Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 650 din 4-10 august 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

TOCMAI ACU’ ȘI-A GĂSIT
AUTORUL ETERNEI REÎNTOARCERI
SĂ INTERZICĂ TOGA IMACULATĂ
DE 1 LEU PE TERITORIUL OPȚIONAL? 

  • Cică Bucureștiul va avea patru stadioane renovate pentru Campionatul European de fotbal din 2020. Mi se pare foarte bine. Tocmai acu’ și-a găsit madam Firea să interzică evenimentele sportive pe stradă? (M. V.
  • Cineva, om cu umor fără îndoială, a înfiinţat pagina de Facebook „Danke Merkel“ (https://www.facebook.com/dankemerkel), pe care nemţii sînt invitaţi să dezvăluie lumii toate cele de care cancelarul se face vinovat. Aşadar, celei mai puternice femei din Europa poporul îi reproşează: suprasolicitarea serverelor Pokemon Go, frîngerea vîrfurilor creioanelor, pizza arsă în cuptor, găurile din şosete, golirea prea grabnică a halbelor de bere şi, în general, toate necazurile neamţului de rînd. Cum autorul paginii, care are mare succes, nu este cunoscut, analiştii bănuiesc o manevră abilă a susţinătorilor Angelei Merkel prin care se urmăreşte ironizarea discursului naţionalist care îi impută cancelarului toate cele, după generozitatea arătată refugiaţilor. Mă gîndesc cum ar arăta o pagină „Mulţumesc, Băsescu“ sau, mai de actualitate, „Mulţumesc, Iohannis“ ori „Mulţumesc, Cioloş“. Teamă mi-e, însă, că s-ar cocoţa pe paginile de genul acesta numai oameni fără umor. Lasă, mai bine să fie la ei, acolo… (S. V.
  • Dispozitivele inteligente ne fac mai proşti. Pentru că avem la dispoziţie atîta tehnologie nu mai sîntem în stare să facem lucruri simple, cum ar fi să ne orientăm în spaţiu. Cea mai frumoasă poveste (citită, recent, într-un ziar): doi tineri care au dat ocol unei insule de cîteva ori pînă să realizeze că n-au cum să ajungă la destinaţie decît dacă iau feribotul aflat fix în locul de unde plecaseră iniţial. GPS sau vacanţa eternei reîntoarceri? (M. M.
  • „O altă utilizare a bivalvelor şi gasteropodelor are în vedere satisfacerea cerinţei umane de frumos. Astfel, în antichitate toga imaculată a senatorilor romani era împodobită de o dungă lungă de purpură, dar nu orice fel de purpură, ci din celebra purpură feniciană, de culoare roşie-violacee. Acest colorant se extrăgea cu mare trudă din gasteropodul Murex brandaris, care trăieşte în partea de răsărit a bazinului Mediteranei. Gasteropodul a supravieţuit numai datorită faptului că treptat epoca feudală a impus, printre altele, şi schimbarea modei. Dezvoltarea industriei coloranţilor sintetici a pus capăt colectării acestor gasteropode“ – din Animale cu cochilii, tuburi şi căsuţe de Mircea Tufescu, 1974. (M. C.
  • Într-un microbuz spre mare, prinse de trusa de prim ajutor – cîteva iconiţe, o coroniţă uscată de salcie, de la Florii, probabil, şi cîteva bancnote de 1 leu. Iconiţele şi coroniţa mi le explic – primul ajutor e divin, desigur –, dar bancnotele?… (C. Ş.
  • Articolul 3 din capitulația încheiată în 1393 între Baiazid și Țara Românească: „Toți românii care vor intra pe teritoriul Imperiului nostru [otoman], pentru afacerile lor, vor fi scutiți de orice dări și nimeni nu-i va putea supăra pentru modul lor de a se îmbrăca.“ Cum să înțelegem că se îmbrăcau românii în secolul al XIV-lea?! (M. P.) 
  • La mica publicitate pe Internet, la rubrica Animale de companie, cineva oferă arici pitici africani care „consumă mîncare de pisică și opțional legume“. Să ai arici pitici de companie nu poate fi decît o poezie. Dar ce poate fi cînd dorești – așa cum se scrie o altă persoană la aceeași rubrică – să cumperi sau să adopți un pui de dihor rasa bandit? Să fie oare pentru găinile vecinului? (A. M.

POATE N-AR FI RĂU
SĂ NE ÎNTOARCEM LA VIITOR
PE O BAZĂ SERIOASĂ,
FOLOSIND LOGICA IROSITĂ 

  • Pe geamul unui chioșc cu de toate de la Casa Presei, acest anunț: „De luni, 25 iulie, este închis pe o perioadă de ………………… adică olecuță“. Poate n-ar fi rău să ne întoarcem, din cînd în cînd, la vechile unități de măsurare a timpului: țîra, olecuța, bobul zăbavă, îndeletele, puțintica răbdare. (D. S.
  • Măsurătorile arată că în fiecare an se defrişează în toată lumea suprafeţe forestiere de pînă la 93.400 de kilometri pătraţi. Asta înseamnă cam 48 de terenuri de fotbal pe minut. Ne-a mai rămas ceva viitor de distrus! (M. C.
  • Robert Negoiță, primarul sectorului 3, vorbește despre moda plagiatului care a făcut ravagii printre politicienii români: „Singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această «modă» a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum şi din care am învăţat o lecţie importantă: singurele realizări notabile sînt cele construite pe o bază sănătoasă! Mi-am asumat acest principiu în calitate de primar, dar, din păcate, nu l-am avut în vedere din perspectiva academică. Tocmai de aceea, mă voi supune deciziei Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), dacă acesta va decide să îmi retragă titlul de doctor.“ (A. M. S.
  • Apollo 11 a aselenizat acum 47 de ani folosind o baterie de mai puţină, mult mai puţină putere decît cea a unui smartphone de azi. De fapt, un iPhone 6 ar putea ghida prin spaţiu cam 120 de milioane de sonde Apollo. Nu e absolut incredibil cîtă putere potenţială avem în buzunar?! (M. C.
  • La un hotel din Mamaia, „mascații“ au descins ca să ridice, la propriu de data asta, un generator hîrșîit care polua și făcea un zgomot infernal. Patronul hotelului, aflat în pușcărie pentru proxenetism, a acuzat acțiunea ca fiind ilegală și s-a hotărît să-i dea în judecată. În logica evenimentelor, aștept, curioasă, numele avocatului angajat pentru apărarea generatorului. (S. G.
  • Window Socket, adică Şoseta de Fereastră, este o priză care se prinde de geamul ferestrei cu o ventuză şi încarcă cu energie solară o baterie mobilă. Cîtă energie solară irosită la cît de multe ferestre vara asta! (M. C.)
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.