Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

E NOSTIM CÎND O MIE DE OAMENI
AU TREBURI MAI IMPORTANTE
DECÎT SĂ SIMULEZE UN NOU ÎNCEPUT

● E nostim cînd îţi recunoşti cunoştinţe nu în viaţa de toate zilele, ci în videoclipuri. În „Feel“, clipul lui Mahmut Orhan feat. Sena Sener, am zărit un chip care mi s-a părut cunoscut: un domn vîrstnic, cu mustaţă, zîmbitor. M-am tot întrebat de unde-l ştiu – era lustragiul pe care-l fotografiasem şi eu în centrul Istanbulului. (I. P.)

● Da, e foarte urît ce-a făcut dl Călin Popescu Tăriceanu cînd „s-a băgat în față“ pentru a-și lua permisul înaintea celor o mie de oameni care stăteau la coadă. Dar – zic și eu – să arunce primul piatra cine n-a profitat în viața lui de vreo pilă ori de vreo cunoștință pentru a-și rezolva vreo problemă pe la instituțiile statului. Și să mai arunce piatra cine n-a avut niciodată gîndul „Băi, ce bine ar fi dac-aș avea pe cineva la Primărie/Prefectură/Poliție etc., n-aș mai sta la ghișeu ca fraieru’“. După aia mai vorbim. (M. V.)

● După declarația năucitoare a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cum că aleșii au treburi mai importante decît să stea la coadă, mi-am imaginat, dintr-odată, Senatul ca pe un soi de panteon. (S. G.)

● Vă amintiți scena din Matrix în care Cypher descoperă cum gustul mîncării este un stimul electric al matriței care generează realitatea virtuală? Ei bine, acea scenă fantezistă a devenit acum realitate grație celor de la Project Nourished care au reușit să simuleze perfect senzația mîncatului în RealitateaVirtuală. Vestea și mai bună e că, în curînd, nu vom mai fi ceea ce mîncăm! (M. C.)

● La rubrica „Matrimoniale“ a unui ziar german: „Văduvă din Silezia caut un domn în vîrstă, de școală veche.“ „Caut bărbat îndemînatic, fidel, care nu renunță ușor. Totul e să ne înțelegem!“ „Sînt mare, am un cîine mic, o casă mare și îmi place să rîd. Caut o femeie atletică, flexibilă, iubitoare de animale.“ „Răcoaică, caut Scorpion, Taur sau Pește educat, îngrijit, atrăgător, care să iubească animalele.“ „Sînt nebun după cai și caut o femeie nebună după cai, pentru a trăi un nou început și raiul pe pămînt.“ (M. P.

E CLAR: DACĂ OBIȘNUIEȘTI
SĂ ÎȚI ASCUNZI LUMINA
ÎN GRĂDINA DEZVOLTĂRII,
ATUNCI SE CHEAMĂ CĂ EȘTI ACELAȘI

● Încerc să-i explic de cîteva minute unei bătrînici din Sozopol, care vinde miere și tot soiul de dulcețuri la colț de stradă, că vreau un borcan cu dulceață de smochine. Îmi zîmbește încontinuu și clipește des – nu pricepe nimic. „Fig!“ „Fig?“ „Fig trees?“ Nimic. „Trees from Sozopol… everywhere!“ – și arăt în jur. Tot nimic. La un moment dat, răbufnesc. „De smochine!“ Fața i se luminează. „Aaa… smochina!“ Și-mi întinde borcanul. Ce să ne mai încurcăm cu engleza? E clar: Bulgarians think Romanian. (A. P.)

● Din ciclul „Cuvinte mai puțin cunoscute“: presupusa abilitate psihică de a simți că ești privit pe ascuns se numește scopaestezie; iar dacă obișnuiești să îți ascunzi durerea în spatele unui zîmbet, atunci se cheamă că ești eccedenteziast. (M. C.)

● Ce ziceți de această idee de restaurant, unde să mergeți să cinați dezbrăcați, la lumina lumînărilor, și să mîncați feluri bio, gătite fără electricitate, gaz sau foc? Sebastian Lyall, care a deschis un astfel de loc pentru nudiști la Londra, intenționează să facă unul și la Paris. La Londra, un meniu costă între 46 și 70 de euro, și pe lista de așteptare s-au înscris deja 46.000 de doritori. Doar 2500 de nudiști s-au bucurat pînă acum de această experiență. (A. M. S.)

