Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE AICI, PE LA NOI,
AU FOST SPORITE PUTERILE GURII
ÎN CURSA PENTRU SOCLU

● Anunț în cartier: „S-a pierdut papagal mic, peruș, verde. Se numește Zucchero. Chip auriu, mărgelușe negre mari și dese, codiță lungă, neagră, variații galben-negru. Are o dizabilitate la un picioruș. Oferim recompensă“. Eu sper ca lui Zucchero să-i fie bine în libertate. Pe aici, pe la noi, s-au întîmplat multe de cînd a zburat el. (A. M. S.)

● După ce au fost sporite puterile grupurilor de presiune din blocurile ex-comuniste/post-comuniste și, iată, pandemice, ar trebui revizuite înlesnirile care sporesc cu puteri depline creierul colectiv virusat. „Orarul de liniște“ încalcă dreptul la minime chermeze loco – tot mai rîvnite, se pare, de aici încolo, de vreme ce ne reîntoarcem „acasă“. Nu o dată Poliția Locală bate puternic în ușă cînd încă se cîntă „Mulți ani trăiască!“, pentru patru ani, la zece seara, într-un sfîrșit de săptămînă. Revenind „acasă“, orarul de funcționare al propriei tale locuințe trebuie resetat. Ca și revizuirea, de către aleși în drept, a destinațiilor spațiului comun, închiriat și subînchiriat de mai-marii zilei, care au transformat palierul în spațiu ghetoizat pentru firme anonime (fără firmă) care colcăie de viruși. De tot felul de viruși. (R. M.)

● După ce, cu inefabilu-i surîs strivit în colțul gurii, dna Lia Olguța Vasilescu a comentat interzicerea, în contextul epidemiei de COVID-19, a reuniunilor de peste o mie de persoane drept „campanie electorală în familie“, acum, după exact zece zile de la celebru-i zis, mă întreb cu îngrijorare unde-și va mai face dna L.O.V. campania electorală alături de soțul domniei-sale, deputatul, la fel de renumit politician al zilelor noastre, Claudiu Manda, de vreme ce locanta unde împingeau tava în baia de mulțime s-a închis. Bățul, chiar și de unică folosință, are două capete. (R. M.)

● Paralizați de știrile noastre despre avansul molimei, abia mai putem auzi și o veste bună venită de departe. În cursa pentru nominalizarea democrată, Joe Biden a luat un avans ce pare tuturor insurmontabil în fața lui Bernie Sanders. Cu alte cuvinte, electoratul de stînga din cea mai mare democrație a lumii nu vrea totuși o revoluție castristă. Sigur, opțiunea aceasta vine din partea alegătorilor democrați maturi, că dacă era după puștime, secera și ciocanul înlocuiau măgarul. Mai exact, prezentul pare rezonabil în stînga americană, dar viitorul arată prost de tot… (S. V.)

● Recent a fost dezvelită în București, pe Bulevardul Dacia, o statuie reprezentînd un dac. E vorba de o replică a unei statui din Forul lui Traian, de la Roma. Amplasarea statuii e o inițiativă a Asociației Identitate Culturală Contemporană. Dacul de pe Dacia n‑a fost încă examinat de critici și nici de comunitatea artiștilor contemporani. Cred că dacă l-ar vedea acolo, pe soclu, l-ar ridica numaidecît. Cu izoleta! (M. M.)

NU E PRIMA DATĂ CÎND MĂSURILE
IMPUSE SAU RECOMANDATE
AR TREBUI SĂ DEA DE GÎNDIT CLIENȚILOR CARE S-AR PUTEA SIMȚI OBLIGAȚI SĂ POARTE CLOPOT
ÎNTR-O SINGURĂTATE COMPLET ALBĂ

● Un asteroid de mărimea unui autoturism care trecea pe lîngă Pămînt a fost atras de gravitaţia sa şi acum ne orbitează în chip de Lună minusculă. Nu e prima dată cînd asteroizilor li se întîmplă să fie pentru o vreme captivii Pămîntului. Orbita lor nefiind stabilă, la un moment dat se vor elibera. (M. C.)

● Am primit un e-mail de la PR-ul unei companii, prin care sîntem informați că aceasta s-a aliniat la toate măsurile impuse sau recomandate pentru protecția împotriva răspîndirii COVID-19. Ce produce însă acea companie? O substanță dezinfectantă de calitate superioară. Mai precis, coniac. (A. M.)

● Două motive care fac COVID-19 mai puțin detestabil, poate chiar simpatic: 1) datorită coronavirusului, o mare demonstrație antivaccin, care urma să aibă loc pe 21 martie în München, a fost anulată; 2) de cînd, ca urmare a măsurilor de prevenire a răspîndirii COVID-19, traficul bucureștean s-a redus considerabil, aerul orașului e mai curat ca niciodată: toți parametrii sînt în zona verde. În altă ordine de idei, faptul că un mediu mai puțin poluat e corelat cu încetinirea economiei, a industriei, a consumului și cu renunțarea la un anumit tip de „calitate a vieții“ ar trebui să dea de gîndit omului recent, mai mult sau mai puțin ecologist: cît de mult ne dorim cu adevărat un aer mai curat? (M. P.)

● De regulă, trebuie să verifici dacă hotelul unde vrei să stai permite accesul cu animale de companie, dar mai sînt și cazuri în care primești unul, din partea casei, la cazare. Se întîmplă în Mississippi, unde managerul unui hotel specializat în găzduiri pe termen lung s-a gîndit să vină în sprijinul clienților care s-ar putea simți singuri sau plictisiți. Cîinii provin de la un adăpost din apropiere, pot fi plimbați, îngrijiți și chiar adoptați la plecarea din hotel, dacă, în urma coabitării, s-a legat o prietenie strînsă. (A. A. D.)

● Din curiozitățile unei lumi în pandemie: în Nevada, deși nu au fost închise, bordelurile pot funcționa doar cu restricții impuse clienților, obligați de acum să poarte mască de protecție. Angajatele au însă derogare de la regulă. (S. G.)

● Potrivit Sputnik, oamenii de știință au confirmat experimental că dangătul de clopot distruge virusurile gripale, hepatice, tifoide, al scarlatinei și ai altor agenți patogeni ai infecțiilor, are un efect dăunător asupra celulelor canceroase, contribuie la revigorarea organismului chiar și în condiții de alimentație insuficientă. Deci nu mai mîncați și clopotiți, fraților! (A. P.)

● Vox populi într-o prăvălie: „Anormalu’ era normal la noi… Păi, să se-ntoarcă normalu’ înapoi!“ (D. S.)

● Mai potrivit de atît nu există: „Mama scria: Doamna Sazerat ne-a oferit unul dintre acele mici dejunuri al căror secret îl deține și care, cum ar fi spus biata ta bunică, citînd-o pe doamna de Sévigné, ne scot din singurătate, fără să ne ofere tovărășie.“ (Proust, Captiva) (A. M. S.)

● O girafă complet albă (cauza fiind o anomalie a pigmenţilor pielii numită leucism) a fost descoperită în savana kenyană în urmă cu trei ani, fotografia ei făcînd atunci înconjurul planetei. Luna trecută, girafa şi puiul ei la fel de alb, născut vara trecută, au fost împuşcaţi de braconieri şi beliţi. S-au găsit doar scheletele. (M. C.)

Foto: C. Stanciu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.