Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

CU OCAZIA CREȘTERII RĂUTĂȚII

PE TOATE CANALELE, AU APĂRUT,

SCURT ȘI REPETITIV,

MAȘINILE PENTRU ÎNCĂRCAT/PLIMBAT ISTORIA (ÎNAINTE DE A O DISTRIBUI),

CARE MIROS A PROBLEME LATINE

● Cu ocazia Crăciunului, în vitrina sex-shop-ului de pe Bulevardul Magheru au apărut globuri, luminițe și beteală. Mi-am și imaginat un Moș Crăciun bonom care lasă sub brad, grijuliu, cătușe, bice și lese. (S. G.)

● Dintr-o scrisoare a lui Gh. Gheorghiu-Dej către Ana Pauker, 27 iulie 1950: „Tov. Moghioroș a deschis o campanie de experiențe, sub directa sa supraveghere, de omorîre a gărgărițelor din silozuri cu aburi supraîncălziți și care, spune el, a dat rezultate satisfăcătoare. Loți-baci a plecat înarmat pînă-n dinți cu tot felul de undițe la Lacul Roșu. Era tare dezamăgit și alarmat că nu se știe cine s-a apucat de a aruncat niște soiuri de pește care poartă numele senzațional de baboi și față de care Loți și-a manifestat disprețul. Teo a plecat sîmbătă în explorare prin stațiunea Căciulata. A descoperit apele miraculoase: a) bune pentru lecuit reumatismul; b) pentru tratarea rinichilor. A mai căutat Teo și niște ape care ajută creșterii părului; din nefericire așa ceva n-a găsit. Îți doresc să-ți petreci bine concediul, să-ți refaci sănătatea. Te îmbrățișez cu toată căldura tovărășească. Al tău, Ghiță“. (M. C.)

● Cea mai creepy experiență de anul ăsta a fost la ENEL: și nu neapărat din cauza funcționarilor de acolo, ci mai curînd a oamenilor care stăteau la coadă. Aceștia, într-un soi de consens al răutății, abia au lăsat-o, de pildă, pe o doamnă cu față de rockeriță să treacă spre toaletă. (I. P.)

● Victoria zdrobitoare a conservatorilor britanici sub lozinca „Vă vom livra Brexit-ul“ i-a frustrat pe cei mai mulți analiști europeni. Retorica lor favorită, vreme de doi ani, a fost aceea că britanicii au votat la referendum să iasă din UE fără să știe ce fac, au fost un fel de inconștienți ignoranți, mințiți de populiști caraghioși. După ce li s-a explicat pe toate canalele ce presupune Brexit-ul, britanicii au votat cu cei care promit să-l ducă la bun sfîrșit. O anume perplexitate a comentatorilor s-a putut ghici imediat. Cînd ipoteza votului neinformat și manipulat cade pentru că, și după ce-l informezi, poporul o ține pe-a lui, ce mai rămîne? Înțelepții ziarelor și televiziunilor, inventați rapid ceva! (S. V.)

● Aflat în procedură de punere sub acuzare, președintele american a avut cea mai prolifică zi (din 2019) în ceea ce privește mesajele postate pe Twitter: în 12 decembrie a postat de 115 ori. Adevărul e că formatul scurt impus de această rețea socială i se potrivește de minune. Vocabularul redus se mulează pe constrîngerea de a scrie scurt și repetitiv. (M. M.)

 Doar mie mi se par penibile mașinile cu coarne de reni într-un București în care nu au existat niciodată reni, murdar și însorit, balcanic și plin de… bucureșteni? (S. V.)

● Anunțurile pentru animale sînt întotdeauna fascinante. Cineva vinde, de exemplu, castron antiderapant pentru pisici. Altcineva vinde „iarbă pentru pisici“. Pentru același mult iubit animal se vinde „ansamblu de joacă cu stîlp“ care „oferă atîtea posibilități de joacă încît (…) pisicile tale îți vor mulțumi torcînd la nesfîrșit“. Se vinde și hrană pentru țestoase. Pentru cîini se vinde „pat cald cu pernă căptușită“. Dar există și „jucărie monstruleț pentru cîini“ sau cărucior pentru plimbat căței. Bubico ar fi de-a dreptul invidios. (A. M.)

serbanmihaigeorgescu jpg jpeg

 Un TIR încărcat cu bere s-a răsturnat în Butoieşti. Coincidenţă? (M. C.)

