ÎN AȘTEPTAREA FAMILIEI
PE CALE DE DISPARIȚIE,
16 PERECHI DE ELEMENTE
DECORATIVE AR PUTEA ÎNDEMNA
OAMENII SĂ MEARGĂ
DINCOLO DE ULTIMA VREME 

● Gusturile româneşti au intrat deja, încet-încet, în restaurantele McDonald’s odată cu McMicii şi McCîrnăciorii olteneşti. În aşteptarea McSarmalelor, restaurantele au fost redecorate româneşte cu McLinguri de lemn, McStrăchini de lut şi McȘtergare înflorate. (M. M.)

● Gracie Lou Phillips s-a întors joi acasă dansînd în jurul cadrului, după ce a votat pentru prima dată în viața ei (se întîmpla într-o localitate din Texas, în cadrul alegerilor la jumătate de mandat 2018, în perioada de vot în avans). Pînă atunci, bătrîna nu votase niciodată pentru că nu a crezut că vocea ei contează. Luni, la cîteva zile după ce a votat, a murit, relatează Washington Post. „Era foarte mîndră“, spun membrii familiei, care au declarat că bătrîna a votat pentru republicani. Cine mai poate să zică acum că politica nu contează? (A. M. S.)

● Zebrele sînt pe cale de dispariție – cel puțin în cartierul Militari, unde, la cîteva luni după reasfaltările pe străzi mai mari sau mai mici, trecerile pentru pietoni întîrzie să apară. (C. Ș.)

● Pe bune?! Feodor Vasiliev, un țăran din Rusia care a trăit între 1707-1782, a avut 69 de copii cu prima soție (16 perechi de gemeni, 7 serii de tripleți și 4 serii de cvadrupleți) și 18 copii cu a doua soție (6 perechi de gemeni și 2 serii de tripleți). Asta da, familie tradițională! (D. C.)

● Trecînd pe Calea Victoriei, am văzut un afiș, pe zidul cazinoului de la Casa Vernescu, care avertiza trecătorii de pericol, căci de pe clădire cad „elemente decorative și tencuiala“. M-am întrebat dacă înăuntru nu se făceau deja pariuri. Ce-o să cadă prima dată: elementu’ sau rasolu’? (S. G.)

● Cercetătorii de la Imperial College din Londra susțin că ciupercile magice ar putea ajuta în lupta contra fascismului. Aceștia au descoperit că psilocibina, compusul activ din ciupercile halucinogene, face oamenii mai puțin atrași de viziunile autoritariste și mai bine conectați cu natura. (C. Ș.)

● Cu ocazia plîngerii penale depuse de (mai mulţi) liberali împotriva agenţiei de publicitate Papaya, care a realizat un clip inspirat de romanul distopic al lui Margaret Atwood Povestea slujitoarei (tradus la Editura ART) pentru a îndemna oamenii să nu meargă la referendum, am aflat că la noi în Parlament există un… Grup Ecumenic de Rugăciune. Cred că acest grup ar fi trebuit să se cheme Grup Ecumenic Penal de Imunitate. (M. C.)

● Rusia, Bulgaria, Bosnia, Serbia şi România sînt statele în care aproape 70% din populaţie se crede superioară oricărei alte naţii europene. Doar Georgia şi Grecia au o părere de sine mai bună (aproape 90%). Mi se pare normal, căci gradul de civilizaţie, nivelul democratic şi excelenţa economică a acestor ţări sînt dincolo de orice măsurători. (M. C.)

● Alegerile parțiale americane de anul acesta au ceva comic, așa cum au cam toate alegerile din lume în ultima vreme: toate părțile anunță victoria! Trump e fericit, democrații jubilează. Nimeni n-a pierdut, toată lumea și-a atins obiectivele. Asta e, de fapt, minunata lume nouă. (S. V.

SĂ MAI SPUNĂ CINEVA
CĂ NU EXISTĂ O POTECĂ DE 5 STELE PÎNĂ ÎN PÎNZELE ALBE 

● O știre ne anunță că „un celebru proxenet american a cîștigat alegerile în Nevada, deși este mort de trei săptămîni“. Să mai spună cineva că nu există miracole. (M. P.)

