Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 816 din 10-16 octombrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

„DIN FERICIRE, PRIN PREAJMĂ
EXISTĂ O SINGURĂ INTRARE
ÎN ȚARCUL RĂSĂRITULUI“,
A DECLARAT DOAMNA
DIN SUBSOLUL ÎNCĂLZIRII 

● În China, o femeie a deschis ușa de urgență din avionul în care se afla, doar ca să ia o gură de aer proaspăt. Din fericire, aeronava încă nu decolase. (C. Ș.)

● Sediul băncii e în curs de renovare. Muncitorii au acoperit pardoseala cu prelate și s-au apucat să zugrăvească pereții. Nici un angajat prin preajmă. Oare bancomatele or funcționa? Funcționează, mă asigură unul dintre zugravi. „Dar numai pentru depuneri. De dat, nu dă bani. E numai pentru bogați, pentru ăia care are prea mulți și n-are ce face, tre’ să-i depună.“ (M. M.)

● 3 în 1: există o jachetă de blugi cu care te îmbraci, prin care răspunzi la telefon și îți poți face și un selfie. A fost creată printr-o colaborare între Levi Strauss și Google. Ce ai putea să-ți mai dorești? (A. M. S.)

● Eu aș face un singur muzeu, Muzeul Totalitarismului, cu o singură intrare și cu două aripi: Aripa Comunismului, cum intri în stînga („Spre Gulag“), și aripa Nazismului, cum intri în dreapta („Spre Holocaust“). În curtea interioară, decorul unui lagăr 3 în 1: reeducare, muncă silnică și exterminare, deasupra căruia să scrie: „Moartea te va elibera de rasă și clasă“. Logo: o zvastică neagră pe fundal roșu cu seceri și ciocane în cele patru capete. (M. C.)

● O femeie a escaladat un gard și a intrat în țarcul unui leu din grădina zoologică din Bronx, New York. A dansat în fața animalului și l-a provocat, dar leul și-a văzut de ale sale. (A. M. S.)

● După ce ieși din Giurgiu spre București, localitățile prin care treci te uimesc cu denumirile lor mai mult decît inițiatice: Daia, Crucea de Piatră, mai în afara rutei – Singureni. Cînd ajungi în București te așteaptă strada Răsăritului. (I. P.)

● O femeie din Tennessee a ieșit pe marginea unei autostrăzi aglomerate, a alergat după un pisoi și l-a adus în mașină, în siguranță. „Eram gata să-l iau acasă la cină, să-i fac baie și să-l pun în pat cu mine“, a declarat doamna. Mai tîrziu, pisoiul s-a dovedit a fi, de fapt, un pui de linx. (C. Ș.)

● Deschid site-ul www.dilemaveche.ro și o reclamă ivită perfid din subsolul paginii vestește: „Sf. Maria, Maica Domnului. Noutate. Medalie din argint pur, acum la preț avantajos. Piesă deosebită cu motiv pictat. monedeshop.eu DESCHIDEȚI“. Doamne ferește! (M. P.)

● Mai mulți oameni de știință au ajuns la concluzia că peste 30 de ani, din cauza încălzirii globale, în Australia nu va mai exista iarnă. Un bun imbold pentru mobilizarea generală ca să stopăm acest fenomen. Căci nu mi se pare corect ca noi să dîrdîim de frig și doar unii să culeagă roadele încălzirii globale, ajungînd să huzurească într-o vară continuă. (S. G.

mplesu img 20190807 120241 jpg jpeg

LUME, LUME, PRIMUL CONTACT
CU ȘANTIERUL VIEȚII ESTE FEERIC!

● „Hocus-pocus, preparatus! / Lume, lume! Mi-s datoare? / Nu-i motiv de-ngrijorare, / Am apartamente de vînzare! / Hocus-pocus! Eu datoare?! / Hm! Eu am prieteni cu stare, / Oricînd gata să m-ajute / Pentru-a Patriei virtute! / Hocus-pocus, preparatus!“ – Rovana Plumb în debut la Circus Mundi PSD, ediția europarlamentare, 2019. (R. M.)

● „Valerian Sava: «Stimate tovarășe, în calitate de comandant al Șantierului Naval al Tineretului, ați prezentat la 26 mai în fața secretarului general al Partidului, tovarășul Nicolae Ceaușescu, raportul miilor de tineri care au contribuit eroic la construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră și totodată ați anunțat angajamentul ca la porțiunea care vă revine să terminați exacavațiile pînă la cel de-al XII-lea Congres al Partidului. Ce probleme aparte vă pun brigadierii elevi?» Nicolae Ivanov: «În general n-am avut probleme deosebite cu ei, deși unii nu văzuseră tîrnăcop sau lopată decît la cinematograf. În aceste cazuri, primul contact cu șantierul este un șoc. Pentru că programul nostru este destul de diferit față de al altor tabere. Noi sîntem o tabără de muncă, cu o disciplină care se cere respectată. Unii dintre ei sînt neliniștiți noaptea, au insomnii, ziua se întîmplă să fie cam iritabili, unii au fugit din tabără, alteori părinții i-au influențat în mod negativ. Ni se trimit uneori scutiri medicale fictive, pe timp nelimitat. Am avut de-a face, de pildă, cu un părinte din Galați, care, cu o zi înainte de a pleca brigada de elevi pe șantier, și-a internat copilul în spital și i-a făcut operație de apendicită. După o săptămînă, copilul a ieșit din spital cu diagnosticul «vindecat de apendicită» și în aceeași zi a fost reinternat cu diagnostic de ORL. Iar după două săptămîni ne-a trimis o scutire permanentă de muncă fizică, de scutire de expunere la praf și la băuturi reci».“ – din interviul „Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari. O epopee a construcției în așteptarea unei epopei cinematografice“, apărut în revista Cinema nr. 8 din 1984. (M. C.)

● Iată cele zece oraşe cu cea mai bună calitate a vieţii din lume, chiar în această ordine: Viena (pentru al doilea an consecutiv), Melbourne, Sydney, Osaka, Calgary, Vancouver, Toronto, Tokyo, Copenhaga şi Adelaide. E straniu cum australienii, care o duc tot mai greu cu apa, reuşesc să trăiască atît de bine şi de civilizat. Altfel, apropo de apă, din 2013 încoace este cea mai cumpărată băutură a americanilor. (M. C.)

● Nasc și la Giurgiu firme, iar unele au nume care ne-au atras atenția: Demolări Controlate SRL, Incognito SRL, Feeric Atanasiu 22 SRL, Sarea În Bucate SRL, Alege SRL, Vulcanizare La Chinezu SRL, La Mio Cărămizi SRL, Deinde Cerebrum SRL, Armonia Rutieră SRL, Gelatina SRL, Exclusiv Alina Rebel SRL, Pupila SRL, Maximus Augustus SRL-D, ACZ Și Cei Șapte Pitici SRL, Amical Taxi SRL, Fermierii Patrioți Cooperativă Agricolă, Nevoiașul SRL, Contraste Culturale 2017 SRL, Vasile SRL, Servicii Funerare Celeste SRL, Vis De Antomire SRL, Zeroxunu SRL, Light And Deja Vu SRL, Azaleea Secret SRL, Cezar Impact Imperius SRL, Nihil SRL. (D. S.)

Foto: Dan Cosma, Matei Pleșu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.