ÎN CINE AȚI AVEA
MAI MULTĂ ÎNCREDERE,
ÎN JUDECĂTORUL
ȚĂRII VULNERABILE
SAU ÎN ECHILIBRUL
DE NOAPTE?

 În România sînt înregistrate în prezent 182 de partide. În cine ați avea mai multă încredere, în Țeapa lui Dracula sau în Noi, Getodacii? Ori, poate, v-ați da votul pentru partidul Forța Pensionarilor, Partidul Pirat, Partidul Stejarilor sau, pur și simplu, pentru Partidul Nostru? (C. Ș.)

 În toamna anului trecut, un judecător din Wisconsin a decis o pedeapsă superbă pentru un braconier. La cabana inculpatului fuseseră găsite piei și coarne ale cîtorva zeci de căprioare vînate ilegal. Pe lîngă anul de închisoare cu care s-a ales braconierul, judecătorul a decis ca, pe perioada executării pedepsei, condamnatul să vadă o dată pe lună, de la cap la coadă, filmul Bambi. Mă gîndesc ce filme ar decide același judecător să fie obligatoriu de văzut în penitenciar de către marii noștri penali. În nici un caz, The Godfather… (S. V.)

 Întîlnirea istorică în care s-a hotărît unirea Principatelor Române și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza că domn al Țării Românești a avut loc în Hotelul Concordia, de pe strada Smîrdan nr. 39 din Centrul Istoric al Capitalei, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859. Centrul Vechi promitea încă de pe atunci o viață de noapte intensă. (M. P.)

 Ministerul Educaţiei a dat o zi liberă (de vineri) tuturor elevilor. O măsură de prevenire a contaminării cu gripă. O zi liberă e, evident, un tratament mai ieftin decît o campanie de vaccinare. Sau decît o campanie de educaţie sanitară în toate şcolile. Sau decît imunizarea – la timp – a persoanelor vulnerabile. Dar nu e deloc sigur că viruşii îşi iau şi ei liber în ziua liberă decretată de minister. (M. M.)

 „Sînt o serie întreagă de restricții care vin din abordare conceptuală, a conceptului de natură protejată (…), dar sînt și momente în care îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistență. A se vedea populațiile de cormorani. Am discutat cu Vela, cu comisarul (Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit), a văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lui Vela că cormoranii în România fac baie în piscine. Atît de mulți. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atît. Pun în pericol un sector alternativ și un sector complementar, alternativ pentru momentele în care nu ai acces la resurse pe o perioadă de timp știind elementul de prohibiție pe care trebuie să-l păstrezi, complementar că poți găsi în interior, în apele tale, soluția de a crește anumite specii care să asigure pe de o parte locuri de muncă, pe de altă parte hrană foarte bună și iată, ca răspuns aici, o hrană sănătoasă, a se vedea interpretarea privind conceptul acesta de a păstra echilibrul și a genera progres.“ – din discursul ministrului Agriculturii, inegalabilul Petre Daea, în Parlamentul European. (A. M. S.)

 Amsterdam și Praga – spune o știre de pe adevarul.ro – au „primari de noapte“: niște persoane desemnate de consiliile locale să se ocupe de viața de noapte a orașelor. Mai avem mult pînă acolo: Bucureștiul are, ziua, un primar de noaptea minții. (D. C.

SE PARE CĂ
ÎNDEPLINIREA DORINȚELOR
DEVASTATOARE
VA PUTEA SALVA
TOATĂ LITERATURA,
PE MĂSURĂ CE CREȘTE
(OARECUM) TOTUL 

 Se pare că „ordonanța lăcomiei“ nu a dat chiar rezultatele scontate. De unde se vede treaba, o dată în plus, că bățul are două capete. Pe cînd o OUG cu „taxa pe prostie“? Ar produce, imediat, bani la buget. (R. M.)

 Primăria Romei a decis ca, din luna aprilie, banii azvîrliți de turiști întru îndeplinirea dorințelor în Fontana di Trevi (în jur de un milion și jumătate de euro anual) să nu mai fie destinați actelor caritabile, ci administrației publice, urmînd să fie folosiți de acum încolo pentru lucrări de infrastructură. Sînt curioasă cîți turiști își vor mai pune dorințele în contul Primăriei. (S. G.)

