Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 705 din 24-30 august 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ CUM SE VEDE ȘI PE STRADĂ,
NU EXISTĂ ÎN DEPOZITE
NUMAI BĂRBAȚI 

● Dialog la pagina de modă a revistei Femeia, probabil din anii ’80, găsită în podul bunicii: „«Cum vi se pare dvs., T.A. [creatoare de modă în cadrul serviciului designer al casei de modă M.I.U.], moda actuală?» / «Foarte frumoasă.» / «Mulți dintre noi o găsesc aberantă.» / «Dar aceasta este doar o tendință.»“ După cum se vede și pe stradă, printre papucii cu blăniță, nimic aberant nou sub soare. (M. C.)

● Scrisoare de la o cititoare, publicată în cadrul rubricii „Căsuța poștală“ a aceleiași reviste Femeia din anii ’80: „În magazinele din orașul nostru, care se aprovizionează de la I.C.R.T.I. Suceava, lipsesc multe lucruri necesare. Aș da numai cîteva exemple: mașini de gătit electrice, frigidere, vase emailate de 10-50 l, costumașe pentru șoimii patriei, unele produse cosmetice. Cei în drept ne spun că aceste mărfuri nu există în depozite. Noi credem că s-ar găsi dacă cei care fac repartizările ar ține seama și de necesitățile de consum ale locuitorilor din orașele mici. – M.C., Gura Humorului“. Care or mai fi azi necesitățile de consum nesatisfăcute ale locuitorilor din orașele mici? (M. C.)

● Scrisoare de la un cititor, publicată în cadrul rubricii „Căsuța poștală“ a aceleiași reviste Femeia din anii ’80: „La întreprinderea de șuruburi Brașov se încadrează prin concurs numai bărbați pentru posturile: inginer producție, economist-birou desfacere, analist-programator-oficiul de calcul, precum și absolvenți ai treptei I liceu pentru calificare în meseriile de lăcătuș și strungar. Așa reiese cel puțin din anunțul din 26 august a.c. publicat în ziarul județean Drum nou. Sperăm să aflăm și de ce. -– G.C., Brașov“. Sperăm ca femeile de azi să nu mai aibă dificultăți în a munci în industria de șuruburi. (M. C.

ȘTIAȚI CĂ
ÎN TOIUL NOPȚII,
PE CĂLDURA ASTA, NEDUMERIREA
E ÎNTR-O CĂDERE LIBERĂ? 

● Știați că în cadrul Ministerului Agriculturii există Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor? Oare cum poți administra grindina? Și cum poți încadra ploile într-un sistem? E chiar un pic filozofic, nu i așa? (A. P.)

● Spre a urmări mai ușor prestația celor două echipe concurente, care-și vor disputa, în ritm tot mai alert, profesionalismul, de aici încolo le vom numi „titrații“ (adică cei en-titre, specialiști în gaz și instalațiile lui) vs „blatiștii“ (montatorii de lemn). Cum spuneam, episodul anterior s-a încheiat în coadă de pește… Însă după aproximativ zece zile, blatiștii au ajuns, și-au făcut treaba, au înșurubat și au fixat, au verificat și au plecat. Toată lumea a răsuflat ușurată. Dar momentul de respiro a fost brusc anihilat de sirena dezlănțuită… șuiera, piuia, țiuia ca scoasă din țîțîni… Ledul verde aprins, ba nu, stins, ledul roșu… Panică generală, soneria zbîrnîia: „Ce faceți, doamnă, în toiul nopții, pe căldura asta?“. Chiar așa! Oare cu ce-oi fi greșit?! Am reușit să opresc alarma și să trimit un sms în miez de noapte blatiștilor care încheiaseră, ziceam eu, „onorabil“ misia. „Nu se poate, nu e de la noi! Trageți de buton după ce ați scos căpăcelul și vedeți dacă se repetă…“ „Domnilor, blocul a sărit în aer (sens propriu/sens figurat, cum doriți, efectul contează!), nu mai încerc, vă aștept…“ „Da, venim! Da’ nu mîine, că e week-end, vorbim de luni încolo, să vedem cum găsim o fereastră.“ Au găsit, au venit, au verificat cm de cm, detectorul a început să piuie din răsputeri exact la electrovalvă/electrovană (nici acum nu știu cum e corect!). „Piesa e fisurată, chemați-i să v-o schimbe.“ Cum ziceam… Oare cu ce-oi fi greșit? Aici se încheie episodul cu nr. 3. Dar nu și operațiunea în sine. (R. M.)

