Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 889 din 22 - 28 aprilie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN ZILELE NOASTRE, UN NOU CUVÎNT LE PERMITE UTILIZATORILOR, ÎN MOMENTELE PUBLICE, SĂ DEBARASEZE LOCUL DE CÎTEVA LUCRURI SIMBOLICE

 În zilele noastre, e mai greu să ne dăm seama ce nu este o operă de artă decît ce reprezintă un exponat de muzeu. Un cuplu din Coreea de Sud a mers însă și mai departe și a considerat că un set de pensule și niște vopsea lăsate în fața unui tablou ilustrînd un graffiti sînt o invitație la pictură. Altfel spus, că lucrarea de dimensiuni mari, neînrămată, expusă într-un mall din Seul, este una participativă. Și-au pus amprenta central, folosind culoarea verde închis, pe un tablou care valorează aproape 450.000 de dolari, aparținînd artistului american JonOne. Tot ale lui erau și pensulele și vopselurile lăsate special în fața lucrării. Inițial, tinerii au fost acuzați de vandalism și reținuți de poliție, dar eliberați cînd s-a lămurit confuzia. Vizitatori de pretutindeni vin acum să se fotografieze cu pînza, unii fiind chiar de părere că un pic de verde i-a făcut un serviciu. (A. A. D.)

 Institutul Leibniz, pentru studiul limbii germane, a patentat de curînd un nou cuvînt – „Impfneid”. Compus din verbele „impfen”, a vaccina, și „neiden”, a invidia, noul cuvînt desemnează „gelozia vaccinală”, invidia pentru cei care au apucat deja să se vaccineze. Mă și gîndesc la noi viziuni regizorale: cum ar fi, de pildă, un nou Othello căruia Iago i-ar spune că Desdemona a fost vaccinată datorită lui Cassio și, în loc de batistă, Othello i-ar putea cere certificatul de vaccinare? (S. G.)

 Autoritățile de la Beijing au lansat o linie telefonică de urgență pentru ca persoanele să poată raporta comentariile din mediul online care „defăimează” conducerea și istoria Partidului Comunist înainte de a o suta sa aniversare. Linia le permite utilizatorilor din mediul online să raporteze persoanele care „distorsionează” istoria partidului, îi atacă politicile și conducerea, defăimează eroii naționali și „neagă excelența culturii socialiste avansate” în mediul online, potrivit unui anunț postat de o ramură a Administrației Ciberspațiului din China. Un fel de vînătoare a „nihiliștilor”. (A. M. S.)

 Știți cum procedează unii campioni, mai ales la sporturile individuale, cînd își aduc în teren soțiile sau copiii în momentul în care cîștigă un trofeu. Îi îmbrățișează și-i sărută pe acei membri ai familiei, cu care se bucură împreună de victorie, în fața publicului care-i ovaționează. Noi nu prea mai avem campioni care să cîștige trofee. Avem, în schimb, un fost ministru a cărui iubită i s-a alăturat, nu după victorie, ci în momentele publice de după ce acesta a fost demis. În urma unui asemenea „sacrificiu” la care a fost supus, avea desigur nevoie de susținerea cuiva apropiat, cu care să împartă durerea, în fața întregii țări. (A. M.)

 După dezastrul nuclear din 2011 de la Fukushima, peste 500 de japonezi de peste 60 de ani s-au oferit să debaraseze locul de resturile radioactive pentru ca cei tineri să nu sufere de pe urma consecințelor iradierii. (M. C.)

 Săptămîna trecută, Consiliul Europei a publicat statistica anuală privind populația penitenciară din Europa. Ocazie cu care am aflat și cîteva lucruri noi despre România. Cu 7,6% din deținuți condamnați pentru infracțiuni rutiere, România se situează pe locul 7 – cu Portugalia, Polonia, Bulgaria, Azerbaidjan, Lituania și Monaco în față.  8,5% din pușcăriașii României sînt încarcerați pentru viol, ceea ce ne asigură un loc 6 european, în  urma Andorrei, Principatului Monaco, Norvegiei, Suediei și Marii Britanii. Locul 3 îl obținem, cu 24%, la capitolul omoruri, depășiți doar de Albania și de Lituania. În concluzie, nu sîntem, cum s-ar fi putut crede, cei mai răi șoferi din Europa, dar sîntem violatori redutabili și ucigași de top. (M. P.)

