Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 903 din 29 iulie – 4 august 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

LA FAȚA LOCULUI, S-A CONSTATAT CĂ E IMPORTANT SĂ CONTINUĂM AVENTURA SIMPLU, CU MOTOARE PREISTORICE, ÎN SUS ȘI-N JOS

 În topul celor mai ciudate motive pentru care oamenii sună la 112, un loc pe podium l-ar prinde negreșit un apel din Botoșani. O femeie a cerut sprijinul medicilor, reclamînd că fiul ei este vegetarian și nu se alimentează suficient. La fața locului, s-a constatat că minorul de 16 ani nu părea deloc afectat de lipsa cărnurilor din meniu. Din contra, aflăm din Monitorul de Botoșani că băiatul, foarte calm, a explicat echipajului medical că nu se simte rău, dar pur și simplu nu îi place carnea. În plus, este primul la învățătură din clasă, nu bea și nu fumează. A intervenit ulterior pe lîngă polițiști, rugîndu-i să nu o amendeze pe mama sa. Aceasta a scăpat doar cu un avertisment pentru că a apelat fără motiv 112. (A. A. D.)

 The Professional Audio Manufacturers Alliance (PAMA) a declarat recent că și-a anunțat membrii din industrie să vină cu o terminologie tehnică neutră pentru conectorii (jacks) „master”/„slave” și „male”/„female” („mamă”/„tată”, în română), întrucît actualele denumiri pot întreține un ambient discriminatoriu printre audiofili. „Aceasta este o decizie majoră și e important să continuăm în linia unor schimbări semnificative în industria audio. Este vorba de a ne trata unii pe alții cu respect”, a declarat directorul executiv (bărbat) al SoundGirls.org, o inițiativă pentru sprijinirea femeilor în industria audio. Prima propunere terminologică este „primar”/„secundar”. (M. C.)

 Trei tinere din SUA, de 18, 19 și 21 de ani, au decis să trăiască împreună, într-un autobuz de școală, vechi de 30 de ani, renovat de ele, după ce au descoperit că erau iubitele aceluiași bărbat. Cele trei, după ce au renunțat la bărbat, au devenit prietene, documentîndu-și aventura pe o pagină de Instagram. (A. M. S.)

 Undeva pe Calea Griviței din București, o prăvălie părăsită, care pare de mult închisă, păstrează încă, pe geamurile vechi, inscripția firmei de odinioară: „Întreprindere familiară, la Nea Gigi”. Simplu, prietenos, fără pretenții. (S. G.)

 O reclamă la TV zice că nu știu ce firmă oferă „tricou funcțional” bărbătesc și „colanți funcționali” de damă. Dacă te uiți atent la ele, sînt un tricou și niște colanți aparent obișnuiți. Nu par să fie dotați nici cu motoare, nici cu baterii, nici cu monitoare,  termocentrale sau aparate de aer condiționat interne. Termenul „funcțional” e cu siguranță pus acolo în mod „artificial” sau „de chichi”, cum se zicea odată. Ideea naște însă o întrebare îngrijorătoare: există tricouri sau colanți „nefuncționali”? (A. M.)

 Paleontologii argentinieni au anunțat joia trecută descoperirea a peste 160 de ouă fosilizate de păsări preistorice (aproximativ cinci cartoane), în timpul lucrărilor la un campus universitar din provincia Neuquén, Patagonia: „Am găsit un întreg cîmp cu ouă fosilizate de păsări. Vorbim despre ouă cu o vechime de 85 de milioane de ani”, a declarat paleontologul Domenica Santos pentru Agenția France-Presse. Pentru întîia dată, ouăle chinezești „de o mie de ani” pălesc de invidie. (M. P.)

 Oroarea însăși: ATV-ul de agrement! Există pe lume o specie umană care chiar se simte bine călărind asemenea dihănii, ambalîndu-le motoarele și defilînd cu ele în sus și-n jos, pe sub ochii și nasul plimbăreților pe două picioare. Nu că s-ar duce undeva, nu că ar avea vreo treabă, dar uite-așa, „se plimbă”. Ciudat fel de plimbare! Acest gen de om este, în ochii mei, suspect. Îl bănuiesc că, sufletește, e oricînd capabil sa tortureze și să ucidă. Dar ce să mai zic cînd văd la intrarea în Bran o reclamă cît toate zilele la o pensiune care-și zice „de vis” și, printre alte atracții, zice că oferă „ATV-ul de vis”. Ce vise pot visa oamenii aceștia? (S. V.)