● Nedumerirea mea din urmă cu ceva timp s-a clarificat. Peste „fundațiile“ din jurul părculețelor din sectorul 4 se ridică niște zdravene zăbrele, vesel colorate, falnice, de vreo doi metri. Ce mai, copiii au parte de niște minunate mici pîrnăi. Oare s-o vrea să fie obișnuiți de mici cu ideea? (A. D.)

● După violențele de la Charlottesville, bursa popularității arată cam așa: Barack Obama a avut peste trei milioane de like-uri după ce a scris pe Twitter împotriva rasismului și a îndemnat la toleranță („Nimeni nu se naște ca să urască o altă persoană din cauza culorii pielii, a originilor sau a religiei sale“, citat din Nelson Mandela). Iar Trump e într-o cădere liberă. De-a dreptul periculoasă. (A. M. S.

APROPO,
CUM VĂ MERGE TĂCEREA? PORNEȘTE LA ORE FIXE? 

● Idiotul nu mai e al satului, acum idiotul e planetar şi crede că: Pămîntul e plat, vaccinurile sînt nocive, aselenizarea n-a avut loc, schimbările climatice nu există… Apropo, cum spunea cineva, politicienii nu ar trebui întrebaţi dacă „cred“ în schimbările climatice, ci dacă „le înţeleg“. (M. C.)

● Săptămînalul german Die Zeit realizează, de ceva vreme, un sondaj de opinie printre cititorii ediției online. Pe prima pagină a site-ului e afișată întrebarea: „Cum vă merge?“. Cititorii sînt îndemnați să răspundă prin „bine“ sau „rău“. Programul măsoară starea la orice moment al zilei, dar poate oferi și o perspectivă comparată. Cel mai bun moment al săptămînii e sîmbătă la prînz. Iar cel mai prost – ați ghicit! – duminică seara. (M. M.)

● Pe 21 august, Big Ben-ul intră în renovări și va înceta să bată timp de patru ani. Propun, dacă tăcerea va deveni prea greu de suportat pentru britanici, să le împrumutăm bormașina vecinului. Pornește la ore fixe. (S. G.

NU E CAZUL SĂ VĂ ASCUNDEȚI,
ÎN MOD DELIBERAT, SUFLETUL 

● Dacă (din cine știe ce motive, numai de dvs. știute) colecționați degetare, nu e cazul să vă ascundeți după deget: sînteți digitabufilist. (D. S.)

● Nu m-am mai uitat, în mod deliberat, de ceva timp la televizor. Cînd l-am redeschis, în sfîrșit, într-o dimineață, am dat peste următoarea știre: o mamă și ai ei trei (cred) copii au fost călcați de tren, pe ruta București-Constanța. Se pare că mama s-a aruncat și i-a aruncat… M-am reîntors la decizia cu ocolirea, pe cît posibil, a televizorului. (I. P.)

● Episodul 4. Titrații au venit de astă dată la primul apel. Era cam groasă. Tot blocul aștepta cu sufletul la gură un deznodămînt favorabil, adică unul care să infirme diagnosticul. Au sosit în zori… Reverificat cu piuitorul întregul traseu. Într-adevăr, electrovalva dădea semne de nervozitate și la ei. S-au aplecat, au îngenuncheat, au deșurubat și reînșurubat și au conchis ricanînd a zeflemea, tip… eh, nu-i chiar așa gogonată: „Nu, doamnă, piesa nu e fisurată, doar n-a fost strînsă ca lumea, știți, are niște șuruburi înăuntru… etc. etc.“ „Dar nu dvs. ați montat-o?“ „Eu?!“ Îi derulez, pas cu pas, filmul… „Da’, știți, eram după program…“ Fără replică… Așa se încheie acest episod, nu înainte de a preciza, dacă mai era nevoie, că titrații n-au reușit decît să pună la loc aragazul, în cutia lui lemnoasă, dar atît: „Mai departe nu mai știm…“. Nici nu m-aș fi așteptat. (R. M.)

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.