Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 749 din 28 iunie – 4 iulie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

LA VÎRSTA A TREIA,
BĂRBATUL DE UZ INTERN
VA CÎȘTIGA UN COVORAȘ VERDE,
LA PAHAR

● La Centenar, România şi-a scris epitaful. (M. C.)

● Bărbații din viața mea: aventurierul de vîrsta a treia – un domn atent îmbrăcat, sacou elegant, cămașă bine călcată, pantofi lustruiți, citește o carte peste umărul unei doamne. Se tot fîțîie, îmi aruncă o privire, „da, domnișoara e frumoasă, pot s-aștept după dînsa“, scoate un ziar, se bagă iar în vorbă. Îmi povestește cum a convins el o damă 70+ care nu mergea niciodată cu bărbați în lift să urce împreună, mă întreabă la ce facultate sînt, dacă plouă diseară și dacă pot să-l conduc și pe el cu umbrela… (C. Ş.)

● Cîteva zeci de persoane s-au strîns, pe 10 martie, în faţa Sălii Palatului, pentru a protesta, atunci cînd PSD a organizat un congres extraordinar. Jandarmii i-au ridicat pe unii dintre protestatari, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Printre protestatarii amendaţi s-a numărat şi un bucureştean surdo-mut, în al cărui proces-verbal jandarmul a notat: bărbatul a scandat lozinci anti-PSD. Amenda dată acestuia a fost de 2000 de lei. Din fericire, s-a admis plîngerea omului împotriva procesului-verbal întocmit și protestatarul „gălăgios“ a fost exonerat de la plata amenzii. (A. M. S.)

●„It is so sad, so sad…“ – Irodiada, actul I. Variantă inedită dintr-un manuscris în limba engleză, de uz intern. (R. M.)

● Superofertă la o terasă, cu ocazia Mondialului de fotbal: „Bere gratis la fiecare meci al României“. Naționala noastră, după cum se știe, nu s-a calificat. Cumva ironic și-n spiritul „superofertei“, întreprinzătorul sigur va cîștiga. Iar microbiștii, chiar dacă nu vor avea ocazia să bea bere gratis, sigur nu vor pierde. (M. M.)

● Printre idei inedite de cadouri, găsesc pe un site un set de minigolf pentru toaletă. Conține un covoraș verde, care se pune lîngă vasul de toaletă, o mică platformă pe post de gaură și un steguleț. Să fie mai cu moț. (S. G.)

● Publicația Anunțul telefonic de acum 25 de ani a fost reeditată. Printre rînduri, în ea se regăsește atmosfera vremii. De pildă, la rubrica „Propuneri de afaceri“, cineva scrie: „Posed dozator 5 capete pentru distribuit răcoritoare la pahar; caut posesor spațiu pentru colaborare“. Altcineva vrea să cumpere „benzi de magnetofon puțin folosite“. Există și o ofertă de lecții „Yoga, disciplinarea echilibrului și a fericirii personale“. Un alt anunț spune: „Recondiționez discuri ambreiaj, plăcuțe față, saboți spate, orice tip autoturism…“ Nu lipsește nici clasica societate româno-italiană care „asigură contracte de muncă pentru tinere fete 18 30 de ani în Sexy Night cluburi în Italia“. Și cînd te gîndești că unii încearcă să ne întoarcă în acele vremuri, ba chiar poate și mai înainte… (A. M.)

DE-ACUM ÎNAINTE,
NU NE PUTEM SALVA LOGICA
DECÎT PRIN PIEȚE,
DACĂ ACESTE CUVINTE
MAI POT AVEA VREUN SENS MONDIAL PÎNĂ LA SFÎRȘITUL ANULUI 

● „De-acum înainte se va fura ca-n codru“ – Dan Perjovschi. (M. C.)

● Varujan Vosganian, acuzat mai an de procurorii DIICOT de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, a luat cuvîntul în Parlament pentru schimbarea Codului Penal: „Nu ne putem salva decît toţi odată, nu ne putem salva pe rînd. Dacă spunem că Justiţia e infailibilă şi că toţi ceilalţi greşim, n-o să ajungem nicăieri.“ (M. C.)

