ÎNTÎLNIREA CU TREI NUANȚE DIFERITE DE ROZ NU POATE FI, EVIDENT, UNA EXTREM DE SIMPLĂ DACĂ URMEAZĂ (DUPĂ UN MOMENT DE EZITARE) 997 DE ZILE PÎNĂ SĂ AVEM DE-A FACE CU LINIȘTEA  

 În prima sa călătorie peste Atlantic, Columb vede trei lamantini înotînd în jurul corabiei și notează în jurnal întîlnirea cu „trei sirene”, după care adaugă: „Nu sînt atît de frumoase pe cît ar trebui”. (M. C.)

 Una dintre cele mai emoționante știri recente: „Păsările flamingo au revenit în Rezervația Biosferei Delta Dunării – 49 de exemplare de flamingo în zona lacului Sărături Murighiol și alte 60 pe lacul Tuzla. Condițiile prielnice, diversitatea habitatelor și ecosistemelor, abundența și varietatea hranei din rezervație sînt motivele pentru care specii noi sau care au fost văzute sporadic vin în Delta Dunării. Penajul păsărilor flamingo își schimbă culoarea în funcție de dietă. Astfel, păsările au nuanțe diferite de roz în funcție de locație și de hrana disponibilă în zonă. Păsările se află în migrație și în perioada de formare a perechilor, iar zonele de popas alese pentru hrănire sînt ape puțin adînci. Sînt păsări ce trăiesc în colonii formate din sute de exemplare, depun un singur ou de care au grijă deosebită ambii părinți”. (A. M. S.)

 Doi analiști americani ai parcurilor tematice au criticat faptul că, la redeschiderea celebrului parc Disneyland, încă mai există scena în care Albă-ca-Zăpada este salvată de prințul ei cu un sărut, considerînd această scenă drept una care nu mai corespunde vremurilor pe care le trăim. „Sărutul este unul fără consimțămîntul ei, în timp ce ea doarme, ceea ce nu poate fi o iubire adevărată dacă o singură persoană e conștientă că se întîmplă”, au precizat analiștii. Scena ar prezenta „ideea demodată că unui bărbat îi este permis să-i facă orice unei femei”. Să nu uităm, totuși, și că, în numeroase povești, broaștele sînt sărutate fără consimțămîntul lor de diferite femei pentru a fi transformate în prinți... Lor de ce nu le apără nimeni drepturile? (A. P.)

 Aleksandr Rîhoravici Lukașenko a ajuns rău de tot! După ce toată lumea civilizată și cît de cît normală la cap a început să-l evite, după ce însuși țarul Putin îl primește zîmbind doar pentru că a ajuns un paria și, astfel, îi poate sfida încă o dată pe occidentali, pînă și teroriștii de anvergură se țin departe de el. Vă amintiți, dictatorul de la Minsk a deturnat un avion civil de pe ruta sa motivînd că a primit un e-mail de la Hamas care spunea că e o bombă la bordul avionului. Evident, nimeni nu a crezut o secundă motivația lui Lukașenko. Dar așa, for the record, cum se spune, merită spus că Hamas a negat imediat că ar fi trimis un astfel de e-mail. Dacă pînă și organizația teroristă Hamas simte nevoia să se delimiteze, să nu fie amestecată în astfel de porcării, înseamnă că mustăciosul cu privire de taur sovietic a ajuns jos de tot. (S. V.)

 Cred că am rezolvat misterul din jurul seninătății posesorilor de dulăi care, în ciuda faptului că bestia lor se repede cu colții războinici înspre pulpa ta, spun calmi, ba unii chiar zîmbitori: „Nu vă speriați, nu vă face nimic”. Explicația este, de fapt, una extrem de simplă și constă în poziționarea fizică a celor doi subiecți asupra problemei. Pe cînd trecătorul vede partea ofensivă a lătrătorului (bot, colți, bale), posesorul vede numai partea sa inofensivă. (S. G.)

