E NOSTIM CÎND O MIE DE OAMENI
AU TREBURI MAI IMPORTANTE
DECÎT SĂ SIMULEZE UN NOU ÎNCEPUT

● E nostim cînd îţi recunoşti cunoştinţe nu în viaţa de toate zilele, ci în videoclipuri. În „Feel“, clipul lui Mahmut Orhan feat. Sena Sener, am zărit un chip care mi s-a părut cunoscut: un domn vîrstnic, cu mustaţă, zîmbitor. M-am tot întrebat de unde-l ştiu – era lustragiul pe care-l fotografiasem şi eu în centrul Istanbulului. (I. P.)

● Da, e foarte urît ce-a făcut dl Călin Popescu Tăriceanu cînd „s-a băgat în față“ pentru a-și lua permisul înaintea celor o mie de oameni care stăteau la coadă. Dar – zic și eu – să arunce primul piatra cine n-a profitat în viața lui de vreo pilă ori de vreo cunoștință pentru a-și rezolva vreo problemă pe la instituțiile statului. Și să mai arunce piatra cine n-a avut niciodată gîndul „Băi, ce bine ar fi dac-aș avea pe cineva la Primărie/Prefectură/Poliție etc., n-aș mai sta la ghișeu ca fraieru’“. După aia mai vorbim. (M. V.)

● După declarația năucitoare a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cum că aleșii au treburi mai importante decît să stea la coadă, mi-am imaginat, dintr-odată, Senatul ca pe un soi de panteon. (S. G.)

● Vă amintiți scena din Matrix în care Cypher descoperă cum gustul mîncării este un stimul electric al matriței care generează realitatea virtuală? Ei bine, acea scenă fantezistă a devenit acum realitate grație celor de la Project Nourished care au reușit să simuleze perfect senzația mîncatului în RealitateaVirtuală. Vestea și mai bună e că, în curînd, nu vom mai fi ceea ce mîncăm! (M. C.)

● La rubrica „Matrimoniale“ a unui ziar german: „Văduvă din Silezia caut un domn în vîrstă, de școală veche.“ „Caut bărbat îndemînatic, fidel, care nu renunță ușor. Totul e să ne înțelegem!“ „Sînt mare, am un cîine mic, o casă mare și îmi place să rîd. Caut o femeie atletică, flexibilă, iubitoare de animale.“ „Răcoaică, caut Scorpion, Taur sau Pește educat, îngrijit, atrăgător, care să iubească animalele.“ „Sînt nebun după cai și caut o femeie nebună după cai, pentru a trăi un nou început și raiul pe pămînt.“ (M. P.

E CLAR: DACĂ OBIȘNUIEȘTI
SĂ ÎȚI ASCUNZI LUMINA
ÎN GRĂDINA DEZVOLTĂRII,
ATUNCI SE CHEAMĂ CĂ EȘTI ACELAȘI

● Încerc să-i explic de cîteva minute unei bătrînici din Sozopol, care vinde miere și tot soiul de dulcețuri la colț de stradă, că vreau un borcan cu dulceață de smochine. Îmi zîmbește încontinuu și clipește des – nu pricepe nimic. „Fig!“ „Fig?“ „Fig trees?“ Nimic. „Trees from Sozopol… everywhere!“ – și arăt în jur. Tot nimic. La un moment dat, răbufnesc. „De smochine!“ Fața i se luminează. „Aaa… smochina!“ Și-mi întinde borcanul. Ce să ne mai încurcăm cu engleza? E clar: Bulgarians think Romanian. (A. P.)

● Din ciclul „Cuvinte mai puțin cunoscute“: presupusa abilitate psihică de a simți că ești privit pe ascuns se numește scopaestezie; iar dacă obișnuiești să îți ascunzi durerea în spatele unui zîmbet, atunci se cheamă că ești eccedenteziast. (M. C.)

● Ce ziceți de această idee de restaurant, unde să mergeți să cinați dezbrăcați, la lumina lumînărilor, și să mîncați feluri bio, gătite fără electricitate, gaz sau foc? Sebastian Lyall, care a deschis un astfel de loc pentru nudiști la Londra, intenționează să facă unul și la Paris. La Londra, un meniu costă între 46 și 70 de euro, și pe lista de așteptare s-au înscris deja 46.000 de doritori. Doar 2500 de nudiști s-au bucurat pînă acum de această experiență. (A. M. S.)

