Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU MARCAREA DISTANȚEI DINTRE DIVERSE TIPURI DE PAȘI, GUVERNUL VA RECURGE LA O CREȘTERE A CONSUMULUI DE RĂSPUNSURI

 În trenurile de metrou au apărut buline verzi de atenționare, pentru marcarea distanței dintre persoane, cu mesajul clar „Stai aici”. În virtutea versurilor lui Topîrceanu, „Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?”, călătorii stăteau regulamentar, fix alături. (S. G.)

 Pisicile sînt preferatele Instagram-ului, nu mai e o surpriză, tocmai de aceea foarte multe sînt pozate și filmate de stăpînii lor și au conturi cu milioane de urmăritori. Foarte aproape însă ca vizualizări, în ultima vreme, sînt conturile care supun atenției preocupări mai bizare. Dacă ar fi rețete culinare, nu m-aș mira, dar putem admira următoarele: un cuțit care taie felii dintr-un tort; cum se toarnă lapte, într-un bol, peste diverse tipuri de biscuiți; tot biscuiți, dar de data asta rupți în două; cum se topește brînza; cum se amestecă pastele; sirop de ciocolată, frișcă, sos, maioneză turnate peste orice. Un straniu antidot, se pare, pentru stresul adus de pandemie. (A. A. D.)

 Primii pași timizi ai relaxării în America: statul California le permite oamenilor să se scalde în ocean, dar nu le permite să stea pe plajă; statul New York le permite oamenilor să stea pe plajă, dar nu le permite să se scalde în ocean. Ambele recomandări au la bază studii științifice. Cum știința e imbatabilă, virusul e virus și oamenii – oameni, deduc că marea diferență se referă la ocean. Una-i Atlanticul, alta-i Pacificul. (S. V.)

 Sondaj de opinie realizat de cotidianul francez Le Figaro printre cititori: „Credeți că guvernul va recurge la o creștere a taxelor și impozitelor?”. 14% au răspuns că nu. 86% cred că da. A se calcula cu cîte procente vor crește taxele și impozitele. (M. M.)

 Înainte să se redeschidă în mod oficial terasele, am observat prin oraș mai mulți bărbați care beau cîte o bere (după vreo muncă) prin locuri dosnice, pe vreo bordurică, la colț de stradă. Doi cîte doi. Dau noroc rapid și gîlgîie cu sete. Îmi amintesc de Berlin, unde m-am mirat prima oară cînd am văzut corporatiștii în S-Bahn cum nu mai aveau răbdare să ajungă „la bufet”, își desfăceau primele beri din afara orelor de program în tren, ciocneau și le dădeau pe gît. Așadar, cu ocazia pandemiei, în sfîrșit Bucureștiul devine un oraș occidental și în privința consumului de bere în spațiul public. (A. P.)

 Așa zisul „Altă întrebare” a ajuns să conducă el însuși lucrările Parlamentului care a anulat legile de tristă amintire promovate cu mare tam-tam de Iordache însuși... Bineînțeles că obrazul i-a rămas la fel de inert. Și nici răspunsuri la întrebări n-a mai trebuit să dea. A tăcut mîlc. Lupul părul schimbă… dar numai atît! Iar cînd apare pe ecran în blană de oaie, lasă un damf grețos în urmă-i. Politică de cadre rotite… (R. M.)

AFLAȚI CĂ ÎNTREBAREA „CE SE ÎNTÎMPLĂ MAI JOS?“ ERA UN STIMULATOR AL TEMPERATURII 

 Aflați că românii au inventat nu numai caloriferul, apa caldă și roata, ci și amfetamina, strămoașa drogurilor psihedelice Speed sau Crystal – de data asta, cu adevărat. Chimistul român Lazăr Edeleanu a sintetizat, în timpul studiului la Berlin, pentru prima oară amfetamina, în 1887. Dar Edeleanu a devenit mai cunoscut prin „procedeul Edeleanu” de rafinare a produselor petrolifere, numele său propagîndu-se pînă în ziua de azi în Germania, prin întreprinderea „Edeleanu GmbH”. A murit la București, în 1941. Cu oameni ca el, România ar fi putut deveni o țară mică și veselă. Sau măcar high. (M. P.)

