SĂ VEZI O IDEE PE GEAMUL LUI 2021, LA MAI BINE DE 50 DE ANI DE LA APARIȚIA COMPLEXITĂȚII, PARE O POVESTE DIN O MIE ȘI UNA DE PROCEDURI

 Să vezi cîini albaștri care aleargă prin zăpadă poate să nu fie o fantasmă dată de vodcă sau de frig. O astfel de haită colorată a putut fi fotografiată în regiunea Nijni Novgorod din Rusia, iar controversatele imagini au devenit virale. Se pare că în apropiere exista o fabrică abandonată unde, în căutare de mîncare, cîinii ar fi putut ajunge în contact cu sulfat de cupru. Organizațiile internaționale pentru protecția animalelor au intrat în alertă și au cerut măsuri urgente, dar autoritățile rusești se pare că au prioritățile lor și nu se grăbesc. (A. A. D.)

 „Maniheismul nu are oroare de vid cît de totodată. Gîndirea maniheistă interzice orice punere sub judecată a noțiunilor şi legilor sale, decretînd nuanțările, ambiguitățile vitale, ironos-ul (româneasca distanță) şi ironiile lui ori mic-burgheze, ori împăciuitoriste, intelectualiste, elitiste (cum se rosteau roşii), sau bolşevice, jidăneşti, decadente, dizolvante (cum rosteau brunii), într-un cuvînt, şi pentru unii, şi pentru alții, trădătoare. S-a observat cîți trădători sînt azi în lume de cum apare o idee antimaniheistă, o negociere între cei ireconciliabili?” – Radu Cosașu, cîndva în trecutul apropiat. (M. C.)

 La vremuri pandemice, reguli draconice. Pe geamul unui chioșc de difuzare a presei din sectorul 4 (unul dintre ultimele rămase în picioare după trecerea uraganului Băluță care le-a ras pe cele mai multe) sînt afișate aceste patru porunci fără echivoc: „Nu scuipați pe bani. Nu scuipați pe degete. Nu băgați degetele în gură. Nu-mi dați bani cu salivă că nu vă mai servesc“. Presa tipărită (cîtă mai e) are de luptat acum și cu scuipatul. (D. S.)

 Pe 12 noiembrie 1884, Timișoara devenea primul oraș iluminat electric din Imperiul Austro-Ungar (nu din Europa, cum susțin patrioții locali). Cu 137 de ani mai tîrziu, în primăvara lui 2021, compania Tesla anunță inaugurarea primului dispozitiv de încărcare rapidă pentru mașini electrice (Supercharger) din România, tot la Timișoara. Despre destinul electric al orașului bănățean. (M. P.)

 La mai bine de 50 de ani de la apariția cuvîntului „aselenizare”, salutăm, odată cu reușita recentei misiuni NASA pe Marte, nașterea unui nou cuvînt: „amartizare”. (M. P.)

 Naivii care pînă mai ieri găseau în piesele lui Shakespeare poezie, filozofie, analiză profundă a complexității psihicului uman au fost salvați în zilele noastre de plasa ingenuității în care au căzut, generație după generație. Căci opera lui Shakespeare este, de fapt, despre „colonizare și supremația omului alb” – revelația a venit din partea Disrupt Texts, un grup de profesori adepți ai culturii „woke” (trend menit să avertizeze lumea asupra diferitelor tipuri de discriminări). Mă întreb cine o fi fost avertizorul de integritate care a dus la deconspirarea bardului: Caliban? (S. G.)

 Se pare că prințesa Latifa a fost închisă la ordinul propriului tată, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte al Emiratelor Unite Arabe și emir al Dubaiului. Ea ar fi încercat să fugă din țară în 2018, însă ar fi fost răpită și apoi readusă în Dubai. Apropiații fetei nu mai știu nimic de soarta sa de luni de zile și au făcut publice convorbirile telefonice cu ea, în care prințesa povestește că se teme pentru viața ei, iar comisarul Națiunilor Unite pentru drepturile omului a transmis că va chestiona autoritățile Emiratelor Arabe Unite în legătură cu acest caz. Pare o poveste din O mie și una de nopți, doar că se întîmpla în 2020. (A. M. S.)

