ÎN ZILELE NOASTRE, UN NOU CUVÎNT LE PERMITE UTILIZATORILOR, ÎN MOMENTELE PUBLICE, SĂ DEBARASEZE LOCUL DE CÎTEVA LUCRURI SIMBOLICE

 În zilele noastre, e mai greu să ne dăm seama ce nu este o operă de artă decît ce reprezintă un exponat de muzeu. Un cuplu din Coreea de Sud a mers însă și mai departe și a considerat că un set de pensule și niște vopsea lăsate în fața unui tablou ilustrînd un graffiti sînt o invitație la pictură. Altfel spus, că lucrarea de dimensiuni mari, neînrămată, expusă într-un mall din Seul, este una participativă. Și-au pus amprenta central, folosind culoarea verde închis, pe un tablou care valorează aproape 450.000 de dolari, aparținînd artistului american JonOne. Tot ale lui erau și pensulele și vopselurile lăsate special în fața lucrării. Inițial, tinerii au fost acuzați de vandalism și reținuți de poliție, dar eliberați cînd s-a lămurit confuzia. Vizitatori de pretutindeni vin acum să se fotografieze cu pînza, unii fiind chiar de părere că un pic de verde i-a făcut un serviciu. (A. A. D.)

 Institutul Leibniz, pentru studiul limbii germane, a patentat de curînd un nou cuvînt – „Impfneid”. Compus din verbele „impfen”, a vaccina, și „neiden”, a invidia, noul cuvînt desemnează „gelozia vaccinală”, invidia pentru cei care au apucat deja să se vaccineze. Mă și gîndesc la noi viziuni regizorale: cum ar fi, de pildă, un nou Othello căruia Iago i-ar spune că Desdemona a fost vaccinată datorită lui Cassio și, în loc de batistă, Othello i-ar putea cere certificatul de vaccinare? (S. G.)

 Autoritățile de la Beijing au lansat o linie telefonică de urgență pentru ca persoanele să poată raporta comentariile din mediul online care „defăimează” conducerea și istoria Partidului Comunist înainte de a o suta sa aniversare. Linia le permite utilizatorilor din mediul online să raporteze persoanele care „distorsionează” istoria partidului, îi atacă politicile și conducerea, defăimează eroii naționali și „neagă excelența culturii socialiste avansate” în mediul online, potrivit unui anunț postat de o ramură a Administrației Ciberspațiului din China. Un fel de vînătoare a „nihiliștilor”. (A. M. S.)

 Știți cum procedează unii campioni, mai ales la sporturile individuale, cînd își aduc în teren soțiile sau copiii în momentul în care cîștigă un trofeu. Îi îmbrățișează și-i sărută pe acei membri ai familiei, cu care se bucură împreună de victorie, în fața publicului care-i ovaționează. Noi nu prea mai avem campioni care să cîștige trofee. Avem, în schimb, un fost ministru a cărui iubită i s-a alăturat, nu după victorie, ci în momentele publice de după ce acesta a fost demis. În urma unui asemenea „sacrificiu” la care a fost supus, avea desigur nevoie de susținerea cuiva apropiat, cu care să împartă durerea, în fața întregii țări. (A. M.)

 După dezastrul nuclear din 2011 de la Fukushima, peste 500 de japonezi de peste 60 de ani s-au oferit să debaraseze locul de resturile radioactive pentru ca cei tineri să nu sufere de pe urma consecințelor iradierii. (M. C.)

 Săptămîna trecută, Consiliul Europei a publicat statistica anuală privind populația penitenciară din Europa. Ocazie cu care am aflat și cîteva lucruri noi despre România. Cu 7,6% din deținuți condamnați pentru infracțiuni rutiere, România se situează pe locul 7 – cu Portugalia, Polonia, Bulgaria, Azerbaidjan, Lituania și Monaco în față.  8,5% din pușcăriașii României sînt încarcerați pentru viol, ceea ce ne asigură un loc 6 european, în  urma Andorrei, Principatului Monaco, Norvegiei, Suediei și Marii Britanii. Locul 3 îl obținem, cu 24%, la capitolul omoruri, depășiți doar de Albania și de Lituania. În concluzie, nu sîntem, cum s-ar fi putut crede, cei mai răi șoferi din Europa, dar sîntem violatori redutabili și ucigași de top. (M. P.)