● La colţ de stradă, o maşină cu însemnul „SC Dream Fish SRL, strada Basmului 2-4, București“. În grădina blocului de alături – un pisoi tărcat, tolănit la soare, vizibil ghiftuit. Cineva-i dăduse, pare-se, o conservă de ton. Ce bine-i să trăieşti în basme. (C. Ş.)

● Niciodată n-am fost convins că există o cerere și o piață pe măsura dezvoltării magazinelor erotice din București, drept care le-am privit întotdeauna cu o oarecare suspiciune. Poate că neîntemeiată. Dar, mai nou, am văzut un asemenea magazin numit Erotica Shopping Malllenjerie, cadouri. Shopping? Cadouri? Mall? Uau! (A. M.)

● Radio România a difuzat o fișă bio-bibliografică la aniversarea nașterii lui Panait Istrati (10 august 1884). Fila din calendar menționează activitatea publicistică și creația literară, cu accent pe prozele și romanele sale inspirate din lumea proletariatului, pe care scriitorul a cunoscut-o îndeaproape. Nimic însă despre experiența legată de Rusia sovietică, după cele două călătorii la Moscova (1927, 1929) și nici un cuvînt despre Spovedania unui învins. Evident, din ignoranță, nu din rea intenție. Înainte se vorbea de învățămînt la fără frecvență, ca să nu amintim perioada neagră a cenzurii staliniste, dar acum… învățămîntul la distanță ar putea fi una din cauze. Rezultatul e însă același. Din păcate. (R. M.)

O ETERNITATE SE INTERSECTEAZĂ,
ÎN DIVERSE LOCURI, CU ADIEREA

● Sonda spațială Juno, ajunsă recent în preajma planetei Jupiter, a eliberat în spațiu trei figurine Lego care îi reprezintă pe zeul roman Jupiter, pe soția lui, Juno, și pe astronomul Galileo Galilei. Figurinele vor orbita în jurul planetei cam o eternitate. (M. C.)

● La Sibiu, strada Berii se intersectează cu strada Gimnasticii. Întîlnirile neverosimile nasc cele mai durabile prietenii. (M. M.)

● Poliția din statul american Virginia a prins deja opt criminali folosind Pokemoni falși cu care i-a atras în diverse locuri. Pokemon Go to Jail! (M. C.)

● Pe drumul numelor de firme, ajungem și în București. Ne oprim mai întîi în sectorul 1, de unde am adunat destule, așa încît ne vom întinde cu ele pe cinci săptămîni. Pornim: Infinit Pozitiv SRL, Supapa Food SRL, Holistic Astral SRL, Depozitul De Roți SRL, Tort De Bezea SRL-D, Artista SRL, Zeus Negulici SRL, Agenția De Turism Sfântul Nicolae SRL, Pitești Prestige SRL, Doi Pomi Și Un Hamac SRL, Timpul Armoniei SRL, Scop Medical SRL, Una Causa SRL, We Are Basca SRL, La Boutique De La Vie SRL, Facem Treaba SRL, Uzina De Jocuri SRL, Mercenar Lab SRL, Help Și Asociații SRL, Coș Delicios SRL, Bio Capra Muntenia SRL, Trei Piloni SRL, Bucătăria Hoinară SRL, Șitupoți SRL, Grand Boboc SRL, Privesc.eu Web SRL, Interlocutor SRL, Clinica Urechii Chirurgie SRL, Sfinx Bebe SRL, Idei De Hârtie SRL, Jador Coconitza SRL, Absolut Apă Automatizări Și Echipamente SRL, Șapte Maimuțe SRL, Tribut Expert SRL, Seninul Primăverii Investiții SRL, Adierea Primăverii Investiții SRL, Cheia Veche SRL, Două Mâțe Iscusite SRL, Durdeii SRL, Plesneala Design SRL, Ora De Vară SRL, Ceva Mărunt SRL, Katrafuse SRL-D, Axioma Integrator SRL, Vis De Lavandă SRL, Nouă Luni SRL, Cana Cu Cireșe SRL, Exclus Prod SRL, Superclătita SRL, Motz Art SRL, Întreprinderea De Bunătăți RL SRL, Salon Faimos SRL, De Grazia & Robustu 2014 SRL, Bombonete SRL, Obscure Definitive SRL, Ab Initio SRL, Selfrespect SRL, La Viața Dulce SRL. (D. S.)

Foto: I. Constantinescu