DA, AȚI CITIT BINE, CEEA CE UNII CONSIDERĂ A FI APROAPE REDUNDANT E UNA DINTRE CONDIȚIILE PENTRU ELIBERAREA AMBELOR CONTRASTE

 La Roma a apărut primul automat de pizza. Da, ați citit bine, bagi banii (între 3, 5 și 6 euro, în funcție de sortiment) și, după trei minute, pizzamatul te servește cu o pizza proaspătă și fierbinte. Poți să te și uiți, printr-o ferestruică, cum se coace. E o adevărată revoluție a automatizării! Rămîne de văzut dacă italienii înghit chestia. (M. M.)

● Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan. Ceea ce unii consideră a fi un motiv în plus, pentru Patriarh, de a se simți preafericit e, pentru alții, o simplă colănie. (M. P.)

 Zăresc în vitrina unei cofetării din Piața Romană o înghețată albastră. Cum vecinele de compartiment erau inscripționate, aproape redundant, cu originea lor – înghețata maro, de ciocolată, cea galbenă, de vanilie, cea verde, de fistic etc. –, pe cea albastră scria scurt și oarecum derutant: „Unicorn”. Cerînd lămuriri vînzătoarei: „Înghețata albastră este de unicorn?”, am primit un răspuns, care, departe de a mă dumiri, m-a zăpăcit și mai mult. Doamna mi-a trîntit un confuzant „Nu știu”. (S. G.)

● Doi deţinuţi periculoşi din Suedia au luat ostatici doi gardieni de închisoare, iar povestea s-a încheiat după nouă ore de negocieri. Una dintre condițiile pentru eliberarea ostaticilor a fost livrarea a douăzeci de pizza. (A. M. S.)

 Cheltuielile bărbaţilor pentru achiziţia de bunuri cauzează cu 16% mai multe emisii care contribuie la încălzirea climatică în comparaţie cu cele ale femeilor, în pofida faptului că sumele alocate sînt similare. Cea mai semnificativă diferenţă a fost observată în privinţa sumelor alocate de bărbaţi pentru combustibil. Se pare că alimentele şi concediile contribuie la peste jumătate din cantitatea totală de emisii, în cazul ambelor sexe. (A. M. S.)

 Ce nume de firme ne va oferi, astăzi, Giurgiu? Iată-le: Gena SRL, Tractor Sud SRL, Redresoare SRL, Pasărea Phoenix SRL, Armonia Rutieră SRL, Ogorul SRL, Regal SRL, Distileria Iceburg SRL, Astral Cliniklab SRL, Alege SRL, Maximus Augustus SRL-D, Poveste Dulce SRL, La Mio Cărămizi SRL, Vasile SRL, Taxi Pyssy SRL, Sarea În Bucate SRL, Feeric SRL, Only Marisma SRL, Contraste Culturale 2017 SRL, Euro Mișu SRL, Deinde Cerebrum SRL, Possesso Total SRL, Amicitia SRL, Loc De Joacă Darius SRL, Nevoiașul SRL, Acasă Cafea SRL, Pupila SRL, Remember Us SRL, Therapy Divin K SRL, Eternal SRL, Fruct Gustos SRL, Marmo Fulgi SRL, Zeroxunu SRL, Artă Și Cofetărie SRL, Tradițional Guțu SRL, The Best Adonis Giurgiu SRL, Valoare Trans SRL, Gelatina SRL, Lotus Bec SRL, Floryvis Înfrumusețare SRL, Fermierii Patrioți Cooperativă Agricolă, Odăjdii SRL, Spălarea Profesională A Covoarelor SRL, Incognito SRL, Arena Liga Prieteniei SRL, Solaris Închirieri SRL, Not Found Agency SRL, Grămadă Market SRL, Pardoseli Online SRL, Good Baby Taxi SRL, Taxi Magnific SRL, Beauty Abundent Style SRL, Vis De Antomire SRL, Strungul & Freza SRL, My Secret Barber SRL, Nik Prosper Suprem SRL, Atelier De Finețuri SRL, Adam Pescar Total SRL, Efemer SRL. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.