Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 810 din 29 august – 4 septembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

EXISTĂ PE STRĂZI, DUPĂ CUM SE ȘTIE, ANIMALE GRAMATICALE CU NUME
DE METALE SAU, MAI BINE ZIS,
DESENE ANIMATE RURALE

● Radu Paraschivescu, în rubrica sa din New Money: „Există, după cum se ştie, o lungă tradiţie a sfinţirii funcţionale în România ultimelor decenii. S-au sfinţit, printre altele, barele porţilor unui teren de fotbal, o telegondolă de la mare, o telecabină de la munte, o fabrică de conserve, o tabelă de marcaj, două grajduri reamenajate, ba chiar şi un cenaclu literar“. Și la ce ne a ajutat? (D. C.)

● Vara, pe străzi: mulți Domnul Goe adulți, în pantaloni scurți, adesea cu burți. Mamița o fi ațipit. (D. S.)

● Am dovada că videoclipurile cu animale din specii știut ostile care se-nțeleg între ele nu sînt doar exagerări: am văzut cu ochii mei, într-o curte de prin țară, cum un cîine negru urma, docil, o pisică la fel de neagră (ce-i drept, cu plastronaș alb). (I. P.)

● În Quito, capitala Ecuadorului, un grup de aşa numiţi vigilantes umblă noaptea pe străzi şi corectează greşelile gramaticale ale graffiti-urilor. La noi, graffiti-urile astea greşite sînt spoite în Parlament direct pe creiere. (M. C.)

● Unde se intersectează două străzi cu nume de metale prețioase în Brașov, Argintului cu Bronzului, în locul vechii alimentare de pe colț a răsărit un magazin doar cu produse italienești, eco, bio, natural, sănătos, clasica reclamă atrăgătoare de hipsteri, dar cu steag de peninsulă. S-a modernizat, s-a europenizat, dar terasa din curte a rămas neschimbată: aceiași oameni stau la prînz sub umbrele cu reclamă la bere românească și beau din halbe lichidul auriu și rece. N-am reușit să-mi dau seama de o fi vreo bere italienească ce savurează ei acolo, dar jur că pare pur românism: penne ca la mama lor, sosuri pe măsură, dar și-o terasă pentru Ciuc-ul la draft, să mulțumim pe toată lumea. (A. Z.)

● În Malta am văzut peste tot reclame la bombonele pentru pisici. Și nu orice fel de bombonele, ci din acelea care oferă beneficiul de a curăța dantura micilor feline. Adică, ce mai, și pisicile trebuie să se spele pe dinți. Sau, mai bine zis, stăpînii trebuie să cheltuiască ceva și pentru a preveni mersul cu pisica la dentist (o fi existînd și așa ceva?). (A. M.)

● Ceva, totuși, merge bine și în țara asta. Depozitul de carte de la Biblioteca Națională din București, unde se depun exemplarele de semnal. Site-ul te trimite la date și termene riguros exacte, fără să mai trebuiască să verifici telefonic informația. Odată ajuns la fața locului cu pricina, pe vipia sfîșietoare, ești întîmpinat de un cap zîmbitor, ieșit, ca în desene animate, din munți de cărți și mormane legate cu sfoară, care-și așteaptă ordinea în ordinea din raft. Ești invitat cu eleganță să iei loc, în răstimp verificarea documentelor se face cu maximă rapiditate, ștampila și semnătura… și gata. Nici un comentariu legat de faptul că, fiind o ediție bibliofilă, depui doar două exemplare, și nu nouă, ca în cazul edițiilor obișnuite. Din contra: „Frumoasă carte!“, urmat, automat, de „Vă mulțumesc!“ Și eu, la rîndu-mi. Un bibliofil adevărat în locul sfințit… (R. M.)

● Dintr-un meniu bulgăresc tradus în limba română, nivelul începători, la Cavarna: Salate – Salată de lapte (lapte tratat, nuci și castraveți); Pizza calzone (piure de roșii, șuncă, ciupercă, acru castraveți, de sus, brînză și sos de usturoi); Începători calzi – inimile de pui în unt, cașcaval pane = brînză congelată, cartofi țărănești = cartofi rurale, friptură de porc (gît), lingură de porc (asta chiar nu știu ce e), file de pui cu file de spanac. Desigur că prima dată am comandat niște începători calzi, apoi am trecut la „moluștele comestibile“, totul a fost minunat, ceea ce demonstrează că papilele gustative n-au, de fapt, nici o legătură cu vreo limbă. (A. P.

GREU MAI GĂSEȘTI SINGURUL LUCRU CARE SE MIȘCĂ LIBER (SUB FORMĂ
DE PAIE) ÎNTR-UN REFUGIU ETERN 

● De la Sibiu, propun următoarea nouă intrare în dicționar: LUCRUSLÁB, lucruslaburi, subst. n. – 1. fleac, ciuruc, vechitură. Ex.: „Am fost în piață la lucruslaburi“; 2. Om neserios, om de nimic. Ex.: „Greu mai găsești angajați competenți – numai lucruslaburi“. (M. M.)

● Pe plaja Compo din Connecticut, vizibil deranjată de altă femeie care stătea la soare topless, o doamnă a sunat la poliție să reclame indecența. Luată la întrebări, dama bronzată fără urme de sutien a făcut singurul lucru care i s-a părut logic: și-a dat jos și restul costumului de baie. (C. Ș.)

● Din replicile de pe Twitter: „Ştie cineva de ce în Iran este interzis şahul?“ – „Poate pentru că Regina se mişcă liber.“ (M. C.)

● O companie trimite într-o rachetă urna cu cenuşa celor dispăruţi într-o călătorie de doi ani de zile în jurul Pămîntului. O altă companie a dezvoltat un sistem prin care cenușa rezultată în urma incinerării devine îngrășămînt natural pentru creșterea unui arbust de apartament, în timp ce o altă companie folosește cenușa umană pentru a presa un disc cu muzica preferată a celui dispărut. Mai nou, o companie amestecă cenuşa în compoziția unui tub de artificii. Se pare că cei mai mulţi dintre noi abia sub formă de cenuşă vom face ceva cu adevărat semnificativ/spectaculos în viaţă. (M. C.)

● Cu mediul, cum o dai, nu-i bine. După ce McDonald’s a anunțat mîndru că înlocuiește paiele din plastic prin care milioanele de clienți sorb băuturile ce însoțesc hamburger-ii cu unele de hîrtie, activiștii de mediu – pe care nu-i păcălești așa de ușor! – au reclamat o altă problemă. Studiile lor arată că aceste paie de hîrtie sînt mult mai dificil de reciclat decît erau cele de plastic. Ei, acum să văd bestia asta de corporație poluatoare ce face… (S. V.)

● Un copil de 8 ani din Germania a furat mașina părinților și s-a plimbat pe autostradă cu 140 km/h. Copilul a fost găsit într-un refugiu al autostrăzii. Regulamentar, aprinsese și avariile și pusese și triunghiul reflectorizant. După ce polițiștii s-au îndreptat spre el, copilul le-a spus că tot ce a vrut să facă a fost o plimbare. Apoi a început să plîngă. Candoare și viteză mare. (A. M. S.)

● O selecție din numele celor 62 de firme abilitate să execute lucrări funerare în cimitirele bucureștene: Grand Boboc SRL, Unic Marial Construct SRL, Bebym Activ SRL, Mozaic Radu SRL, Elvida Funerare SRL, Sile Prestări Servicii SRL, Bebe Marmo Construct SRL, Claudia Special Construct SRL, Lord Confort SRL, Thanatos Imperial SRL, Robyspecial Construct SRL, White Angel Style SRL, Gin-San SRL, Buga Nicanor PFA, Etern Super Construct SRL. (M. P.

CHIAR N-AM ȘTIUT – PORUMBEII POT FI VĂZUȚI COMPARÎNDU-SE CU OMUL

● Printre scuzele invocate de contribuabilii din Marea Britanie care nu și-au depus declarațiile fiscale anuale au fost: „Soacra mea e vrăjitoare și m-a blestemat“, „Sînt prea scund și n-am ajuns la cutia poștală“ sau „Era prea frig și n-am putut să scriu pe tastatură“. Acum înțeleg de ce românescul „Chiar n-am știut cum“ nu ține. (S. G.)

● În nordul Dublin-ului, pentru zburătoare, toamna se lasă cu o mare petrecere: porumbeii pot fi văzuți învîrtindu-se beți pe străzi, după ospețele cu pere sălbatice fermentate. (C. Ș.)

● Președintele american Donald Trump stîrnește noi controverse comparîndu-se cu Mesia. Vorbind despre cîștigarea războiului comercial cu China, liderul de la Casa Albă le-a spus reporterilor că el este „alesul“. El chiar spune ce gîndește. (A. M. S.)

● Emerson Moser, omul care a creat 1,4 miliarde de creioane colorate pentru brand-ul Crayola, vreme de aproape 40 de ani, a dezvăluit, după ce a ieşit la pensie, că e daltonist. „Dacă nu-mi făceam un control de rutină, nici n-aş fi aflat“, a spus omul. (M. C.)

Foto: C. Ștefan

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.