Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

IERI ERAM, CUMVA, ACASĂ
(ALĂTURI DE VITEZA LUMINII),
AZI MII DE OAMENI SE ADUNĂ ANUAL ÎN NOAPTE

● Pe firma unei prăvălii de la Piața Reșița, un cocoș vorbește în versuri, lăudîndu-și prospețimea: „Ieri eram la abator / Azi la tine în cuptor / Prețuri de producător“. (D. S.)

● 1.800 de localnici din Ditrău, inclusiv preotul, au semnat o petiţie în care cer alungarea din sat a străinilor: e vorba de srilankezii angajaţi la o brutărie. În loc să-i cheme, cumva, acasă pe concetăţenii lor care-au plecat în Europa de Vest să muncească, oamenii vor să-i dea afară pe cei doi amărîţi pentru că sînt străini. Logica naţional-populismului n-are nici o logică. (M. M.)

● O nouă viteză de referință, alături de viteza luminii și de cea a sunetului, i se datorează lui Henry J. Heinz, inventatorul sosului de roșii care îi poartă numele. El a stabilit că viteza maximă cu care poate să curgă un ketchup de calitate este de 45 de metri pe oră. Adică de o mie de ori mai încet decît aleargă o pisică domestică sau un iepure de cîmp. (M. P.)

● „Tăcuta apocalipsă“, aşa numesc oamenii de ştiinţă extincţia a mii de specii de insecte. Ne aflăm aproape de punctul în care, din cauza pesticidelor şi a luminii artificiale (care le dă peste cap procesul împerecherii), ne putem lua rămas-bun de la licurici. Însă în anume zone din Japonia, Taiwan, Thailanda, Malaezia şi Mexic, se practică deja „turismul pentru licurici“: sute de mii de oameni se adună anual în astfel de sanctuare pentru a-şi bucura privirile cu zborul luminiscent al gîzelor. (M. C.)

● Există viață de noapte, altfel decît ne-am aștepta, la McDonald’s Unirii, cel puțin: între 12 și 1 noaptea poți întîlni acolo doamne de vîrstă medie care citesc, domni cu barbă care fac reparații și cupluri vesele care se hrănesc zdravăn. (I. P.)

MAI MULȚI LOCUITORI
AI NIVELULUI NOSTRU DE TRAI
S-AU PLÎNS CĂ LE DISPAR
48 DE MINUTE DIN ACEST AN

● Un Golden Retriever din New York, pe nume Finley, a făcut furori pe Internet cu abilitatea sa de a-și îndesa șase mingi de tenis în gură. Un motan din Noua Zeelandă, pe nume Jasper, a fost prins în flagrant delict după ce mai mulți locuitori ai unui orășel s-au plîns că le dispar șosetele și chiloții din case. Două ipostaze ale eternului canin vs eternul felin. (S. G.)

● Urzicuțele ieșite-n primăvară s-au ajuns… la preț. 30 de lei/kilogram. Cînd au mai fost ele atît de prețăluite? Nicicînd. Erau cu grămada, 5 lei, 10 lei, luați-le și pe astea, coniță, că numai astea le mai am… și uite, vă mai trec o mînă. Acum însă, nimic. Nimic peste acul care bate kilu’! Și barometrul nivelului nostru de trai ieșit în primăvară arată sec, cu morgă, parfumul (eau!)… 1.200 de lei… mai an fusese 400 fix. Asta ca să știm cum stăm în scripte, și în buzunare… (R. M.)

● În China, un maratonist blocat în propriul apartament din cauza epidemiei de coronavirus a alergat o cursă de 50 de kilometri în sufragerie, notează Guardian. Pan Shancu, din orașul Hangzhou, a făcut 6.250 de ture pe „pista“ amenajată în apartament în jurul a două mese mari pentru că „nu mai suporta să stea jos“. Pan a postat dovezi privind cursa lui pe rețeaua de socializare, furnizînd imagini video și capturi de pe aplicația de alergare care i-a monitorizat performanța. El a spus că fiecare tură făcută în cameră a avut opt metri, iar el a făcut peste șase mii de ture, terminînd „cursa“ în 4 ore, 48 de minute și 44 de secunde. Un fel de variantă de jogging a cărții Voyage autour de ma chambre a lui Xavier de Maistre. (A. M. S.)

● În scurta iarnă din acest an, anunțurile instant au reapărut, de astă dată grupate: Atenție! Cad țurțuri, cade zăpadă, dar și tencuială! Cad țurțuri și bucăți de tencuială! Un lucru însă a lipsit: gropile ieșite-n primăvară! Așadar, români, fiți vigilenți, atenție distributivă se impune! (R. M.)

c stanciu img 20200209 144505 5 jpg jpeg

AMESTECUL
DE FLORI ALBE ȘI CRUZIME
ARE APROAPE TREI LUNI

● Doi activişti pentru protejarea fluturilor au fost găsiţi morţi în circumstanţe dubioase într-o pădure din Mexic. Amestecul de candoare şi cruzime din această ştire mă lasă într-o perplexitate visătoare. (M. C.)

● Două femei vînd flori albe și mov, în fața supermarket-ului din Amzei. Vorbesc despre viață. „O bătea?“, a întrebat una dintre ele. „Da, dar nu tare“, i-a răspuns cealaltă. (A. M. S.)

● Kirk Douglas a murit la vîrsta de 103 ani şi pe mulţi vestea i-a surprins întrucît credeau că actorul murise deja de multă vreme. „La vîrsta asta n-a murit, ci s-a oprit din trăit“, a comentat cineva. Ei bine, Olivia de Havilland, care a primit Oscarul pentru Cea mai bună actriță în 1947, încă trăieşte. Are aproape 104 ani. (M. C.)

● Un călăreț a fost oprit de poliție în statul News South Wales, din Australia, pentru că s-a comportat fără cap: la o viteză de 10 km/h, a vorbit la telefon fără hands-free. Un cal este un vehicul, a considerat judecătorul, iar făptașul, care a pledat „vinovat“, a primit, în octombrie anul trecut, un ordin de eliberare condiționată valabil trei luni. Pe viitor, își va ține cu siguranță ambele mîini pe hățuri. (A. A. D.)

Foto: Cristina Ștefan (sus), C. Stanciu (jos)

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.