Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 707 din 7-13 septembrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

SĂ LUĂM, DE PILDĂ,
ISTORIA SPIRITULUI CARE VREA
SĂ CREASCĂ, DACĂ SE POATE,
ÎNTR-O STARE CRITICĂ 

● La început de toamnă, o întrebare: cît de greu e un nor uşor? Să luăm, de pildă, un nor de altitudine joasă, cu aspect individualizat, o pufoşenie pe cerul altminteri senin, un norişor de tipul cumulus cu o densitate de un gram de apă pe m3. La o lungime de un kilometru, pe o lăţime de un kilometru şi o înălţime tot de un kilometru, ar însemna că volumul ar fi de un miliard de m3. Ar rezulta o greutate de 1000 de tone. Cam cît 200 de elefanţi! (M. M.)

● „Mi se pare o nebunie şi în fiecare an se rescrie manualul de istorie, de parcă Ştefan cel Mare în fiecare an – ştiţi? – mai face cîte ceva, adică mai cîştigă cîte o luptă, mai pierde cîte ceva.“ De unde se vede că agramatul prim-ministru Tudose se face că nu ştie (sau poate chiar nu ştie, ceea ce e şi mai grav) cum a fost falsificată şi rescrisă istoria naţională tocmai cu ajutorul manualului unic comunist. (M. C.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut: Phänomenologie des Geistes (Fenomenologia spiritului), de G.W.F. Hegel. În turcă: Tinin Fenomenolojisi; în maghiară: A szellem fenomenológiája; în bulgară: Fenomenologiyata na duha. (M. P.)

● Apa – lux sau viciu? Aceasta-i întrebarea, conform unui proiect de lege care vrea să crească taxele de exploatare, necesitînd totodată aplicarea unui timbru pe sticlele de apă, la fel ca pe ţigări sau alcool. (C. Ş.)

● Declarații în România, țară europeană, anul 2017. Prim-ministrul Tudose: băncile vă fură banii, eu nu am card bancar și nici nu vă recomand. Un deputat PSD: ambasadorul SUA ar trebui expulzat. Doina Pană, ministru în cabinetul Tudose: televiziunile să dea numai știri pozitive. Gigi Becali, patron de club de fotbal: Naționala ar trebui să se lase învinsă de Armenia cu 0-7, poate așa scăpăm de neamțul ăsta. Ministrul Educației, Liviu Pop: manualele să fie făcute de o singură editură, dacă se poate EDP, inclusiv manualul de sport. Lista e deschisă. Și ne mai mirăm că, la școală, copiilor noștri li se predă lecția de tîrîre? (A. P.

● Poliția germană a prezentat de curînd bilanțul a 12 ani de anchete asupra unui infirmier, Niels Hogel, ucigaș prolific și „excepțional“ în istoria națională contemporană, scrie AFP. După „134 de exhumări și cîteva sute de mărturii, se pot dovedi cel puțin 90 de crime și există cel puțin încă atîtea care nu au putut fi dovedite“, a declarat în fața presei șeful comisiei de anchetă. Niels Hogel nu avea „preferințe“ de vîrstă sau sex, dar „prefera pacienții care erau într-o stare critică“. Singurul motiv invocat de inculpat pentru faptele sale: plictiseala. (A. M. S.)

cristian marcel felea 1 jpg jpeg

Foto: Cristian-Marcel Felea

DUPĂ ACEEA, CUM BINE ȘTIM,
ERORILE ÎN SERIE AU TRECUT
LA O FAZĂ MAI RAFINATĂ,
LA PRESIUNEA OAMENILOR ÎN ALB 

● „Putea s-o declare protejată, ştiţi, pe la noi prin casă, şi noi o protejam, noi o deprotejam, mai ziceam că acolo trăieşte ultima libelulă din specia ei şi după aceea la un moment dat constatam că libelula nu mai e şi n-a lăsat moştenitori.“ Prim-ministrul Tudose vorbind despre Roşia Montană precum ministrul Daea. (M. C.)

