Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 742 din 10-16 mai 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

O IDEE AMĂGITOARE
L-AR FI PUTUT INTERESA
PE UN MUȘTERIU
OARECUM RESEMNAT,
AȘEZAT PE O BUTURUGĂ
ÎNTR-O SALĂ DE AȘTEPTARE

● O idee pentru industria produselor de îngrijire: șamponul „Adam și Eva“ împotriva căderii mărului. (D. S.)

● Franţa vrea să interzică producătorilor care fac substitute de carne să folosească nume de genul „cîrnat vegetarian“ pentru produsele lor, susţinînd că ar fi amăgitoare. Aşadar, poftă bună la „tuburile umplute cu micoproteine“. (C. Ş.)

● O știre de săptămîna trecută spunea că Viorica Dăncilă se va întîlni cu Mugur Isărescu pentru a discuta despre inflație și despre indicele ROBOR. Nu pot decît să-mi închipui că o asemenea discuție l-ar fi putut interesa foarte tare pe Eugène Ionesco. (A. M.)

● La o terasă din București, un mușteriu tomnatic, însoțit de o fată mai tînără, i se adresează chelnerului, cuviincios din cale afară: „Domnișoara renunță la ciorba de burtă.“ (M. P.)

● Toate mesajele de pe pachetele de țigări sînt însoțite pe imagini oribile și dezgustătoare, de plăgi și de morți, mai puțin cel cu „Fumatul provoacă impotență“. Aici vedem doar o poză cu un bărbat, de la brîu în sus, care se uită amărît și oarecum resemnat în jos. Să înțelegem că ar fi cel mai mic rău dintre toate? (A. P.)

● Cea mai frumoasă scenă pe care o poți întîlni într-o pădure de pe lîngă Calafat (e drept că pe la marginea ei): un localnic tunzîndu-l tacticos pe un altul, așezat pe o buturugă. (I. P.)

● „De fiecare dată cînd mă mănîncă palma dreaptă iau bani“, zice o fată într-o sală de așteptare. „Nu prea credeam nici eu, dar de vreun an-doi văd că așa mi se întîmplă mereu.“ Vedeți, de bun ce e programul de guvernare, i-ar răspunde un Dragnea domnișoarei. (C. Ș.

CINEVA DE TIP ANALOG
A FOST ÎNȚEPAT
DE UN ZÎMBET GREU 

● Primăvara asta, toate înmuguririle, înfloririle și desfloririle au trecut în două săptămîni: abia s-au scuturat magnoliile, că au și înnebunit salcîmii. Cineva acolo sus se grăbește. (A. P.)

● Şcolile britanice renunţă la ceasurile de tip analog din sălile de examen din cauză că adolescenţii nu sînt capabili să citească ora, a anunţat Uniunea Cadrelor Didactice, citată de The Telegraph. Ce noroc că şcolile româneşti sînt în urmă cu cîteva zeci de ani faţă de Vestul Europei! (C. Ş.

● Cel mai bătrîn păianjen cunoscut de cercetători a murit la vîrsta de 43 de ani, după ce a fost monitorizat din 1974 și pînă acum pentru un studiu din Australia, scrie Guardian. Păianjenul nu a murit de bătrînețe, ci din cauză că a fost înțepat de o viespe. Ce trebuie să fie și în sufletul celor care l-au studiat o viață… (A. M. S.

● Cu un zîmbet șugubăț, analiștii politici se întreabă ce-o fi vrut să spună președintele Macron cînd i-a mulțumit soției premierului australian Turnball pentru ospitalitate, numind-o „delicious“. Gafă! – au exclamat cei mai mulți. N-aș fi atît de sigur. Poate că „scăparea“ ascunde ceva mai profund. Mă gîndesc că sensul neobișnuitului compliment se poate găsi în zîmbetul cu care Macron a rostit cuvîntul. Un pic timid, dar plin de sugestii. În orice caz, e preferabilă o hermeneutică a zîmbetelor în locul uneia a încruntărilor în politica externă a acestei lumi nebune. (S. V.)

● Limba germană este o limbă greu de vorbit, pînă și pentru nemți. O dovedește un studiu, „Trăind în Europa“. Întrebați cît sînt de matinali, cei mai mulți au răspuns nu numai că dimineața n-ar face decît să se culce la loc, dar și că nu vor să vorbească sau să li se vorbească cel puțin o oră după trezire. Este de înțeles. (S. G.)

ÎN ZORI,
BĂRBATUL TELEFONIC
N-A MAI SUNAT LA TIMP 

● „Oglindă, oglinjoară, cine e prim-ministru în această țară?“, se întreabă în zori doamna Dăncilă, îmbărbătîndu-se și umflîndu-și pieptul a mîndrie fără prejudecată. Și, mută de admirațiune, se îndreaptă spre guvern. Intrarea pe la poarta nouă. (R. M.)

● Într-o librărie, la raftul de noutăţi, două cărţi se ţin de mînă şi îşi zîmbesc: Bărbatul care n-a mai sunat de Rosie Walsh (Editura Nemira) şi Cineva cu care să fugi de acasă de David Grossman (Editura Polirom). Frumoasă pereche. Deşi bărbatul care n-a mai sunat nu e cineva cu care să fugi de acasă. (M. M.)

● În Anunțul telefonic (nr. 47, din 30 aprilie 2018), la rubrica „Întîlniri, matrimoniale“, o ipostază oarecum neașteptată a lui homo ludens: „Bună sînt un tip din buc discret curat fără rețineri îmi doresc să cunosc un cuplu ok sau o doamnă pentru prietenie joculețe etc.“. (D. S.)

● Un grup de fani ai trupei Green Day încurajează pe toată lumea să cumpere albumul American Idiot în perioada 6-12 iulie, astfel încît titlul să apară în topurile din Marea Britanie la timp pentru vizita din 13 iulie a preşedintelui Donald Trump. (C. Ş.)

Foto: Gicu Butoi

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.