Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 902 din 22 – 28 iulie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

O DESCĂRCARE ELECTRICĂ ESTE O METAFORĂ A FELULUI ÎN CARE NIȘTE OAMENI ÎNCEARCĂ…

● O descărcare electrică a lovit şi ucis 16 persoane care îşi făceau selfie-uri în ploaie în vîrful unui turn al fortului Ambser, o atracţie turistică la Jaipur (nordul Indiei). Majoritatea morţilor erau foarte tineri, potrivit unui angajat al poliţiei. Acesta nu este un eveniment izolat, iar trăsnetul ucide anual în medie aproximativ 2.000 de indieni. Chiar și așa, nebunia pozelor nu mai are limite. (A. M. S.)

● În Danemarca a fost construit cel mai înalt castel de nisip din lume. Are 21,16 metri și se pare că a implicat zeci de specialiști în genul acesta de sculptură, care l-au meșterit folosind aproape 5.000 de tone de nisip. Castelul ține și el pasul cu timpurile și are în vîrf nici mai mult, nici mai puțin decît o reprezentare stilizată a coronavirusului, purtînd o coroană. Creatorul sculpturii a declarat că este o metaforă a felului în care pandemia a ajuns să ne guverneze viețile. (A. A. D.)

● „Sînt doar un băiat care înoată repede, care are nişte antrenori foarte buni, nişte părinţi foarte buni şi, repet, nişte oameni geniali care mă susţin, prieteni etc.”, a spus David Popovici, care a obținut trei medalii de aur la Campionatul European de juniori. Mai simplu de atît nu se poate. (A. M. S.)

 Sună telefonul. N-apuc să zic „bună ziua” că o voce unsuroasă începe să se prelingă din receptor. Prind doar cîteva expresii: „oportunitate”, „volatil”, „criptomonedă” și „profit substanțial”. Mintea încearcă să stabilească legături între cuvinte. Nici nu e greu. „Mă mai urmăriți?”, întreabă vocea pe un ton mieros, insinuant. Și, pentru că nu răspund, continuă: „fără riscuri, fără obligații”, „investiție”, „venituri suplimentare” etc. „Sînteți de acord, așa-i?”, mă mai întreabă vocea, apoi, fără să aștepte vreun răspuns, reia perorațiile: „piață monetară”, „dobînzi”, „transfer”... Dacă e să vină vreo criză economică, așa va veni: prin telefon, cu o voce onctuoasă, imperturbabilă. (M. M.)

…SĂ STABILEASCĂ LEGĂTURI PE HÎRTIE ÎNTRE SENZAȚIILE TARI ȘI ZGOMOT, SPUNÎND CĂ ACESTA A CRESCUT ATÎT DE MULT…

 Preluată de la prietenul D.B., de pe Facebook, pentru că mi s-a părut o întîmplare simpatică: „La terasă, taca-taca. Un 4x4 în marșarier lovește o mașină parcată. Șoferul, un preot, coboară, dă un ochi, se urcă înapoi la volan și pleacă. Apucăm să ne întindem gîtul și să luăm numărul. Îl trecem pe hîrtie și merge unul dintre noi să-l pună în geam păgubitului. De la altă masă, două femei, o mamaie și una ceva mai tînără, ne întreabă de ce vorbim despre mașina parcată, care-i a lor. «Păi, n-ați auzit cînd v-a lovit jeep-ul cu albastru din față?» «Aa, era părintele, știe mamaia, să-i dea Dumnezeu sănătate!»”. (A. P.)

 Scumpirea biletelor pentru transportul în comun în Capitală a fost justificată de Societatea de Transport București prin faptul că tarifele n-au mai crescut din 2008. În locul lor aș fi mizat pe o explicație mai reală și greu de contestat: senzațiile tari pe care ți le oferă o călătorie cu mijloacele de transport în comun. (S. G.)

 „Totul în jur încearcă să te schimbe, să te convingă, să te tenteze și să te controleze. Cei mai buni cititori aleg cărțile de ficțiune pentru a se elibera de tot acest zgomot” – Philip Roth. (M. C.)

 Fostul campion german de tenis Boris Becker a fost acuzat de sexism pentru că, în calitate de comentator BBC, cînd a văzut-o pe ecran pe Anett Boszormenyi, iubita tenismanului Martin Fucsovici, a făcut remarca: „Ei spun că au cele mai frumoase femei în Ungaria. Nu știu asta, dar cu siguranță este foarte drăguță”. Comentariul acesta a indignat-o pe Stephanie Vera Hilborne, CEO la Woman In Sport, o organizație de caritate. BBC i-a luat apărarea lui Becker, spunînd că acesta a făcut doar un comentariu amuzant. Mă gîndesc că dacă a spune că o femeie e drăguță înseamnă sexism, a spune că e urîtă a devenit deja o crimă, motiv care mă oprește să mai fac vreun comentariu legat de amintitele doamne. (A. M.)

