DOI ROMÂNI AU ÎNCERCAT
SĂ STABILEASCĂ
CINE ARE OCHI DULCI,
DAR NU SÎNT PREGĂTIȚI
SĂ INSTALEZE DOUĂ SISTEME INTIME 

 Două ştiri simpatice de luna trecută: 1) doi români au încercat să jefuiască o brutărie în Italia, dar au furat cîntarul, nu casa de marcat; şi 2) un vînător din Satu Mare a fost rănit mortal de mistrețul pe care îl împușcase de trei ori. (M. C.)

 Într-un dialog pe Twitter, mai multe muzee din lume s-au luat la întrecere: de la picturi, animale împăiate, statui și figurine din plastic pînă la tancuri amfibii, acestea au încercat să stabilească cine are rața cea mai cu moț. (C. Ș.)

 În cartea sa The Cabinet of Linguistic Curiosities, Paul Anthony Jones colecționează o serie de cuvinte și sintagme englezești insolite, pe cale de dispariție. Cîteva exemple: augean – dezgustător, murdar, imund – de la Augeas, regele din Elis, posesorul celor mai mari cirezi de vite ale căror grajduri nu erau curățate niciodată; sheep’s-eye (literal, „ochi de oaie“) – ochi dulci, privire languroasă; hunch weather (literal „vreme cocoșată“) – cînd e frig de mergi cocoșat, cu umerii adunați; jingle boy – cineva atît de bogat încît îi zornăie monedele în buzunare cînd merge; proditomania – teama că ești înconjurat de oameni care îți vor răul; nyctograph – un dispozitiv inventat în 1891 de Lewis Carroll care îl ajuta să scrie pe întuneric; mamamou­chi (de la „mamamusiul“ lui Molière) – cineva care se crede mai important decît este în realitate, om închipuit; scurryfunge – curățenia isterică, făcută pe fugă, cu numai cîteva minute înainte să-ți vină cineva în vizită; schnapsidee (din germană) – idee aparent ingenioasă, în realitate impracticabilă, care îți vine îndeobște la beție; ambilaevous (din grecul ampharísteros) – cu două mîini stîngi, neîndemînatic, nătîntol. (M. P.)

 Cotidianul La Croix publică un articol despre cum (nu) s-a implicat Biserica în chestiuni sociale arzătoare și despre faptul că majoritatea preoților nu sînt pregătiți să răspundă valului contestatar izbucnit în ultimele luni. La finalul articolului apare și un apel. Parohii sînt chemați să organizeze grupuri de reflecție la care să fie invitați cît mai mulți cetățeni („credicioși sau nu“, se precizează în textul apelului) pentru a vorbi despre problemele lor, pentru a-și împărtăși opiniile etc. Prevăd că, în curînd, preoții vor sluji purtînd o vestă galbenă peste sutană. (M. M.)

 Pentru că indicatorul rutier al milei 69 de pe o autostradă din Washington a fost furat de nenumărate ori, autoritățile au decis să instaleze unul marcat drept mila 68,9. (C. Ș.)

 Localitatea Baarle se află în Olanda, dar este formată din zeci de enclave belgiene, care la rîndul lor conţin enclave olandeze. Are 12.000 de locuitori, două guverne locale, doi primari, două servicii poştale, două sisteme şcolare. Oamenii au libertatea să facă afaceri sau cumpărături unde li se pare mai bine. Realitatea poate deveni, uneori, o metaforă. (A. M. S.)

 David Matheson, un terapeut mormon din Utah care pretindea că poate vindeca homosexualii, a divorţat de soţia sa după 34 de ani de căsnicie, cînd „dorinţa de a avea relaţii intime cu un alt bărbat a devenit o nevoie de negociat“. Informaţia a fost preluată de presă după ce a fost postată de un alt aşa-zis terapeut al conversiei homosexualilor la care David Matheson apelase iniţial pentru a se „vindeca“. (M. C.

LA CAPĂTUL REȚELELOR VIRGINE – GHEAȚA ÎN BEZNĂ

 Metrorex a construit, la capătul liniei de metrou, în Străulești, o parcare cu 660 de locuri, ca să descongestioneze traficul în București. Tariful e de 0,50 lei pe oră. Dar media de mașini parcate este de 19 pe zi. Românului îi place, totuși, confortul mașinii, chit că de dragul lui trebuie să se enerveze în trafic. Și, desigur, să găsească scuza că parcarea „e prost plasată“. (D. C.)

 Știrea că un șofer din Marea Britanie și-a deghizat mașina Renault în Mercedes (schimbîndu-i emblema și grila) a făcut, timp de cîteva zile, deliciul presei mondene și al rețelelor de socializare. Bănuiesc că, dacă respectivul ar fi condus un Mercedes deghizat în Renault, știrea ar fi putut fi considerată chiar un statement politic. (S. G.)

 Un student francez care studia bio-hacking-ul a tradus pasaje din Biblie şi din Coran în secvenţe ADN pe care şi le-a injectat în picioare. Probabil că a fost sfîrtecat într-un şpagat divin cînd un picior i-a plecat pe mare, iar celălalt s-a înălţat la ceruri către cele 72 de virgine. (M. C.)

 Capitala – trasă în gheață. Țara ei – trasă în țeapă. Locuitorii lor – trași pe sfoară. Tragere la sorți?! / Tragere la țintă?! Semantisme… (R. M.)

 Călătoriile nocturne din diverse zone ale orașului continuă să-mi provoace întîlniri neașteptate: pe Calea Dudești, într-o noapte, m-am intersectat cu o doamnă foarte mică de înălțime, apoi cu un cîine vagabond (!) care a dispărut în beznă. Și am asistat la retragerea unui bătrîn (așa părea) tramvai la depou. (I. P.

RECENT,
RECORDUL A AJUNS
FOLCLOR

 Printre concursurile stranii ale lumii, aud că există și o competiție între străzi: care este cea mai înclinată stradă din lume. Condiția este ca strada să fie locuită în mod obișnuit și să fie pavată. Pînă de curînd, strada Baldwin din Dundin, Noua Zeelandă, deținea recordul, cu o pantă de 35%. Recent, locuitorii din Harlech, Țara Galilor, au depus actele și au dobîndit titlul cu strada lor numită Ffordd Pen Llech, care are o pantă de 36%. Auzind că strada sa este detronată, primarul neozeelandez a zis că se va ruga zeilor pentru un cutremur care să le încline strada și mai mult. Să fie la ei! (S. V.)

 La Montane Spin Race, un ultramaraton de 430 km, o englezoaică a terminat cursa în 83 de ore, 12 minute și 23 de secunde, bătînd recordul deținut de un bărbat (95 de ore, 17 minute). Recordul e cu atît mai impresionant cu cît aceasta s-a oprit în patru dintre cele cinci puncte de control pentru a stoca lapte pentru copilul ei. (A. M. S.)

 În România, în 2009, se tăiau ilegal 29 de copaci pe zi. În 2018, numărul acestora a ajuns la 34, adică peste 10.000 de copaci anual. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Magazinul Mixt Drăguța SRL, Carte SRL, Buni La Casa Ta SRL, Contabilicesc Solutions SRL, Piatra Seacă SRL, Flory Florin Util SRL, Narcissistic Elite Of Optical Neuromancers SRL, Prăjituri De Altădată SRL-D, AAAA Careu De Ași SRL, Reptilianul SRL, Chenar Abac Digital SRL, Ascet Elterm SRL, Foto Alb SRL, Copiii Lui Nichifur 5 Lei SRL, Geluriuv Ieftine SRL, Flori Cu Suflet SRL, Amuzant SRL, Tempus Dacoromania Comterra SRL, Apropos De SRL-D, Garaj Fain & Transport SRL, Poemedica SRL, Divin Viorel 1985 SRL, Impro Pentru Toți SRL, Hoinar Exclusiv SRL, Piscicola Senzor SRL, Dăruiesc.ro SRL, Vreau Găzduire SRL, 103 Vacanțe Pe Insule SRL-D, Ideal Fereastra SRL, Daniela Benefic SRL, Pasager SRL, Biroul Agricol De Recuperare A Datoriilor SRL, Zecelucruri SRL, Unu Creator De Obiect SRL, Ametist & Jaspul SRL, Cuvinte Cu Minte SRL, Nu Știu Taxi SRL, Lapsus Advertising SRL, Terasa De La Case SRL, Marketizator SRL, Sonorizări Biserici Ilie Popescu SRL, Electrainic SRL, Treaba Bună Relu SRL, Cam Orice SRL-D, Florentin & Afrodita Construct Florești SRL, Cutare Film SRL, Mama Verde SRL, Nor Fir SRL, Agenția De Folclor SRL, Bibi Gol SRL, Confluențe SRL, S.O.S. OK SRL, Editura Spirit Liber SRL-D, Tineret SRL, Deci Siv SRL, Bibliofilia Generalis SRL, Tricouri Urâte SRL, Dolce Maria Pat SRL, Orice Vezi SRL, Etern SRL. (D. S.)

Foto: Șerban Georgescu