ÎN LOC SĂ CONTRACAREZE
AXA „TRADIȚIONAL-UNIVERSAL“,
JUCĂTORUL ÎN PIELEA GOALĂ
A ACOPERIT SFINȚENIA
FĂRĂ SĂ O ANUNȚE

● În loc să formeze numărul pentru baza Houston, André Kuipers, un astronaut aflat pe o navetă care orbitează Pămîntul, a sunat din greșeală la 911, serviciul american de urgență. „Am fost puțin dezamăgit că n-au venit să mă salveze“, a glumit el după aceea. (C. Ș.)

● Ministrul de Interne italian Matteo Salvini a spus recent că Italia și Polonia ar putea declanșa o „Primăvară europeană“, o mișcare menită să contracareze axa „Germania-Franța“ și să producă o „renaștere a valorilor europene“. E comic și totodată trist că tocmai cei mai înverșunați eurosceptici vor să pună bazele unei „noi“ Europe. (M. M.)

● „Cutie de ambalaj aveți?“ „Nu ținem. Merge orice fel de cutie. Luați și dvs. una de la vreun supermarket. (I-o arăt.) Da, e bună. Ați adus și hîrtie groasă de ambalaj? Știți că trebuie învelită cutia.“ „Da, am.“ „Dar sfoară aveți?“ „Da.“ „Foarfece vă dăm noi. Dar aveți scotch, lat, da?“ „Da, am adus.“ „Bine, atunci mergeți și faceți pachetul, iar eu fac actele. Ce aveți în pachet?“ „Ziare și cărți.“ „E în ordine. Dar cum le expediați?“ „?!“ „Se poate avion sau tradițional.“ „Ce înseamnă tradițional în cazul Israelului? Cu barca?“ „Nu, da’ știți, diferă factura.“ „Adică?“ „123, avion; 125 tradițional.“ Adică nu diferă. Am plecat fără să mă lămuresc ce înseamnă „tradițional“. Poate data viitoare. Dacă între timp nu se schimbă din nou sediul „unde se vămuiesc pachete“ la Poșta Română. Căci dialogul, cu siguranță nu se va schimba… În conformitate cu uzanța, anul de grație 2018. (R. M.)

● Sinaia are, în sfîrșit, cinema. Multiplex. La ultimul etaj al magazinului universal. Care, mai ales acum, poate fi upgradat (dacă asta chiar e upgradare) la categoria de mall. (I. P.)

● Un ieșean a jucat la păcănele fondurile europene pe care le accesase ca să dezvolte o afacere. A fost condamnat la închisoare pentru deturnare de fonduri. Dacă ar fi fost scris azi, mă întreb ce turnură ar fi luat romanul Jucătorul al lui Dostoievski. (S. G.)

● Credeam că francezii nu sînt pudici, dar, iată, citesc că O’Naturel, primul restaurant parizian dedicat exclusiv celor care vor să mănînce în pielea goală, se închide, după doar 15 luni, din lipsă de clienți. (C. Ș.)

● Cea mai rece localitate din lume, un sat din nord es-tul Rusiei poreclit „Polul Frigului“, a găzduit o cursă de alergare desfășurată la temperaturi mult sub zero grade Celsius. La cursa extremă din Oimiakon au participat 16 alergători cu vîrste între 21 și 71 de ani. Ei au avut de alergat, în funcție de capacitatea lor de efort și de a suporta frigul, 5, 10, 20, 30 sau 42 de kilometri. Nici unul nu a reușit, totuși, să alerge un maraton întreg, cel mai bun rezultat aparținînd primarului din Emissa, Ilia Pesterev, care a ajuns pînă la kilometrul 39, după trei ore și 53 de minute. Anastasia Stepanova, mamă a opt copii, a alergat 25 de kilometri în patru ore. Igor Permiakov, 71 de ani, a acoperit o distanță de 15 kilometri în două ore și jumătate. Termometrul arăta -52 de grade Celsius la începutul cursei și -48 cînd ultimul alergător a încheiat-o. O știre bună cînd ne plîngem de frig. (A. M. S.)