● Prețul spermei a crescut atît de mult încît acum există o acțiune de „democratizare” a tratamentului de fertilitate. (M. C.)

…ÎNCÎT AR PUTEA EGALA ORICÎND PAGINA RUPTĂ DE CÎTEVA GENERAȚII

● Căutînd un sinonim pentru „femeie” am intrat pe site-ul unui dicționar online de sinonime. Rezultatele găsite mi-au dat ghes, mai apoi, să caut sinonime și pentru „bărbat”. Puse într-o perspectivă psihologică, cele două grupe de sinonime ar putea exemplifica noțiunea complexului de superioritate – acel mecanism de apărare contra unuia de inferioritate. Femeie – muiere, nevastă, servitoare, prostituată. Bărbat – brav, curajos, cutezător, inimos. (S. G.)

● Să tragi chiulul de la serviciu o zi-două probabil se întîmplă în multe locuri. Puțini sînt însă cei care pot egala performanța unui italian care n-a dat pe la muncă 15 ani. Fusese angajat civil la un spital din Catanzaro în 2005, iar de atunci a primit, fără să muncească, peste o jumătate de milion de euro salariu. Asta, deși la conducerea spitalului s-au perindat șase manageri care nu i-au observat și sancționat lipsa. (A. A. D.)

● „Criza gunoiului din sectorul 1 se poate repeta oricînd în alte sectoare ale Capitalei”, a spus primarul Clotilde Armand. Puțină alinare nu strică, atunci cînd faci slalom printre mormane de gunoaie, la 30+ grade, în centrul Capitalei. (A. M. S.)

● Să aruncăm o privire peste pagina cu produse de teleshopping din ziarul Libertatea de vineri, 16 iulie 2021, ca să vedem ce se mai găsește acolo. Poți găsi, de pildă, un „afrodiziac amazonian“, care „conține extract de scoarță din «copacul potenței» Muira puama“ și pare să fie un produs oximoronic, întrucît „elimină problema erecției moi“ (înlocuită, probabil, cu o moliciune tare), oferind „erecție la cerere“ (dar fără a se preciza în cîte exemplare trebuie completată cererea și unde se depune). Apoi găsim, într-un anunț de alături, „plasturi transdermici discreți“ („formulă uro-consolidatoare“). Iar persoanelor mai puțin interesate de avantajele discreției le face cu ochiul, din aceeași pagină, un ceas cu „48 de cristale arctice“, care „licărește pe mînă precum strălucirea unei stele“. (D. S.)

● Lista localităților fictive ale României continuă: Eteni, Filiu, Găleșoaia, Ganaș, Geamăna, Giurcuța de Jos, Grabicina de Sus, Groapa Vlădichii, Gura Gîrluței, Hodaia, Hosasău, Huștiu, Ibru, Iesle, Italieni, Lehnești, Libertatea, Lunca Bonțului, Malaica, Maldaoci, Martonca, Merișor, Mesteacăn, Morțești, Movila Ruptă, Nevățu, Obîrșie, Ostrovu Tătaru, Popoaia, Porumbac, Racameț, Rîșca, Retezatu, Ripicenii Vechi, Șandru, Șasa, Șașvereș, Șerpenița, Stîrcu, Țîgîra, Țărmure, Ticera, Ulmi, Văgaș, Valea Fînațului, Valea Grajdului, Vargatac, Zărieș. (M. P.)

● În 2016, un tablou reprezentînd scena închinării magilor la Prunc a căzut de pe peretele unui apartament din Roma. După un timp, proprietarii l-au dus la un restaurator. Tabloul era vechi oricum, așa că restauratorul, pe lîngă remedierea efectelor căderii, a început să îndepărteze stratul de negreală pe de tablou. Pe măsură ce scotea la lumină detaliile picturii, restauratorul mărea ochii: ceea ce avea în lucru nu era o biată copie a lucrării „Închinarea magilor” de Rembrandt, ci chiar originalul, pictat în 1632. Certificarea clară a autorului a venit abia acum o lună de zile, după un seminar internațional anume dedicat acestei picturi, în care experți din toată lumea au conchis unanim: e Rembrandt. Lucrarea a fost pierdută cîndva la începutul veacului al XIX-lea, după ce a aparținut unor capete încoronate, apoi Muzeului Luvru. Nu se știe cum a ajuns pe peretele roman, iar familia care deține tabloul de cîteva generații a avut mereu impresia că e o biată copie. Imediat după verdictul experților au apărut ofertele de cumpărare, lucrarea fiind evaluată între 100 și 250 de milioane de dolari. Totuși, proprietarii au decis să nu vîndă, ci să expună tabloul publicului în colecția permanentă a unui mare muzeu. (S. V.)

Foto: M. Bănică

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.