DIN NOU, REALITATEA A IGNORAT O PATĂ DE CULOARE ȘI NUANȚA FIECĂRUI CUVÎNT PIERDUT

 Liviu Dragnea se cere din nou eliberat din închisoare. Spune că a stat destul în penitenciar, că nu reprezintă un pericol pentru societate și că „pot face bine”. De la unul ca el, această din urmă formulare dă de gîndit. Se cam știe cum poate face el bine. Mai liniștitor ar fi, poate, dacă ar declara că, în cazul eliberării, nu va mai face absolut nimic. (A. M.)

 Dintr-un top al celor mai amuzante nume de societăți comerciale din România: Ia-ți Mireasă Ziua Bună SRL, Curat Murdar Home & Office SRL, Hai La Muncă SRL, Facem Dregem SRL, EștiBlană SRL, Trei Lulele Trei Surcele SRL, Fără Frică SRL, Hai Cu Tata SRL, Atît S-a Putut SRL, Lăbuțe Și Gheruțe SRL, Trei Generații Abundent SRL, Tot Strălucește SRL, Îmbunătățirea Vieții SRL, Bunăstare Acum SRL, Fierarul Fericit 2017 SRL, Împreună Reușim SRL, Winter Is Coming SRL, La Moldoveanu Land SRL, Miracol Ardelean SRL, Lemnili SRL, Oleacă Noi SRL, Iubițica 77 SRL, Nașu & Finu Partner SRL, Înzestrat SRL, Mașina Pe Locul 1 SRL, Realitatea Viitorului SRL, Cărămidarii Gurmanzi SRL, Tenacious Beton SRL, Pofta Are Prioritate SRL, Setea E Bună SRL, Pîinea Dă Putere SRL, Să Uităm De Carte SRL. (A. P.

 Un polițist de la Secția 23 este cercetat disciplinar după ce s-a dus, în timpul programului, la pensat. Acesta a fost reclamat chiar de colegul său, jandarm, cu care se afla în misiune. Jandarmul susține că nu au putut interveni la un caz tocmai pentru că, în momentul solicitării, omul legii se afla într-un salon de înfrumusețare din zona Dristor. Conform raportului dat de subofițerul de la Jandarmerie către conducerea Batalionului 1 de Jandarmi, agentul de poliție și-a ignorat atribuțiile de serviciu pentru a merge la salonul de înfrumusețare, pentru a se pensa. Cele relatate de jandarm au fost confirmate și de cosmeticiana care l-a pensat pe omul legii. În replică, agentul se apără spunînd că nu a părăsit nici o clipă zona de patrulare. (A. M. S.)

 În România a fost confirmat primul caz de infectare COVID-19 cu o variantă a tulpinii indiene a SARS-CoV-2. Săptămîna trecută, INSP a fost informat că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe (Covasna) a identificat varianta indiană „B.1.617.2” a virusului, la o persoană care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună. O pată de culoare orientală e, pe undeva, binevenită, într-o provincie central-europeană populată majoritar de băștinași maghiari, români și secui. Cît despre Sf. Gheorghe, dacă mai trăia, tare s-ar fi bucurat să-și poată trece în palmares și un balaur de origine indiană. (M. P.)

 Doctrine sanitare și credințe populare. În epoci diverse și-n spații culturale diferite. Există cel puțin trei cuvinte germane, aproape sinonime, care, în română, se traduc prin „curent”: Luftzug, Zugluft și Durchzug. Wikipedia germană nu doar că explică etimologia și nuanța fiecărui cuvînt, ci indică și mitologia (pseudomedicală) curentului de aer. Anume, că se presupune, eronat, că ar putea provoca diverse boli. Astăzi, în era COVID-ului, politicile sanitare se bazează tocmai pe Durchzug: în școlile rămase deschise în timpul pandemiei, cursurile se țin cu ferestrele larg deschise pentru a aerisi încăperile. În limba română există un singur cuvînt: curent. Iar stigma curentului depășește pericolul COVID-ului. (M. M.)