● Lucian Şova, ministru al Transporturilor (PSD), i-a dat replica unui coleg deputat care a afirmat că avem nevoie urgentă de autostrăzi şi că riscăm să plece marile companii dacă nu avem o infrastructură decentă: „Cînd o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari. Şi tot vor pleca [multinaţionalele]. Către alte zone fără autostrăzi, dar cu salarii mici.“ Nu te pui cu logica de partid. (C. Ş.)

● Spre nemulțumirea comunității evreiești din Roma, mare amatoare de anghinare prăjită (Carciofi alla giudia), rabinatul israelian a propus excluderea anghinarei de pe lista alimentelor cușer, pe motiv că miezul legumei ar conține „carne“ – insecte, viermi și alte lighioane ne-cușer. Altfel spus, țăranii români de prin piețe, care vînd cireșe „fără «carne»“, desfac marfă cușer de o viață și, asemenea domnului Jourdain, nici măcar nu știu. (M. P.)

● Viteza cu care se încearcă demolarea statului de drept român depășește cotele seismice înregistrate vreodată în țara noastră. Jocul plăcilor tectonice a anulat orice predicție logică și rațională, dacă aceste cuvinte mai pot avea vreun sens în acest context. Lecția lui Roller din 1947 – „Democrația de tip nou“ –, preluată de Iliescu prin copy-paste, dă roade nesperate la Centenar. Centenarul furat. Seismologi din toate țările, uniți-vă! P.S. În același număr din Scînteia semnează și Silviu Brucan, marele profet. Mincinos. (R. M.)

● Un parlamentar rus a îndemnat rusoaicele să evite contactele sexuale cu bărbaţii străini care nu sînt albi, în timpul Campionatului Mondial de Fotbal, pentru că ar putea deveni mame singure cu copii de rasă mixtă. (C. Ş.)

● Înainte ca guvernarea imbecililor & infractorilor din Parlamentul nostru să voteze modificările Codului Penal, în Eurobarometrul din primăvară încrederea românilor în UE crescuse la 59%, cu 11 procente mai mult decît anul trecut. Pînă la sfîrşitul anului va depăşi probabil 70%. Singurul lucru bun realizat de Dragnea & Co. (M. C.

ÎN ULTIMII ANI
PRIMEȘTI
DOAR DREPTUL DE A TRĂI
UN FIOR GREU 

● În emisiunea Mama mea gătește mai bine de la Prima TV, cam toate preparatele se fac în tigaie (chiar și acelea pe care mamele de pe vremuri le făceau în cratiță sau în oală). Explicația cred că e simplă: au fost multe promoții la tigăi în ultimii ani. (D. C.)

● Prim-ministrul Republicii Mauritius a anunțat că străinii bogați pot deveni cetățeni ai insulei. Pentru un milion de dolari poți deveni cetățean cu drept de vot, pentru 500.000 primești doar pașaport mauritian. Mark Twain a spus că Mauritius a fost creat primul, iar abia apoi Raiul, care este doar o copie a insulei. Oare politicienilor noștri exilați li se pare prea ieftină destinația asta exotică? (A. M. S.)

● Peste o jumătate de milion de copii s-au născut în afara căsătoriei în ultimii şapte ani în România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. De-asta e importantă campania pentru „familia tradiţională“, ca să prezervăm dreptul de a trăi în continuare în ficţiune. (M. C.)

● În metrou, îmi cade privirea peste cuvintele unei reclame: „Totul în jur e poezie curată / Care abia așteaptă să fie gustată“. Mă uit în jur – nici picior de poezie curată, doar niște persoane călătoare cu metroul. Și cînd mă uit mai bine la reclama aia, mă dumiresc: poezia curată era, de fapt, în cașcavalul Hoch-land. M-a trecut un fior atunci, la gîndul că totul în jur e cașcaval. (D. S.)

● Neînțelegeri – 1) un bărbat la telefon: „Mami, cîte sticle de șampanie ai zis, două sau nouă?“; 2) o bătrînă cu șal și fustă cu bănuți, unei vînzătoare nedumerite: „Ehe, păi cînd dădeam eu din ele, murea Parisul!“; 3) alt bărbat, tot la telefon: „Păi, găsești o grămadă pe centură, ce-i așa de greu?“ (C. Ş.)

Foto: M. Chivu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.