ÎN SFÎRȘIT, OMUL A AFLAT
CĂ RESTABILIREA ORDINII
PE HARTA EUROPEI, DUPĂ APUSUL SOARELUI, A FOST DINTOTDEAUNA
UN SUVENIR AGRESIV

 Jacques Monod, cîştigător al Premiului Nobel pentru biologie în 1965: „Moştenirea antică este distrusă. În sfîrşit, omul a aflat că este singur în imensitatea lipsită de sentimente a universului, din care el s-a ivit pur şi simplu dintr-o întîmplare.“ Cît de mult a subestimat capacitatea de autoiluzionare a omului! (M. C.)

 „Românii au ocupat Viena, au restabilit ordinea și apoi au plecat spre țară“ – citează o știre. Ceea ce pare un scenariu suprarealist descrie, de fapt, scurtul episod din toamna lui 1918, cînd Ioan Boeriu baron de Polichna, general român în armata austro-ungară, a contracarat, susținut politic de Iuliu Maniu, tentativa de revoluție bolșevică din Viena, în fruntea a 60.000 de soldați români. De la restabilirea ordinii la mîncatul lebedelor – o sută de ani de istorie românească. (M. P.)

 „Regina Maria ne-a unit. Prin grijă, curaj și dedicare, Regina Maria a pus România Mare pe harta Europei și a lumii. În anul Centenarului Marii Uniri, îi onorăm personalitatea.“ – www.spitalulreginamaria.ro. (R. M.)

 Remarc o intensă folosire a sintagmei „Noaptea, ca hoții“. Apărută ca o foarte bună lozincă în protestele generate de odioasa OUG 13, „Noaptea, ca hoții“ este acum o expresie folosită de toate taberele pentru a desființa orice gest advers petrecut după căderea serii. Țin să reamintesc că o grămadă de lucruri bune, sănătoase și cinstite se petrec noaptea, dar și că hoții fură la lumina zilei cel puțin la fel de vîrtos precum fură după apusul soarelui. Cer imperativ reabilitarea nopții în limbajul nostru public! (S. V.)

 Mama mea a trebuit să fie dusă vreme de trei ani în faţa unei comisii pentru a dovedi că (încă mai) are mîna dreaptă paralizată în urma unui atac cerebral, după care, sătui de atîta umilinţă, am dat şpagă pentru a obţine definitiv gradul I de invaliditate. Ţara asta e defăimată de propria ei existenţă. Stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil, constant autodefăimător“, aşa ar trebui să scrie în Constituţie. Unde mai pui că defăimarea a fost dintotdeauna un factor de progres al României. La noi totul s-a făcut pentru a recupera onoarea pierdută. (M. C.)

 Din 2017, la muzeul DDR din Berlin poate fi achiziționat un suvenir inedit: bancnota de zero euro, purtînd chipul lui Karl Marx. (C. Ș.)

 De mai bine de douăzeci de ani ne-am obișnuit cu publicitatea pînă la refuz oferită de PRO TV și de toate „rudele“ sale. Postul a brevetat în România chiar și reclama la bere care curge în mijlocul unui meci de fotbal. Mă rog, putem spune că popularul post s-a învățat și ne-a învățat cu atributele unui soi de capitalism agresiv. Recent, PRO X a difuzat Masters-ul de snooker de la București, la care a participat toată floarea acestui joc, la nivel mondial. Ei bine, nu cred că a existat vreun joc, în afara celor de la începutul unui meci, la care să fi fost prinsă în direct lovitura de deschidere. Cauza au fost, bineînțeles, reclamele care se întindeau mai mult timp decît pauza dintre două jocuri. Poate că marketingul respectivului post a decis că loviturile de început ale unui joc nu merită să fie difuzate. Dar uneori, chiar și în timp ce un jucător se pregătea să lovească o bilă, brusc, pe ecran apărea un tip cu un fel de motocicletă pe cap de care era salvat, chipurile, prin nu știu ce ofertă avantajoasă de credit. Omul scăpa deci de motocicleta de pe cap cu prețul obturării pentru noi a unei faze despre care, la revenirea în direct, comentatorul tocmai exclama: „O lovitură foarte spectaculoasă“. E clar că snooker-ul, joc la fel de capitalist ca televiziunea amintită, face parte totuși dintr-o zonă ceva mai fină a capitalismului. (A. M.)

CE S-A ÎNTÎMPLAT ACOLO,
ÎN CEL MAI PUR GRAI ROMÂNESC VORBIND, SUNĂ A FORMULĂRI
STRIGĂTOARE LA CER

 Am trecut pe la Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei şi ce s-a întîmplat acolo, architectural vorbind, este pur şi simplu distrugere de patrimoniu: chioşc de termopan pentru moaşte, turnul clopotniţei închis cu termopan şi transformat în minimarket de iconiţe, cort de plexiglas pentru slujbe, stîlpi de piatră vopsiţi, gărduleţe de inox, pavaj decorativ în locul macadamului istoric, plus Aleea Dealul Mitropoliei închisă cu barieră şi gheretă pentru jandarmi, deşi e domeniu public… Preafericiţii BOR, nişte melteni în odăjdii. (M. C.)