● La colţ de stradă, o maşină cu însemnul „SC Dream Fish SRL, strada Basmului 2-4, București“. În grădina blocului de alături – un pisoi tărcat, tolănit la soare, vizibil ghiftuit. Cineva-i dăduse, pare-se, o conservă de ton. Ce bine-i să trăieşti în basme. (C. Ş.)

● Niciodată n-am fost convins că există o cerere și o piață pe măsura dezvoltării magazinelor erotice din București, drept care le-am privit întotdeauna cu o oarecare suspiciune. Poate că neîntemeiată. Dar, mai nou, am văzut un asemenea magazin numit Erotica Shopping Mall – lenjerie, cadouri. Shopping? Cadouri? Mall? Uau! (A. M.)

● Radio România a difuzat o fișă bio-bibliografică la aniversarea nașterii lui Panait Istrati (10 august 1884). Fila din calendar menționează activitatea publicistică și creația literară, cu accent pe prozele și romanele sale inspirate din lumea proletariatului, pe care scriitorul a cunoscut-o îndeaproape. Nimic însă despre experiența legată de Rusia sovietică, după cele două călătorii la Moscova (1927, 1929) și nici un cuvînt despre Spovedania unui învins. Evident, din ignoranță, nu din rea intenție. Înainte se vorbea de învățămînt la fără frecvență, ca să nu amintim perioada neagră a cenzurii staliniste, dar acum… învățămîntul la distanță ar putea fi una din cauze. Rezultatul e însă același. Din păcate. (R. M.)

O ETERNITATE SE INTERSECTEAZĂ,
ÎN DIVERSE LOCURI, CU ADIEREA

● Sonda spațială Juno, ajunsă recent în preajma planetei Jupiter, a eliberat în spațiu trei figurine Lego care îi reprezintă pe zeul roman Jupiter, pe soția lui, Juno, și pe astronomul Galileo Galilei. Figurinele vor orbita în jurul planetei cam o eternitate. (M. C.)

● La Sibiu, strada Berii se intersectează cu strada Gimnasticii. Întîlnirile neverosimile nasc cele mai durabile prietenii. (M. M.)

● Poliția din statul american Virginia a prins deja opt criminali folosind Pokemoni falși cu care i-a atras în diverse locuri. Pokemon Go to Jail! (M. C.)

● Pe drumul numelor de firme, ajungem și în București. Ne oprim mai întîi în sectorul 1, de unde am adunat destule, așa încît ne vom întinde cu ele pe cinci săptămîni. Pornim: Infinit Pozitiv SRL, Supapa Food SRL, Holistic Astral SRL, Depozitul De Roți SRL, Tort De Bezea SRL-D, Artista SRL, Zeus Negulici SRL, Agenția De Turism Sfântul Nicolae SRL, Pitești Prestige SRL, Doi Pomi Și Un Hamac SRL, Timpul Armoniei SRL, Scop Medical SRL, Una Causa SRL, We Are Basca SRL, La Boutique De La Vie SRL, Facem Treaba SRL, Uzina De Jocuri SRL, Mercenar Lab SRL, Help Și Asociații SRL, Coș Delicios SRL, Bio Capra Muntenia SRL, Trei Piloni SRL, Bucătăria Hoinară SRL, Șitupoți SRL, Grand Boboc SRL, Privesc.eu Web SRL, Interlocutor SRL, Clinica Urechii Chirurgie SRL, Sfinx Bebe SRL, Idei De Hârtie SRL, Jador Coconitza SRL, Absolut Apă Automatizări Și Echipamente SRL, Șapte Maimuțe SRL, Tribut Expert SRL, Seninul Primăverii Investiții SRL, Adierea Primăverii Investiții SRL, Cheia Veche SRL, Două Mâțe Iscusite SRL, Durdeii SRL, Plesneala Design SRL, Ora De Vară SRL, Ceva Mărunt SRL, Katrafuse SRL-D, Axioma Integrator SRL, Vis De Lavandă SRL, Nouă Luni SRL, Cana Cu Cireșe SRL, Exclus Prod SRL, Superclătita SRL, Motz Art SRL, Întreprinderea De Bunătăți RL SRL, Salon Faimos SRL, De Grazia & Robustu 2014 SRL, Bombonete SRL, Obscure Definitive SRL, Ab Initio SRL, Selfrespect SRL, La Viața Dulce SRL. (D. S.)

Foto: I. Constantinescu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.