DUPĂ CE UNII REPREZENTANȚI
AI AUTORITĂȚILOR
AU STUDIAT PROCESELE CHIMICE
DIN CORPUL UNOR CONSUMATORI DE BUNĂVOINȚĂ,
UNELE NUMERE AU RĂMAS PRINSE ACCIDENTAL ÎN SCUTECE 

● După ce a cîștigat ușor un meci din optimile de finală ale turneului de la Roland Garros, Simona Halep a făcut o declarație neobișnuită: „Mă gîndesc la cîștigarea unui Grand Slam, dar nu știu dacă se va întîmpla în acest an sau în această viață.“ Uau! Nu ne rămîne decît să sperăm că o asemenea creștere a reflexivității nu-i va dăuna competitivității. (A. M.)

● Penka, o vacă aparținînd bulgarului Ivan Haralampiev, a trecut din greșeală granița în Serbia, iar polițiștii de frontieră n-au observat-o. Un sîrb a identificat-o după ecuson și a vrut s-o restituie proprietarului, dar autoritățile bulgare au decis că vaca trebuie împușcată, pentru că a părăsit granițele UE și nu mai are voie să vină înapoi. Ar trebui să existe libertate de mișcare și pentru animale. Iar unii reprezentanți ai autorităților ar trebui închiși în țarcuri, cu talangă de gît. (D. C.)

● Cafeaua este cel mai răspîndit drog recreaţional. Cercetători ai unei universităţi americane au studiat procesele chimice şi neuropsihice din corpul unor consumatori de cafea şi au constatat că sînt asemănătoare cu cele ale unor dependenţi de heroină. Sper ca această descoperire să nu se soldeze cu vreo interdicţie. N-aş vrea să fim nevoiţi să cumpărăm cafeaua, pe sub mînă, prin cine ştie ce ganguri întunecoase… (M. M.)

● CIA a publicat un raport anunţînd că, în viitorul apropiat, Coreea de Nord nu are nici o intenţie de a renunţa la armele sale nucleare. Kim Jong-un ar părea însă că ia în considerare deschiderea unei francize de hamburgeri în Pyongyang, în semn de bunăvoinţă. Cum ar veni, pacea trece prin stomac. (C. Ş.)

● Unele numere de mașini ies din obișnuita rutină senzaționalistă gen SEX, FBI, CIA. Am trecut pe lîngă o mașină cu numărul UNT. M-a înduioșat și mi-a adus aminte de vremurile de tristă, dar și hilară amintire, cînd o colegă de facultate a vrut să-l seducă pe un coleg cu un pachet de unt. (I. P.)

● Un loc de parcare de 2,5 pe 5 metri s-a vîndut în Hong Kong cu 760.000 de dolari, scrie South China Morning Post, citat de CNN. Cu un preț de aproape 61.000 de dolari pe metru pătrat, locul de parcare este mult mai scump decît prețul pe metru pătrat, 18.300 dolari, al unui apartament din Hong Kong. Cele mai scumpe locuri de parcare din lume au rămas cele din Manhattan, unde sînt cîteva pentru care s-a plătit cîte un milion de dolari. E adevărat că suprafața lor e de două ori mai mare decît a celui din Hong Kong. (A. M. S.)

● Potrivit unui studiu realizat în 43 de porturi, din Peru pînă în Chile, 46.000 de țestoase sînt prinse accidental în plasele pescarilor, în fiecare an. 16.000 dintre acestea mor din această cauză. Seria celebră Les Tortues Ninja a împlinit 34 de ani. (A. M. S.)

● Ies dintr-un supermarket, cu căruciorul plin. Deasupra mormanului de cumpărături tronează un pachet de scutece. Cînd ajung în dreptul ușii, alarma începe să țiuie. Mă opresc nedumerit. Un bodyguard aleargă spre mine, aruncă o privire în cărucior și mă consolează: „Stați liniștit, e de la pamperși“. (M. P.

ÎNTÎMPLĂTOR SAU NU,
FURIA CELOR CARE DORESC
SĂ IASĂ ESTE SFÎRȘITUL 

● În Piaţa Obor, pe o bancă, doi beţivi trăgeau dintr-o sticlă de vin şi discutau politică. Primul: „Păi, l-am avut pe Radu Vasile prim-ministru… apoi l-am avut pe Ţapu’, care nu mai ştiu ce-o fi fost… pe Năstase… iar acum asta, Dăncilă?! Să fim serioşi…“ Al doilea: „Îţi zic io că la ultimele alegeri, dacă era o coadă de mătură pe lista pesedeului, coada aia de mătură se alegea. O coadă de mătură!“ Întîmplător sau nu, a doua zi, la Bookfest, se lansa cartea lui Radu Paraschivescu Două mături stau de vorbă. (A. P.)

● În mai 2018, la 50 de ani după mai ’68, am văzut la Paris, pe trotuarul din fața intrării în stația de metrou Châtelet, această inscripție: „Furia enunțiativă este un mușchi“. (D. S.)

● Pentru a diminua rata divorțurilor din China, autoritățile din cîteva provincii au hotărît să dea un test celor care doresc să iasă din mariaj, pentru a vedea cît de bine își cunosc partenerul. Care e ziua de naștere sau mîncarea preferată – se numără printre întrebări. Cu cît răspunzi mai corect, cu atît obții divorțul mai greu. Dar, oare, dacă încearcă să copieze, sînt scoși din examen? (S. G.)

● Vocabular de epocă (cu circulație publică): SĂRAC (adj.). Cînd ți-a rămas prea multă lună pînă la sfîrșitul banilor. (R. M.)

Foto: I. Popovici, Ş. Georgescu