 Donald Trump, întrebat, după incendiile devastatoare din California, dacă evenimentele nu l-au făcut să-și schimbe opinia despre schimbările climatice, a răspuns: „Am o părere foarte clară despre asta, vreau un climat extraordinar și îl vom avea.“ (C. Ș.)

 Dictatorul Erdogan a publicat recent un articol de propagandă la rubrica de opinie pe prima pagină a ediției internaționale din The New York Times. (Cu o zi înainte, jurnalista Pelin Ünker fusese condamnată la închisoare pentru articolele ei din seria „Paradise Papers“, Turcia fiind, pentru al treilea an consecutiv, pe primul loc în lume la numărul de jurnaliști închiși.) Acum ceva vreme, Vladimir Putin publicase şi el un articol de propagandă în The New York Times. Iar acum vreo două săptămîni, The Economist afirma că doar Jair Bolsonaro va mai putea salva Brazilia de la dezastru. Între timp, Bolsonaro a desfiinţat Ministerul Culturii. (M. C.)

 O chinezoaică ce n-a fost lăsată, la security-check pe aeroportul din Beijing, să treacă cu sticla de coniac pe care o avea în geantă a ieşit din rînd, s-a aşezat pe un scaun şi a băut toată sticla. Femeie dintr-o bucată! (M. C.)

 Iată că literatura chiar e nemuritoare: gunoierii din Ankara au deschis o bibliotecă publică formată în întregime din cărți aruncate, aproximativ 6000 de volume. (C. Ș.)

 Londonezii sînt mari amatori de cocaină. O arată țiparii din fluviul Tamisa, care devin hiperactivi pe măsură ce concentrația de stupefiante din apă crește tot mai mult de la an la an. (C. Ș.)

 Anul ăsta, de sărbători, a revenit moda călușeilor. În mai toate tîrgurile și mall-urile am văzut cîte un carusel, culminînd cu cel alb, perfect, de la Mall Vitan. Ne-am bucurat de o lume oarecum à la Mary Poppins. (I. P.)

● (urmare din numărul trecut) Hai La Meci SRL, Alter Ego Concept SRL, Subopiatră SRL-D, Prosper Assiduus SRL, Bicicleteria SRL, Ciuciu Bum SRL, AMA Călătoriile Credinței SRL, Norocel Forte SRL, Bivolul Network SRL, Fabrica De Sandwichuri SRL, Împreună Pentru Fiecare SRL, Buhuhu Company SRL, Cufărul Cu Mărgele SRL, Poet 2000 A.N.A.H. Impex SRL, Merită Citit SRL, Doi Lei Și O Chiflă SRL, Electropraf SRL, Studii Sociale Procesual Organice SRL, La Creerosu SRL, Lobul Creativ SRL-D, Vânătorii De Zmeie SRL, Miruna Case Pasive SRL, Buticul Lizzucăi SRL, Explomediu SRL, Cetatea Lui Bucur 7 Centre SRL, Avantaj Colibri Advertising SRL, Casa Nutriției SRL, Dezinsecție Stingătoare Planuri Evacuare Și Ignifugări D.S.P.E.I. SRL, Ferestre Perfecte SRL, Clocodilul Plângăcios SRL, Roa De Dulce SRL, Auto Moto Bujie SRL, Daniela & Desenul SRL-D, Pro Vidanj SRL, Scriitorii De Povești SRL, Top Imobiliara Hai Acasă SRL, Happy-ology SRL, Care Pe Care SRL, Amnio Tic SRL, Drumețul International SRL, Drumețul Guard SRL, Cubic Evolution SRL, Gura Sobei SRL, Obsesiv Art SRL, Pământ Sfânt Alimentare SRL, Explogaz SRL, Pasiune Cu Gust SRL, Ompatrulei Consulting SRL, Porția De Dulce SRL, Pantofart Prodcom SRL, Incredibar Nutrition SRL, Chicineta SRL-D, Memoria Vizuală SRL, Soare Magic SRL, De Semn SRL, Alege Viața Publishing SRL, Totul Pentru Tine SRL, Dăm De Veste SRL. (D. S.)

Foto: M. Chivu