Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 323 din 22-28 aprilie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

DINTR-O EROARE UMANĂ, UN TIP ÎŞI CUMPĂRĂ UN ŞANŢ INEXISTENT,  ÎN CARE CURGE UN FIR SUBŢIRE DE TIMP

● Dintr-o eroare umană, în recomandarea mea din numărul trecut a apărut că aş fi citit în Enciclopedia Universală Britanică despre elemeniţi. Nu există aşa ceva. În enciclopedie există – deşi în natură au dispărut – belemniţi, un grup de cefalopode înrudite cu sepia şi caracatiţa. Of, erorile umane! (R. C.)

● În reclama de la Millennium Bank, un tip îşi cumpără cu credit un apartament şi apoi dă o petrecere la care cîntă Holograf. Pentru onorariul trupei a fost nevoie să facă un credit de nevoi personale sau concertul de casă nouă e un bonus la creditul pentru locuinţă? Şi trupa e la alegere, sau obligatoriu Holograf? (M. C.)

● Azi-dimineaţă, la ora 7,30, în parcare cineva spărgea cu îndîrjire asfaltul. Cu o pereche de dopuri în urechi, mi-am continuat somnul. La ora 10, cînd am ieşit din bloc, mi-am descoperit maşina (şi încă alte trei care nu-şi părăsiseră locurile de parcare cu noaptea-n cap) acolo unde o lăsasem, însă în faţa ei era un şanţ cu o lăţime de un metru. Era blocată pentru tot restul zilei şi probabil (fiind vineri) şi pentru restul week-end-ului. Ultima oară, la o acţiune asemănătoare, încercaseră să o mute şi aproape că-i demontaseră bara din faţă. M-am bucurat că n-am găsit-o într-un crater sau pe vîrful unui munte. (A. P.)

● Sabin Orcan scrie în Adevărul un text numit „Centrul pentru Jurnalism Inexistent“, enervat de faptul că Ioana Avădani, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, a spus că nu există presă locală în Bucureşti. Nu ştiu ce o fi vrut să spună Ioana Avădani şi care era contextul afirmaţiei, dar nu înţeleg de unde atîta deranj încît Orcan să scrie: „Cum să pretinzi că reprezinţi breasla jurnaliştilor, dar să n-ai habar că în Capitală apare cotidianul local cu cel mai mare tiraj din ţară? Cum să vorbeşti în numele unui ONG care se ocupă să împartă burse şi training-uri în străinătate, dar să n-ai minime cunoştinţe despre presa autohtonă? Cum să-ţi dai cu părerea despre ce fac alţii, cînd tu n-ai scris în viaţa ta un rînd memorabil?“. CJI nu împarte burse şi training-uri în străinătate. În ce priveşte lipsa oricărui „rînd memorabil“, dacă Sabin Orcan ne-ar citi revista, ar fi dat de semnătura Ioanei Avădani în Dilema veche, unde scrie articole demne de toată atenţia, cînd ştii să citeşti altfel decît printre rînduri. (C. G.)

● Dacă n-aţi făcut pînă acum experienţa unei băi bune la Marea Moartă, n-aţi pierdut nimic. Imaginaţi-vă o băltoacă slinoasă în care curge un fir subţire de apă despre care unii cred că vine din Iordan. Iar uleiul sărat şi negru, ce pare kerosen rămas de la o navă intergalactică căzută înainte de era noastră, îţi rămîne pe piele indiferent de geluri, săpunuri şi şampoane. Cineva de la un magazin din zonă m-a convins că va ieşi numai cu nămol de la Marea Moartă. (S. S.)

● Cerşetorii bucureşteni nu-şi cîştigă banii chiar pe degeaba: cea din faţa Nik-ului din Piaţa Amzei, de pildă, ţine cîinii clienţilor cît timp aceştia îşi fac cumpărăturile. (I. P.)

FĂRĂ ACESTE DETALII ÎNDEPĂRTATE, NU PUTEM ÎNŢELEGE CUM SE REVARSĂ (ÎN ROMÂNIA) SPAŢIUL PUBLIC ÎN DOMENIILE SUBTERANE

● Dacă – precum am mai semnalat – pe stadionul echipei germane de fotbal Schalke 04, ca şi pe tricourile jucătorilor, strălucesc însemnele sponsorului rus Gazprom, ce se putea citi îndelung, pe malurile Tamisei, urmărind cea de-a 156-a cursă de canotaj, celebra Oxford-Cambridge? Pe zeci de panouri, dar şi pe echipamentele studenţilor englezi care trăgeau la rame, scria, pe europeneşte: Xchanging. Sponsorul chinez al unei competiţii născute la 1829. Nu-mi poate scoate nimeni din cap că, fără aceste detalii, nu putem înţelege situaţia internaţională. (R. C.)

● Vaticanul i-a iertat pe Beatles săptămîna trecută, cînd L’Osservatore Romano le-a dedicat cîteva articole, plus coperta, pentru a marca cei 40 de ani de la despărţire: „E adevărat că, luaţi pe sus de valul succesului, au luat droguri şi au trăit desfrînat. Ba chiar au spus că sînt mai celebri decît Iisus. Dar, ascultîndu-le muzica, toate astea par îndepărtate şi neimportante“. Aceeaşi publicaţie a Vaticanului le-a inclus albumul Revolver pe lista celor mai bune 10 albume din istorie. Oare cum ar arăta topul ăsta în versiunea Bisericii Ortodoxe? (M. C.)

