Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU CEI VEȘNIC PE DOS,

CARE NU SÎNT PREGĂTIȚI

FIZIC ȘI MENTAL SĂ DEVINĂ

MECANISME ROBOTIZATE,

UN ȚAP, MONȘER!

● La Piața Sudului, oferta unei brutării pentru cei veșnic înfometați, care nu se pot îndestula prea ușor sau care au multe guri de hrănit: „Pîine la sac – 10 lei“. (D. S.)

● Pe stradă, un puști de 4-5 ani se tot smiorcăie, vrea ceva. „Of, ce mă îmbătrînești tu, mamaie!“, se răstește la el bunica. Ciudat! Eu știam că nepoții îi întineresc pe bunici, nu că-i îmbătrînesc. Însă la cîte lucruri sînt pe dos, de ce nu mă miră? (A. P.)

● Dacă e să judecăm după dialogurile cu şoferii de taxi (care, ştiu, nu sînt un barometru social), numărul divorţurilor chiar e în creştere: tot mai mulţi dintre cei cu care merg, de peste 45 de ani, zic că sînt divorţaţi. Şi – aici constat un „triumf“ al feminismului –, de cele mai multe ori, bărbaţii rămîn în casele mai mici şi se ocupă, un timp, de copii. (I. P.)

● Organizaţia Mars One a anunţat, acum cîţiva ani, că în 2025 va încerca să stabilească o primă formă de aşezare umană pe planeta Marte. Pentru acest ambiţios proiect s-au înscris între timp peste 200.000 de oameni, din care, la finalul anului trecut, Mars One a selectat doar 1058. Bas Lansdorp, cofondatorul Mars One, a declarat: „Sîntem impresionaţi de numărul de cereri care ne-au fost trimise. Totuşi, am fost nevoiţi să-i selectăm pe cei pregătiţi fizic şi mental să devină ambasadorii umani pe Marte, și nu pe cei care, în mod evident, nu au luat misiunea noastră în serios. Cîţiva dintre aplicanţi au trimis filmări cu ei în pielea goală.“ Temperatura pe planeta Marte este de -65 de grade Celsius, presiunea atmosferică este de doar 1% faţă de atmosfera terestră şi conţine 95% dioxid de carbon. (M. C.)

● După ce Mars One şi-a anunţat proiectul de a coloniza planeta Marte, General Authority of Islamic Affairs and Endowment (GAIAE) a Emiratelor Arabe Unite a emis o fatwa împotriva locuirii pe planeta Marte, considerată drept neislamică. Comitetul saudit, condus de prof. dr. Farooq Hamada, a declarat: „Această călătorie reprezintă o formă de sinucidere care nu poate fi justificată de islam. Protejarea vieții împotriva oricăror posibile pericole este stipulată de versetul 4:29 din Coran, care spune «Nu ucideţi şi nu vă sinucideţi!»“. Cei de la Mars One au răspuns spunînd că, totuşi, Coranul încurajează explorarea şi au citat versetul 30:22, „Semnele Lui sînt creaţia cerului şi a pămîntului!“, argumentînd că explorarea spaţiului, ca şi explorarea Pămîntului, presupune deopotrivă riscuri şi recompense: „Poate părea extrem de periculos să trimiţi oameni pe Marte, dar aceştia vor găsi deja acolo un habitat locuibil, prevăzut cu apă şi oxigen, construit în avans prin mecanisme robotizate. Mars One cere respectuos GAIAE să anuleze fatwa şi să facă posibilă marea călătorie şi pentru musulmani. Ar putea fi primii musulmani martori ai semnelor creaţiei lui Allah în cer.“ Dintre cei 200.000 de aplicanţi pentru colonizarea planetei, 500 sînt saudiţi. Centrul Oficial pentru Fatwa al GAIAE a emis, de la crearea sa din 2008, peste două milioane de fatwa. (M. C.)

