DE CE SIMPLA IDEE DE BINE/RĂU A DAT NAȘTERE UNUI CUPLU ETAJAT?

 Pandemia a impus un nou termen: telemunca. De ce nu se poate și televacanța? (M. M.)

 Aud că planul de a scoate limba latină dintre materiile ce se studiază la gimnaziu a fost redactat de „specialiști“ în urma unui sondaj realizat pe site-ul Ministerului Educației. Acolo, 33% din părinți au spus că latina ar trebui eliminată. Bănuiam că 33% din părinți habar n-au ce e de folos pentru propriii copii. Dar simpla idee de a decide materiile și orele de studiu în școli prin consultare populare mi se pare stupefiantă. Și dacă asta e ideea, ce nevoie mai e de „specialiștii“ din Ministerul Educației? (S. V.)

 O definiție candidă, radicală, simplă, dar cuprinzătoare a stărilor de bine/rău, tristețe/bucurie, satisfacție/frustrare, formulată de un copil de patru ani – cînd îi e bine, spune: „Îmi place totul!”; cînd e supărat: „Nu-mi place nimic!”. (M. P.)

 Un ou de mărimea unei mingi de fotbal dezumflate și vechi de 66 de milioane de ani a fost descoperit în Antarctica. Se presupune că a fost ouat și, la rîndul lui, a dat naștere unui mosazaur, o reptilă marină gigantică, strămoșul din Cretacic al șerpilor și reptilelor de azi. Este al doilea ca mărime descoperit pe Terra după oul păsării-elefant. Mosazaurul a primit, cu această ocazie, și un nume mai acătării: Antarcticoolithus bradyi. (M. C.)

 Dʼale COVID-ului: un cuplu de sexagenari, ea norvegiană și el suedez, din cauza restricțiilor de circulație dintre cele două țări, s-au căsătorit pe un pod frontalier. Și în felul ăsta au scăpat de carantină. (A. M. S.)

 Dacă te pierzi cu firea de admirațiune în fața sloganului electoral spînzurat în stația de mașină din Drumul Taberei, inscripționat etajat cu verzale în două culori (negru/roșu) –IUBIREA ESTE ÎN FIREA OAMENILOR! (firea, evident, cu roșu) –, riști să-ți rupi gîtul în gropșanele de la bază. Asfaltul e vălurit în dîmburi cam de 20 cm, urci, cobori vreun metru de asfalt carosabil, iar gropile te pîndesc dintre undele de beton. Căci în urbea noastră europeană zisă capitală, gropile sînt în „firea” locului. Tot cu verzale roșii. (R. M.)

CU SIGURANȚĂ, OAMENII DE UNICĂ FOLOSINȚĂ NU S-AU SPART

 Un doctor din Timișoara, cunoscut pentru rezultatele sale în tratarea persoanelor cu COVID-19, a constatat că unele persoane bolnave care nu credeau în existența acestui virus au continuat să nu creadă nici după ce s-au îmbolnăvit și nici după ce doctorul i-a salvat. Au susținut că ar fi avut altă boală. Cu siguranță, oamenii ăștia suferă și de altă afecțiune, de care nici un doctor nu-i poate salva. (A. M.)

 Pentru că a vrut să aibă cea mai scumpă mască de protecție din lume, un om de afaceri din SUA și-a comandat una din aur alb, încrustată cu peste trei mii de diamante, care va costa 1,5 milioane de dolari. Nu se specifică, dar cred că extravaganța maximă ar fi ca această mască să fie de unică folosință. (S. G.)

 În urma exploziei catastrofale din Beirut, biserica ortodoxă Sf. Dimitrie din apropiere a fost ruinată, dar altarul a rămas intact, nici măcar geamurile nu s-au spart, iar obiectele de cult aflate înăuntru au rămas neatinse. „Cînd am ajuns, am fost șocat, biserica era distrusă. Cînd am intrat în altar, am fost surprins, altarul era neatins. Am simțit ca un mesaj de la Dumnezeu.” – preot Jouil Nassif. Minune dumnezeiască! (R. M.)

CHESTIUNEA POATE FI REZOLVATĂ ÎN AER LIBER, ÎN FUNCȚIE DE ULTIMUL VIITOR

 Chestiunea clanurilor de interlopi nu poate fi rezolvată peste noapte, a explicat președintele Klaus Iohannis. Păi, hai să încercăm s-o rezolvăm peste zi, ca să dormim liniștiți noaptea. (M. M.)

 La Berlin, o vulpe a furat peste o sută de încălțări de la locuitorii unui cartier. Avea suficiente modele încît să-și deschidă un magazin în aer liber. (A. M. S.)

 Cititorii pasionați au căpătat mai multe nume, în funcție de limbă, aproape toate asociate unui animal: dacă noi le spunem șoareci de bibliotecă, indonezienii le spun viermi de carte, germanii – șobolani cititori, danezii – cai cititori, iar italienii – băutori de cerneală. De cînd am descoperit acest lucru, îmi place să mă gîndesc la mine ca la un cal de bibliotecă cu botul mozolit de cerneală. (M. C.)

 Pisicile nu sînt doar preferatele Internetului, ci și animalele asupra cărora pot fi găsite cele mai neașteptate lucruri. Printre ele: un card de memorie, cartele SIM și chiar heroină. I s-a întîmplat recent unei feline contrabandiste din Sri Lanka. Autoritățile s-au dovedit a nu fi prea mari iubitoare de pisici: infractoarea a fost reținută și închisă în penitenciarul de maximă securitate Welikada, din Colombo. Tot pisica a avut ultimul cuvînt de spus: în mai puțin de două zile a evadat. (A. A. D.)

 Alte nume de firme din Satu Mare: Enigma M & M SRL, Frații Buni SRL, Reflexo Vital Corina SRL, Expresiv SRL, Glia Sătmăreană SRL, Viitor Transportator SRL, Pe Tocuri SRL-D, Casa Gata Sebi SRL, Toamna Legumelor SRL, Consegvent SRL, Bumb Magic Trans SRL, Buhai Aliment SRL-D, Instinct SRL, Șut Și Gol SRL, Mica Copilărie SRL, Cuptorul Casei SRL, Dinu & Emilia Viața Nouă SRL, Ekilibru SRL, Traiectoria Dreaptă SRL, Zbor Ușor SRL, Asul Fierului Forjat SRL, Hiperbola SRL, Grădina Bio A Lu’ Vio SRL, Credite Prietenoase SRL, Bunica Paprika Chef SRL, Tentacule SRL, Chiropteromania SRL, Ochi Căprui SRL, Abil Furnir Nagy SRL, Socri SRL, Tendința De Flori SRL, Mikrobi SRL, Printări Frumoase 3D SRL, Speranță Prin Tenis SRL, Voluntarii Olimpiști Asig SRL, Savant SRL, Țuică Scorilo SRL. (D. S.)

Foto: M. Vasilescu