● „Televizoarele 3D îi cuceresc pe români“, titrează un cotidian naţional. Se pare că cel puţin doi producători de televizoare vor să distribuie în ţară aparate capabile să transmită imagini în trei dimensiuni. Eu, unul, îmi ţin televizorul (2D) mai mult închis. Dar de-abia aştept să văd cum se revarsă gunoiul, prin televizor, în trei dimensiuni, în sufrageria vecinului. (M. M.)

● În încercarea de a fluidiza traficul pe Calea Moşilor, în urmă cu o lună, şinele de tramvai au fost încadrate de nişte mici stîlpi metalici, cu o distanţă de doar cîţiva centimetri între ei. Cine ar fi avut de gînd să întoarcă aiurea sau să o ia pe linia de tramvai nimerea în stîlpi. O vreme, treaba a funcţionat. Apoi, pe anumite porţiuni strategice nişte „întreprinzători“ au culcat la pămînt stîlpii, pentru a-şi face loc. În România, spaţiul public e al nimănui, însă fiecare îl foloseşte după bunul său plac. Am învăţat de la strămoşi ca nimeni şi nimic să nu ne stea în cale! (A. P.)

● Lori Whisenant, profesor de drept comercial la Universitatea din Houston, are 1000 de studenţi pe an: împreună cu şapte asistenţi, abia făcea faţă la evaluarea lucrărilor semestriale ale acestora. Atunci a aflat că există outsourcing nu doar în industrie: o firmă din India se oferea, prin intermediul unor angajaţi competenţi care au cel puţin master în domeniile cerute, să evalueze lucrările americanilor conform standardelor academice necesare. Astfel, studenţii americani primesc acum calificative la Bangalore, India, după care paginile se întorc „la cheie“ în Houston. Pentru mulţi profesori români, lucrurile sînt mult mai uşoare: te uiţi la site-urile de referate de-a gata şi ai evaluat aproape tot. (M. Ş.)

● Chiar la intersecţia de la Răzoare a apărut un panou uriaş cu următoarea idee: „Aici ar putea fi o parcare subterană… dacă la bugetul de stat ar fi cei 1 miliard de euro pierduţi din contrabanda cu ţigări“. Bravos, mi-aţi plăcut: de-aia n-avem parcări subterane, metrou în Drumul Taberei şi şosele decente – blestemata contrabandă cu ţigări duce la drumuri de lumea a treia. Apropo, cîţi bani s-au investit în absurditatea asta? (M. Ş.)

E BINE SĂ AI VOCAŢIA MOBILĂ, E BINE SĂ AI DEASUPRA TAXE EMOŢIONANTE

● Ca şofer, e bine să ai o asigurare pentru cazurile de accident. Cu cît asigurarea e mai înaltă, cu atît drumul va fi mai senin. Pe geamul unui taxi, o inscripţie cu majuscule aduce dovada supremei siguranţe în trafic: ASIGURAT DE ISUS. (D. S.)

● Deschid televizorul şi Corneliu Vadim Tudor flutură un autograf al lui Hitler în emisiune la Răzvan Dumitrescu – în sfîrşit, jurnalistul de la Realitatea TV şi-a descoperit vocaţia! Dau pe alt canal şi Becali face jurăminte că la Steaua nu vor mai juca homosexuali – pentru un fost cioban atitudinea aceasta mi se pare prea rigidă! (M. C.)

● O reclamă, o promoţie, noi servicii de telefonie mobilă: „Oare cine o să cîştige ieşeala la mare?“. Nu se ştie cine va cîştiga „ieşeala“, se ştie însă, fără îndoială, cine a pierdut deja vocabularul limbii române. (S. G.)

● Ca să descarc nişte muzică, un site mă obligă de fiecare dată să tastez un cod deasupra căruia scrie: „Prove You Are A Human“. Cum ar veni: sînt om, deci (am dreptul să) piratez! (M. C.)

● Pentru că – nu-i aşa?! – chiar şi şomerii, pensionarii sau persoanele cu venituri (sub)medii pe economie trebuie să mai şi boteze, cunune sau înmormînteze, iar taxele pentru slujbe sînt cu mult peste putinţele acestora, s-ar fi decis să nu mai existe sume fixe (adică oamenii să nu-şi mai dea un salariu întreg pentru o slujbă de botez, să zicem, iar pentru cor să împrumute bani), ci taxe fluctuante în funcţie de situaţia materială a enoriaşului. Mă-ntreb: oare de-acum încolo, pe lîngă capul plecat, va trebui să mergem la biserică şi cu declaraţia de venit sau, după caz, adeverinţa de salariu, cuponul de pensie sau şomaj? (R. T.)

● La vreo patru zile de la tragedia de la Smolensk, postul de ştiri Realitatea TV difuza, pe fond muzical de doliu, fotografii cu preşedintele Poloniei şi soţia sa. