Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 767 din 1-7 noiembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN CAUZA SCRISULUI
CU PARFUM DE INTENSITATE,
OILE DE-O ȘCHIOAPĂ AU ÎNCEPUT
SĂ ORGANIZEZE PRIMA INTERPRETARE 

● Ca şi cum infecţiile nosocomiale din spitale nu erau de-ajuns, şapte mii de pacienţi mor anual pe tot globul din cauza scrisului indescifrabil al doctorilor. (M. C.)

● Oare de ce, întotdeauna cînd văd pe raft, la supermarket, „Hîrtie igienică cu parfum de piersică“, citesc „Hîrtie igienică cu parfum de pisică“ și nu mi se pare nimic anormal? (A. P.)

● Potrivit The Economist, cetățenii din Uniunea Europeană au o speranță de viață mai mare în comparație cu locuitorii altor zone ale globului (cu 2,5 ani mai mult decît americanii și cu 4,6 ani mai mult decît chinezii). În același timp, est-europenii trăiesc în medie cu 12 ani mai puțin decît ceilalți europeni. Despre intensitate nu zice nimeni nimic. (A. M. S.)

● Data viitoare cînd vă salută cineva pe stradă sau la vreun eveniment și nu vă amintiți cine e, stați liniștiți, se întîmplă și altora. Oile, de exemplu, pot ține minte doar 50 de chipuri. (C. Ș.)

● La parterul unui bloc stă scris, cu litere de-o şchioapă: „Stomatologia de aur“. Tot de aur or fi şi dinţişorii pe care-i pune dentistul. Măcar dacă ar avea şi mîini de aur, ca să nu se cheme că face reclamă mincinoasă. (M. M.)

● Un tip pasionat şi dedicat zilei de 1 aprilie a cărat cîteva sute de cauciucuri de maşini într-un vulcan stins din Alaska şi le-a dat foc, băgînd spaima în localnici, care au început să organizeze evacuarea zonei. (M. C.)

● „Cînd s-a stins aproapele tău“ e o sintagmă cu sens figurat, iar traversarea ei, o experiență cutremurătoare. Nu mai puțin cînd ea își revendică sensul propriu, ai spune, dacă faptul în sine nu te obligă să-i dai acestui al doilea sens conotațiile din prima interpretare. Experiența e nu mai puțin cutremurătoare. S-a întîmplat pe scaunul de-alături, din troleibuzul 69, într-o zi obișnuită de duminică, la un ceas de seară. Un cutremur, la propriu, și apoi tăcere… O moarte care nu dovedește nimic, dar pe care ți-o apropriezi ca pe cel mai drag al tău. Apoi troleibuzul se repune în mișcare. Pînă la o nouă oprire… (R. M.

NU-I DE GLUMĂ CU ȚARA ASTA
CARE APROAPE A CÎȘTIGAT
LIMBAJUL PRIMORDIAL 

● Nu-i de glumă cu suferinzii de tulburări obsesiv-compulsive: în Minnesota, o femeie de 75 de ani și-a împușcat nepotul pentru că acesta și-a pus ceașca de ceai direct pe mobilier. (C. Ș.)

● Ați observat, desigur, că mulți spun „am servit o ciorbă“. Mai nou, am auzit și „am consumat o ciorbă“. Chiar nu mai mănîncă nimeni în țara asta? (D. C.)

● „Sînt aproape la fel“, îi spune o fată cuiva, la telefon. Aproapele ăla m-a tulburat o zi întreagă. (A. M. S.)

● Vi-l mai amintiţi pe Constantin Reliu, bărbatul din Vaslui declarat mort, care a cîștigat procesul cu statul român prin care solicita să i se recunoască faptul că trăiește? Ei bine, un indian pe nume Lal Bihari a păţit acelaşi lucru, doar că el s-a luptat cu statul indian să i se recunoască în mod oficial existenţa din anul 1976 pînă în 2004, adică aproape jumătate din viaţă. (M. C.)

● În Ubang, un sat din Nigeria, bărbații și femeile vorbesc limbi diferite și consideră că asta e „o binecuvîntare de la Dumnezeu“. Se pare că membrii comunității se înțeleg de minune, băieții învățînd de mici limbajul femeilor. (C. Ș.)

● În arhipelagul filipinez există o insulă vulcanică în mijlocul căreia se află un lac în mijlocul căruia se află o insulă care are propriul ei lac pe care se află o mică insulă. Lacul primordial se cheamă Taal şi pînă şi denumirea lui pare desprinsă din Borges, tlönianul. (M. C.

ipopovici wp 20171210 13 09 00 pro jpg jpeg

UN OM DIN BUZĂU
SĂ FI ÎNȚELES GREȘIT
NU MAI PUȚIN DE TREI PUNCTE? 

● Un om din Buzău a primit, timp de șapte ani, sute de amenzi pentru neplata rovinietei, în valoare de peste 50.000 de lei. „Eu aveam o Dacie 1300 pe care stăteau găinile de cîteva luni, însă tot primeam amenzi pe numărul meu de înmatriculare. (…) Mașina mea nu mai putea fi pornită pentru că începusem să dau ici-colo piese mici din ea“, a declarat Ion Dedu, proprietarul Daciei 1300. (A. M. S.)

● În Ucraina au fost create pungile comestibile. Sînt bune și la cumpărături, dar au și gust de fidea. Ca să le mănînci trebuie doar să le înmoi în apă. Să fi înțeles greșit, oare, expresia românească „ți se face gura pungă“? (S. G.)

● Pisicile domestice sînt considerate printre cele mai mari ameninţări la adresa vieţii sălbatice. La nivel global, sînt vinovate de extincţia a nu mai puţin de 33 de specii de păsări de talie mică. (M. C.)

● Într-o întîmplare fără precedent, o leoaică de la grădina zoologică din Indianapolis, SUA, și-a ucis partenerul cu sînge rece, mușcîndu-l de gît pînă cînd acesta a murit sufocat. Cei doi lei trăiau împreună de opt ani și aveau trei pui. Dr. Paul Funston consideră că o posibilă cauză ar putea fi legată de sexualitate: atunci cînd un mascul vrea să se împerecheze, iar femela nu acceptă, cel dintîi poate deveni extrem de agresiv, ajungîndu-se la încăierări pe viață și pe moarte. Rutina conjugală lovește și în rîndul leilor. (M. P.)

● Alte nume de firme din Tîrgu Mureș: Psihocalm SRL, Clasic Lotus SRL, Textil Hospital SRL, Atelier Undaverde SRL, Pro Verbo SRL, Nord Ocean Taxi SRL, Lada Lui Iancu SRL, Destiny Divers SRL, Armonic SRL, Tornada Formidabilii SRL, Adaptatio SRL, Magazinul Meu De Pește SRL, Pelerina Accent SRL, Piramida Select SRL, 3 Puncte SRL, Piciulici Pici SRL, Aliat Auto SRL, Transfidel SRL, Ellerêve Lingerie SRL-D, Melinda Funerar SRL, Master Produtel SRL, Lafoarfeca SRL, Orice Construcții SRL, Sculptorul SRL, Experților Tehnici Mureș SRL, Cufărul Cu Evenimente SRL, Volubilem Auto SRL, Anahata Zen SRL, Ernesto Conduru SRL, Portofel Mobil SRL, Direct Motor SRL, Nomex De Comerț Și Producție SRL, Siesta Center SRL. (D. S.)

Foto: M. Vasilescu, I. Popovici

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.