DIN CAUZA LIPSEI PRESIUNII
ÎN ANUMITE GESTURI,
DOUĂ LUCRURI COMPLET DIFERITE
AU ÎNOTAT FĂRĂ OPRIRE
LA LUMINA UNOR BECURI PIERDUTE

 Președintele american Donald Trump este nemulțumit că americanii au ajuns să tragă apa de la toaletă de mai multe ori, din cauza lipsei presiunii la apă în anumite zone din Statele Unite. El zice că oamenii sînt nevoiți să tragă apa de la WC chiar și de zece ori, fiindcă nu merge o singură dată, iar alții nu se pot spăla pe mîini din cauza debitului scăzut. Eu zic să facem un schimb util de experiență – să ne trimită Trump americanii ăia amărîți, în curs de împuțire, la București și îi trimitem și noi cîțiva bucureșteni care, de cînd a venit iarna, pot trage apa, dar nu pot face duș pentru că n-au apă caldă și dîrdîie de frig pentru că termoficarea e la pămînt. (A. P.)

 Am nimerit pe un canal de sport unde erau lupte, o combinație stranie de kickboxing și judo. Unul dintre luptători, mai scund, era numit Bestia Moldovei. Celălalt era un austriac. Se băteau ca chiorii, dacă pot spune așa. Comentatorii credeau că va cîștiga Bestia Moldovei, deși acesta o încasa din plin. Din cînd în cînd, însă, luptătorul moldovean îi arăta adversarului degetele mijlocii de la ambele mîini (se folosea un gen de mănuși care permitea acest lucru), pentru ca apoi să se repeadă cu pumnii asupra lui. La un moment dat, arbitrul l-a avertizat pentru aceste gesturi arătîndu-i, la rîndul său, două degete de la o mînă. La sfîrșit, Bestia Moldovei a fost declarat(ă) învins(ă) și s-a repezit să-și îmbrățișeze învingătorul aproape cu dragoste, în timp ce comentatorii se întrebau „ce o fi în capul lui“. (A. M.)

 În Libertatea de vineri, 13 decembrie 2019, un anunț la mica publicitate: „DOMN 65 ani București – de vrei iubire, dragoste și feerie. Exclus telefoane inutile“. Oferta e cît se poate de atrăgătoare, mai întîi pentru că include, la pachet, două lucruri complet diferite, dar la fel de importante: iubirea și dragostea. Apoi pentru că exclude ce era de exclus: într-adevăr, feeria și telefoanele inutile sînt incompatibile. (D. S.)

 Trei vaci luate de mare în timpul uraganului Dorian, de pe coasta de est a SUA, au fost găsite vii la o distanță de mai mulți kilometri. Cele trei animale se pare că au înotat cam zece kilometri pe mare înainte de a ajunge pe o insulă de nisip. S-ar putea ca proverbele să aibă nevoie în curînd, și ele, de un update. Dacă vaca înoată, s-ar putea ca și porcul să zboare. (A. M. S.)

 Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Preşedintele (rus) munceşte ca un furnal imposibil de stins, într-un ciclu fără oprire, continuu“, adăugînd că Putin se va afla la biroul său de lucru de la Kremlin şi în data de 31 decembrie. Comparația cu furnalul cred că explică multe. (A. M. S.)

 Președintele american Donald Trump este nemulțumit de becurile electrice din Statele Unite și de standardele pentru eficiența energetică ale acestora, care ar trebui modificate. El spune că becurile actuale „nu te arată într-o lumină prea bună“, ceea ce nu e OK pentru o persoană vanitoasă care ține la imaginea sa. Pe el, de pildă, îl fac să arate portocaliu. Sinceră să fiu, mie, uneia, mi s-a părut cam portocaliu de la bun început, chiar și la lumina unor becuri europene, dar m-am gîndit că așa e el. Poate o fi verde, de fapt cine știe? și noi habar n-aveam. (A. P.)

 Un violonist elvețian a uitat într-un tren o vioară Stradivarius. La nici 24 de ore, vioara a fost găsită și predată la Biroul de obiecte pierdute al gării. Îmi imaginez ce muzică ar fi ieșit dacă în tren s-ar fi aflat, în momentul potrivit, cîțiva lăutari ambulanți din România… (M. P.)

CELE MAI CĂUTATE PĂSĂRI
GARANTEAZĂ DESTULE
SCHIMBURI SUCCESIVE DE ANI

● Printre cele mai căutate informații pe care românii au vrut să le afle de pe Internet în 2019 s-au numărat și versurile Prohodului. Că tot ne-am născut poeți. (S. G.)

 Președintele american Donald Trump s-a declarat un dușman înverșunat al morilor de vînt care sînt veritabile „cimitire pentru păsări“, iar zgomotul lor ar „produce cancer“. Un adevărat Don Quijote al zilelor noastre! Să audă olandezii una ca asta… (A. P.)

 O companie din New York, MSCHF, a inventat „Tenișii lui Iisus“. La un preț extrem de piperat, 1.425 de dolari, încălțămintea garantează „mersul pe apă“ – asta pentru că în talpa pantofilor este injectată apă sfințită din rîul Iordan. Cred că inventatorii sînt fanii cărții lui C.S. Lewis, Sfaturile unui diavol bătrîn către unul tînăr. (S. G.)

 Listă pentru Moș Crăciun: „Pentru Lulu (ursuleț de pluș), o suzetă; pentru Fifi (alt ursuleț de pluș, alb), o jucălie; pentru mami, o văcuță pe care s-o punem în fligidel, să bea lapte (rîde); pentru tati, o vacă maaale, să bea și el muult lapte (rîde); pentru „bunu“ și „buni“ o posețică…“ Aici, Irina (3 ani) n-a mai argumentat… să fie oare o intuiție precoce legată de finanțele bunicilor?! Mira-m-aș! Dar mai știi?! Cu spiridușii nu te pui… „Și ție ce să-ți aducă Moș Crăciun?“ „Muuulte puzzle!“ „Păi, n-ai destule, unde le mai pui, că nu mai ai loc în camera ta!“ „Mă cocoț și stau sus!“ Lista rămîne deschisă…  (R. M.)

 În 2006, canadianul Kyle MacDonald a intrat în posesia unei case plătind-o cu o agrafă pentru hîrtie. A avut nevoie cam de un an și de 14 schimburi succesive online. Agrafa (roșie, ce-i drept) a devenit pe rînd stilou, clanță, primus, generator, butoi pentru bere, snowmobil, excursie în Canada, camion, contract cu un studio de muzică, chiria pe un an în Arizona, o după-amiază cu Alice Cooper, un glob de zăpadă cu trupa KISS, un rol într-un film și, în final, casa din Kipling, o localitate din Canada cu puțin peste 1.000 de locuitori. Schimbul în 14 pași a intrat în Cartea Recordurilor Guinness drept cea mai de succes tranzacție online. (A. A. D.)

 Slogan publicitar de pe la începutul anilor 1960: „De la Cluj pîn-la Constanța, / Din Oradea la Galați, / Ce ușor parcurg distanța / Motoretele Carpați!“. Probabil că astăzi tot cu motoreta parcurgi mai ușor distanța. Cu trenul, oricum, e mai greu ca acum 60 de ani. (M. M.)

Foto: Adrian Damian