 Anul trecut, la categoria rock a Premiilor Grammy au fost nominalizate numai femei. La World Fantasy Awards, toate cele cinci nominalizări au mers către scriitoare de culoare. În Olanda, o ilustratoare a redesenat cărțile de joc făcîndu-le neutre din punct de vedere al genului, înlocuind dama, valetul, regele și jokerul cu obiecte simbolice. Jucăria Mr. Potato Head a fost și ea neutralizată, compania de jucării renunțînd la particula masculină „Mr.”. Se simte că deja trăim într-o lume mult mai echilibrată și mai justă. (M. C.)

CÎT DESPRE LIMBAJ, DE CE AR FURA CINEVA O STATUIE VINERI?

 Senatoarea Diana Șoșoacă anunță că a depus plîngere împotriva președintei Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, pentru că ar fi fost bătută „cu pumnul în piept”. „În acest context, îmi voi lua inclusiv permis de portarmă și o să solicit pază non-stop, dacă inclusiv în Parlamentul României ești bătut ca senator. România nu e stat de drept. În România s-a instaurat dictatura. Păi, în Rusia e mai multă democrație decît în România de o mie de ori. Și în China e democrație”, a spus Diana Șoșoacă. Scandalul a pornit după ce președintele comisiei i-a cerut senatoarei să poarte mască. Vorba poetului: „Viitor de aur țara noastră are”. Cît despre plictiseală, nici o nădejde. (A. M. S.)

 A murit de curînd muzicianul experimental Ghédalia Tazartès (1947-2021), francez de origine ladino (evreu spaniol), care se prezenta „muzician dadaist”. Spicuiesc dintr-un interviu al lui: „Cînt pentru că mi-e frică; mi-e frică de viață, mi-e frică de moarte. Dar frica nu e întotdeauna un sentiment negativ. Sînt evreu agnostic spaniol vorbitor de italiană și franceză, care și-a inventat propriul limbaj. Faptul că am ajuns să inventez muzică sau să improvizez cu vocea nu a fost o decizie conștientă, ci o incapacitate a mea de a cînta. Vocea mea nu e a mea, este vocea lui Dumnezeu sau, ca să fiu prețios, a lui Iisus. Dacă nu fac parte din nici o mișcare sau religie, asta nu e doar alegerea mea, ci natura mea: sînt foarte timid. Astăzi trăim într-o lume poluată cu muzică, e prea multă muzică în jur”. (M. C.)

 Darius, cel mai mare iepure din lume după Guinness Book, a fost furat într-una din nopțile trecute din curtea proprietarilor lui din Worcestershire, UK. Urecheatul avea 1,29 metri lungime și era (sperăm că mai este!) în vîrstă de 11 ani. De ce ar fura cineva un iepure? Logic, sînt patru posibilități: ca să-l mănînce, ca să-l vîndă, ca să-l țină el, uite-așa, ca să-l redea libertății naturale. Dar de ce ar fura cineva cel mai lung iepure din lume? Aici, vă las pe dumneavoastră să răspundeți. Și, ca să vă stimulez, adaug și informația că proprietarii oferă o recompensă de 1.000 de lire celui care va găsi și returna iepurele. Cred că recompensa se plătește doar celui care aduce iepurele viu... (S. V.)

 Vești proaspete din Turkmenistan, unde președintele Gurbangulî Berdîmuhamedov a hotărît ca în ultima duminică a lunii aprilie să fie sărbătorită, în fiecare an, ziua cîinelui alabai, o rasă de cîini ciobănești. (Cîinele alabai este unul dintre simbolurile naționale ale Turkmenistanului și în cinstea lui a fost înălțată o statuie din aur în capitala turkmenă Așhabad.) De organizarea festivităților se va ocupa fiul președintelui, Serdar Berdîmuhamedov, viceprim-ministru și președinte al Asociației Cîinilor Ciobănești. (D. S.)

 Platforma de vaccinare îmi spune „Salut” și mă ia la per tu ca să-mi spună, pe e-mail, să nu uit că vineri am programare la vaccin. De data asta, tutuiala e iertată. Mulțumesc. (M. M.)

Foto: Ș.M. Georgescu