Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 729 din 8-14 februarie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

PRACTIC, LEGEA SILABELOR ÎMBOGĂȚITE SE ÎNVECINEAZĂ,
NEGRU PE ALB,
CU ALTE PACHETE OPUSE 

● Am găsit într-un supermarket „sare roz de Himalaya“, am citit eticheta: „Ţara de origine: Pakistan, Polonia, Maroc, Turcia, Egipt“. Abia acum realizez cît de întins este lanţul muntos himalayan. Practic, se învecinează cu Sahara, Carpaţii şi Marea Mediterană. (M. C.)

● Noul ministru al Educației a spus că legea nu reglementează folosirea ghilimelelor. Ar trebui organizată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a dezbate folosirea semnelor de punctuație. Vă dați seama ce interesant ar fi? (D. C.)

● O echipă de cercetători a reușit să învețe o balenă ucigașă să repete sunete umane precum Hello sau Bye-bye. „Ne așteptam la imitări recognoscibile, ca Wikie să copieze tonalitatea, melodicitatea sau ritmul silabelor. Dar nu ne așteptam la o imitare atît de bună“, a explicat Jose Abramson, de la Universitatea Complutense din Madrid, co-autor al studiului publicat recent în revista britanică Proceedings of the Royal Society B. Lor le-o fi ieșit cu balenele, dar profesorilor noștri de română cu cei care au devenit miniștri, nu prea. (A. M. S.)

● Într-un Top 10 al celor mai mari venituri obţinute din cărţi anul trecut în Marea Britanie se află un singur scriitor bărbat, Haruki Murakami, pe locul 6. Ordinea scriitoarelor îmbogăţite este aceasta: Margaret Atwood, pe primul loc (veniturile din vînzări, stimulate şi de succesul seriei de televiziune The Handmaid’s Tale bazate pe romanul ei, s-au ridicat la 2,8 milioane de lire), urmată de Helen Dunmore, Sarah Perry, Naomi Alderman, Elena Ferrante (puţin peste un milion de lire), Ali Smith, Zadie Smith, Maggie O’Farrell şi Arundhati Roy. Dintre aceste scriitoare, doar jumătate sînt traduse în română, că altfel veniturile lor s-ar fi dublat. Cel puţin. (M. C.)

● Intenționam să-mi duc gîndul pînă la capăt, să completez lista rușinii cu care ne-au împroșcat cei (i)responsabili de eșuarea vizitei premierului nipon la București, să-i trec adică, negru pe alb, pe cei înregimentați. Demersul mi-a fost blocat de noi liste ale rușinii care funcționează „paralel“, se alcătuiesc de la sine cotidian, în ritm aiuritor. Așadar, nu mai e timp pentru reflecții, au intrat deja în funcție lista rușinii 30 + 15 (spiritus rector?), apoi lista Guvernului 2D, cu clanul de Videle în top, lista agramaților/troglodiților, lista insolenților/impertinenților, a impostorilor/„panglicari în ale țării“… Zi de zi, o altă listă a rușinii. Cîte astfel de liste vom raporta la sfîrșitul celor 365 de zile? Să fie oare calendarul Centenarului unul al rușinii? Față de cine? De artizanii/corifeii/făptuitorii/întregitorii/martirii/eroii (+ genitivul)…? De noi înșine? (R. M.)

● Aveţi grijă pe unde vă ţineţi economiile: un cuplu din Massachusetts a pierdut cei 2500 de dolari pe care i-a ascuns într-o conservă goală de supă de tomate Campbell’s. Cei doi au uitat de bani şi au donat conserva, împreună cu alte pachete cu mîncare. (C. Ş.)