● Autostrada Unirii care va lega Iașiul de Tîrgu Mureș se va face prin lege. Ce simplu era, nu-i așa? După ani întregi în care nimeni n-a fost în stare să traseze nici măcar o potecă sau să construiască trei stații de metrou, se votează o lege și – hocus-pocus! – apare și autostrada. E exact ca-n poezia lui Eminescu: „Azi o vedem și nu e!“ (A. P.)

● Dialog suprarealist cu șoferul unui Uber: „Nu mai merg decît cu clienți de 5 stele. Știți ce mi s-a întîmplat într-o zi? M-a enervat atît de tare un client încît n-am mai suportat, am ieșit din mașină și m-am repezit la gîtul lui. Nu i s-a întîmplat nimic, doar l-am zguduit puțin. Și tot el m-a reclamat…“ (I. P.)

● Din actualul cabinet plin de zîne și Feți-Frumoși, singur ministrul Justiției, Tudorel Toader, face notă aparte. Cu siguranță, slinoșenia, viclenia și perfidia acestui personaj depășesc portretistica în vîrf de peniță. Trebuie tușe groase, apăsate, mustinde, ca să i surprinzi, oricum doar fulgurant, otreapa. Adică dîrzenia cu care-și duce mandatul pînă la capăt. Orbește. Pînă în pînzele albe. În ce măsură va reuși să albească toate pînzele de la corabia cîrmaciului rămîne de văzut. Cu siguranță însă, efortul îi va fi răsplătit. E și asta o formă de a scrie istorie. Tot în vîrf de peniță. (R. M.

UITE, ASTA ÎNSEAMNĂ SĂ AI
UN ORGAN ELECTRIZANT-GLACIAL

● „Tati, ia să văd dacă-mi ghicești gusturile, care dintre astea e agrafa mea preferată?“ „Uite un Mega mic și un Mega mare unul lîngă altul, chiar așaaa?“ „Bibiotecă, așa scrie acolo? Bi-bio-tecă? A, bi-blio-tecă, acolo mergem. Bibliotecă, bibliotecă, bibliotecă“ – o fetiță de 3-4 ani, în tramvai. (C. Ș.)

● În 2008, barilul de petrol costa 147,50 dolari, iar benzina în România, 2,67 lei. Anul acesta, barilul de petrol costă 67 dolari (adică de două ori şi ceva mai puţin), iar benzina în România, 6,20 lei (adică de două ori şi ceva mai mult). Asta înseamnă să ai un stat mafiot. (M. C.)

● Chirurgul Gheorghe Ștefan, șef Secție Chirurgie și director medical la Spitalul Militar de Urgență Constanța, a uitat într-o femeie operată două foarfeci de 16 cm. Eu nu pot înţelege cum un chirurg poate uita ustensile în burta pacientului. Ce face, sprijină foarfeca de un organ sau o agaţă de o vertebră în timpul operaţiei, îi scapă bisturiul după un maţ şi apoi uită să le scoată de acolo? Foloseşte măruntaiele pacientului în chip de sertare? (M. C.)

● Ascult la radio un mesaj publicitar electrizant, în ajunul aniversării Centenarului: „Sărbătorește Centenarul Marii Uniri alături de Electrica Furnizare SA!“. (M. P.)

● Alte nume de firme din Tîrgu Mureș: Culoare Și Promptitudine SRL, Stăruința SRL, Mona Mur SRL, Nimfa Egipteană SRL, Acoperișul Potrivit Mureș SRL, Centrul De Consultanță Psihologică Codul Sufletului SRL, Ocupant SRL, Remetea Fantasma SRL, Tablouricolorate SRL, Perechea Mea SRL, Ad Interim Expedient SRL, Partenerul Englez SRL, Because I -Need SRL, Averea SRL, Tărâmul Fericirii SRL, Executiv SRL, Benefic Biz Forte SRL, Zohar SRL, Divinfeminin SRL, Glacial SRL, Valea Izvoarelor Operations SRL, Căldura SRL, Peliniștepepace Production SRL, Micul Înțelept SRL, Circular SRL, Imago Picta SRL, Investigația SRL, Alimenta Cosmos SRL, Tradiții Artizanale Dacice SRL, Dizainărie SRL, Superviețuim SRL, Bistro Nu Doar Pizza SRL. (D. S.)

Foto: Erno Farkas, Iaromira Popovici