Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 813 din 19-25 septembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

CEI CARE S-AU NĂSCUT
LA O ORĂ DECENTĂ
AVEAU O DESCHIDERE A PROPRIILOR IDEI CARE TE PROPULSA
ÎN ALTĂ REALITATE MAI REPEDE 

● Conform unor studii, greutatea românilor crește în mod constant, iar din anii ’80 înălțimea lor a început să scadă. În 1980, înălţimea medie a bărbatului român era de 1,75 m, iar femeile ajunseseră, în 1986, la 1,62 m. Însă anii ’80 au fost momentul în care românii s-au oprit din creştere. Cei care s-au născut începînd de atunci au fost mai scunzi, iar pînă în 1996, înălţimea medie a românilor a scăzut cu un centimetru. În schimb, indicele de masă corporală a crescut de la 23 la 27. E clar – ne transformăm în pitici de grădină! (A. P.)

● Primind un mesaj de la liceul fiului ei, prin care era întrebată de ce acesta a întîrziat la ore, o mamă australiană s-a dezlănțuit, răspunzînd printr-un SMS atotcuprinzător: „Ajunge mai tîrziu pentru că are aproape 14 ani și probleme cu hormonii, crede că întreaga lume îi este datoare să-i facă lui favoruri, refuză să se dea jos din pat la o oră decentă, ca să ajungă la timp la școală, crede că Xbox-ul este viața reală, mîrîie în loc să vorbească, stă 20 de minute la duș, merge cu viteză de melc și nu și-a găsit șosetele care erau chiar sub nasul lui“. Mai există replică după asta? (S. G.)

● În Canada au fost descoperite recent rămășițele unuia dintre cele mai mari animale zburătoare care au trăit vreodată pe Pămînt – o nouă specie de pterozaurian, numită Cryodrakon boreas (în traducere, „dragonul rece al vînturilor nordice“). Păsările, mari cît un avion, au trăit cu cca. 77 de milioane de ani în urmă și aveau o deschidere a aripilor de nu mai puțin de zece metri. Dacă ar fi trăit Hitchcock în Cretacic… (M. P.)

● Un bărbat a săpat o groapă de 14 metri fără să dea de nici o comoară. S-a dovedit că detectorul de metale îi indica vîrful de oţel al propriilor bocanci. (M. C.)

● Capetele înfierbîntate au și idei bune: din 2009, căldura emanată de suedezii îngrămădiți la orele de vîrf în Central Station din Stockholm este folosită pentru a încălzi o clădire de birouri aflată peste drum. În Londra, un proiect promite că, pînă în iarna lui 2020, casele din nordul orașului se vor încălzi folosindu-se energia termică în surplus produsă de sistemul de metrou. La noi… (C. Ș.)

● La recitalul susținut de tenorul Rolando Villazón, la pian Carrie-Ann Matheson, Ateneul s-a transformat într-o arenă națională de omnivore urlătoare. Nu mi-a fost dat pînă acum să asist, în direct, la un spectacol atît de întristător prin mugetul nestăpînit care te propulsa în altă lume decît cea căreia încă speri că îi aparții. Iar recitalul în sine, nu mai puțin întristător. Doar fantezia și o memorie afectivă cultivată în timp te-ar mai fi putut salva. La bisuri n-am mai putut rezista. Urmărind scala, de mult depășisem cei 100 de decibeli admiși, în direct. Așa că m-am dat dusă… Păcat! (R. M.)

● A apărut pe toate zidurile afișul electoral al candidatei Dăncilă pe care scrie mare, cu roșu: „Alături de fiecare român“. Cred că, într-adevăr, aproape fiecare român o consideră pe doamna Dăncilă alături. Alături de guvernare, alături de politică, alături de limba română, alături de Europa, alături de realitate, în general. Un cuvînt bine ales. (A. M.)

● Stratul de permafrost din zona arctică a Canadei se va dezgheţa cu 70 de ani mai repede decît era estimat. Avem şanse să fim contemporani cu dezastrul. (M. C.

cristinastefan 5359 jpg jpeg

DACĂ V-AȚI ÎNTREBAT
DE CE NU FACEM NIMIC BINE,
ASTA SE ÎNTÎMPLĂ
PENTRU CĂ VISUL DE AUR
AL OMENIRII NU E POTRIVIT 

● Dacă v-aţi întrebat de ce ne trezim atunci cînd ne aflăm pe punctul de a muri în vis, ei bine, asta se întîmplă pentru că cel mai complex organ uman, creierul adică, nu ştie ce se întîmplă după moarte și, prin urmare, nu are idee cum să continue visul. Cumva înduioşător. (M. C.)

● Tot din „agenda“ publicului de festival: Un bunic cu nepotul său, cam de zece ani, lîngă mine. Înainte de începerea concertului sună telefonul: „Bine, dar ți-am trimis mesaj încă de acum șase luni că îl voi învoi de la școală azi și lunea viitoare, pentru două concerte. Da, l-am luat mai devreme de la școală. (Pauză, apoi replica bunicului): Las-o dracu’ de școală! Sînt cei mai mari artiști ai lumii… N-are nimic dacă lipsește de la două ore…“ Copilul: „Nici n-am făcut nimic la școală. Diriga ne-a zis că săptămîna asta nu facem nimic, iar profa de fizică nici n-a venit, așa că n-am pierdut nimic…“ Aș zice că din contra… Win-win. (R. M.)

● Vreți să vă căsătoriți repede, bine și ieftin? Se pare că nu Las Vegas-ul e soluția, ci Aero, insula daneză a căsătoriilor expres. Ceremonia durează un sfert de oră, birocrația nu există, iar insula e la mare. Mi se pare business-ul perfect. (A. M. S.)

● O femeie vorbește tare la telefon, la metrou: „Dragă, radiază de succes profesional și financiar“. Și repetă această frază ca pe o mantră. Visul de aur al omenirii nu e atît de complicat. (A. M. S.)

● Un călugăr maramureșean în stare avansată de ebrietate a provocat un accident în zona Valea Călugărească, aflăm de pe site-ul ziare.com. Un caz nefericit de om potrivit la locul potrivit. (M. P.

FIECARE ROMÂN, FAȚĂ ÎN FAȚĂ
CU UN SEMN DISCRET

● De pe afişele electorale ne zîmbeşte galeş premierul Viorica Dăncilă. „Alături de fiecare român“ – aşa sună sloganul. Deşi „paralel cu… “ era mai bine. Şi mai adevărat. (M. M.)

● La Piața Sudului, pe unul din geamurile magazinului BIG Berceni, acest anunț: LUMÎNĂRILE S-AU MUTAT FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU NUFĂRUL. (D. S.)

● Ce se mai poate vedea într-o după-amiază de toamnă în sectorul 6 al Capitalei: vizavi de un semn cu mesajul „Strînge după cîinele tău“, între mașini, ghemuită, cu pantalonii în vine, o femeie făcea pipi pe trotuar. (C. Ș.)

● În gara din Mangalia, un pom uriaș și cîteva scaune din plastic, albastre. Trenurile vin, tiptil, cu cîte un bilețel discret, ca o fițuică, lipit pe ele, din care cu greu poți descifra destinația. Dacă faci scandal, se anunță și oficial trenul. În care, odată urcat, poate fi chiar plăcut. Mai ales dacă nimerești în fața unui cîine civilizat, deloc Bubico, care a plătit și bilet. (I. P.)

Foto: Matei Pleșu, Cristina Ștefan

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.