Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 739 din 19-25 aprilie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNEORI NU-I BINE
CÎND AMBELE PICIOARE
ADUC GRAVE PREJUDICII
CELOR PASIONAȚI
DE O NOUĂ SCĂDERE ÎNALTĂ 

● Un bărbat din Georgia, SUA, a tras un foc de avertisment către soţia sa, după ce aceasta i-a adus altceva de mîncare decît ce-i ceruse el. Uneori nu-i bine cînd dragostea trece prin stomac. (C. Ş.)

● E chinez, are 70 de ani şi îi lipsesc ambele picioare de la genunchi în jos. Zilele astea însă, Xia Boyu va încerca să ajungă pe Everest. Dacă va reuşi, va fi primul invalid care cucereşte cel mai înalt vîrf muntos de pe planetă. (M. C.)

● Faimoasa de-acum lege a defăimării, după care îndelung tînjesc defăimații noștri, ar trebui să includă, ca prim articol, consecințe punitive drastice pentru cei care, zilnic, de la tribunele Parlamentului, dar și din platourile de televiziune sau pur și simplu din fața microfoanelor menite să le ducă faima mai departe, defăimează limba română și aduc astfel grave prejudicii, pe termen nelimitat, imaginii unei țări aflate, cel puțin după primul nivel de reprezentare, într un acut stadiu de ignoranță. Poate așa n-o vom mai auzi pe doamna premier explicîndu-ne cum e cînd iei „doisprezece salarii“, conluzionînd cu amar și vai: „Acolo este o problemă care e vizibilă cu ochiul liber. Ştiu că sînt parlamentari care dezinformează. Pentru mine cel mai neplăcut lucru este că ducem de fiecare dată România ca să fie discutată de ceilalţi membri.“ Care vor fi fiind „ceilalți membri“ doamna premier nu ne precizează. Oricum, profund gîndit și bine țintit! (R. M.)

● Celor pasionaţi, ca şi mine, de estimări: există mai multe stele în Univers decît fire de nisip pe Pămînt, dar într-un singur fir de nisip sînt mai mulţi atomi decît stele în Univers. (M. C.)

● La Sinaia, înainte de Înviere, cea mai mare coadă era la chioșcul de șaorme și hot-dogs din centru. O nouă tradiție pare că se creează. (I. P.)

● Vă mai amintiţi cum încerca ministrul Muncii s-o scalde, cînd cu mărirea salariilor, care nu-i chiar mărire, ci poate însemna şi scădere? Ei bine, Institutul Naţional de Statistică tocmai a anunţat o creştere semnificativă a inflaţiei, care a ajuns la 5%. Se pare că aritmetica nu prea ţine cont de programul de guvernare. (M. M.)

● O bancă chineză de spermă a dat un anunț publicitar prin care solicita donatori „cu o înaltă calitate ideologică“. Așadar, erau căutați cetățenii cei mai respectuoși cu legea și cu politica Partidului Comunist. E adevărat că, după cîteva zile, anunțul respectiv a fost retras, dar dorința de a perpetua politic specia a rămas. (A. M. S.

ORICE BĂUTURĂ VIITOARE
VA PUTEA FI FOLOSITĂ
DREPT PĂLĂRIE VIRTUALĂ

● Poliția din Erie County a decis să aresteze Iarna, citindu-i drepturile pe contul de Facebook. „Ai dreptul să păstrezi tăcerea și să dispari. Orice ninsoare viitoare va putea fi folosită drept probă contra ta.“ Cred că un avocat abil ar putea s-o scape de închisoare pledînd „nebunie temporară“. (S. G.)

● De la 1 iulie vor fi interzise şi la noi pungile de plastic. Însă cînd mai cumpăraţi o băutură la pet, gîndiţi-vă că acesta se va dezintegra în natură abia după 450 de ani. (M. C.)

● Bărbații (și femeile) din viața mea: pe peronul de metrou, un domn în vîrstă, elegant, cu trenci negru și pălărie, bărbierit atent, ține de braț o doamnă, care strînge la piept, la rîndul ei, o pisică neagră. (C. Ş.)

● În toată nebunia de acum cu Facebook-ul și cu datele personale, iată ce scrie un utilizator român (pe Facebook, desigur): „Atenție! Au apărut niște derbedei care vă iau poza de pe profil, copiază numele și creează un nou cont pe Facebook. Apoi, cer la prietenii tăi din nou prietenia. Prietenii tăi cred că ești tu și acceptă. Din acel moment pot să scrie și să publice ceea ce vor în numele tău. Dragii mei prieteni, care aveți deja prietenia mea pe Facebook, nu acceptați nici o cerere nouă din partea mea“. Curat schizofrenie virtuală! (A. P.

NU E, TOTUȘI, CHIAR SIGUR
CĂ AICI TEAMA DE MOARTE
A MURIT DEVREME

● Mike Hughes are 61 de ani, este șofer de limuzină, autodidact în știința rachetelor și crede că Pămîntul e plat. Nu e, totuși, chiar sigur că „Pămîntul e ca un frisbee“ și vrea să se convingă. A construit în garajul său o rachetă din fier vechi propulsată cu aburi, s-a legat de ea și s-a lansat spre spațiu ca să vadă cu ochii lui ce formă are planeta. A atins aproape 500 de metri altitudine și a prins o viteză de peste 500 de km/oră. Apoi a căzut cu o parașută. Norocul lui a fost că avea și o a doua parașută „în caz de ceva“, pe care a deschis o cînd a văzut că vine prea repede înapoi pe Pămînt. Prudența asta i-a salvat viața. Chiar și așa, izbitura a fost serioasă și Mike Hughes s-a rănit. Superficial, e drept. După o spitalizare de cîteva ore, a putut să se întoarcă acasă. Scrupuloase în datoria lor de informare a cetățenilor, media americane au anunțat și costul total al experimentului: 20.000 de dolari. Costul spitalizării a fost bașca. Și încă ceva: Hughes a anunțat că va candida la următoarele alegeri pentru funcția de guvernator al Californiei. Pe sol sau în aer, tipul merită urmărit – o viață are omul… (S. V.)

● Doi francezi au dezvoltat fonturi după scrisul de mînă al muzicienilor Kurt Cobain, John Lennon, David Bowie, Leonard Cohen şi Serge Gainsbourg. Le puteţi descărca de aici: www.songwritersfonts.com. Măcar să scrieţi ca ei, dacă nu puteţi compune în stilul lor. (M. C.)

● Bărbații din viața mea: studentul din autobuz care citește Tesla. Invențiile mele în timp ce spune cuiva la telefon că a mers la biserică și a discutat despre teama de moarte. (C. Ş.)

● În ziua de Paști, o femeie de 82 de ani a murit, după ce a fost violată și bătută de un tînăr de 24 de ani în toaleta unei biserici gălățene. Nu știam că bisericile au toalete pentru enoriași. (M. P.)

● Două fete eleve, în metrou vorbind pe limba lor. Și una zice: „M-am culcat super-devreme, gen doișpe…“ (D. S.)

Foto: Laura Carmen Cuţitaru

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.