● În urma finalelor de la Australian Open au ieșit discuții cu privire la tragerea sau nu a acoperișului mobil din cauza căldurii. La finala fetelor, arbitrul a decis ca acoperișul să nu fie tras, deși echipa Simonei Halep a cerut acest lucru. La finala băieților, la cererea echipei lui Federer, acoperișul a fost tras, probabil avînd în vedere și ce s-a întîmplat cu Simona Halep după meciul fetelor. Cred că e normal ca arbitrul să decidă lucrurile astea, la urma urmelor el e responsabil de desfășurarea în condiții optime a jocului. Dar mă gîndesc că ar putea fi introdusă și un fel de cutumă prin care, dacă cererile jucătorilor sînt opuse, să fie respectată cu precădere dorința celui mai în vîrstă. Atunci nimeni n-ar mai putea spune că un campion ca Roger Federer, în vîrstă 36 de ani, a fost favorizat în dauna unui jucător mai tînăr ca Marin Cilic, care are 29 de ani. (A. M.)

CONFORM ACESTEI LOGICI,
NUMELE PRIMELOR REPARAȚII
SÎNT PRINTRE CELE MAI BUNE

● „Pădurile virgine sînt acele păduri în care nu s-a mai intervenit în ultimii 100 de ani, iar cele cvasivirgine – în care nu s-a mai intervenit în ultimii 300 de ani“, ne-a lămurit noul ministru al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. Conform acestei logici, pădurile în care nu a călcat niciodată picior de om sînt terfelite rău de tot. (A. P.)

● Zhong Zhong şi Hua Hua sînt numele primelor maimuţici macaci obţinute prin clonare de cercetătorii chinezi. Le urez bun venit în această lume deopotrivă splendidă şi cumplită! (M. C.)

● Un avion norvegian cu destinaţia München a fost nevoit să se întoarcă pe aeroport, la scurt timp după decolare, din cauza toaletei stricate, şi asta cu toate că la bord se aflau nu mai puţin de 60 de instalatori calificaţi. Oamenii zic că ei s-ar fi apucat de reparaţii, însă acest lucru nu putea fi făcut decît din afara avionului. (C. Ş.)

● Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, performanțele tinerilor români la testele de matematică și științe PISA sînt printre cele mai slabe din Uniunea Europeană. Păi, cum rămîne cu ţara de olimpici?! (M. C.)

● Cu primăvara asta timpurie, într-o zi, cam pe la aceeași oră, am văzut o lună perfect rotundă printre copaci, iar în alta – soarele ițindu-se printre frunze. Toate astea în timp ce păsările din zonă ciripeau. Idilic, pe bune. (I. P.

MAI ȘTII, POATE CĂ
PROPRIETARUL TABLOURILOR
NU A ȘTIUT SĂ APRINDĂ CHIPUL

● În fața cimitirului de lîngă Piața Sudului, o tanti cu un cîntar așteaptă clienți. Mai știi, poate or fi unii care vor să afle cît au pierdut în greutate cînd ies din morminte. (D. S.)

● Un tînăr a furat un Ferrari din parcarea unui hotel din Florida, ca să-și plimbe prietena, sperînd s-o impresioneze cu bolidul de peste 300.000 de dolari. A fost însă prins la cîteva minute după ce a demarat pe șosea, nu pentru că proprietarul ar fi alertat autoritățile, ci pentru că nu a știut să aprindă farurile – poliția rutieră oprindu-l imediat. Cu alte cuvinte, nu fura boul, dacă nu știi să furi oul. (S. G.)

● Preşedintele PSD Liviu Dragnea spune despre Darius Vâlcov, proaspăt numit într-o înaltă funcţie publică, deşi cercetat, printre altele, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, că e un om foarte valoros. Într-un fel, are mare dreptate: valoarea tablourilor şi a lingourilor de aur găsite de anchetatori la o percheziţie domiciliară depăşeşte cîteva sute de mii de euro. (M. M.)

● Prostituata Stormy Daniels povesteşte că atunci cînd a intrat în camera de hotel a lui Trump, acesta o aştepta îmbrăcat în pijama urmărind o emisiune despre rechini pe Discovery Channel. În timpul sexului, Donald ar fi rugat-o să-l plesnească peste fese cu revista Forbes, pe a cărei copertă era chiar chipul lui. Pentru prima dată, individul ăsta mi se pare simpatic. (M. C.)

Foto: E: Farkas

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.