Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 812 din 12-18 septembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUM A AJUNS
GRATARGIUL TATUAT
DE O SUTĂ DE ORI MAI UȘOR
DECÎT SPUMA DE SEPTEMBRIE
ȘI CUM AR FI SĂ ȘTIȚI
CĂ IA FOC POVESTEA
PRIMULUI DOMENIU IMPOSIBIL? 

● „Cum a ajuns mama dvs. să intre în parteneriat cu Radu Mazăre, cu Nicușor Constantinescu, să cumpere acel teren care apare în declarația de avere a lui Nicușor Constantinescu?“ Și tot doamna mamă pare că i-ar fi plătit fiului, din pensie, și mașina de 120.000 de euro. Marian Oprișan, președinte al CJ Vrancea: „Am vorbit mai mulți și voiam să ne construim un apartament în Capitală, prin asociere am ajuns, cum vă spun eu. Eu am mai spus-o și public, da? Mama mea sînt eu, da? Ca să nu avem nici un fel de discuții“. Și uite așa, Flaubert, cu „Madame Bovary, c’est moi“, e mic copil. (A. M. S.)

● La Prichindelul din Neptun, în locul unde se mănîncă grătare, s-a refăcut un soi de pitoresc carnavalesc din alte vremi, în care te poți întîlni cu personaje precum diva din Moldova, florăreasa tristă, fata-băiat care vinde scoici, gratargiul tatuat, doamna rubicondă dansatoare talentată. Și Vali Vijelie. (I. P.)

● Este metal şi conţine 99,99% aer, ceea ce îl face de o sută de ori mai uşor decît spuma de mare. Se numeşte microlattice, este un produs sintetic poros pe bază de spumă de nichel şi a fost obţinut într-un laborator de cercetare american. Canadienii au produs şi ei nanocristalinul, nemţii – aerografitul (spumă de carbon), iar chinezii – aerogelul (fum solid). Bătălia pentru a obţine cel mai uşor material tinde spre idealul invizibilului. (M. C.)

● „Metrorex își prelungește programul cu o oră și jumătate, cu ocazia meciului România-Spania. Astfel, ultimele trenuri vor pleca din stații la 1 noaptea…“ Așa sună decizia Metrorex. Lăudabilă. Oare cînd se vor lua asemenea lăudabile decizii și cu privire la evenimente culturale majore și generatoare de flux de pasageri? Ca, de exemplu, Festivalul Enescu… Sau măcar îndesirea mașinilor de noapte. E adevărat, e cald și frumos afară, nopțile bucureștene sînt de neuitat, dar parcă să petreci pe trotuar, noapte de noapte de septembrie, cu sau fără lună, așteptînd fantomatica mașină de noapte, e cam mult… Și ce dacă?! (R. M.)

● Piața Romană, un el și o ea, primele întîlniri, după postura corpului. „Mi-am luat o rochie magenta“, zice ea bucuroasă, „de fapt, rozul e culoarea mea preferată…“ De la terasa de alături, pe muzică, o voce de garçon se zbate: „Și inimmma!“ O clipă de tăcere, băiatul se uită speriat la fată, ca și cum ar fi făcut o greșeală teribilă, fata continuă: „…și verdele, da, și verdele.“ (C. Ș.)

● Dacă mergeți în Germania și vi se face poftă de cîrnați Currywurst, e bine să știți că sînt o specialitate respectabilă, care a împlinit de curînd 70 de ani de „atestare“. (A. M. S.)

● Primăria sectorului 5 a cumpărat 5.200 de ceasuri inteligente cu buton de panică pentru a le fi date elevilor. De fapt, nu le-a cumpărat Primăria, ci școlile din sector. Absolut întîmplător, desigur, toate școlile le-au cumpărat de la aceeași firmă, căci în sistemul nostru de educație există „unire-n cuget și-n simțiri“. În același sector, scrie hotnews.ro, 90% din școli nu au autorizație de securitate pentru incendiu. Nu-i nimic, dacă ia foc școala, copiii apasă pe butonul de panică. (D. C.)

● Tot de la festival, dar nu din culise, nici de după cortină, ci la vedere, așa, din unghiul de unde ne face cu ochiul de pe cracă, sîc!: „…continuăm povestea Festivalului, ducînd mai departe valorile în care credea George Enescu: creativitate, generozitate și implicare.“ – Viorica Dăncilă, prim-ministrul României. Am citat din catalogul de festival, un volum masiv… Rușine tuturor decidenților care au făcut posibilă această mizerie însoțită de poza cu broșă, color. (R. M.)

● O șuviță din părul primului președinte al SUA, George Washington, a fost vîndută, la licitație, pentru suma de 35.763 de dolari. Oare peste vreo două sute de ani cît va valora o șuviță din părul actualului președinte? (S. G.)

● Să nu vă mirați, dar mirmecologia, fără nici o legătură cu ecologia, e știința studierii furnicilor, un domeniu bine instalat încă din secolul al XIX-lea. Auguste Forel, psihiatrul elvețian de pe bancnota de 1.000 de franci, e autorul, printre altele, al vastelor tratate de sociologie și psihologie a furnicilor Les fourmis de la Suisse și Le Monde Social des Fourmis (cinci volume). Toate acestea, pentru cine credea că elvețienii excelează doar în materie de ceasuri, ciocolată și bănci. (M. P.)

● După votul de săptămîna trecută din Camera Comunelor, un Brexit fără acord va fi, practic, imposibil. Mă întreb – de vreme ce nici un acord nu e posibil – dacă mai e posibil vreun Brexit. Dar nici să rămînă în UE nu e posibil. (M. M.)

e jpg jpeg

LA FEL SE ÎNTÎMPLĂ ȘI CÎND
ROMÂNII INTRĂ ÎN ESTOMPARE

● Din înţelepciunea populară anonimă de pe Internet: După ce mori nu ştii că eşti mort şi toată durerea este resimţită de ceilalţi; la fel se întîmplă şi cînd eşti prost. (M. C.)

● În fața unui sediu PSD din sectorul 4, pe un scăunel, o femeie așteaptă cam degeaba să adune semnături pentru candidata partidului la alegerile prezidențiale. Și primește din partea alteia o explicație irefutabilă a slabei recolte de aderenți: „Eu ți-am zis că românii sînt mațochiști, vor mai rău. Nu le plac românii!“. (D. S.)

● Metrou, oră de vîrf, aglomerație. O doamnă înjură în șoaptă, îmbrîncește, se bagă în față și intră prima în vagon, înainte să iasă ceilalți călători. Se așază pe scaun victorioasă. Pe tricoul ei alb, cu litere mari, roșii: „Happiness is just a state of mind“. Așa și bunul-simț, pentru unii. (C. Ș.)

● Ce operaţiuni cosmetice mai au loc în saloanele de înfrumuseţare pentru femei: volumizare buze şi pomeţi, ştergere riduri, estompare de cearcăne şi nazocorecţie. Mă joc în minte cu diverse combinaţii: volumizare cearcăne, estompare pomeţi, ştergere buze. (M. C.)

Foto: Marius Chivu, Erno Farkas

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.