 Pe burtiera unei televiziuni de știri apărea întrebarea „Ce se întîmplă cu coronavirusul în apa mării?“. Unor telespectatori nu le era probabil prea clar dacă nu cumva bestia știe să înoate. Ei bine, nu știe! Dar atunci, logic, am putea să punem întrebarea: „De ce toți scafandrii poartă mască?“. (A. M.)

 În cartier, un acronim pe firma unui magazin: IPT. Explicația, mai jos: Ieftin Pentru Tine. (D. S.)

 Acum, la bilanț negru, imaginile reclamă, în spatele lor, alte imagini din acea lume încă nostalgică, după unii. Se cuvine să reamintim cum reușea domnul doctor Constantin Băcanu să-și exercite meseria de anatomopatolog, printr-un autovaccin preparat în cele mai nepermis de neautorizate condiții (pentru că nu era voie de la partidul comunist!), dar cu care a salvat vieți. Și unde este cantastimul, stimați domni și doamne care ați guvernat trei decenii de Românie postcomunistă, cu lacătul ruginit pe yala Institutului „Cantacuzino“? Cantastimul era adjuvant în tratamentul bolilor autoimune grave, foarte grave sau chiar letale. Era un stimulator al imunității, background din care și acest COVID-19 înșfacă hulpav. După trei decenii, Revoluția continuă… acum în sectorul sanitar. Cînd însă se va desăvîrși în plan politic? (R. M.)

 Autoritățile au decis: luarea temperaturii pentru clienții teraselor nu va fi obligatorie. Mi se pare just, de vreme ce nu poți judeca omul în funcție de gradele pe care le consumă. (S. G.)

OAMENII CU PRICINA SÎNT TOȚI ILUSTRATORI DE TIMP

 Oare cît o să mai țină aberația luării temperaturii la intrarea în orice incintă? Oare cît va mai dura să înțelegem, rațional, că: 1) oamenii pot avea 37,3 din mii de motive, în afară de COVID-19; 2) luarea temperaturii cu chinezării care dau rezultate caraghioase de către portari și bodyguarzi care nu înțeleg nimic din chestia asta duce doar la scene comice și la nimic serios; 3) asimptomaticul trece testul luării temperaturii, intră și împrăștie virusul fără să știe nimeni, nici chiar el. Oameni buni, înțeleg bine că vrem să ne ferim, dar asta cu temperatura luată la orice intrare e degeaba! (S. V.)

 O femeie din China, care suferea din dragoste, i-a trimis fostului său iubit, de Sfîntul lor Valentin, o tonă de ceapă. A cumpărat bulbii de pe Internet și s-a asigurat că sînt cei care au cea mai mare putere iritantă pentru ochi. Livrarea s-a făcut la ușa cu pricina. Motivația ei a fost cît se poate de simplă: „I-am trimis ceapa ca să-l fac să plîngă”. Măcar așa. (A. M. S.)

 Luna trecută a murit unul dintre eroii necunoscuți ai copilăriei mele: Gene Deitch, ilustratorul și regizorul, printre altele, al primelor filme de animație cu Tom & Jerry. A trăit 95 de ani și a avut o viață plină: în tinerețe a desenat schițe și modele pentru aviația americană, a făcut coperte pentru albume de jazz, a fost inginerul de sunet al lui Connie Converse, una dintre legendele muzicii country, a produs reclame TV. Primul său film de animație a cîștigat Oscarul în 1961, după care a regizat nenumărate episoade din seria Tom & Jerry, personaje pe care le vedea ca întrupări ale lui David și Goliat. Dacă la început credea că expun prea multă „violență nenecesară”, ulterior s-a convins că oamenii n-o iau în serios și o văd drept „o parodie a emoțiilor umane exagerate”. Unul dintre personajele lui mai puțin cunoscute este Gaston Le Crayon. Cei trei fii ai lui Gene Deitch sînt toți ilustratori de benzi desenate. (M. C.)

 Un yoghin indian, în vîrstă de 90 de ani, care a afirmat că n-a mîncat și n-a băut nimic timp de 80 de ani, a murit de curînd. Nimeni n-a putut verifica cu exactitate dacă a fost chiar așa, deși au existat niște studii la care a fost supus. Ideea e că, oricît de misterioasă ar fi viața trupului și a spiritului, tot se termină. (A. M. S.)

Foto: M. Pleșu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.