 Anul trecut, la categoria rock a Premiilor Grammy au fost nominalizate numai femei. La World Fantasy Awards, toate cele cinci nominalizări au mers către scriitoare de culoare. În Olanda, o ilustratoare a redesenat cărțile de joc făcîndu-le neutre din punct de vedere al genului, înlocuind dama, valetul, regele și jokerul cu obiecte simbolice. Jucăria Mr. Potato Head a fost și ea neutralizată, compania de jucării renunțînd la particula masculină „Mr.”. Se simte că deja trăim într-o lume mult mai echilibrată și mai justă. (M. C.)

CÎT DESPRE LIMBAJ, DE CE AR FURA CINEVA O STATUIE VINERI?

 Senatoarea Diana Șoșoacă anunță că a depus plîngere împotriva președintei Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, pentru că ar fi fost bătută „cu pumnul în piept”. „În acest context, îmi voi lua inclusiv permis de portarmă și o să solicit pază non-stop, dacă inclusiv în Parlamentul României ești bătut ca senator. România nu e stat de drept. În România s-a instaurat dictatura. Păi, în Rusia e mai multă democrație decît în România de o mie de ori. Și în China e democrație”, a spus Diana Șoșoacă. Scandalul a pornit după ce președintele comisiei i-a cerut senatoarei să poarte mască. Vorba poetului: „Viitor de aur țara noastră are”. Cît despre plictiseală, nici o nădejde. (A. M. S.)

 A murit de curînd muzicianul experimental Ghédalia Tazartès (1947-2021), francez de origine ladino (evreu spaniol), care se prezenta „muzician dadaist”. Spicuiesc dintr-un interviu al lui: „Cînt pentru că mi-e frică; mi-e frică de viață, mi-e frică de moarte. Dar frica nu e întotdeauna un sentiment negativ. Sînt evreu agnostic spaniol vorbitor de italiană și franceză, care și-a inventat propriul limbaj. Faptul că am ajuns să inventez muzică sau să improvizez cu vocea nu a fost o decizie conștientă, ci o incapacitate a mea de a cînta. Vocea mea nu e a mea, este vocea lui Dumnezeu sau, ca să fiu prețios, a lui Iisus. Dacă nu fac parte din nici o mișcare sau religie, asta nu e doar alegerea mea, ci natura mea: sînt foarte timid. Astăzi trăim într-o lume poluată cu muzică, e prea multă muzică în jur”. (M. C.)

 Darius, cel mai mare iepure din lume după Guinness Book, a fost furat într-una din nopțile trecute din curtea proprietarilor lui din Worcestershire, UK. Urecheatul avea 1,29 metri lungime și era (sperăm că mai este!) în vîrstă de 11 ani. De ce ar fura cineva un iepure? Logic, sînt patru posibilități: ca să-l mănînce, ca să-l vîndă, ca să-l țină el, uite-așa, ca să-l redea libertății naturale. Dar de ce ar fura cineva cel mai lung iepure din lume? Aici, vă las pe dumneavoastră să răspundeți. Și, ca să vă stimulez, adaug și informația că proprietarii oferă o recompensă de 1.000 de lire celui care va găsi și returna iepurele. Cred că recompensa se plătește doar celui care aduce iepurele viu... (S. V.)

 Vești proaspete din Turkmenistan, unde președintele Gurbangulî Berdîmuhamedov a hotărît ca în ultima duminică a lunii aprilie să fie sărbătorită, în fiecare an, ziua cîinelui alabai, o rasă de cîini ciobănești. (Cîinele alabai este unul dintre simbolurile naționale ale Turkmenistanului și în cinstea lui a fost înălțată o statuie din aur în capitala turkmenă Așhabad.) De organizarea festivităților se va ocupa fiul președintelui, Serdar Berdîmuhamedov, viceprim-ministru și președinte al Asociației Cîinilor Ciobănești. (D. S.)

 Platforma de vaccinare îmi spune „Salut” și mă ia la per tu ca să-mi spună, pe e-mail, să nu uit că vineri am programare la vaccin. De data asta, tutuiala e iertată. Mulțumesc. (M. M.)

Foto: Ș.M. Georgescu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.