 Doamna Gabriela Firea e revoltată că s-a văzut nevoită să taie din banii Catedralei Mîntuirii Neamului, deoarece premierul Orban nu i-a alocat integral suma cerută pentru toate cele nevoințe ale Capitalei, adică vreo 600 de milioane de lei. Sumă rotundă, de altfel… Dar oare dna Firea l-a rugat și pe soțul domniei-sale – tot primar, vezi bine, că sufletul pereche la primărie se vede – să-i mai dea niscai parale din proiectul amplu al domniei-sale, primar de Voluntari, de a placa la exterior Catedrala Ortodoxă „Sf. Parascheva“ (tot catedrală, că biserică nu dă bine), în stilul caracteristic „lăcașelor de cult din Țara Românească, prin realizarea unor picturi murale în tehnica mozaicului“ – cf. SEAP? (Dl Pandele avînd adînci și aprofundate studii de istoria artei, se cuvine a fi crezut.) Cu aproape cinci milioane de euro, cît ar costa mozaicarea completă, s-ar mai putea face oareșce cîrpeli în Capitală. Nu de alta, dar localele se apropie cu pași repezi și implementarea bate pasul pe loc. (R. M.)

 A devenit o modă ca, de Revelion, fiecare să-și fixeze un obiectiv pentru anul care stă să înceapă. Într-un top al celor mai ciudate astfel de țeluri, exprimate pe Twitter, găsim: să pot să mă pierd singur, fără indicațiile GPS-ului; să-mi opresc copiii din a mai mînca pămînt; să verific o informație înainte de a o distribui; să reușesc să las măcar un cartof prăjit pe farfurie; să mănînc mai multă carne; să fiu la fel de fericit cum e cîinele meu; să nu mai iau hotărîri de Revelion. (A. A. D.)

 Un reportaj BBC observă că „milenialii“ sau „generația Y“ sînt pe cale să schimbe industria parfumurilor. Acestora le plac parfumurile unisex (nediscriminante sexual), cu arome simple, florale, mai ales citrice, și preferă, de dragul sustenabilității, esențele sintetice și vegane, în locul celor de origine animală. Să nu vă mirați, așadar, dacă veți întîlni tot mai mulți vlăjgani bărboși care miros a lămîiță, a portocale sau a lăcrămioare. (M. P.)

 În 2009, lanțul american McDonald’s, care intrase pe piața din Islanda cu 16 ani în urmă, a decis să plece din cauza unor probleme economice. Așa se face că această țară a devenit una dintre puținele țări europene din Europa de Vest fără McDonald’s. Chiar înainte de închiderea celor trei restaurante încă în funcțiune, Hjörtur Smarason a cumpărat un meniu și l-a pus sub un clopot de sticlă. „Am decis să-l cumpăr pentru valoarea istorică pe care o reprezenta.“ Mai întîi, burgerul și cartofii prăjiți au stat în garajul omului, apoi au luat drumul Muzeului Național al Islandei din Reykjavik. Acum acest meniu este expus ca o operă de artă la Snotra House, o casă de oaspeți din Thyk-kvibaer, în sudul Islandei. Oameni din toată lumea vin aici, mai ales vara, pentru a vedea cum se descompune hamburgerul. Și hamburgerul, și cartofii sînt un pic șifonați, dar se țin bine. (A. M. S.)

 În Dicționarul numelor, supranumelor și pseudonimelor latine din istoria literară a Evului Mediu (1100-1530) de Alfred Franklin, apărut la Paris, în 1875, un nume: Nicolaus din Dacia, „teolog, astronom și medic ungur, dominican, născut în Dacia, mort către 1470“. (D. S.)

Foto: Marius Chivu (sus), Șerban Mihai Georgescu (jos)

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.