Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 683 din 23-29 martie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE SPUNEA
CĂ PEȘTELE CU TURN ARGINTIU
SE OPREȘTE DIN PERIPLUL SĂU PE LA NOI
ÎNTR-O ÎNCĂPERE SEPARATĂ?

● 1400 de baxuri de țigări de contrabandă, în valoare de peste 2,5 milioane de euro, au fost descoperite de vameșii din portul Constanța Sud-Agigea. Potrivit documentelor, țigările au fost declarate drept hîrtie tipografică. Cine spunea că presa scrisă nu mai are distribuție bună? (C. Ș.)

● Dacă vă plac figurinele de jucărie, acum puteţi colecţiona nu doar simpaticele personaje Disney sau eroii Marvel sau ce se mai dă copiilor la McDonald’s, dar şi creaturile groteşti din picturile „Grădina desfătărilor umane“ ori „Ispitirea Sf. Anton“ ale lui Hieronymus Bosch: Omul-copac, Diavolul în foişor, Flautistul albastru, Pasărea-monstru, Ciudatul cu barbă, Peştele cu turn, Diavolul corului, Burtoiul cu pumnal înfipt, Pasăre în ou albastru ş.a. Le puteţi combina cu Lego. Merg și cu absint. (M. C.)

● La tarabele de pe la Peleș am descoperit o nouă (pentru mine) modă: pălării negre cu argintiu, cu urechi de pisică. Un soi de rîși mai pisi. (I. P.)

● Robotul „Curiosity“ a ajuns pe Marte pe 5 august 2012. După patru ani de misiune, a înregistrat peste 70.000 de imagini şi a analizat solul marțian pentru a verifica ce compoziţie are roca. 5 august este considerată de către NASA ziua lui de naștere. Atunci, „Curiosity“ se oprește din periplul său marțian și își cîntă singur „La mulți ani!“. Într-o eră a mașinăriilor din ce în ce mai „umane“, mi se pare cea mai înduioșătoare poveste adevărată cu roboți pe care am auzit-o pînă acum. (A. P.)

● În Tanzania, nouă angajați ai unei televiziuni au fost sancționați pentru difuzarea de fake news, potrivit BBC. Da, ați citit bine, Tanzania. Pe la noi e liniște și pace, nu? (A. M. S.)

● Arabia Saudită a făcut un pas important în lupta pentru drepturile femeilor, relatează BBC. În provincia Al Qaissim tocmai a fost înființat un Consiliu al Femeilor, organism menit să atragă atenția asupra inegalităților de gen. La prima întrunire a Consiliului, înființat la inițiativa prințului Faisal bin Mishal bin Saud, s-au prezentat 13 bărbați. Femeile, conform tradiției, nu au putut să apară la evenimentul public. Au stat într-o încăpere separată, menținînd legătura cu „plenul“ prin videoconferință. Putem spera, în atari condiții, la o revoluție feministă? (M. M.)

AȘADAR, LA LOCUL POTRIVIT
(ÎNTRE O NOUĂ SPECIE
ȘI PIATRA SA DE MORMÎNT),
CLIENȚII ARMELOR AU FOST
DAȚI AFARĂ DINTR-UN DIALOG ZILNIC 

● Părea o dimineață obișnuită pentru o capitală nici prea-prea, nici foarte-foarte, ca a noastră (a se completa „europeană“, „culturală“, „business“ etc. etc., orice credeți că s-ar potrivi mai bine Bucureștiului iubit, chiar și recentul „Capitala Iubirii“, determinantul cu majusculă!), o dimineață ștearsă de duminică înnourată a ploaie, a lapoviță, a de toate cele băbești hachițe vremelnice… dacă troleibuzul n-ar fi șters la linie trotuarul jegos pe care se plimbau tacticos, în șir indian, cîtuși de puțin amenințați de euroscepticismul urbei noastre, trei șobolani, veseli și zglobii, puși pe taine și furat. Așadar, la locul potrivit, ca determinant pe lîngă capitală, orice derivat de la fața locului. Adică: Bulevardul Elisabeta, în dreptul fostei „Cireșica“ (firma mai există, dar clientelă nu prea.) A consemnat… (R. M.)

