„DIN FERICIRE, PRIN PREAJMĂ
EXISTĂ O SINGURĂ INTRARE
ÎN ȚARCUL RĂSĂRITULUI“,
A DECLARAT DOAMNA
DIN SUBSOLUL ÎNCĂLZIRII 

● În China, o femeie a deschis ușa de urgență din avionul în care se afla, doar ca să ia o gură de aer proaspăt. Din fericire, aeronava încă nu decolase. (C. Ș.)

● Sediul băncii e în curs de renovare. Muncitorii au acoperit pardoseala cu prelate și s-au apucat să zugrăvească pereții. Nici un angajat prin preajmă. Oare bancomatele or funcționa? Funcționează, mă asigură unul dintre zugravi. „Dar numai pentru depuneri. De dat, nu dă bani. E numai pentru bogați, pentru ăia care are prea mulți și n-are ce face, tre’ să-i depună.“ (M. M.)

● 3 în 1: există o jachetă de blugi cu care te îmbraci, prin care răspunzi la telefon și îți poți face și un selfie. A fost creată printr-o colaborare între Levi Strauss și Google. Ce ai putea să-ți mai dorești? (A. M. S.)

● Eu aș face un singur muzeu, Muzeul Totalitarismului, cu o singură intrare și cu două aripi: Aripa Comunismului, cum intri în stînga („Spre Gulag“), și aripa Nazismului, cum intri în dreapta („Spre Holocaust“). În curtea interioară, decorul unui lagăr 3 în 1: reeducare, muncă silnică și exterminare, deasupra căruia să scrie: „Moartea te va elibera de rasă și clasă“. Logo: o zvastică neagră pe fundal roșu cu seceri și ciocane în cele patru capete. (M. C.)

● O femeie a escaladat un gard și a intrat în țarcul unui leu din grădina zoologică din Bronx, New York. A dansat în fața animalului și l-a provocat, dar leul și-a văzut de ale sale. (A. M. S.)

● După ce ieși din Giurgiu spre București, localitățile prin care treci te uimesc cu denumirile lor mai mult decît inițiatice: Daia, Crucea de Piatră, mai în afara rutei – Singureni. Cînd ajungi în București te așteaptă strada Răsăritului. (I. P.)

● O femeie din Tennessee a ieșit pe marginea unei autostrăzi aglomerate, a alergat după un pisoi și l-a adus în mașină, în siguranță. „Eram gata să-l iau acasă la cină, să-i fac baie și să-l pun în pat cu mine“, a declarat doamna. Mai tîrziu, pisoiul s-a dovedit a fi, de fapt, un pui de linx. (C. Ș.)

● Deschid site-ul www.dilemaveche.ro și o reclamă ivită perfid din subsolul paginii vestește: „Sf. Maria, Maica Domnului. Noutate. Medalie din argint pur, acum la preț avantajos. Piesă deosebită cu motiv pictat. monedeshop.eu DESCHIDEȚI“. Doamne ferește! (M. P.)

● Mai mulți oameni de știință au ajuns la concluzia că peste 30 de ani, din cauza încălzirii globale, în Australia nu va mai exista iarnă. Un bun imbold pentru mobilizarea generală ca să stopăm acest fenomen. Căci nu mi se pare corect ca noi să dîrdîim de frig și doar unii să culeagă roadele încălzirii globale, ajungînd să huzurească într-o vară continuă. (S. G.

LUME, LUME, PRIMUL CONTACT
CU ȘANTIERUL VIEȚII ESTE FEERIC!

● „Hocus-pocus, preparatus! / Lume, lume! Mi-s datoare? / Nu-i motiv de-ngrijorare, / Am apartamente de vînzare! / Hocus-pocus! Eu datoare?! / Hm! Eu am prieteni cu stare, / Oricînd gata să m-ajute / Pentru-a Patriei virtute! / Hocus-pocus, preparatus!“ – Rovana Plumb în debut la Circus Mundi PSD, ediția europarlamentare, 2019. (R. M.)

● „Valerian Sava: «Stimate tovarășe, în calitate de comandant al Șantierului Naval al Tineretului, ați prezentat la 26 mai în fața secretarului general al Partidului, tovarășul Nicolae Ceaușescu, raportul miilor de tineri care au contribuit eroic la construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră și totodată ați anunțat angajamentul ca la porțiunea care vă revine să terminați exacavațiile pînă la cel de-al XII-lea Congres al Partidului. Ce probleme aparte vă pun brigadierii elevi?» Nicolae Ivanov: «În general n-am avut probleme deosebite cu ei, deși unii nu văzuseră tîrnăcop sau lopată decît la cinematograf. În aceste cazuri, primul contact cu șantierul este un șoc. Pentru că programul nostru este destul de diferit față de al altor tabere. Noi sîntem o tabără de muncă, cu o disciplină care se cere respectată. Unii dintre ei sînt neliniștiți noaptea, au insomnii, ziua se întîmplă să fie cam iritabili, unii au fugit din tabără, alteori părinții i-au influențat în mod negativ. Ni se trimit uneori scutiri medicale fictive, pe timp nelimitat. Am avut de-a face, de pildă, cu un părinte din Galați, care, cu o zi înainte de a pleca brigada de elevi pe șantier, și-a internat copilul în spital și i-a făcut operație de apendicită. După o săptămînă, copilul a ieșit din spital cu diagnosticul «vindecat de apendicită» și în aceeași zi a fost reinternat cu diagnostic de ORL. Iar după două săptămîni ne-a trimis o scutire permanentă de muncă fizică, de scutire de expunere la praf și la băuturi reci».“ – din interviul „Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari. O epopee a construcției în așteptarea unei epopei cinematografice“, apărut în revista Cinema nr. 8 din 1984. (M. C.)

● Iată cele zece oraşe cu cea mai bună calitate a vieţii din lume, chiar în această ordine: Viena (pentru al doilea an consecutiv), Melbourne, Sydney, Osaka, Calgary, Vancouver, Toronto, Tokyo, Copenhaga şi Adelaide. E straniu cum australienii, care o duc tot mai greu cu apa, reuşesc să trăiască atît de bine şi de civilizat. Altfel, apropo de apă, din 2013 încoace este cea mai cumpărată băutură a americanilor. (M. C.)

● Nasc și la Giurgiu firme, iar unele au nume care ne-au atras atenția: Demolări Controlate SRL, Incognito SRL, Feeric Atanasiu 22 SRL, Sarea În Bucate SRL, Alege SRL, Vulcanizare La Chinezu SRL, La Mio Cărămizi SRL, Deinde Cerebrum SRL, Armonia Rutieră SRL, Gelatina SRL, Exclusiv Alina Rebel SRL, Pupila SRL, Maximus Augustus SRL-D, ACZ Și Cei Șapte Pitici SRL, Amical Taxi SRL, Fermierii Patrioți Cooperativă Agricolă, Nevoiașul SRL, Contraste Culturale 2017 SRL, Vasile SRL, Servicii Funerare Celeste SRL, Vis De Antomire SRL, Zeroxunu SRL, Light And Deja Vu SRL, Azaleea Secret SRL, Cezar Impact Imperius SRL, Nihil SRL. (D. S.)

Foto: Dan Cosma, Matei Pleșu