În Praga, pe Podul Carol, printre toate națiile pămîntului, atîrnate de balustrade, privind romantic -Vltava, nimerim lîngă doi băieți plictisiți care se uită în gol. „Hai, bă, să luăm și noi un vaporaș din ăla!“ – zice unul, în cel mai pur grai românesc. „Sau mai bine să mergem la o bere?“ – propune el, după o vreme, văzînd că prietenul său nu se înghesuie la vaporașe. Colegul analizează propunerea și zice: „Berea la ăștia e bună, dar poți să bei și zece și doar te piși!“. Băieții pleacă cu pas agale, spre nicăieri sau în căutarea unei toalete. (A. P.)

Auzită pe stradă: „Pisica o iau să fie frumoasă, dar cîinele vreau să fie inteligent.“ Mie-mi sună a discriminare. (C. Ş.)

Rubrica „A venit poștașul“ din Lumea misterelor e un mic OZN: „Nici nu vă imaginați cîte scrisori își așteaptă rîndul! Dar, între noi fie vorba, ne-am uitat la tabelul acela ca pisica-n calendar. Sînteți prietenul nostru și vă mulțumim!“, „Vom încerca să reținem ceva, dar unele formulări sînt greu de înțeles: Acum orice om poate studia și mînca semințe exemplare identice ale mașinii timpului și a căror informații și timp le manipulează și le consumă de mii de ani. Am citat din scrisoare“. (A. M. S.)

Pe 10 martie, Jandarmeria a amendat un protestatar surdo-mut pentru scandarea de lozinci anti-PSD. Mînie surdă, durere mută, dar nu mai puțin strigătoare (la cer). (M. P.

SINGURA PROBLEMĂ ESTE CĂ PRIMUL LUCRU AVEA ÎN CONTINUARE SUFLET

Nectome, un start-up american, se oferă să îți uploadeze mintea în Cloud. Singura problemă este că întreg procesul e „100% fatal“. (C. Ș.)

 Dacă fumezi marijuana îți expui plămînii de trei ori mai mult decît dacă ai fuma tutun – este concluzia unui studiu condus de profesorul Matthew Springer (San Francisco School of Medicine). Bănuiesc că sănătatea este primul lucru la care se gîndesc fumătorii. De orice. (S. G.)

 Liceele de astăzi, din fericire, nu mai sînt ca pe vremea noastră, cînd nu numai că nu aveam săpun la toaletă, dar nici apă caldă: de curînd am vizitat unul care avea terenuri de sport specializate, cantină și chiar capelă. (I. P.)

 Iași – un anume Valerian Vasiliu a intentat proces după ce a fost sancţionat contravenţional (și i-a fost luat permisul de conducere). Omul a murit însă înainte ca procesul să se încheie. Dar tribunalul i-a dat cîștig de cauză și a hotărît că petentul își poate folosi în continuare permisul de conducere. Vaslui – un bărbat declarat mort în urmă cu doi ani, deși era viu, a pierdut procesul în care cerea anularea actului de deces. Nu e sigur că Justiția e oarbă. Dar unii judecători sînt, cu siguranță, nu doar orbi, ci și surzi. (M. M.)

● (urmare din numărul trecut) Sultanul Cool SRL, Cer Senin Cafe SRL, Spirit De Echipă SRL, Conciliant Electric Prod SRL, Ziua Izabelei SRL, Vii Și Livezi SRL, Nașul Prietenii De Pretutindeni Și Asociații SA, Mica Valahie SRL, Accesoriiforyou SRL, Momente Rafinate SRL, Găinușa De Munte SRL, Tractează-mă.ro SRL, Pro Dac Divers SRL, Florăria Sentiment SRL, Speranța Zilei Consulting Group SRL, Carne La Nicu SRL, Graiul Comunității SRL, Satanicaxxx SRL, Fier & Hârtie SRL, MDPA Mișcarea Dreptate Pentru Animale SRL, Negru Optim SRL, Studio Amsoluții SRL, Pic Cu Pic SRL, Esența Vieții SRL, Crenguțe De Brad SRL, O Carte Un Suflet SRL-D, Orezul Latinu SRL, Sipet De Sidef SRL, Atelier Culturomie SRL, Corturi Bal SRL, Șoimul Peregrin SRL, Vechituri Și Artă SRL, Editura Detectiv Literar SRL, Noi 3 & Atât SRL, Sferic Servimpex SRL, Casa Succesului Ideal SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas