PROBABIL CĂ ROMÂNII
NU MAI VOR
SĂ RĂMÎNĂ FĂRĂ MITUL
UNUI GUNOI PUTERNIC 

 România este al doilea stat din UE (după Lituania) la numărul de căsătorii (7,3 căsătorii la mia de locuitori în 2017). Asta în condiţiile în care, în 2018, România a înregistrat cel mai mic număr de naşteri din ultima jumătate de secol: 173.000 de copii. Probabil că românii nu mai vor ca atunci cînd pleacă la muncă în străinătate să lase pe cineva în urmă. (M. C.)

 Introvertiți, bucurați-vă! Lumea s-ar putea să rămînă fără oameni – cel puțin așa susțin jurnalistul canadian John Ibbitson și omul de știință Darrell Bricker în volumul Empty Planet, contrar cercetărilor anterioare ale ONU. (C. Ș.)

 La mitingurile din Piața Victoriei de după OUG 7, chiar la cele spontane, din primele zile, a fost un număr mare de persoane de vîrsta a treia. Sper că mitul conform căruia mai toți oamenii peste o anumită vîrstă votează cu PSD-ul s-a mai spulberat. (I. P.)

 Averea totală a celor 2.470 de miliardari care există în lume a scăzut anul trecut cu 950 de miliarde de dolari, comparativ cu anul anterior, din cauza evoluțiilor negative de pe burse și a unui dolar puternic. Jeff Bezos, fondatorul Amazon, rămîne pe primul loc în topul global pentru al doilea an, cu o avere de 147 de miliarde de dolari. Bill Gates este pe locul al doilea, cu 96 de miliarde de dolari, iar Warren Buffett se clasează al treilea, cu 88 de miliarde de dolari. Averea președintelui SUA, Donald Trump, a înregistrat o scădere de 500 de milioane de dolari, anul trecut, acesta fiind pe locul 793, cu active estimate la 3 miliarde. Tuturor ne este greu. (A. M. S.)

 Lecția deschisă de gunoi: „Înștiințare importantă – În urma încheierii noului contract nr. 69021/02.04.2018 de colectare a gunoiului cu SC URBAN SA, prețul pe tona de gunoi menajer s-a majorat. În conformitate cu regulile stabilite între țara noastră și UE în legătură cu menținerea mediului înconjurător curat, prin eliminarea din gunoiul menajer a materialelor cu perioadă lungă de degradare și asupra încărcării gropilor de gunoi, avem obligativitatea să facem colectare selectivă. NERESPECTAREA acestei obligații menționată în contractul încheiat cu URBAN atrage după sine aplicarea de amenzi. Materialele reciclabile sînt peturi, sticlă, aluminiu, carton, hîrtie, textile; se strîng într-un singur sac în apartamentele fiecăruia și se lasă în interiorul fiecărei scări la ieșirea din bloc (în stînga). Vor fi strînse și duse în ghena de gunoi. Predarea către URBAN se face de către administrator în momentul în care se strîng 20 de saci de capacitate 120 kg. Nu puneți gunoi menajer în acești saci! Recipientele de lactate le clătiți cu apă și cele de ulei le spălați. Astfel și containerele de gunoi vor fi mai puțin încărcate. Vă invităm să faceți colectare selectivă. La alte blocuri deja se face și au beneficiat de scadența facturii de gunoi menajer. Vă mulțumim că astfel contribuiți la menținerea unui mediu înconjurător curat. (ss. Administrația)“. Mai e mult pînă departe… (R. M.

DE UNDE SE VEDE CĂ
INTERIORUL DISCRET MERITĂ
UN ZOOLOG SPECIALIZAT
ÎN APROPO

 Un american a plătit 110.000 de dolari pentru a vîna o capră markhor, animalul național al Pakistanului. O femeie, aflată în faza terminală din cauza unei boli pulmonare, s-a căsătorit cu cățelul ei de Valentine’s Day, într-un dublu gest simbolic pentru a atrage atenția asupra donației de organe și a lipsei adăposturilor pentru cîini. Iar Karl Lagerfeld, creatorul de modă mort la 85 de ani, a lăsat prin testament pisicii sale, Choupette (care are peste 198.000 de fani pe Instagram), o sumă de 170 milioane de dolari (pe care-i va împărţi, e-adevărat, cu finul designerului). De unde se vede că animalele sînt tot mai preţioase. (M. C.)

 Vameșii din Metz au găsit 67 kg de canabis ascunse în interiorul a trei piane, după un control pe autostradă. S-ar putea să existe și dealer-i melomani pe lumea asta. Oricum, valoarea drogurilor era de 577.000 de euro. Cu siguranță, mai mare decît a instrumentelor de ocazie. (A. M. S.)

 Spulberarea ultimei redute controlate de oribilul Stat Islamic a accentuat o problemă serioasă: ce i de făcut cu miile de combatanți islamiști care au cetățenii europene sau americane și se întorc, acum, înfrînți, la casele lor? Trump sugerează ca fiecare țară să își recupereze cetățenii care au luptat pentru ISIS și să i judece. Marea Britanie, pe de altă parte, refuză: fiecare infractor trebuie judecat la locul unde a comis infracțiunea, conform unui principiu de drept. Ceilalți europeni nu prea știu ce opțiune să adopte. Sentimentul meu este că fiecare încearcă, mai mult sau mai puțin discret, să gestioneze acest fenomen de la caz la caz. Fapt este că, în ultimii ani, cetățenii occidentali care s-au repatriat după ce, de bunăvoie, au plecat spre Levant ca să apere Califatul au pus reale probleme de securitate. (S. V.)

 Acum un an, Donald Trump îi spunea, cu dispreț, lui Kim Jong-un, că e „rocket man“. Cîteva luni mai tîrziu, același Trump se întîlnea cu președintele nord-coreean în cadrul unui summit istoric, la Singapore. Acolo, cei doi și-au strîns mîinile și s-au privit surîzînd. Rachetele nord-coreene nu au fost distruse. Amenințarea rămîne. Recent, în ajunul celui de-al doilea summit bilateral, Trump l-a numit pe Kim Jong-un „prieten“. Sper că Donald Trump nu-și imaginează că merită Nobelul pentru Pace doar pentru promptitudinea cu care s-a petrecut această tranziție în materie de formule de adresare. (M. M.)

 În orășelul Bensheim, din înstăritul land german Hessen, o șobolancă supraponderală, care a acumulat prea multă grăsime în timpul iernii, a rămas blocată în orificiul unui capac de canalizare. Comunitatea a decis salvarea ei, la operațiune participînd șapte pompieri și un zoolog specializat în rozătoare. Sfîntul Gheorghe (ucigînd balaurul), de pe stema orașului, e cu siguranță dezgustat. (M. P.)

 În 2018, topul numărului de angajați la nivel mondial a arătat astfel: Amazon (647.500 – apropo, Amazon vinde momentan jumătate din cărțile cumpărate anual în Statele Unite), Oracle (137.000), Apple (132.000), Microsoft (131.000), Intel (107.400), Google (98.771), Tesla (45.000) şi Facebook (35.587). (M. C.

DEPARTE DE ROMÂNIA,
O FEMEIE ÎNFRUNTĂ
APROPIEREA

 Un mexican, care locuiește în Ciudad de Mexico, creștea trei lei pe terasă pentru că, după cum a declarat autorităților venite să-i ridice, voia ca nepoții săi să afle mai multe despre această specie amenințată. M-a emoționat să aflu că un om, aflat atît de departe de România, este îngrijorat de soarta monedei noastre naționale. (S. G.)

● Libanul este prima țară arabă care numește o femeie, Raya al-Hassan, ca ministru de Interne. Iar Arabia Saudită este prima ţară arabă care numeşte o femeie, Prinţesa Rima bint Bandar, ca ambasadoare în SUA. România este prima ţară europeană a cărei femeie parlamentar, Maria Grapini, a încercat să măsluiască voturi într-o comisie a UE. (M. C.)

 Pe geamul unei librării din Berceni (una dintre puținele care mai înfruntă veacul), un anunț menit să ofere eventualilor clienți care nu au abandonat lectura cărților (în favoarea citirii telefonului) un motiv în plus de a intra: „Nou! Vindem mărțișoare“. Pe cînd și castraveți? (D. S.)

 Faceți spumă, clătiți și repetați: un hoț a furat, zile la rînd, zeci de sticle de șampon din magazinele aflate în apropierea cascadei Niagara, fără a fi prins. (C. Ș.)

Foto: Octavian Groza