 O învățătoare în vîrstă de 40 de ani din Rîmnicu Vîlcea cere bani sub diverse pretexte de la părinții copiilor pe care-i are în grijă la școală. Se împrumută. Și fură din magazine. Femeia e o împătimită a păcănelelor și pierde sistematic banii prin sălile de jocuri. Sînt demarate mai multe anchete ale Poliției. Școala unde era angajată știa deja de cîțiva ani de patimile învățătoarei, însă de-abia odată cu investigația poliției a mobilizat o comisie disciplinară. În lipsa unor proceduri și a unei evaluări constante a cadrelor didactice, școala e un fel de loterie pentru elevi. (M. M.)

ȚĂRILE FĂRĂ NUME AR TREBUI SĂ SCAPE DE CRIZELE INTELECTUALE

 Bill Gates prevede că, în viitor, carnea artificială ar putea deveni o normalitate în alimentația oamenilor. „Țările bogate ar trebui să treacă la carne 100% sintetică, pentru ca emisiile de gaze cu efect de seră să scadă” – spune Gates. În aceste condiții, putem la rîndul nostru să prevedem că multă lume va migra spre zonele mai sărace ale lumii: nici un sfanț, dar nici o masă fără carne. (M. P.)

 Să trăiască cetățenii localităților Anus din Franța, Bacon (Șuncă) din Indiana, Boring  (Plictiseală) din Oregon, Climax din Pennsylvania, Fart (Bășină) din Virginia, Fucking din Austria, Le Tampon din Saint-Pierre – Réunion, My Large Intestine (Intestinul Meu Gros) din Texas, No Name (Fără Nume) din Colorado, Pee Pee din Ohio, Sexi din Santa Cruz – Peru, Why (De ce) din Arizona! Locuitorii orașului Băicoi îi salută și nu se mai simt atît de singuri. (A. P.)

 Autoritățile din China au arestat creierul unei înșelătorii de milioane de dolari care vindea soluție salină și apă minerală drept vaccin anti-COVID-19. Bărbatul, identificat drept Kong, studiase modul de ambalare a vaccinurilor reale înainte de a face mai mult de 58.000 de doze proprii. Un asemenea lot de vaccinuri a fost transportat prin contrabandă peste hotare, dar nu se știe în ce țară au ajuns. Kong este una dintre cele 70 de persoane care au fost arestate pentru infracțiuni similare. Dacă există fake-uri pentru orice pe lumea asta, vaccinul cum ar fi putut să scape? (A. M. S.)

 Un soț care sforăie ar putea fi expulzat din cameră prin chemare în instanță. Asta a fost intenția unei femei din Iași, care, sătulă de crizele de gelozie ale soțului proaspăt întors din străinătate, a cerut un ordin de protecție împotriva lui. În fața judecătorului, nu l-a mai vrut evacuat, ci doar mutat din cameră, cerere absurdă respinsă de Judecătoria Hîrlău. Se pare că soțul nu era violent nici măcar verbal. Dacă sforăia, nu am aflat. (A. A. D.)

 Compania Goop, fondată și coordonată de Gwyneth Paltrow, pune în vînzare vibratoare intelectuale. Nu neapărat pentru intelectuale; intelectuale sînt ele, vibratoarele. „Toate vibratoarele sînt atît de hipersexualizate. Vom încerca un produs un pic mai intelectual”, spune actrița, citată de The New York Times într-un articol cu un titlu brutal, deloc intelectual: „Gwyneth Paltrow vinde vibratoare“. Produsul este deja disponibil pe site-ul goop.com. Intelectualul acesta costă 95 de dolari. Paltrow, altădată celebră pentru rolurile ei din Emma sau Shakespeare in Love, un indiscutabil talent (dovada: Proof), intuiește corect tehnicile de marketing. Nu demult, Goop a vîndut formidabil o lumînare după ce Paltrow a spus că miroase ca vaginul ei. Acum speranțele companiei sînt investite și în vibratorul intelectual. Nu mă bag, nu știu industria, dar poate că cele/cei interesați de acest produs ar fi mai cîștigate/cîștigați dacă ar încerca chiar un intelectual decît un vibrator intelectual. În ceea ce îi privește pe Gwyneth Paltrow și Goop, știți cum e: Let the cash come to me... (S. V.)

Foto: Ș.M. Georgescu