PE AICI, PE LA NOI,
AU FOST SPORITE PUTERILE GURII
ÎN CURSA PENTRU SOCLU

● Anunț în cartier: „S-a pierdut papagal mic, peruș, verde. Se numește Zucchero. Chip auriu, mărgelușe negre mari și dese, codiță lungă, neagră, variații galben-negru. Are o dizabilitate la un picioruș. Oferim recompensă“. Eu sper ca lui Zucchero să-i fie bine în libertate. Pe aici, pe la noi, s-au întîmplat multe de cînd a zburat el. (A. M. S.)

● După ce au fost sporite puterile grupurilor de presiune din blocurile ex-comuniste/post-comuniste și, iată, pandemice, ar trebui revizuite înlesnirile care sporesc cu puteri depline creierul colectiv virusat. „Orarul de liniște“ încalcă dreptul la minime chermeze loco – tot mai rîvnite, se pare, de aici încolo, de vreme ce ne reîntoarcem „acasă“. Nu o dată Poliția Locală bate puternic în ușă cînd încă se cîntă „Mulți ani trăiască!“, pentru patru ani, la zece seara, într-un sfîrșit de săptămînă. Revenind „acasă“, orarul de funcționare al propriei tale locuințe trebuie resetat. Ca și revizuirea, de către aleși în drept, a destinațiilor spațiului comun, închiriat și subînchiriat de mai-marii zilei, care au transformat palierul în spațiu ghetoizat pentru firme anonime (fără firmă) care colcăie de viruși. De tot felul de viruși. (R. M.)

● După ce, cu inefabilu-i surîs strivit în colțul gurii, dna Lia Olguța Vasilescu a comentat interzicerea, în contextul epidemiei de COVID-19, a reuniunilor de peste o mie de persoane drept „campanie electorală în familie“, acum, după exact zece zile de la celebru-i zis, mă întreb cu îngrijorare unde-și va mai face dna L.O.V. campania electorală alături de soțul domniei-sale, deputatul, la fel de renumit politician al zilelor noastre, Claudiu Manda, de vreme ce locanta unde împingeau tava în baia de mulțime s-a închis. Bățul, chiar și de unică folosință, are două capete. (R. M.)

● Paralizați de știrile noastre despre avansul molimei, abia mai putem auzi și o veste bună venită de departe. În cursa pentru nominalizarea democrată, Joe Biden a luat un avans ce pare tuturor insurmontabil în fața lui Bernie Sanders. Cu alte cuvinte, electoratul de stînga din cea mai mare democrație a lumii nu vrea totuși o revoluție castristă. Sigur, opțiunea aceasta vine din partea alegătorilor democrați maturi, că dacă era după puștime, secera și ciocanul înlocuiau măgarul. Mai exact, prezentul pare rezonabil în stînga americană, dar viitorul arată prost de tot… (S. V.)

● Recent a fost dezvelită în București, pe Bulevardul Dacia, o statuie reprezentînd un dac. E vorba de o replică a unei statui din Forul lui Traian, de la Roma. Amplasarea statuii e o inițiativă a Asociației Identitate Culturală Contemporană. Dacul de pe Dacia n‑a fost încă examinat de critici și nici de comunitatea artiștilor contemporani. Cred că dacă l-ar vedea acolo, pe soclu, l-ar ridica numaidecît. Cu izoleta! (M. M.)

NU E PRIMA DATĂ CÎND MĂSURILE
IMPUSE SAU RECOMANDATE
AR TREBUI SĂ DEA DE GÎNDIT CLIENȚILOR CARE S-AR PUTEA SIMȚI OBLIGAȚI SĂ POARTE CLOPOT
ÎNTR-O SINGURĂTATE COMPLET ALBĂ

● Un asteroid de mărimea unui autoturism care trecea pe lîngă Pămînt a fost atras de gravitaţia sa şi acum ne orbitează în chip de Lună minusculă. Nu e prima dată cînd asteroizilor li se întîmplă să fie pentru o vreme captivii Pămîntului. Orbita lor nefiind stabilă, la un moment dat se vor elibera. (M. C.)

● Am primit un e-mail de la PR-ul unei companii, prin care sîntem informați că aceasta s-a aliniat la toate măsurile impuse sau recomandate pentru protecția împotriva răspîndirii COVID-19. Ce produce însă acea companie? O substanță dezinfectantă de calitate superioară. Mai precis, coniac. (A. M.)

● Două motive care fac COVID-19 mai puțin detestabil, poate chiar simpatic: 1) datorită coronavirusului, o mare demonstrație antivaccin, care urma să aibă loc pe 21 martie în München, a fost anulată; 2) de cînd, ca urmare a măsurilor de prevenire a răspîndirii COVID-19, traficul bucureștean s-a redus considerabil, aerul orașului e mai curat ca niciodată: toți parametrii sînt în zona verde. În altă ordine de idei, faptul că un mediu mai puțin poluat e corelat cu încetinirea economiei, a industriei, a consumului și cu renunțarea la un anumit tip de „calitate a vieții“ ar trebui să dea de gîndit omului recent, mai mult sau mai puțin ecologist: cît de mult ne dorim cu adevărat un aer mai curat? (M. P.)

● De regulă, trebuie să verifici dacă hotelul unde vrei să stai permite accesul cu animale de companie, dar mai sînt și cazuri în care primești unul, din partea casei, la cazare. Se întîmplă în Mississippi, unde managerul unui hotel specializat în găzduiri pe termen lung s-a gîndit să vină în sprijinul clienților care s-ar putea simți singuri sau plictisiți. Cîinii provin de la un adăpost din apropiere, pot fi plimbați, îngrijiți și chiar adoptați la plecarea din hotel, dacă, în urma coabitării, s-a legat o prietenie strînsă. (A. A. D.)

● Din curiozitățile unei lumi în pandemie: în Nevada, deși nu au fost închise, bordelurile pot funcționa doar cu restricții impuse clienților, obligați de acum să poarte mască de protecție. Angajatele au însă derogare de la regulă. (S. G.)

● Potrivit Sputnik, oamenii de știință au confirmat experimental că dangătul de clopot distruge virusurile gripale, hepatice, tifoide, al scarlatinei și ai altor agenți patogeni ai infecțiilor, are un efect dăunător asupra celulelor canceroase, contribuie la revigorarea organismului chiar și în condiții de alimentație insuficientă. Deci nu mai mîncați și clopotiți, fraților! (A. P.)

● Vox populi într-o prăvălie: „Anormalu’ era normal la noi… Păi, să se-ntoarcă normalu’ înapoi!“ (D. S.)

● Mai potrivit de atît nu există: „Mama scria: Doamna Sazerat ne-a oferit unul dintre acele mici dejunuri al căror secret îl deține și care, cum ar fi spus biata ta bunică, citînd-o pe doamna de Sévigné, ne scot din singurătate, fără să ne ofere tovărășie.“ (Proust, Captiva) (A. M. S.)

● O girafă complet albă (cauza fiind o anomalie a pigmenţilor pielii numită leucism) a fost descoperită în savana kenyană în urmă cu trei ani, fotografia ei făcînd atunci înconjurul planetei. Luna trecută, girafa şi puiul ei la fel de alb, născut vara trecută, au fost împuşcaţi de braconieri şi beliţi. S-au găsit doar scheletele. (M. C.)

Foto: C. Stanciu