Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 799 din 13-19 iunie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

EXISTĂ ADMIRATORI AI EFORTULUI
DE A RECUNOAȘTE GĂLĂGIOS
O EPOCĂ AGLOMERATĂ

● Există restaurante unde mănînci pe întuneric. Ca să simți gustul mîncării mai intens. Altele, unde nu folosești tacîmuri, ci te hrănești direct cu mîinile. Din luna iunie, în Londra se va deschide și un restaurant, „Hands-Off“, unde chelnerii vor fi cei care te vor hrăni și îți vor da să bei. În ideea de a diminua orice „efort“. Înțeleg disperarea de a rebrandui produse sau servicii, dar nu credeam că pînă și mîncatul la restaurant va avea nevoie de inovații pentru a fi pe val. (S. G.)

● Recent, s-au împlinit 30 de la baia de sînge din Piața Tiananmen. Puțini mai știu, astăzi, ce s-a întîmplat acolo. Regimul comunist chinez a reprimat militar o mare manifestație pentru libertate, desfășurată în contextul internațional al căderii regimurilor comuniste din URSS și Europa de Est. După 30 de ani, nimeni nu știe numărul exact al victimelor – morți, răniți, arestați, dispăruți. Cert este doar că e vorba de zeci de mii de persoane. O știre de la RFI ne spune că autoritățile chineze au anulat toate numerele de telefon care se încheiau cu „4689“, bănuind că cei care le au ales vor astfel să-și exprime solidaritatea cu victimele din 4 iunie 1989. Admiratori ai Chinei se găsesc peste tot. Această notiță le este dedicată. (S. V.)

● Traversele din beton montate recent pe un viaduct de pe autostrada Sebeș-Turda s-au prăbușit. Un incident oarecare, cu totul nesemnificativ în contextul efortului sisific de a pune la punct infrastructura rutieră din România. Singura nedumerire e dacă această mică și fragilă construcție a apucat – sau nu – să fie inaugurată de vreun ministru înainte să se prăbușească, fatal. (M. M.)

● Aflăm, de pe site-ul HotNews.ro, că „un preot a găsit 5.000 de euro în toaleta pentru VIP-uri de pe Cîmpia Libertății din Blaj, în timpul vizitei Papei Francisc. Preotul a predat banii Poliției, iar pînă joi aceștia nu fuseseră revendicați.“ O știre despre incapacitatea de a recunoaște o minune și de a te bucura de ea. (M. P.)

● Aveam prejudecata că oamenii vorbesc tare și se ceartă pe stradă doar în țările latine. În Boston – un oraș, altfel, fermecător –, am văzut de destule ori diverse persoane care se certau gălăgios pe stradă, la telefon sau față-n față: în special cu mamele lor. (I. P.)

● Lanţul McDonald’s va lansa în restaurantele sale din Germania un burger „Big Vegan“. Uite așa se încheie o epocă. (A. M. S.)

● Pe o terasă aglomerată, un băiat îi spune unei fete, cu mîndrie nedisimulată: „A, păi jumătate din tipele de aici sînt fostele mele.“ (C. Ș.

mircea vasilescu img 20190530 160601 jpg jpeg

LEGEA DIALOGULUI OBLIGATORIU
SE REFERĂ LA VIEȚILE
UNOR PRODUSE ÎNRUDITE 

● Prin Legea recursului compensatoriu dată de guvernarea PSD, au fost eliberaţi: 2119 criminali, 341 de implicaţi în crimă organizată, 5935 de hoţi şi tîlhari, 795 de violatori şi 5 pedofili, 561 de traficanţi de femei, minori și migranți, 3 profanatori de cadavre sau morminte, 73 de șantajişti, 82 de falsificatori, 407 evazionişti fiscal ş.a. (M. C.)

● „Poate chiar străbunică, dacă mă nășteam mai tîrziu“ – senatorul PSD Claudiu Manda, la o secție de votare din Craiova, pe 26 mai, către o doamnă în vîrstă care și-a exprimat, în direct, dorința de a-i „schimba“. „Să ne schimbați pe noi? Dar nu acum, data viitoare!“ „Nu, nu! Acum, acum!“, a venit prompt replica alegătoarei, urmată, tot prompt, de comentariul senatorului: „Mai așteptați!“ (libertatea.ro). Restul dialogului se poate imagina. Ceea ce însă dl senator pare a nu și fi putut imagina și înțelege e că „Se poate!“ Cît despre eleganță: „Fiți elegant cu mine, că puteam să vă fiu bunică“… departe-i griva de iepure. Boieria nu vine la pachet cu conacul și nici mitocănia nu rămîne în prag. Păcat de conac. (R. M.)

● Deși, în România, învățămîntul este obligatoriu pînă la clasa a X-a, o treime din tinerii în vîrstă de 18-24 ani nu au absolvit gimnaziul. În localitățile rurale, ponderea crește pînă la 41%. În Uniunea Europeană, cele mai mari diferențe dintre orașele mari și localitățile rurale se înregistrează în Bulgaria, Grecia și România. Codaşi sîntem, codaşi vom fi. (M. C.)

● Într-un comunicat de presă recent, Departamentul pentru Energie al SUA se referă la combustibilii fosili drept „molecule de libertate americană“, iar gazele naturale sînt, se pare, „gaze de libertate“. (C. Ș.)

● Mamele de maimuțe bonobo se amestecă des în viețile amoroase ale fiilor, observă cercetătorii, ajutîndu-i să se împerecheze cu succes sau împiedicîndu-le masculilor rivali accesul la femele. Sînt curioasă ce-ar fi avut Freud de zis la asta. (C. Ș.)

● Într-un pliant (pe care o mînă anonimă s-a crezut îndreptățită să mi-l îndese în cutia de scrisori), îmi atrage atenția produsul numit Detector de mișcare „Gîsca Clementine“, despre care se spune: „Vă puteți baza pe Clementine! De îndată ce se apropie cineva de ușa din față, gîsca inteligentă se grăbește să măcăne tare. Acest lucru îi amuză pe oaspeții dumneavoastră și vă anunță persoanele nepoftite“. Mi-aș permite cîteva observații. Mai întîi, aceea că gîștele gîgîie, nu măcăne (de măcănit, măcăne rațele). Apoi, că gîsca, dacă e cu adevărat inteligentă, ar trebui să măcăne entuziast cînd sosesc persoanele poftite (adică oaspeții) și să se manifeste printr-un măcănit dubitativ în cazul persoanelor nepoftite, ca să știți la ce să vă așteptați. În sfîrșit, pentru că pe aceeași pagină, cu titlul „Aspect idilic“, gîsca Clementine se află în compania unor produse înrudite care ar completa aspectul idilic al casei („mileu cu șir de gîște“, „față de masă cu gîște“, „față de masă dreptunghiulară cu gîște“, „față de masă rotundă cu gîște“), s-ar putea ca oaspeții dumneavoastră, în loc să se amuze, s-o ia la fugă mugind. (D. S.)

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.