 A înflorit iasomia. Urmează teiul. După un an de purtat mască, mirosul parcă e mai intens ca niciodată. (A. M. S.)

 Printre sutele de migranți din America Centrală care trec zilnic ilegal granița dintre Mexic și SUA din sudul statului Texas se numără, de la o vreme încoace, tot mai mulți cetățeni români de etnie romă, arată o investigație a agenției Reuters. Aceștia ies în evidență față de migranții sud-americani fiind, în genere, mai înalți, femeile purtînd rochii, iar bărbații adidași de marcă și treninguri. Recent, cîteva zeci de români de etnie romă au traversat cu plute improvizate fluviul Rio Grande, care desparte Mexicul de Statele Unite, pentru a cere azil în SUA. Grănicerii care i-au surprins pe malul american al fluviului au încercat să vorbească cu ei în spaniolă; după un moment de ezitare, romii le-au explicat vameșilor bulversați, într-o engleză aproximativă, că sînt români. Iată cum romii, plecați cu mai bine de o mie de ani în urmă din India, au ajuns triumfal, pe fluviul Rio Grande, în Indii. (M. P.)

 Britanica Donna Griffiths a început să strănute pe 31 ianuarie 1981 și s-a oprit din strănutat abia după 997 de zile, adică pe 16 septembrie 1983. Să se calculeze cîte strănuturi i-au smucit capul. (M. C.)

 Senatoarea Diana Șoșoacă a luat cuvîntul la ședința de plen în care Guvernul a prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență. Ca să critice Guvernul, dar și ca să recite cîteva strofe din Scrisoarea III a lui Mihai Eminescu. Pînă să i se taie microfonul, căci a depășit timpul alocat, a recitat corect. Fostul ei coleg de partid George Simion a recitat niște versuri scrise de un poet oarecare pe care i le-a atribuit, eronat, lui Eminescu. Solemnitate plină de ridicol. (M. M.)

 Tot mai multe incidente grave dovedesc că, în România, urșii au devenit un pericol pentru oameni. Urșii sînt protejați de legi și, de asemenea, de către „ecologiștii de tastatură”, cum i-a numit un senator UDMR pe cei care doresc să-și creeze doar imagine, fără să aibă deloc idee despre situația din realitate. Deocamdată, oamenii nu prea pot fi protejați. Dar povestea nu e nouă. N-am uitat epoca, nu demult apusă, în care Bucureștiul era plin de cîini fără stăpîn, iar trecătorii, copiii sau bicicliștii erau mereu atacați. Și atunci apăruseră organizații care aduceau nenumărate argumente absurde în favoarea „cîinilor comunitari”. Ei bine, acum, în unele zone, în locul cîinilor avem de-a face cu urșii. Oricît ne-ar plăcea ursuleții, parcă ar trebui să ne gîndim și la oameni. (A. M.)

 Pașii ne poartă astăzi către Cîmpulung, unde ne oprim pentru a citi cîteva nume de firme: Fulgerul SRL, Clubul Sănătății SRL, Un Băiat Și O Fată SRL, Val Groz Duru SRL, Valah Hermes SRL, Adevăratul Meseriaș SRL, Mirific SRL, Spirit Jovial SRL, Cameleon Junior SRL, Împreună Pentru Vatra Bunicilor SRL, Rîndunica Cenușie SRL, Firul Roșu SRL, Rodnic Impex SRL, Pitici Și Părinți SRL, Coffe Shop La Troiță SRL, Fițoșica Dulce SRL, Bun General Servicii SRL, Izo Duo Adecvat SRL, Sculer Matrițer SRL, Afaceri Rapide Impex SRL, Miracole De La Bunica SRL-D, Leo Liniștea Serii 2008 SRL, Cosinus Franc SRL, Melcu Taxi Speed SRL, Educație Evoluție SRL, Oltenașul Total Agregat SRL, Prometal Continental SRL, Încă Nu Știu Totul SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu