CA ÎNTOTDEAUNA
DINAINTEA COPACILOR,
POZIȚIA DE DORMIT POATE FI
DE MAI MULTE FELURI:
PE PLAN LOCAL SAU PESTE CAL 

● Ca întotdeauna după sărbători, spectacolul dezolant al brazilor abandonați pe la ghene, tomberoane și alte sinistre locuri de depozitat gunoiul menajer e înduioșător, deopotrivă revoltător. Parcă nu ar fi fost centrul atenției cu cîtva timp, puțin, în urmă… Și cam la fel se întîmplă cu spiritul sărbătorilor care bîntuie pe la casele nevoiașe – creșe, case pentru copii abandonați, aziluri de bătrîni sau spitale care găzduiesc persoane în fază terminală sau cu dizabilități extreme. Ca și brazii de Crăciun, sînt sortiți uitării. Pînă la anu’… Cînd reîncepe caruselul sărbătoresc. Și, odată cu el, se retrezește în seamănul nostru dragostea și respectul pentru conifere. Pe termen limitat… (R. M.)

● Se pare că rechinii există pe planetă de vreo 420 de milioane de ani, adică dinaintea copacilor. Asta denotă vechime şi impune, fireşte, respect. Doar că, în ciuda reputaţiei, rechinul Marele Alb a atacat un total de 280 de oameni între 1876 şi 2013, dintre care doar 77 au murit. Asta denotă, totuşi, blîndeţe. Prin comparaţie, cerbii ucid 200 de oameni anual numai în Statele Unite. Judecaţi și singuri. (M. C.)

● Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au înregistrat strigătele din coloniile de lilieci egipteni şi au descoperit ceva tare interesant. Au putut clasa 60% din sunete în patru categorii. Aşadar, se pare că liliecii comunică, în mare parte, pentru a se certa. Fie vociferează pentru mîncare, fie îşi dispută poziţia de dormit în cuib, ţipă la masculii care fac avansuri sexuale nedorite sau, în fine, se ceartă cu un liliac care se apropie prea mult de ei. Deci, cam la fel ca oamenii căsătoriţi. (C. Ş.)

● Bomboanele „Bucuria“ de la Chișinău chiar m-au binedispus: căutînd prin pungă am dat de „Ursuleț“, „Inspirație“, „DoReMi“, „Lira“, „Livada Moldovei“, „Favorit“. Toate cu gusturi pregnante și ambalaje reciclabile, care mi-au adus aminte de copilărie. Menționez că „Inspirația“ poate fi de mai multe feluri, printre care cu vișine. (I. P.)

● Mă scuzați de deranj: știe cineva pe unde s-a ascuns încălzirea aia globală? Că pe plan local, pe mine unul m-a pătruns frigu’ pînă la oase. Mulțumesc. (M. V.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (X): „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc.“ (André Malraux); în turcă: 21’inci yüzyîl ya dinsel olacak ya da hiç var olmayacak; în albaneză: Shekulli XXI-të do të jetë fetar ose nuk do të jetë; în maghiară: A 21. század vagy vallásos lesz, vagy nem lesz. (M. P.)

● Frank Hayes era un jockey respectabil, dar nu mai mult. În vara lui 1923, la mijlocul unei curse, a suferit un infarct. Omul a strîns hăţurile în mîini, s-a aplecat peste cal şi şi-a dat duhul în coama lui. Calul nu s-a pierdut cu firea, dimpotrivă, a trecut primul linia de sosire. Frank Hayes nu mai cîştigase niciodată pînă atunci un mare derby. (M. C.)

NU ERA MAI BINE
DACĂ PARTEA DE NORD A PUTERII DISPĂREA GRANDIOS?

● Un politician și afacerist dubios pe nume Sebastian Ghiță, cercetat penal în mai multe dosare, a reușit să scape de filajul Poliției și să se facă dispărut. Omul e de negăsit. Dar apare, periodic, la televiziune, unde spune, în niște filme înregistrate, tot felul de povești science-fiction. Nu era mai bine, nu era mai cinstit, nu era mai sănătos dacă dispărea cu totul? (M. M.)

● În Maroc e pe cale să fie interzisă fabricarea și vînzarea de burka. Ministerul de Interne a trimis o circulară prin care cere să nu mai fie autorizată confecționarea și comercializarea lor, începînd cu această săptămînă. De aceea, prin circulara respectivă, li se pune în vedere negustorilor să lichideze stocurile pe care le au în 48 de ore. Foarte puține femei poartă în Maroc burka (mai ales cele din partea de nord a țării), cele mai multe poartă hidjab, care acoperă doar părul. Fostul ministru al Familiei și al Solidarității consideră această măsură ca fiind „un pas important în combaterea extremismului religios“. Și poate există și la ei proverbul cu paza bună. (A. M. S.)

● Într-o caricatură a lui Will McPhail apărea un pasager care cerea votul celorlalţi pasageri pentru a pilota el avionul, într-un demers ad-hoc de transfer al puterii către „oamenii obişnuiţi“. Două săptămîni mai tîrziu, fostul senator american Al D’Amato a fost escortat afară din avion după ce a încercat să convingă pasagerii să se ralieze cu el împotriva echipajului de zbor. Comentariul lui Will McPhail: „În următoarea mea caricatură îl voi desena pe Donald Trump căzînd într-o fîntînă.“ (M. C.)

● Alte nume de firme din București, acum din sectorul 2: Raluca Passion SRL, Vin La Mine SRL, Doctor Fursec Distribution SRL, Azur Contabil SRL, Plugăria SRL, Bijuteria Diamantelor Lux SRL, Manu Bandaj SRL, Clinica Pentru Zâmbetul Tău Med SRL, Piața Pieselor SRL, Delicioasa Comfort Living SRL, Monumental Iconic SRL, Băcănia Viața Bună SRL, Orice Prest SRL, Etno Bizantin SRL, La Noi La Snagov SRL, Sub Pământ SRL, Vânătorul Engineering SRL, Euteascult SRL, Brici Entertainment SRL, Rodnic Spornic Grup Impex SRL, Omletă Cu Spanac SRL, Neotoxic SRL, Laboratoarele Spuma SRL, Incandescent Marketing SRL, Zero Grade Comp SRL, Viraj Tehnic SRL, Cabinetul De Consultanță Prudent SRL, Prompt Alpin SRL, La Cucu SRL, Un Teatru Ca Toate Celelalte SRL, Gram Dac SRL, Atelierul De Voce SRL, Tradiții Farmers SRL, Iarna Creativ SRL, Hexisaxis SRL, Jap Jap Development SRL, Fierbințeanu Support SRL, Camera 1 SRL, Cufărul Cu Dorințe SRL, Ghilotina Services SRL, Curat Lună SRL, Cei Trei Muschetari Education SRL, Fix SRL, D.O.D.O. Dramatic Organ SRL, AINA Artiști În Acțiune SRL, Grandios Prodimpex SRL, Terente Stas SRL, Iarmarocul De Joi SRL, Tu Comanzi Punct Ro SRL, E Afacere SRL, Sophimari Adorata SRL, Trans Steaua Nopții SRL, Sfat Expert SRL, La Nea Nicu Natural SRL, Tiv Inventiv SRL, Amplitudo SRL, Ciocan Exclusiv SRL. (D. S.)

Foto: M. Bănică (sus), I. Popovici (jos)