Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN ZILELE NOASTRE,
CÎND TOT SOIUL DE BAZACONII
SÎNT ESENȚIALE, UZUL RAȚIUNII
S-A DISTRIBUIT ÎN MOD ECHITABIL
ÎNTRE DIVERSE CREATURI DOMESTICE

● În zilele noastre, cînd în locul vechii spaime „Vin rușii!“ s-a instalat noua teroare „Vin virușii!“, auzi la televizor diverse chestii interesante, cum ar fi asta: „În unele spitale lipsesc condițiile precare de igienă“. (D. S.)

● Legea vaccinării obligatorii stîrneşte, de vreo trei ani, de cînd se află în parcurs legislativ, tot felul de reacţii ultragiate din partea unor grupuri de cetăţeni îngrijoaţi. Argumentele se pot încadra în trei categorii. Unii o contestă invocînd tot soiul de bazaconii pseudo-ştiinţifice şi susţin că vaccinurile fac mai mult rău decît bine; alţii sînt de acord cu vaccinarea, dar să nu fie obligatorie, că le încalcă libertatea; în fine, alţii resping vaccinul din diverse motive religioase. „Dacii liberi“ constituie o categorie cu totul specială. Pe scurt, ideea lor e că, dacă tot e să murim, hai să murim cu demnitate, adică nevaccinați. Ca dacii. (M. M.)

● În 2017, cercetătorii au descoperit o specie de omizi care pot mesteca plastic, chiar și unele tipuri extrem de nocive pentru planetă. Potrivit CNN, noile cercetări au descoperit că acești viermi au un tip de bacterii intestinale care sînt esențiale în procesul de biodegradare. Aceste larve au fost descoperite accidental de un apicultor care le-a pus într-o pungă pentru a le îndepărta de stupul albinelor, iar ele au început să roadă punga de plastic foarte rapid. În natură se pare că există de toate. (A. M. S.)

● Totdeauna am apreciat pertinența discursului public (dar și privat, pe Facebook) al dnei Gabriela Firea, primarul (încă) urbei numite capitală. De curînd, sinceritatea dnei Firea s-a dovedit de-a dreptul înduioșătoare. Simpla enunțare a unui nume de contracandidat la primăria pe care dna Firea o socoate pe drept și pe veci în subordinea sa o face să declare, neputincioasă, „noaptea minții“. Care minte? A domniei-sale, evident. Minte care se întunecă, nu mai raționează, se poticnește în bîlbe care mai de care mai aiuristice, fără legătură cu sujetul vorbirii și chiar fără legătură între ele. Un șir dezlînat de comentarii trunchiate la o posibilă intrare în cursa electorală a unui contracandidat. Școlită și în continuare hrănită la sînul marelui partid-mamă, dna Firea își pierde uzul rațiunii, se pierde cu firea (o fi vreun joc perfid de cuvinte în atare deplină sinceritate…) în încercarea disperată de a‑și convinge posibilii alegători că domnia-sa nu poate avea contracandidat. Pentru că la partid a învățat că ea e unică. Unică și de nezdruncinat. Drept care de neînlocuit. Cel puțin așa crede/se crede. (R. M.)

●Think tank-ul The Australia Institute constată cu îngrijorare că, pe parcursul ultimelor două decenii, verile din Australia au fost, în medie, cu o lună mai lungi decît în urmă cu o jumătate de secol, în timp ce iernile s-au micșorat cu trei săptămîni. Deducem de aici că diferența de o săptămînă s-a distribuit în mod echitabil între primăvara și toamna australiană. (M. P.)

● Anul ăsta am reperat și un trend filozofic între mărțișoare: am văzut multe cu pomul vieții, populat cu diverse creaturi. (I. P.)

● Dincolo de lupta cu coronavirusul, China își găsește timp să rezolve problemele din Pakistan. O companie chineză vrea să trimită acolo 100.000 de rațe cu o misiune clară: combaterea invaziei lăcustelor, cea mai gravă din ultimii 20 de ani. Au fost preferate rațele altor zburătoare domestice pentru că stau în grup, deci sînt ușor de condus, și au un apetit considerabil. O singură rață poate da gata 200 de lăcuste pe zi. În Pakistan le-ar așteapta, prin urmare, un adevărat dezmăț culinar. Experții chinezi prezenți deja în zonele cu probleme s-au simțit însă insultați de această idee, considerînd-o nerealistă, și militează pentru folosirea pesticidelor pentru a anihila lăcustele. (A. A. D.)

chivu jpg jpeg

NICI SĂ COBORI TREPTE
NU MAI AI TIMP DE CÎND A APĂRUT
POSIBILITATEA DE A ALEGE NEGATIV

● Lansarea filmului No Time to Die, noul lungmetraj din seria Bond, a fost amînată de coronavirus. Nici să mori nu mai ai timp în vremuri de restriște. (M. P.)

● Mă bucur să văd tineri citind cărți, dar mă întreb: cît de imbecil trebuie să fii ca să stai cu nasul într-o carte sau în telefon, în timp ce mergi pe stradă sau traversezi, urci sau cobori trepte (și alții chiar la volan)? Mă mai întreb dacă acest trend de care se molipsesc din ce în ce mai mulți o fi pe bune sau doar se prefac. (A. D.)

● Într-o simpatică postare de Twitter, Bernard Pivot face profilul virusului Corona, cunoscut de specialiști și de lumea întreagă (căci toți devenim repede specialiști) sub codul 2019-nCoV. Iată ce caracter are virusul în viziunea lui Pivot: e anticapitalist (a dus la căderea burselor), iubește aurul (prețul aurului a crescut cu 9% de cînd a apărut el pe lume), e ecologist (radarele au constatat împuținarea avioanelor în zbor), e mizantrop (detestă oamenii care vorbesc între ei, față către față) și e puritan (oprește îmbrățișările și pupăturile). Nu știu de ce, dar după ce am citit acest portret, am dat fuga să recitesc „Bacilul lui Koch“ de Topîrceanu. O lectură pe care v-o recomand în aceste timpuri. (S. V.)

● Anul trecut, într-un oraș din Michigan, Omena, o pisică a fost aleasă în funcția onorifică de primar. Anul acesta, francezii din Rennes, Franța, au posibilitatea de a alege și ei, pentru aceeași funcție, tot o pisică – propusă de partidul La France Insoumise. În contextul politic de azi (local și global), ajungi să te întrebi, cu toată seriozitatea: „De ce nu?“. (S. G.)

● Poliția din Lituania a anunțat că a intervenit pentru a elibera o femeie pe care soțul său o închisese în baie, pentru că se temea că ea ar putea avea coronavirus. „Am fost informați că un bărbat și cei doi fii adulți au refuzat să lase o femeie să iasă din baie după ce ea le-a spus că ar putea fi infectată cu coronavirus“, a spus purtătorul de cuvînt al Poliției naționale. Frica și iubirea de aproape nu prea fac casă bună împreună. Din fericire, femeia a fost testată negativ la coronavirus. (A. M. S.)

Foto: Șerban Mihai Georgescu (sus), Marius Chivu (jos)

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.