● Ion Țiriac, statornic susținător al sportului și al PSD-ului, spune într-un interviu: „Eu, între hoț și prost, prefer hoțul“. Nu-i prost Ion Țiriac… (S. V.)

● Biologul Mátis Attila, membru al Societății Ornitologice Române (SOR), a descoperit în Dobrogea o nouă specie de plantă: Ferula mikraskythiana. SOR ia în considerare posibilitatea ca planta să fie numită, ținînd cont de originea maghiară a descoperitorului, Férulö, în loc de Ferula. Pe acest fond, a apărut suspiciunea că SOR e o organizație finanțată de Soros. (M. P.)

● Un domn pe nume Walter Summeford a fost lovit de fulger de trei ori în timpul vieţii fără ca asta să-l afecteze prea tare. La patru ani după moartea lui, survenită natural în 1912, piatra sa de mormînt a fost de asemenea lovită de fulger. Așa e cînd fulgerul face o obsesie pentru tine! (M. C.)

● Clienții unui supermarket din Brăila s-au îmbulzit pentru a pune în coșuri cît mai multe pachete cu hîrtie igienică vîndută la preț redus. În momentul în care hîrtia de la raft s-a terminat, ei au intrat în depozitul magazinului, neavînd răbdare ca angajații să aducă un alt stoc, a relatat Digi24. Secretul în viață e să fii pregătit pentru ce urmează. (A. M. S.)

● După ce deputatul PSD Cătălin Rădulescu a amenințat demonstranții din Piața Victoriei, sugerînd că are o armă pe care nu va ezita s-o folosească, Poliția din Argeș s-a autosesizat și a descins la o verificare a armelor deputatului. Au urmat noi declarații: „Mi-am bătut joc de jurnaliști, mîine pot spune că am o bombă atomică“. Bănuiesc că deputatul își dorește o vizită și din partea FBI. (S. G.)

● Săptămîna trecută, Turcia lui Erdogan a acuzat Olanda de fascism în timp ce niște turci furioși se fotografiau înfigînd cuțite în portocale. Între timp, Trump-ul olandez de extremă dreaptă a pierdut alegerile în Olanda, iar cifrele privind Turcia arată astfel: din 15 iulie anul trecut și pînă acum, 94.224 de cetățeni au fost reținuți de autorități în urma denunțurilor politice, peste două mii de școli, licee și universități au fost închise, 7316 de profesori universitari au fost concediați, 4070 de judecători și procurori au fost dați afară, 149 de ziare, reviste și platforme online au fost închise și 162 de jurnaliști au fost arestați. P.S. Victor Ponta este un mare admirator al regimului lui Erdogan. (M. C.)

● Fragment dintr-un dialog auzit în autobuz: „De ce nu v-ați dat întîlnire la metrou?“ „Pentru că ea nu frecventează metroul.“ (D. S.)

● Într-un documentar de pe unul din canalele TV cu teme marine era povestea unei balene eșuate pe coastele Statelor Unite, salvată de oamenii și specialiștii din zonă. După ce au hidratat-o, au hrănit-o și au îngrijit-o zile în șir, pînă ce au crezut că o pot „repune pe picioare“, cum s-ar zice la oameni, adică repune în libertate, aceștia au constatat că balena se întorcea înapoi la oameni. Nu voia să stea nici singură în larg și nici cu alte balene. Atunci specialiștii au studiat-o mai atent și au descoperit că era cam surdă, adică nu auzea toate ultrasunetele pe care trebuie să le audă o balenă și nu putea să vîneze. Pentru că salvatorii ei nu-i prea mai puteau asigura cele 30 de kilograme de pește zilnic, s-a decis mutarea ei la un delfinariu (sau balenariu) din San Diego, la aproape cinci mii de kilometri distanță. A fost transportată cu avionul, cum altfel… Aici, deja, pentru noi începe să sune a banc: cum urci o balenă surdă în avion? (A. M.)

Foto: E. Farkas

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.