Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 777 din 10-16 ianuarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

UN ADMINISTRATOR DE GREIERI
S-A PLÎNS CĂ SIMȚUL UMORULUI
A PRIMIT AMENINȚĂRI CU MOARTEA ÎNTR-O CURTE 

● Un administrator de şcoală, în vîrstă de 35 de ani, s-a căsătorit, într-o ceremonie simbolică, cu holograma unui personaj de desene animate pe nume Hatsune Miku, considerată o cyber-celebritate în Japonia. Holograma e programată să răspundă la o serie de întrebări standard, iar acest lucru e suficient ca să l facă „fericit“ pe proaspătul nostru ginere, care, conform declaraţiilor sale, refuză modelele convenţionale de fericire domestică propuse de societate. Cercetătorii vorbesc deja de un trend care creşte constant: digisexuali, oameni care asociază sexualitatea tehnologiei. (M. C.)

● Ştiri cu animale pe finalul anului trecut. Un englez a descoperit în bucătărie, dormind pe cuptorul cu microunde, o vulpe. Un american a comandat prin poştă 250 de greieri pentru şopîrla lui şi greierii i-au fost livraţi într-o cutie de unde au ieşit şi s-au răspîndit prin casă. Societatea Ornitologică Română a descoperit un flamingo la Piteşti. (M. C.)

● Ministrul Sănătăţii din Zimbabwe s-a plîns că prezervativele făcute în China sînt prea mici. (M. C.)

● Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus recent – zici că era un scheci din programul de Revelion al televiziunii! – că a moștenit, de la tatăl său, simțul umorului. La ce simț al umorului are dl Toader, stai și te întrebi dacă o fi moștenit și vreun pic de inteligență. (M. M.)

● Proprietarul unui sex-shop a primit ameninţări cu moartea după ce, în preajma Crăciunului, a expus în vitrina magazinului său trei dildo-uri înfăţişîndu-i pe Fecioara Maria, Iosif şi Pruncul. (M. C.)

● Patru români din Italia au fost prinși tăind un porc într-o curte din orașul italian Anzio. Vecinii au alertat poliția, speriați de guițăturile de moarte ale animalului. A ieșit un scandal imens. Indivizii riscă închisoarea. S-a discutat în public despre cruzimea românilor. Sigur, e de luat în seamă și cruzimea. Dar ce ziceți de prostie? (A. M.

livia stefan martin img 20181230 182515 jpg jpeg

ATÎTA VREME CÎT RITMUL SACADAT
NE FORȚEAZĂ SĂ ADOPTĂM
O ANUMITĂ TENDINȚĂ DE ÎNCLINARE, SÎNTEM ȘI NOI UNDEVA LA BORD

● Postul de televiziune Digi24 a difuzat pe 26 decembrie 2018, în cadrul rubricii Digipedia, un documentar cu ultimele zile ale Mîntuitorului. Cum era a doua zi de Crăciun, parcă nu s-a potrivit chiar bine un film cu explicit mesaj pascal (fapte și semnificație). Dar atîta vreme cît încă mergem pe mîna lui nenea Iancu e în ordine… Deși ceva îmi spune că nu e. (R. M.)

● Înainte de Revelion, printre blocuri se auzea ritmul sacadat al unor tobe puternice. Erau colindătorii cu capra. Cineva a exclamat: „Frate, zici că sîntem în Africa!“. (A. M.)

● Nu știu ce e mai bizar: faptul că un japonez de 35 de ani, Akihiko Konod, s-a căsătorit cu o hologramă, invocînd rezistența în fața presiunii unei societăți care ne „forțează să adoptăm o anumită formulă a iubirii“, declarînd că, deși e conștient că holograma e programată să-i spună ce vrea să audă, îl face fericit și că se iubesc cu adevărat, sau că la ceremonie i-au venit 39 de prieteni. (S. G.)

● Se îndreaptă Turnul din Pisa! Un grup de ingineri care observă atent cunoscuta tendință de înclinare continuă a faimosului turn raportează că, în ultimii 11 ani, turnul s-a îndreptat cu 4 cm. Andrei Manolescu reacționează: nu s-a îndreptat turnul, s-a strîmbat lumea. Oricum, pentru mine asta e știrea știrilor! (S. V.)

● Conflict Armament Research a publicat lista ţărilor din care provin armele confiscate de la forţele ISIS din Siria şi Irak în ultimii patru ani. Pe primele trei locuri se află China (43,5%), România (12,1%) şi Rusia (9,6%). Hai, că sîntem şi noi undeva printre primii. (M. C.)

● Un avion de pasageri care efectua un zbor de la Seattle la Dallas a fost nevoit să se întoarcă, la cîteva ore de la decolare, pentru că la bord fusese uitată o inimă umană. (A. M. S.)

NUMAI AȘA VA PUTEA FI ALES
TATĂL VESTIMENTAR

● În timp ce o echipă internaţională de cercetători introducea în memoria unui robot clipuri video însumînd 109 ore cu sex oral pentru ca Inteligenţa Artificială să înveţe cum se oferă această plăcere indispensabilă fiinţelor umane, Banca de Spermă a Chinei a cerut ca numai cetăţenii cu puternice convingeri comuniste să doneze, pentru că numai aşa va putea fi conceput in vitro adevăratul Om Nou. (M. C.)

● Merriam Webster Dictionary a ales „justiţie“ drept cuvîntului anului 2018 (căutări cu 74% mai multe decît în 2017). Oxford Dictionaries a ales „toxic“, iar Dictionary.com, „dezinformare“. La noi, Dexonline a desemnat „muie“ cuvîntul anului (155.000 de căutări). (M. C.)

● Noul preşedinte al Kenyei, Uhuru Kenyatta, a decis ca de acum încolo pe banii kenyeni, pentru a preveni cultul personalităţii, să nu mai apară chipurile foştilor preşedinţi (tatăl său Jomo Kenyatta, Daniel Arap Moi şi Mwai Kibaki). În schimb, pe monedele şi pe bancnotele curente au fost tipărite, în semn de respect pentru mediul înconjurător, imagini cu lei, elefanţi, girafe şi rinoceri. (M. C.)

● Un oximoron vestimentar pentru sezonul temperaturilor scăzute: „polare călduroase“. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu, Livia Ștefan Martin

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.