● „Beer as cold as your ex’s heart“ – str. Biserica Amzei. Scris cu creta pe tăbliță. Dacă ne-am raporta la formulele curente – ex-prezident, ex-premier, dar și, prin extindere, ex-doctorand sau ex-pușcăriaș (sună al naibii de bine în CV)… de ce nu?  – s-ar zice că prefixoidul e un ce de uz diplomatic, care ține de cald pe orice vreme/vremi… Așadar, „un țap, monșer! As cold as ice!…“ (R. M.)

OARE INTIMITATEA

CU FRUMUSEȚEA TOAMNEI

VINE ATUNCI CÎND

O (NE)POTRIVIRE PROMIȚĂTOARE

ORGANIZEAZĂ ÎNTR-UN MOD

INTELIGENT AMĂNUNTELE?

● Oare intimitatea cu un oraș vine atunci cînd îi cunoști și le zîmbești nebunilor pe lîngă care treci? În timp ce ei își duc mai departe infinitele discuții cu prie­tenii sau neprietenii imaginari? (A. M. S.)

● Probabil că noul marketing vestimentar, cules de prin cîteva magazine – palton „cu guler destrămat“, tricou „bacon and cheese“, salopetă cu „picior de cocoș“ sau rochie „de tricot împîslit“ – sugerează că n-ar mai trebui să punem atîta valoare pe frumusețea exterioară. Firea, și nu imaginea, este cea care contează. (S. G.)

● Pregătiți-vă pentru bucuriile toamnei: lacurile spontane de juma’ de metru din mijlocul străzilor, prin care ești obligat să te avînți, pentru că se află și în stațiile RATB; dușurile gratuite involuntare, trimise cu forță de gherțoii de la volan, care circulă prin acestea cu viteza maximă legală; înghesuiala umedă, dar puternic aromată, din RATB-ul care circulă după pofta inimii, dar nu prea des; înghesuiala de la se­mafoa­re; ciu­percile care, cu siguranță, îți vor scoate doi-trei ochi pe zi cu spițele umbrelelor… Cu puțin noroc, vor veni și bucuriile iernii, dar chiar și așa, ne așteaptă vreo juma’ de an de veselie bucureșteană.
(A. D.)

● Un anunţ publicitar pe Internet cu titlul atrăgător „Mărire de pensie“ e, de fapt, un link către o pagină cu titlul „Mărire de penis“. O coincidenţă bizară, o (ne)-potrivire promiţătoare pentru cei ajunşi la vîrsta cînd toate speranţele se leagă de o mărire. (M. M.)

● Să recapitulăm: Ministerul Educației organizează concursuri pentru posturile de director de școală, cu metodologie, criterii, tot tacîmul. Competiție deschisă, așadar. Politicienii mîrîie că le strică jucăria. Dl ministru Mircea Dumitru declară că se fac presiuni asupra profesorilor să nu se înscrie la concursuri. Mai înțelege cineva ceva? Eu nu. Nu-i nimic, din toamnă vine un guvern politic care-o să facă ce știe el mai bine. Iar noi o să ne plîngem încă 30 de ani de-aci înainte că sistemul de educație e prost. Într-adevăr. (M. V.)

● Primesc un mesaj pe e-mail: „Periaj inteligent, la un preț special!“. În primul moment, nu-mi dau seama la ce se referă. La oameni? Cum să-i perii într-un mod inteligent? Nu, mulțumesc. (A. P.)

● Titlul unui anunț de la mica publicitate spune așa: Caut modele. Interesant! Te poți întreba ce modele mai există în ziua de azi și cine mai caută modele. Intrînd în amănuntele anunțului însă, poți citi: „Caut modele fete pentru tuns, coafat și vopsit și băieți pentru tuns!!! Nu vă costă nimic!!!“ Te tund, adică, cum vor ei? Palpitant! (A. M.)

Foto: M. Pleșu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.