O VESTE BUNĂ
PENTRU TOȚI CEI CARE APRECIAZĂ ADEVĂRUL PE TERMEN LUNG:
DUREREA ÎN TREI CULORI SE UITĂ

● „E oficial: există apă sub formă de gheață pe suprafața Lunii“, anunță site-ul specializat Space.com. E o veste bună pentru toți cei care își doresc ca oamenii să se reîntoarcă pe Lună într-o nouă misiune. (A. M. S.)

● Aflu, dintr-o emisiune matinală a PRO TV, ce apreciază (printre altele) instructorii de echitație la caii lor: „Este un cal care lucrează foarte bine și cu zăbăluță, și fără zăbăluță“. (D. S.)

● De cîteva zile au și americanii perluța lor. „Adevărul nu e adevăr“, a explodat Rudy Giuliani, avocatul lui Trump, într-un interviu la NBC, explicînd de ce nu vrea ca președintele să depună mărturie în ancheta privind ingerințele Rusiei în alegerile din 2016. Sînt mici copii. La noi, avem parte de asemenea perle aproape zilnic. (S. G.)

● Da, aveți perfectă dreptate, domnule ministru Teodorovici, „s-a ajuns prea departe“. Nu vă întreb „Din vina cui?“, că nu cred în declarații la botul calului. Dar vă întreb, domnule ministru, cum e posibil ca, fiind unul dintre foarte puținii din actualul cabinet care are habar și știință de carte, așadar, domnule ministru, cum e posibil să îngăduiți vrute și nevrute legate de măriri de pensii și salarii, cînd știți foarte bine ce înseamnă toată această mascaradă financiară, pe termen mediu și lung?! De cînd cu pensia mărită, mi-au cedat baierele buzunarelor și fluieră vîntul prin căptușeala zdrențuită… Demnitatea e de vînzare la colț de stradă în PSD? Pe cîți gologani?! De la distinsa doamnă Lia Olguța Vasilescu, colega dvs. de partid, nu am nici cea mai mică pretenție (domnia-sa a văzut autocarele plătite, înregimentate spre Capitală, pe 10 august), dar dvs. păreați a fi (sau doar „păreați“) un om responsabil. Da, aveți dreptate, s-a ajuns prea departe… Din păcate, și cu sprijinul necondiționat al slugilor Puterii. (R. M.)

● Harry Thomas, pastorul de 75 de ani din New Jersey, fondator al celui mai mare festival de rock creştin din lume numit Creation Music Festival, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru sex cu minore. După condamnare, pastorul a declarat: „Regret durerea pe care am pricinuit-o. Sînt de acord cu Sfînta Scriptură: mai bine mi-ar lega de gît o piatră de moară şi m-ar arunca în mare. Asta merit.“ (M. C.)

● Știri pe surse de la țară (calup nr. 3): marțea e zi de gunoi. Teoretic. Ar trebui să vină angajații Primăriei pe felie, să golească tomberoanele. Ele au fost distribuite, în trei culori, sătenilor, în urmă cu trei ani. Țăranii au păstrat unul, la alegere, pe celelalte două le-au săltat în pod: „La ce ne trebe, de vreme ce-l zvîrlu la grămadă?!“ Așadar, marțea ar trebui să vină remorca. Dar nu vine! Tomberoanele pline (saci de plastic nu folosesc decît puținii orășeni care populează satul în vacanță) așteaptă în uliță, dar la lăsarea serii trebuie pitite pe ici-colo de frica cîinilor ulițari care dau iama. A doua zi totul se reia de la capăt. Dar în zadar, remorca poate apărea marțea ailaltă, sau nici atunci. Și, cînd apare, sătenii lasă totul baltă și-și prezintă tomberonul, care între timp mustește de-ți taie cheful. Angajații sînt trei: unul sus, călare pe mormanul de gunoi, ceilalți doi la bază, preiau și azvîrl tomberonul în vîrful mirosind a zoaie. „De ce nu veniți la timp?“, întreabă un sătean. „N-are cine. Nime’ nu mai vrea să se angajeze pe lovele puține. Țîganele vor stramțe de firmă!“ Își șterge sudoarea de pe frunte cu mîneca soioasă, în timp ce șoferul ambalează cu putere și remorca mustindă e înghițită de praful ridicat în urmă-i. Pînă marțea următoare e liniște… Numai bătrînii, cîți mai sînt, nu dau importanță. Ei fac ca totdeauna: ard gunoiul menajer în gropi săpate în fundul grădinii sau îl îngroapă tot acolo. „Tomberon?! La ce bun?!“ (R. M.)

● Oare la ce filme de serie se uită oamenii ăștia? „Am avut o tentativă de asasinare anul trecut. Au venit patru străini, au stat la Athénée Palace, au stat trei săptămîni aici, am scăpat. Au ajuns în preajma mea. Sîntem într-un stat parțial paralel. I-a plătit un om foarte celebru în lume“, a declarat de curînd Liviu Dragnea, liderul PSD, la Antena 3. (A. M. S.

SE PARE CĂ ORICE IUBITOR DE LINIȘTE SE TRATEAZĂ CU TRADIȚII

● Poate aveaţi impresia că doar ai noştri sînt violenţi fără a fi provocaţi. De curînd, în Georgia (SUA), o bătrînă în vîrstă de 87 de ani a fost doborîtă de polițiști cu electroşocuri, în timp ce tăia păpădii „înarmată“ cu un cuţit, dar altfel paşnică. Se pare că femeia, suferind de demenţă senilă, pur şi simplu nu a înţeles ce voiau poliţiştii de la ea. (C. Ş.)

● Mia Khalifa, faimoasa starletă porno ochelaristă de origine musulmană, a fost lovită în tribunele unui meci de hochei de un puc care i-a dezumflat sînul stîng. „Am luat pucul acasă. Cel mai preţios suvenir pe care şi-l doreşte orice iubitor de hochei este pucul care te izbeşte.“ Iată la ce mai sînt bune implanturile! (M. C.)

● Un grup de cercetători a pus muzică la orele de masă ale unor lady beetles (gărgăriţe), descoperind că, în mod ironic, beatleșilor nu le place rock-ul. Gărgăriţele care au cinat în linişte au avut, se pare, un apetit de două ori mai mare pentru afide, scăpînd culturile de soia de dăunători. (C. Ş.)

● Autoritățile medicale elvețiene investighează un doctor care, din 2004, oferea la Geneva și Lausanne un tratament homeopat împotriva homosexualității. Poți crede că omul a făcut vreo asociere terapeutică de termeni. Cum ai trata migrena prin migrație. Dar apropo de migrenă, medicul chiar a declarat că homosexualitatea ar fi un simptom similar cefaleei (care se tratează cu diluție din diluție din diluție de cefalopod). (A. M.)

● Cîțiva parlamentari PSD vor să instituie, prin lege, Ziua gastronomiei și a vinului românesc. Adică o zi în care să celebrăm „această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti“. Pot deja să intuiesc ce va ieși: o zi liberă în care toată lumea o să iasă la iarbă verde și-o să mănînce mici. (M. M.

PRINTRE ALTELE,
FOSTUL NIMIC NU-I BUN

● Arta e periculoasă. Un vizitator al expoziţiei lui Anish Kapoor de la muzeul Serralves din Porto a fost internat în spital după ce a căzut într-o instalaţie a artistului britanic, intitulată Descent into Limbo (1992), care conţine, printre altele, o gaură adîncă de 2,5 metri. (C. Ş.)

● Joe Arpaio, fost şerif în Arizona, avocat şi politician republican, a fost întrebat, în emisiunea Who is America: dacă l-ar suna Donald Trump şi i-ar oferi „o felaţie uluitoare“ („an amazing blow job“), ce i-ar răspunde? „Va trebui să accept“, a răspuns fără să clipească fostul şerif şi avocat. (M. C.)

● Curtea de Apel din Belgrad a confirmat refuzul extrădării lui Sebastian Ghiţă în România. Versurile hitului „Ghiță“, lansat de Cleopatra Stratan în 2006, mi se par dintr-odată vizionare: „Nimic nu-i bun de cînd / Mă gîndesc la Ghiță, / Dar Ghiță nu-i în sat, / Eu m-am interesat, / Îmi pare că-i plecat / După graniță…“. Refrenul „Ghiță, te-aștept diseară la portiță“ ar putea fi lamentoul greu încercatei Justiții române. (M. P.)

Foto: Mircea Vasilescu