AI ZICE CĂ DINTR-UN OU PUȚIN CRĂPAT POATE IEȘI ÎNTR-O NOAPTE UN CAL

 În plină pandemie, recordul îl dețin tot bolile de inimă cu un deces la fiecare 18 secunde în toată lumea (17,7 milioane anual). În continuare, mai multe victime decît pandemia le provoacă cancerul (9, 5 milioane anual), sărăcia, poluarea, bolile respiratorii, demența, bolile digestive, complicațiile post-natale, diabetul, tuberculoza, bolile renale, SIDA, accidentele rutiere, depresia și sinuciderile (800.000 anual). Ai zice că acest COVID-19 a venit doar să dea o mică mînă de ajutor. (M. C.)

● Dintr-un ou puțin crăpat poate ieși ceva mult mai important decît o omletă: un pui în toată regula. Cu condiția, deloc lesne de îndeplinit, de a fi purtat la sîn vreo cinci săptămîni fără pauză. Asta a făcut o femeie din statul american California care, vreme de 35 de zile, a ținut în sutien un ou de rață găsit, pentru a-i asigura toate condițiile de căldură și de umiditate necesare. La sfîrșitul perioadei, a improvizat un adevărat incubator cu o lampă și un bol cu apă și a ajutat puiul să iasă din ou. Bobocul s-a transformat în rață, una foarte posesivă cu mama ei surogat, rață care a fost dusă, la maturitate, într-un centru pentru animale salvate, unde vechea familie o vizitează des. (A. A. D.)

● Undeva în Suceava, doi hoți au furat într-o noapte un cal. L-au dus unui sătean, cu gîndul să-l vîndă și să facă rost de bani. Doar că acel cal avea obiceiul prost să muște. Noul proprietar s-a simțit păgubit și a vrut să-l returneze, numai că, în drumul său, s-a întîlnit cu proprietarul de drept și i-a înapoiat animalul. Nu mor caii cînd vor hoții. Mai ales cei revoltați, desigur. (A. M. S.)

PROBLEMA CARE A RĂMAS SĂ FIE REZOLVATĂ ÎN VIITOR ESTE LEGATĂ DE LUMINA CARE LOVEȘTE LUMINA PENTRU A IEȘI DIN CASĂ

 Sticla lentă, adică o sticlă specială prin care luminii îi ia luni sau chiar ani întregi ca s-o străbată, a fost imaginată prima dată prin anii ’70 de un scriitor SF pe nume Bob Shaw. Abia spre sfîrșitul anilor ’90 tehnologia a ajuns din urmă imaginația, iar asta datorită unei substanţe numite condensatul Bose-Einstein cu ajutorul căreia o femeie de ştiinţă pe nume Lene Vestergaard Hau a reușit să coboare viteza luminii de la 300.000 de kilometri pe secundă la sub un metru pe secundă. Problema care a rămas să fie rezolvată în viitor este legată de faptul că lumina care lovește această sticlă lentă sub un anumit unghi are nevoie, spre deosebire de geamul obişnuit, de mai mult timp ca s-o parcurgă, față de cea care cade perpendicular. Altfel spus, imaginea nu se vede doar foarte tîrziu, dar şi distorsionată. O femeie privită prin sticla lentă va arăta ca un portret îmbătrînit desenat de Picasso. (M. C.)

 O situație cel puțin bizară, în ziua de azi. Îmi vin facturile de apă, gaz, electricitate, dar și de telefonie și Internet. Prima mea grijă e să nu uit să plătesc telefonul mobil și abonamentul de Internet, nu apa, nu gazul, nu lumina. O stranie redefinire a nevoilor de bază. Pîine și date. (M. P.)

● Din umorul absurd al acestor vremuri absurde: în Franța, în timp ce încercau să jefuiască banii din casa de marcat a unei crame din regiunea Gironde, trei hoți au fost surprinși de vînzător și au rupt-o la fugă. Poliția i-a depistat însă rapid, pentru că, în goană, unul dintre ei și-a pierdut declarația pe proprie răspundere, necesară pentru ieși din casă. Paradoxal, în declarație, hoțul fusese cinstit: își trecuse adresa reală. (S. G.)

 

DIN CAUZA COMENZILOR AMESTECATE, LIMBA LATINĂ VINE SPONTAN PENTRU A ÎNCURAJA GURA

 Trupa Cattle Decapitation și-a anulat turneul intitulat „The Europandemic Tour” din cauza „fututei ăsteia de pandemii globale”. (M. C.)

 Din întîmplările comenzilor online amestecate cu wishful thinking: săptămîna trecută am tot vrut să comand flori, mi-era dor de parfumul lor. Am găsit, în cele din urmă, un site unde păreau mai ieftine și am ales un buchet de lalele mov. Au venit, cu chiu, cu vai, și m-am bucurat enorm. Le-am pus în apă și am tot așteptat să se deschidă. Nu s-au deschis, și-abia atunci am avut sclipirea: nu cumva sînt din plastic? Din plastic erau, și duse au fost. Rîd și acum de mine. (I. P.)

 Banca Vaticanului este singura bancă din lume cu meniu în limba latină. Nu, nu e nici o consolare dacă rămîi fără bani în cont. (M. M.)

 Statele Unite ale Americii au ajuns, în momentul în care scriu, la un milion de oameni confirmați a fi infectați cu coronavirus. O cifră care înseamnă exact o treime din totalul celor înregistrați în întreaga lume ca avînd acest virus. Sînt convins că bancul care-mi vine spontan în minte apropo de această situație tragică a mai fost făcut (n-avea cum să fie ratat), dar nu mă pot opri să-l spun. Se pare că în acest domeniu, cel puțin, politica lui Trump a reușit: „America First!”. (A. M.)

 Un cuplu de sud-africani, care trăiesc la Dubai, va alerga un maraton de 42 de kilometri în propriul balcon, pentru a încuraja persoanele izolate să nu se mai gîndească la coronavirus. Aleargă fiecare cum poate. (A. M. S.)

 O plimbare prin Zalău pentru a-i vizita numele de firme: Ciupe Grup SRL, Cioci Tur SRL, Vis La Vie SRL, Iazul V & V SRL, Stop Insect SRL, Luceafărul Tipografic SRL, Cinci Instalații SRL, Anarhisteel SRL, Delicat Caraconf SRL, Abscons SRL, Transliliac Szucs SRL, Atelier De Arome Zalău SRL, Old Nouveau SRL, New Nouveau SRL, Lelu Profi Pig SRL, Temelia SRL, Alda Alb De Tot SRL, Ego Barber SRL-D, Artă Cu Esență Florală SRL, Ghete Dor SRL, Capriciul Iberic SRL, Mya Violet Rebel SRL, Doiegalunu SRL, Costume Populare La Nașu SRL, Alchemical Recycling Tubal Cain SRL, Gura Fără E-uri SRL, Pozitiv Security SRL, B.R.L. Gust Sublim SRL, Meșteșugul Satului SRL, Îngrijiri Ava SRL, Diez Plus Expert SRL, Coc SRL, Șaua De Argint SRL, Construct Arghezi SRL, Făcut În Sălaj SRL, Azaleea Dulce SRL, Acces Infinit SRL, Chaque Monde SRL, Cosmogonia SRL, Dracula IT Data SRL, Joc Popular SRL, H Trans Porc SRL, Parfumul De Mai SRL, Athletic Republic SRL, Baraca Dulce SRL, Cartea Lui Bluesy SRL, Cercul Siguranței SRL, Personalizabil SRL, Nebai Totul La Domiciliu SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu (sus), Ș.M. Georgescu (jos)