Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN CAUZA LIPSEI PRESIUNII
ÎN ANUMITE GESTURI,
DOUĂ LUCRURI COMPLET DIFERITE
AU ÎNOTAT FĂRĂ OPRIRE
LA LUMINA UNOR BECURI PIERDUTE

 Președintele american Donald Trump este nemulțumit că americanii au ajuns să tragă apa de la toaletă de mai multe ori, din cauza lipsei presiunii la apă în anumite zone din Statele Unite. El zice că oamenii sînt nevoiți să tragă apa de la WC chiar și de zece ori, fiindcă nu merge o singură dată, iar alții nu se pot spăla pe mîini din cauza debitului scăzut. Eu zic să facem un schimb util de experiență – să ne trimită Trump americanii ăia amărîți, în curs de împuțire, la București și îi trimitem și noi cîțiva bucureșteni care, de cînd a venit iarna, pot trage apa, dar nu pot face duș pentru că n-au apă caldă și dîrdîie de frig pentru că termoficarea e la pămînt. (A. P.)

 Am nimerit pe un canal de sport unde erau lupte, o combinație stranie de kickboxing și judo. Unul dintre luptători, mai scund, era numit Bestia Moldovei. Celălalt era un austriac. Se băteau ca chiorii, dacă pot spune așa. Comentatorii credeau că va cîștiga Bestia Moldovei, deși acesta o încasa din plin. Din cînd în cînd, însă, luptătorul moldovean îi arăta adversarului degetele mijlocii de la ambele mîini (se folosea un gen de mănuși care permitea acest lucru), pentru ca apoi să se repeadă cu pumnii asupra lui. La un moment dat, arbitrul l-a avertizat pentru aceste gesturi arătîndu-i, la rîndul său, două degete de la o mînă. La sfîrșit, Bestia Moldovei a fost declarat(ă) învins(ă) și s-a repezit să-și îmbrățișeze învingătorul aproape cu dragoste, în timp ce comentatorii se întrebau „ce o fi în capul lui“. (A. M.)

 În Libertatea de vineri, 13 decembrie 2019, un anunț la mica publicitate: „DOMN 65 ani București – de vrei iubire, dragoste și feerie. Exclus telefoane inutile“. Oferta e cît se poate de atrăgătoare, mai întîi pentru că include, la pachet, două lucruri complet diferite, dar la fel de importante: iubirea și dragostea. Apoi pentru că exclude ce era de exclus: într-adevăr, feeria și telefoanele inutile sînt incompatibile. (D. S.)

 Trei vaci luate de mare în timpul uraganului Dorian, de pe coasta de est a SUA, au fost găsite vii la o distanță de mai mulți kilometri. Cele trei animale se pare că au înotat cam zece kilometri pe mare înainte de a ajunge pe o insulă de nisip. S-ar putea ca proverbele să aibă nevoie în curînd, și ele, de un update. Dacă vaca înoată, s-ar putea ca și porcul să zboare. (A. M. S.)

 Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Preşedintele (rus) munceşte ca un furnal imposibil de stins, într-un ciclu fără oprire, continuu“, adăugînd că Putin se va afla la biroul său de lucru de la Kremlin şi în data de 31 decembrie. Comparația cu furnalul cred că explică multe. (A. M. S.)

 Președintele american Donald Trump este nemulțumit de becurile electrice din Statele Unite și de standardele pentru eficiența energetică ale acestora, care ar trebui modificate. El spune că becurile actuale „nu te arată într-o lumină prea bună“, ceea ce nu e OK pentru o persoană vanitoasă care ține la imaginea sa. Pe el, de pildă, îl fac să arate portocaliu. Sinceră să fiu, mie, uneia, mi s-a părut cam portocaliu de la bun început, chiar și la lumina unor becuri europene, dar m-am gîndit că așa e el. Poate o fi verde, de fapt – cine știe? – și noi habar n-aveam. (A. P.)

 Un violonist elvețian a uitat într-un tren o vioară Stradivarius. La nici 24 de ore, vioara a fost găsită și predată la Biroul de obiecte pierdute al gării. Îmi imaginez ce muzică ar fi ieșit dacă în tren s-ar fi aflat, în momentul potrivit, cîțiva lăutari ambulanți din România… (M. P.)

adamian img 2824 ad2 jpg jpeg

CELE MAI CĂUTATE PĂSĂRI
GARANTEAZĂ DESTULE
SCHIMBURI SUCCESIVE DE ANI

● Printre cele mai căutate informații pe care românii au vrut să le afle de pe Internet în 2019 s-au numărat și versurile Prohodului. Că tot ne-am născut poeți. (S. G.)

 Președintele american Donald Trump s-a declarat un dușman înverșunat al morilor de vînt care sînt veritabile „cimitire pentru păsări“, iar zgomotul lor ar „produce cancer“. Un adevărat Don Quijote al zilelor noastre! Să audă olandezii una ca asta… (A. P.)

 O companie din New York, MSCHF, a inventat „Tenișii lui Iisus“. La un preț extrem de piperat, 1.425 de dolari, încălțămintea garantează „mersul pe apă“ – asta pentru că în talpa pantofilor este injectată apă sfințită din rîul Iordan. Cred că inventatorii sînt fanii cărții lui C.S. Lewis, Sfaturile unui diavol bătrîn către unul tînăr. (S. G.)

 Listă pentru Moș Crăciun: „Pentru Lulu (ursuleț de pluș), o suzetă; pentru Fifi (alt ursuleț de pluș, alb), o jucălie; pentru mami, o văcuță pe care s-o punem în fligidel, să bea lapte (rîde); pentru tati, o vacă maaale, să bea și el muult lapte (rîde); pentru „bunu“ și „buni“ o posețică…“ Aici, Irina (3 ani) n-a mai argumentat… să fie oare o intuiție precoce legată de finanțele bunicilor?! Mira-m-aș! Dar mai știi?! Cu spiridușii nu te pui… „Și ție ce să-ți aducă Moș Crăciun?“ „Muuulte puzzle!“ „Păi, n-ai destule, unde le mai pui, că nu mai ai loc în camera ta!“ „Mă cocoț și stau sus!“ Lista rămîne deschisă…  (R. M.)

 În 2006, canadianul Kyle MacDonald a intrat în posesia unei case plătind-o cu o agrafă pentru hîrtie. A avut nevoie cam de un an și de 14 schimburi succesive online. Agrafa (roșie, ce-i drept) a devenit pe rînd stilou, clanță, primus, generator, butoi pentru bere, snowmobil, excursie în Canada, camion, contract cu un studio de muzică, chiria pe un an în Arizona, o după-amiază cu Alice Cooper, un glob de zăpadă cu trupa KISS, un rol într-un film și, în final, casa din Kipling, o localitate din Canada cu puțin peste 1.000 de locuitori. Schimbul în 14 pași a intrat în Cartea Recordurilor Guinness drept cea mai de succes tranzacție online. (A. A. D.)

 Slogan publicitar de pe la începutul anilor 1960: „De la Cluj pîn-la Constanța, / Din Oradea la Galați, / Ce ușor parcurg distanța / Motoretele Carpați!“. Probabil că astăzi tot cu motoreta parcurgi mai ușor distanța. Cu trenul, oricum, e mai greu ca acum 60 de ani. (M. M.)

Foto: Adrian Damian

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.