VREI EMANCIPARE DE CARTON
CU PREȚURI MICI? AVEM PENTRU TINE UN BUCHET DE BORCANE
CONȚINÎND O MINUNĂȚIE SCURTĂ 

● Primesc, pe e-mail, următorul mesaj: „Vrei împrumut bani? Avem pentru tine bani cu puțină dobîndă. Contactează dacă vrei aici.“ Aici sau în altă parte, nu răspund la mesaje agramate. (M. M.)

● Calypso Botez, co-fondatoarea în 1917 a Asociației de Emancipare Civilă și Politică a Femeii Române şi autoarea cărţii Problema Feminismului. O sistematizare a elementelor sale (1920), a scris acum un secol această frază fundamentală pentru o societate modernă: „Familia urmează evoluția normală a oricărei instituții, care trebuie să îmbrace formele ce i le impune timpul în care trăiește.“ (M. C.)

● Grădina Zoologică din Telford, Marea Britanie, foloseşte figurine de carton pentru a suplini lipsa unor pinguini Humboldt. Am putea proceda şi noi la fel în cazul politicienilor români. Nu consumă mult, nu fac mizerie, nu zic prostii. (C. Ş.)

● Din contradicțiile pieței libere: Mediafax ne anunță că unul dintre cei mai puternici retailer-i germani cu prețuri mici asaltează piața din România cu discount-uri uriașe. (M. P.)

● În zile în care, în viața publică, ura și războiul par a fi la ordinea zilei, în Parcul Tineretului poți avea și alte senzații: dacă mergi cu un buchet de flori albastre și sălbatice în mînă, mai toată lumea îți zîmbește și te întreabă de unde le-ai cumpărat. (I. P.)

● Patru adolescenţi din Colorado au spart un magazin şi au furat mai multe borcane conţinînd ceea ce ei credeau a fi marijuana. Era doar oregano. (C. Ş.)

● Vreo trei ani am umblat ca să-l găsesc, din om în om, cu mașina sau cursa, sau autostop, cu căruța sau cu teleguța, sau pe jos. De unde auzeam un zvon, mă duceam. Și la marile muzee, cu secție de profil am încercat, și prin tîrguri… În cele din urmă am reușit să dau de o urmă. Căci, de fapt, pe omul de care aveam trebuință nici nu-l cunoșteam, nici nu știam cum îl cheamă sau unde-l găsesc. Am dat de urma-i într-un sat pitit din zona Rîmnicu Vîlcea, l-am implorat să vină în Grid și să-mi facă o sobă țărănească, din cărămidă țigănească, sclivisită cu mîna (adică netezită cu palma, vălurită) și dată cu var. A ieșit o minunăție. Am vrut, în semn de mulțumire, dar și pentru a duce mai departe din taina unui meșteșug pe cale de dispariție, să-mi povestească, în amănunt, iar eu să public textul, cu acordul domniei-sale. „Nu, doamnă, nu poci, nu voiesc.“ „De ce, nene?!“ „Apoi vreți să mă ia cu Fiscul?!“ Se aude, domnilor mahări, baroni locali și nelocali, finanțiști, miniștri și toate cele: „Să mă ia cu Fiscul?!“ Știți cît mi-a cerut pentru această clădire albă monumentală?!: trei milioane (trei sute de lei). Avea destul de mult peste 80. În semn de omagiu… (R. M.)

● În 2012, la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, Mihail Neamțu pleda pentru boicot. Acum, la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție, a spus că nu-i înțelege pe cei care îndeamnă la boicot, că are respect doar pentru cei care vin la urne să spună „da“ sau „nu“. Memorie scurtă sau sminteală politică? (M. M.)

ÎN VREME CE ÎNTREGUL MESAJ
A DISPĂRUT, TOATE ZIDURILE
AU ÎNCEPUT SĂ SUNE LINIȘTIT

● În vreme ce făcea pe şoferul pentru nişte bani în plus în timpul liber, un bărbat din Columbia a luat o cursă cu doi pasageri: soţia sa, împreună cu amantul ei. Mai îndrăzneşte să lucrezi la Uber! (C. Ş.)

● Zăresc în Crîngași un banner albastru. Din depărtare văd doar „100“. Mă apropii, citesc „Primăria Capitalei“ și „an centenar“. Ajunsă lîngă el, descifrez întregul mesaj: „Pet Fest dedică 100 de ore animalelor de companie în București în an centenar“. Și nu echivalarea centenarului cu 100 de ore mă face să rîd. (S. G.)

● Un papagal african gri a dispărut din colivia unui britanic care locuia în California doar pentru a se întoarce patru ani mai tîrziu vorbind spaniolă. „Nu mă deranjează că a pierdut accentul britanic“, a spus fericit proprietarul. (M. C.)

● Toate telefoanele au început să sune la fel. (A. M. S.)

● După ce, anul trecut, rezidenţii din Veneţia au mărşăluit împotriva turismului de masă, anul acesta un grup de piraţi autoproclamaţi au blocat vasele de croazieră să mai intre în port. Numărul anual al turiştilor care vizitează Veneţia se ridică la 34 de milioane, iar al celor care vizitează Barcelona, la 30 de milioane. Protestatarii catalani i-au hărţuit pe turişti prin cafenele şi i-au dat jos de pe biciclete, iar pe aeroportul din Mallorca au aruncat cu balegă în ei. Tou-rists go home! a început să apară pe zidurile marilor oraşe europene. (M. C.)

● Site-ul ciao.ro publică o știre cu acest titlu: „Bărbatul ăsta are testicule de fier! Își dă cu un ciocan uriaș între picioare și nu pare să aibă nici o problemă“. Nu știu cum reacționează doamnele și domnișoarele la auzul unei asemenea știri, dar, bărbat să fii, te repezi cu o strîngere de… inimă să vezi poza. Într-adevăr, un tip cu turban și aparență hindusă încasează un baros între picioare și apoi zîmbește liniștit. Aflăm că tipul, de profesie cascador, este neobișnuit și în alte privințe: s a lăsat călcat de un camion, a ridicat cu dinții doi oameni de un chintal jumate fiecare, s-a legat de o motocicletă al cărei demaraj în forță l-a oprit astfel. Omul ăsta, vorba aceea, tiene cojones… (S. V.

O CARTE CU MÎNECĂ LUNGĂ
STRÎNGE GUNOAIE FUNCȚIONALE

● În avion, spre Iași, unde are loc Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, mi-am amintit de fraza lui Radu Cosașu: „O carte e mult mai obiectivă decît autorul ei“, din Anti-damblale. (A. M. S.)

● Din oferta de produse a magazinului Dacia Art: „tricou Dor de Iubire, roz“, „tricou Meandre de Flori“, „tricou Amprentă Tricoloră“, „tricou Decebal și Lup, femei, mentă verde“, „tricou femei Floarea Vieții, muștar“, „tricou Infinitul, femei“, „tricou Acasă, femei“, „tricou Cultul Soarelui, cu mînecă lungă, femei“, „tricou Rădăcini“, „fular Centenar“, „tricou Burebista, turcoaz“, „cămașă Sarmizegetusa“, „tricou Dacii, Fiii Soarelui“, „tricou Lupii Liberi“, „tricou Semne Bune“, „borsetă Lup Dacic, piele, maro, bărbați“, „brățară nituită Vipera Dacică, pentru bărbați“, „traistă Turturele“, „carcasă telefon Furca de tors cu coarne de berbec“, „breloc File de Istorie“, „magnet Decebal – față“, „magnet Decebal – profil“. Am putea spune că ne-am văzut cu dacii-n căruță. (D. S.)

● O firmă din Olanda dresează ciori pentru a strînge gunoaie de pe străzi. Pentru fiecare muc de ţigară pus în maşina colectoare, cioara va primi arahide drept recompensă. (D. C.)

● Doi hoţi au spart un depozit californian şi au furat dispozitive GPS în valoare de cîteva zeci de mii de dolari. Cum dispozitivele erau funcţionale, Poliţia i-a detectat şi i-a prins în cîteva ore. (M. C.)

Foto: Alix Vrana, Iaromira Popovici