 O femeie trans din Canada a pierdut procesul intentat împotriva a nu mai puțin de 13 saloane cosmetice care au refuzat să-i epileze testiculele. Cosmeticienele în cauză motivaseră fie cu nepriceperea, fie cu interdicția religioasă. (M. C.)

O CRIZĂ URMEAZĂ SĂ SE TRANSFORME DE LA SINE ÎNTR-UN PAS ÎN AFARA VOCABULARULUI 

 După un lockdown extrem de dur, populația Marii Britanii se confruntă, din nou, cu o criză majoră. Nu doar din cauza cererilor care au explodat în urma carantinei prelungite, dar și a problemelor de aprovizionare apărute în siajul recentei blocări a Canalului de Suez, britanicii s-au văzut puși în fața unei lipse fără precedent: penuria de pitici de grădină din magazinele cu articole pentru grădinărit. (S. G.)

 Un pustnic în vîrstă de 82 de ani urmează să părăsească insula Budelli din arhipelagul La Maddalena, în nordul Sardiniei, pe care a trăit singur peste trei decenii. Mauro Morandi şi-a petrecut 32 de ani din viaţă pe insula Budelli. Acum, însă, el este nevoit să plece deoarece casa în care locuia – rămasă din al Doilea Război Mondial – trebuie reconstruită, iar locul urmează să se transforme într-un centru de cercetare. În ţara sa natală, unii îl numesc pe bărbatul din insula cu nisip roz „Robinson Crusoe al Italiei”, după romanul lui Daniel Defoe, dar omul spune: „Eu nu semăn cu Robinson Crusoe. Robinson a vrut să se întoarcă în societate, eu nu”, a explicat italianul. (A. M. S.)

 La recentul concurs saudit pentru desemnarea celei mai frumoase cămile, zeci de animale au fost descalificate din cauză că afișau semnele clare ale injectării cu Botox. Proba trecerii prin gămălia acului ar fi rezolvat selecția de la sine. (M. C.)

 În capitolul 1 („Despre om și părțile sale“) din Cartea a XI-a a Etimologiilor, Isidor de Sevilla spune că panglicile care legau șuvițele părului împletit în cosițe al femeilor se numeau discriminalia. Se pare că de aici și pînă la cuvîntul discriminare din vorbirea actuală nu a fost doar un pas, ci mai mulți: undeva pe drum, ceva plăcut vederii, cum erau cosițele unei femei, s-a preschimbat într-un lucru de rușine. (D. S.)

 Poate nu știți ultimele vești despre curățirea limbii de impuritățile rasiste în America cea de toate zilele. Voci puternice din industria canabisului, alături de lideri civici și politici, cer scoaterea cuvîntului „marijuana” în afara vocabularului corect politic. Cuvîntul „marijuana” vine din spaniola mexicană și, spun noii activiști ai limbii, a fost inventat anume pentru a criminaliza comerțul cu produse din canabis în 1930, legiferare care a lovit mai ales populația non-albă (latino și negri). Atunci s-a înființat în cadrul FBI un serviciu special antinarcotice, iar primul lui șef, H. Anslinger, a spus cu acea ocazie: „Sînt peste 100.000 de fumători de marijuana în Statele Unite și cei mai mulți dintre ei sînt negri, hispanici, filipino și artiști. Muzica lor satanică, jazz-ul și swing-ul, rezultă din consumul de marijuana. Această marijuana determină femeile albe să caute să aibă relații sexuale cu negrii, cu artiștii și cu alții de genul ăsta... Iar pe negri îi face să creadă că sînt la fel de buni ca albii”. Indiscutabil, rasism de cea mai idioată extracție. Peste decenii, umbra rea a cuvîntului „marijuana” s-a păstrat, astfel că în zilele noastre un negustor specializat din California a spus celor de la HuffPost clar: „Marijuana are o istorie legată de rasism; canabis evocă armonie și toleranță”. Toți vrem armonie și toleranță! (S. V.)

Foto: D. Stanciu