● Cum bine știm, strigoii, nălucile, fantomele (și alte asemenea arătări) lucrează de zor, nu prea au timpi morți. Iar cînd îi au, poate că simt nevoia să-și mai tragă sufletul, întinzîndu-și oasele ostenite pe un fotoliu, pe o canapea sau pe un pat. Altminteri nu-mi explic de ce ar exista un producător de mobilier cu numele Spectral Mobilă. (D. S.)

● Un anunţ din anii ’60 apărut în ziarul Michigan Tribune: „Greşelile şi erorile de tipar pe care le veţi întîlni în ziarul nostru sînt intenţionate. Dorinţa noastră este de a-i satisface pe cititorii care nu au o plăcere mai mare decît aceea de a ni le semnala.“ (M. C.)

● „Am refuzat să îmi pun leafa pe card ca să trebuiască să îi dau lui banca aia doi bani de cîte ori folosesc cardul. Terente era copil pe lîngă bănci. Chiar era băiat bun.“ Declaraţia agramatului prim-ministru Tudose, care între un pretins hoţ şi un criminal în serie ar alege criminalul, îmi aminteşte de bancherul Ţiriac, care spunea că între un hoţ şi un prost ar alege hoţul. Ecuaţiile morale de cîrciumă ale figurilor neamului! (M. C.)

● Cerșetorii din centru nu mai cer strict bani de mîncare, bere sau țigări. Au trecut la o fază mai rafinată și mai specializată: unul din fața Mega Image-ului de la „Eva“ mi-a cerut să-i cumpăr un șampon. (I. P.)

● S-a reluat, de curînd, ideea unei legi pentru difuzarea mai multor știri pozitive în mass-media, plusîndu-se cu o ofertă: cei care vor face asta vor primi facilități fiscale. Oare cum ar fi încadrată știrea că, în 2009, o lege asemănătoare, care a trecut de Senat, a fost respinsă, la presiunea societății civile, de către președinte? (S. G.)

● Cică în Paris, pentru o perioadă limitată, a fost amenajat un parc pentru nudiști. Aceștia își pot practica pasiunea într-o zonă special amenajată în Bois de Vincennes, în perioada 31 august – 15 octombrie. Mă întreb cine va mai putea sta la Paris, în luna octombrie, în pielea goală. Dar poate că va fi o toamnă foarte caldă. Sau poate că nudiștii sînt mai puțin friguroși decît restul oamenilor. Oricum, oficialii spun că, pentru siguranța acestui spațiu, nu vor fi permise voyeurismul sau exhibiționismul. Carevasăzică, nudiștii nu sînt nici voyeuriști și nici exhibiționiști. Și nici nu suportă în preajma lor prezența acestui gen de indivizi. (A. M.)

● Ultimul episod rezumă revenirea blatiștilor (după cît timp nu mai contează), cu un surîs de victorie și un zîmbet larg afișat cînd au văzut aragazul care-i aștepta impasibil. Au rezolvat, și-au luat banii și duși au fost: „Vrem să nu mai trecem curînd pe la dvs.“ Și eu! Certificatul de garanție?! Sună astfel: „Produs… Tipul… Seria… Factura nr. … din data… Cumpărător… Adresa… Vînzător (nume firmă, semnătura și ștampila). Garanția este valabilă doar dacă este completată corect și semnată de vînzător și cumpărător.“ Nu, nu este. E în alb… imaculat. Pe cutie zice așa: L’apparecchio deve essere installato da personale qualificato. De acum „procesul“ s-a mutat pe teren propriu, cu mai-marii năimiți ai blocului. Nu pot aprecia cît va dura. Dacă sînteți interesați, revin cu amănunte. Pînă atunci, un sfat… nu cumpărați cuptor Franke decît cu instalatorii la purtător, altminteri vă frigeți. E adevărat că Franke coace cei mai minunați cozonaci din perimetrul dîmbovițean (nu zic eu, ci beneficiarii), și intră trei o dată la copt; dar cum asta se întîmplă cam de trei-patru ori pe an, parcă nu merită. Mai reflectați. Cît despre costuri? Eu zic să închei în notă happy-end, să nu vă stric, cu socotelile, ultimele zile de vară. Vacanță plăcută! (R. M.)

Foto sus: Şerban Georgescu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.