Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 785 din 7-13 martie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

PROBABIL CĂ ROMÂNII
NU MAI VOR
SĂ RĂMÎNĂ FĂRĂ MITUL
UNUI GUNOI PUTERNIC 

● România este al doilea stat din UE (după Lituania) la numărul de căsătorii (7,3 căsătorii la mia de locuitori în 2017). Asta în condiţiile în care, în 2018, România a înregistrat cel mai mic număr de naşteri din ultima jumătate de secol: 173.000 de copii. Probabil că românii nu mai vor ca atunci cînd pleacă la muncă în străinătate să lase pe cineva în urmă. (M. C.)

● Introvertiți, bucurați-vă! Lumea s-ar putea să rămînă fără oameni – cel puțin așa susțin jurnalistul canadian John Ibbitson și omul de știință Darrell Bricker în volumul Empty Planet, contrar cercetărilor anterioare ale ONU. (C. Ș.)

● La mitingurile din Piața Victoriei de după OUG 7, chiar la cele spontane, din primele zile, a fost un număr mare de persoane de vîrsta a treia. Sper că mitul conform căruia mai toți oamenii peste o anumită vîrstă votează cu PSD-ul s-a mai spulberat. (I. P.)

● Averea totală a celor 2.470 de miliardari care există în lume a scăzut anul trecut cu 950 de miliarde de dolari, comparativ cu anul anterior, din cauza evoluțiilor negative de pe burse și a unui dolar puternic. Jeff Bezos, fondatorul Amazon, rămîne pe primul loc în topul global pentru al doilea an, cu o avere de 147 de miliarde de dolari. Bill Gates este pe locul al doilea, cu 96 de miliarde de dolari, iar Warren Buffett se clasează al treilea, cu 88 de miliarde de dolari. Averea președintelui SUA, Donald Trump, a înregistrat o scădere de 500 de milioane de dolari, anul trecut, acesta fiind pe locul 793, cu active estimate la 3 miliarde. Tuturor ne este greu. (A. M. S.)

● Lecția deschisă de gunoi: „Înștiințare importantă – În urma încheierii noului contract nr. 69021/02.04.2018 de colectare a gunoiului cu SC URBAN SA, prețul pe tona de gunoi menajer s-a majorat. În conformitate cu regulile stabilite între țara noastră și UE în legătură cu menținerea mediului înconjurător curat, prin eliminarea din gunoiul menajer a materialelor cu perioadă lungă de degradare și asupra încărcării gropilor de gunoi, avem obligativitatea să facem colectare selectivă. NERESPECTAREA acestei obligații menționată în contractul încheiat cu URBAN atrage după sine aplicarea de amenzi. Materialele reciclabile sînt peturi, sticlă, aluminiu, carton, hîrtie, textile; se strîng într-un singur sac în apartamentele fiecăruia și se lasă în interiorul fiecărei scări la ieșirea din bloc (în stînga). Vor fi strînse și duse în ghena de gunoi. Predarea către URBAN se face de către administrator în momentul în care se strîng 20 de saci de capacitate 120 kg. Nu puneți gunoi menajer în acești saci! Recipientele de lactate le clătiți cu apă și cele de ulei le spălați. Astfel și containerele de gunoi vor fi mai puțin încărcate. Vă invităm să faceți colectare selectivă. La alte blocuri deja se face și au beneficiat de scadența facturii de gunoi menajer. Vă mulțumim că astfel contribuiți la menținerea unui mediu înconjurător curat. (ss. Administrația)“. Mai e mult pînă departe… (R. M.

DE UNDE SE VEDE CĂ
INTERIORUL DISCRET MERITĂ
UN ZOOLOG SPECIALIZAT
ÎN APROPO

● Un american a plătit 110.000 de dolari pentru a vîna o capră markhor, animalul național al Pakistanului. O femeie, aflată în faza terminală din cauza unei boli pulmonare, s-a căsătorit cu cățelul ei de Valentine’s Day, într-un dublu gest simbolic pentru a atrage atenția asupra donației de organe și a lipsei adăposturilor pentru cîini. Iar Karl Lagerfeld, creatorul de modă mort la 85 de ani, a lăsat prin testament pisicii sale, Choupette (care are peste 198.000 de fani pe Instagram), o sumă de 170 milioane de dolari (pe care-i va împărţi, e-adevărat, cu finul designerului). De unde se vede că animalele sînt tot mai preţioase. (M. C.)

● Vameșii din Metz au găsit 67 kg de canabis ascunse în interiorul a trei piane, după un control pe autostradă. S-ar putea să existe și dealer-i melomani pe lumea asta. Oricum, valoarea drogurilor era de 577.000 de euro. Cu siguranță, mai mare decît a instrumentelor de ocazie. (A. M. S.)

● Spulberarea ultimei redute controlate de oribilul Stat Islamic a accentuat o problemă serioasă: ce i de făcut cu miile de combatanți islamiști care au cetățenii europene sau americane și se întorc, acum, înfrînți, la casele lor? Trump sugerează ca fiecare țară să își recupereze cetățenii care au luptat pentru ISIS și să i judece. Marea Britanie, pe de altă parte, refuză: fiecare infractor trebuie judecat la locul unde a comis infracțiunea, conform unui principiu de drept. Ceilalți europeni nu prea știu ce opțiune să adopte. Sentimentul meu este că fiecare încearcă, mai mult sau mai puțin discret, să gestioneze acest fenomen de la caz la caz. Fapt este că, în ultimii ani, cetățenii occidentali care s-au repatriat după ce, de bunăvoie, au plecat spre Levant ca să apere Califatul au pus reale probleme de securitate. (S. V.)

● Acum un an, Donald Trump îi spunea, cu dispreț, lui Kim Jong-un, că e „rocket man“. Cîteva luni mai tîrziu, același Trump se întîlnea cu președintele nord-coreean în cadrul unui summit istoric, la Singapore. Acolo, cei doi și-au strîns mîinile și s-au privit surîzînd. Rachetele nord-coreene nu au fost distruse. Amenințarea rămîne. Recent, în ajunul celui de-al doilea summit bilateral, Trump l-a numit pe Kim Jong-un „prieten“. Sper că Donald Trump nu-și imaginează că merită Nobelul pentru Pace doar pentru promptitudinea cu care s-a petrecut această tranziție în materie de formule de adresare. (M. M.)

● În orășelul Bensheim, din înstăritul land german Hessen, o șobolancă supraponderală, care a acumulat prea multă grăsime în timpul iernii, a rămas blocată în orificiul unui capac de canalizare. Comunitatea a decis salvarea ei, la operațiune participînd șapte pompieri și un zoolog specializat în rozătoare. Sfîntul Gheorghe (ucigînd balaurul), de pe stema orașului, e cu siguranță dezgustat. (M. P.)

● În 2018, topul numărului de angajați la nivel mondial a arătat astfel: Amazon (647.500 – apropo, Amazon vinde momentan jumătate din cărțile cumpărate anual în Statele Unite), Oracle (137.000), Apple (132.000), Microsoft (131.000), Intel (107.400), Google (98.771), Tesla (45.000) şi Facebook (35.587). (M. C.

DEPARTE DE ROMÂNIA,
O FEMEIE ÎNFRUNTĂ
APROPIEREA

● Un mexican, care locuiește în Ciudad de Mexico, creștea trei lei pe terasă pentru că, după cum a declarat autorităților venite să-i ridice, voia ca nepoții săi să afle mai multe despre această specie amenințată. M-a emoționat să aflu că un om, aflat atît de departe de România, este îngrijorat de soarta monedei noastre naționale. (S. G.)

● Libanul este prima țară arabă care numește o femeie, Raya al-Hassan, ca ministru de Interne. Iar Arabia Saudită este prima ţară arabă care numeşte o femeie, Prinţesa Rima bint Bandar, ca ambasadoare în SUA. România este prima ţară europeană a cărei femeie parlamentar, Maria Grapini, a încercat să măsluiască voturi într-o comisie a UE. (M. C.)

● Pe geamul unei librării din Berceni (una dintre puținele care mai înfruntă veacul), un anunț menit să ofere eventualilor clienți care nu au abandonat lectura cărților (în favoarea citirii telefonului) un motiv în plus de a intra: „Nou! Vindem mărțișoare“. Pe cînd și castraveți? (D. S.)

● Faceți spumă, clătiți și repetați: un hoț a furat, zile la rînd, zeci de sticle de șampon din magazinele aflate în apropierea cascadei Niagara, fără a fi prins. (C. Ș.)

Foto: Octavian Groza

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.