● Deunăzi a fost Sf. Ion. M-am gîndit cum sună numele Botezătorului în alte limbi: Johannes, John, Jean, Juan etc. Mi-am imaginat apoi cum ar suna un alt Ion celebru, Don Juan, transpus în alte graiuri – Herr Johannes, Mr. John, Monsieur Jean sau Domnul Ion – și mi-am dat seama că, pentru „Domnul Ion“, singura opțiune e sfințenia. Anumite vocații nu supraviețuiesc traducerii. (M. P.)

● Am aflat despre practicarea unui soi de ghosting extrem: în Arabia Saudită, se întîmpla uneori ca bărbații să divorțeze de soție fără să o anunțe. Ca atare, a fost impusă recent o lege prin care soții sînt obligați să-i trimită femeii un SMS prin care s-o informeze de noul statut marital. (C. Ș.

ÎN CEEA CE PRIVEȘTE
ISPRĂVILE UNUI BĂRBAT SPERIAT,
DEOCAMDATĂ AȘTEPT
SĂ TREACĂ PRIMA SECUNDĂ

● „România se situează pe locul 7 în ceea ce privește dinamica exporturilor totale, devastînd… de… devansînd state puternice precum Franța, cu 4,6%, Germania, cu 4,1%, sau Italia, cu 3,8%“, a spus premierul Viorica Dăncilă cînd a prezentat performanțele economice ale țării noastre. Dacă n-ar fi tragic, am putea să și rîdem. (A. M. S.)

● Din isprăvile funcției de autocorectare/autocompletare a telefonului meu mobil. Nici nu isprăvesc de scris „NICOLAE“, unul dintre prenumele mele, și tastatura îmi sugerează prompt completarea „GUȚĂ“. Să mai spună cineva că sînt telefoane smart… (M. P.)

● Poliția din Australia a răspuns unui apel de urgență venit din partea unui bărbat speriat, care susținea că e amenințat de un păianjen. Se pare că, pînă la urmă, doar păianjenul a avut de suferit. (C. Ș.)

● Din categoria start-up-urilor care sper că nu vor avea o viață prea lungă: a apărut recent Pipo, bursa de oameni. Deocamdată în stadiul beta (adică în teste), proiectul se folosește de monede virtuale pentru a investi direct în oamenii care își fac cont pe site, în funcție de realizările lor. (C. Ș.)

● Tigrul Europei a început devastarea Europei, cu Germania, Franţa şi Italia. Aştept să treacă oceanul, în America. (D. C.)

● Alte nume de firme din București, acum din sectorul 6: Bivolul Advertising SRL, Zabuliche Business Management SRL, Cusens SRL, Prima Secundă SRL, Rom Impas SRL, Pro Mireasa International SRL, Oferta Bob SRL, Opt Noiembrie Solution SRL, Emanuel Întotdeauna SRL-D, Idei Electrice Complete SRL, Vagonul Cu Sucuri SRL, Jack Atac SRL, Ascensorul Interactiv SRL, Ascensorul Onest SRL, Bulgăraș De Primăvară SRL, Tedeum Impex SRL, Tomate Naturale SRL, Video Deliciu SRL, Venim Și Noi SRL, Splendid Verde SRL, Mamamedia SRL, Esop Și Asociații SRL, Piu Piu Prod SRL, Păunașul Travel SRL, Indivizibil Film SRL, Mâncarea Bunicuței SRL, Ecocostinel SRL, Forever Calm SRL, La Cătălin Porumbelul SRL, Sublim Reflex SRL, Petreceri Cu Personaje SRL, Restrictiv Bar SRL, Binecopt SRL, Aproape De Ecommerce SRL, Aripioare Picante SRL, MDM Modemuri Decodate SRL, Editura Conviocarb SRL, Rodbun Grup SRL, Pagina De Psihologie SRL, Evo Ceicinci SRL, Florăria Flori De Lux SRL, Ocolit Stories SRL, Regimentul Creativ SRL, Arta Dulce SRL, Accesorii Piele Cosmos SRL, Crismistic Market SRL, Vision Of Florin SRL, Malul Comorii SRL, Super Barbarossa SRL, Echipa De Frescă SRL, Cumnații Decor Construct SRL, Abstracta SRL, Karisma Tactic SRL, Anul Dragonului SRL, Fidel Taxi SRL, Didactic Stuff SRL, Simultan Arad SRL, Zbang Idea SRL, Domeniul La Marele Moft SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas, C. Ștefan