CORPUL UMAN ARE NEVOIE, PENTRU A FUNCȚIONA SIMPLU, DE ANTICIPAREA PLĂCERII ÎN TIMP CE SE ADAUGĂ DOVEZI CĂ NU SÎNTEM ÎN ȚARA NOASTRĂ

 Un banal smartphone conține 75 dintre cele 118 elemente de bază din tabelul periodic. Spre comparație, corpul uman are nevoie, pentru a funcționa, de doar 30 de elemente. Poate și de-asta telefoanele sînt mai deștepte decît mulți dintre noi. (M. C.)

 Cristiano Ronaldo și-a adus în noua sa locuință de peste șapte milioane de euro, din Lisabona, un pat uriaș. Pentru a-l instala în dormitorul conjugal a trebuit să apeleze, pur și simplu, la o macara. Să fi sperat fotbalistul la un moment în care va putea folosi replica lui Ulise: „Dar cine patul meu să-l mute-aiurea? / Căci anevoie ar fi putut s-o facă / Și cel mai priceput, de n-a fost doară / Vrun zeu care venind cu dinadinsul / L-o fi mutat acolo, că nici unul / Din muritorii vii, oricît de tare / Și june să fi fost, uşor să-l mişte / Deloc n-ar fi putut”? Poate. Dar, din păcate pentru el, nu e însurat cu Penélope Cruz. (A. M.)

 Din ghereta de pază a Jandarmeriei Române – blindată, recent fabricată la standarde NATO –, postată lîngă strașnic păzita ambasadă siriană din București, răzbate următoarea conversație telefonică: „Marine, nu mai rîde de mine, vreau să fac niște mici sîmbătă! Am luat și cîțiva cîrnați de Pleșcoi de la Buzău…”. Anticiparea plăcerii sfidează orice pericol. Și orice război se încheie cel tîrziu în week-end. (M. P.)

 O echipă de cercetători a descoperit o fosilă a unei creaturi care se afla în procesul de mîncare a unei alte creaturi care nu a fost consumată. După studierea atentă a poziționării celor două fosile, cercetătorii au ajuns la concluzia că belemnitida tocmai mușca crustaceul și, în timp ce făcea asta, creatura a fost, la rîndul ei, mușcată de un prădător mai mare, posibil un rechin preistoric. Ambele fosile au fost datate ca avînd o vechime de aproximativ 180 de milioane de ani. Dacă cineva a pus vreodată la îndoială lanțul trofic, acum are o reprezentare a lui „fosilizată”. (A. M. S.)

 Ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, i-a izbutit un remarcabil exercițiu de aritmetică mortuară: „M-aş feri să spun că se adaugă morţi sau că se scad morţi sau că se ascund morţi”,  a declarat recent domnia-sa, în legătură cu numărul raportat de decese COVID-19. Cîtă vreme nu se împart și nu se înmulțesc morți, mai putem spera că totul va fi bine. (M. P.)

 Văd că e multă agitație în rîndul antivacciniștilor: anunțata relaxare, redeschiderea teatrelor & cinematografelor, accesul la stadioanele de fotbal, poate chiar și intrarea la discotecă se vor face pe baza unor documente. Cum ar fi: certificat de vaccinare, adeverință că ai trecut prin boală sau un test COVID-19 negativ. „Discriminare!“, strigă antivacciniștii. Care discriminare? Cu toții va trebui să aducem dovezi că nu sîntem contagioși. Și apoi, nu e obligatoriu ca toată lumea să meargă la teatru, pe stadion sau la club. E o opțiune personală. La fel ca vaccinul. (M. M.)

 În promenada sa pe plaja bulgară, un cetățean britanic nu și-a dat seama cînd a depășit granița și a intrat în România. Polițiștii de coastă l-au depistat, l-au reținut și au demarat cercetările. Declarația britanicului, care a spus anchetatorilor că se plimba pur și simplu și că nu avea nici o intenție să intre în România, mi se pare, totuși, ușor arogantă. Adică de ce n-ar avea „nici o intenție” să vină în țara noastră? (S. G.)

DIN PĂCATE, ANUL GOL PE DINĂUNTRU N-A INSPIRAT OMENIREA SĂ CREEZE ALTRUISMUL ONDULAT

 Apa de la chiuvetă pe care o bem este mai veche decît sistemul solar și, la un moment dat, a trecut prin burta unui dinozaur. O istorie suficient de veche și de miraculoasă care, din păcate, n-a inspirat omenirea să creeze o religie bazată pe apă în integralitatea ei. Adică nu doar despicată, transformată în alcool, atingînd creștetul sau spălînd mîinile simbolic. (M. C.)

 O americancă a descoperit din întîmplare, în momentul în care s-a dus să-și schimbe permisul de conducere, că se emisese pe numele său un mandat de reținere pentru furt, fiindcă nu înapoiase un VHS în 1999. Era vorba despre caseta video cu filmul Sabrina, vrăjitoarea adolescentă, iar mandatul data din anul 2000. (A. M. S.)

 Ce se mai cumpără în lumea asta nebună? Liniile de producție Coca-Cola dau rarisim greș, dar uneori sigilează un can gol pe dinăuntru. Se întîmplă atît de rar, încît colecționarii se bat pe așa ceva. Cel mai recent, un trăsnit a cumpărat un astfel de rebut cu 250.000 de dolari la o licitație online. (S. V.)

 Scriitorul Joseph Conrad, într-o scrisoare trimisă redacției The New York Times Saturday Book Review în vara anului 1901: „Egoismul, care este forța dinamică a lumii, și altruismul, care este moralitatea ei, aceste două instincte contradictorii, unul atît de clar, celălalt atît de misterios, nu ne pot fi de folos decît în alianța de neînțeles a antagonismului lor ireconciliabil”. (M. C.)

 Căutînd prin cotloanele Internetului ceva despre prefixe, am dat peste un site în limba română unde apăreau exemple de „cuvinte prefixate cu o apropiere asemănătoare“. Iată cîteva: „Înțelege = Asta contrastează greutățile și măsurile; Răsuci = Aplatizați un corp lat și subțire ca o vafe; Includeți = Așezarea brațelor în jurul unui lucru sau a unei persoane; Îmbrățișat = Acesta are un stil sau caracteristici ale stilului baroc; Agățat = Acoperind cerul cu nori întunecați; Cuplu = Alătură-te pieselor sau oamenilor; Ghiftui = Umpleți complet un recipient sau un spațiu; Închină-te = Lăsați o plantă sau un animal să se umple cu gândaci sau viermi; Aberat = Care are o culoare mov ca vinetele; Răsuci (altă explicație) = Modelați un lucru astfel încât să fie lat pe o parte și îngust pe cealaltă, pretinzând că este o piesă bucală; Plictisit = Că are moduri brute de a acționa, asemănătoare cu cele ale unui măgar; Cacao = Care este similar cu forma melcului; Sufocat = Persoană ale cărei maniere sunt aspre și nerafinate; Îngust = Spuneți, indicați sau comentați ceva; Monedă = Legănând un copil în pătuțul lui; Tren = Învață pe cineva să fie dreptaci; Ondulat = Că are comportamente similare cu ale oamenilor necinstiți; Bară oblică = Uciderea cu un cuțit; Aglomerat = Scăzut în formă de stâncă; Crampă = Preocupare de mare sau excesivă importanță“. Și un ultim exemplu (cireașa de pe tort): „Întâmpla = Întâmpla“. (D. S.)

Foto: E. Farkas