur (Kazahstan), a pornit accidental, la scurt timp după andocare, rachetele de dirijare, deviind pentru scurt timp ISS de pe traiectoria corectă. „Nauka” înseamnă în limba rusă „știință” – la doar un pas de alt cuvînt rusesc, „neuk”, adică „prost, ignorant, năuc”. (M. P.)

 Cîntăreața americană Anita „Lady A” White a pierdut procesul – legat de marca înregistrată a numelui de scenă – intentat trupei americane Lady Antebellum după ce aceștia, pentru a nu fi asociați cu perioada sclaviei negrilor, și-au schimbat recent numele chiar în Lady A. Ironia vine din faptul că Anita White (Alba, în traducere) este negresă, pe cînd membrii trupei Lady A(ntebellum) sînt albi, ceea ce pare să o îndreptățească să creadă că, neacordîndu-i-se dreptul exclusiv de a folosi numele de scenă Lady A, este victima rasismului. (M. C.)

● Să rîzi de Raluca Turcan devine, încet-încet, un hobby de oameni fini. E ceva special cu ea. Toată lumea rîde zgomotos, din prima. Oamenii care preferă umorul mai subtil, nu al vorbei, ci al situației, rîd și ei din prima, dar nu hohotesc, pentru că așteaptă replica Ralucăi la primul val de rîs. Acest al doilea episod nu întîrzie și este, întotdeauna, mai tare decît primul episod. De pildă, după ce a urat "La mulți ani!” baronului mort acum 218 ani, lumea a hohotit, a plouat cu poante și cu ironii. Raluca s-a înfuriat și, vexată intelectual, a replicat: Ce, lui Eminescu nu-i zice toată lumea "La mulți ani!” pe 15 ianuarie? Abia acum e de rîs, după ce contempli întreaga întîmplare ca de pe vîrful unui delușor de pe care poți vedea întregul bîlci. Pe bune, cine-i zice "La mulți ani!” lui Eminescu pe 15 ianuarie să ridice mîna! Una e să-l evoci în ziua nașterii sale, să scrii despre moștenirea lui sau despre relevanța lui în actualitatea culturală și alta e să-i zici "La mulți ani, Mișule!”. Dar, pentru Raluca, e totuna. (S. V.)

 Germania a anunțat încetarea definitivă a emisiunilor radio pe unde ultrascurte în 2025 – la exact o sută de ani după prima emisie pe unde ultrascurte care a avut loc tot în Germania, în anul 1925. Un fel aparte de a sărbători un centenar. (M. P.)

 În 2020, administrația fiscală belgiană a primit peste 3.500 de plîngeri împotriva suspecților de evaziune, față de circa 2.200 în 2019, scrie cotidianul LʼEcho. Nu există un mecanism de protecție pentru acest tip de delațiuni, mai scrie ziarul. Motivele pentru care cetățenii apelează la autoritățile fiscale ca să-i denunțe pe presupușii fraudatori sînt variate, dar, în multe cazuri, denunțătorii par să acționeze din răutate sau din răzbunare. Eterna și fascinanta natură umană nu ține cont de naționalități sau de granițe. (A. M. S.)

 Directorul echipei de ciclism a Germaniei a fost trimis acasă de la Olimpiadă pentru că, încurajîndu-și un sportiv, a folosit o expresie, transmisă în direct, care a fost considerată rasistă: „Prinde-i pe cămilari”. Cei numiți așa erau doi cicliști din Eritreea și Algeria. Deocamdată au reacționat doar antirasiștii și judecata a fost relativ simplă, dar lucrurile s-ar putea complica dacă s-ar sesiza cumva și apărătorii cămilelor. (A. M.)   

● Pe 23 martie 2015 a murit, la vîrsta de 78 de ani, americanul Gary Dahl, inventatorul pietrei de companie (Pet Rock), invenție care l-a făcut milionar peste noapte. Ideea i-a venit pe la mijlocul anilor ’70, pe cînd stătea de vorbă, într-un bar din Los Gatos, California, cu niște prieteni care i se plîngeau de animalele lor de companie pe care trebuie să le hrănească, să le plimbe și să curețe după ele în fiecare zi. „Pentru mine, asta nu-i o problemă, fiindcă eu am o piatră de companie“, le-a zis Dahl, străfulgerat de o idee. Și s-a apucat să-și pună ideea în practică. Împreună cu doi investitori, a înființat firma Rock Buttom Productions, al cărei obiect de activitate era comercializarea pietrelor de companie. A cumpărat de la un depozit cu materiale de construcții o mare cantitate de pietre colectate de pe plaja Rosarito din Mexic și fiecare piatră a fost așezată pe un așternut de talaș, într-o cutie de carton cu mîner, prevăzută cu găuri pentru aer, prețul unei pietre fiind de 3,95 dolari. În cîteva luni s-au vîndut 1,5 milioane de exemplare. Apoi, cu scopul de a rotunji succesul afacerii, Gary Dahl a scris și a publicat un Manual pentru îngrijirea și antrenamentul pietrei de companie. Astăzi, doritorii de animale minerale pot cumpăra de pe Amazon o versiune actualizată a invenției, la prețul de 19,95 dolari. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.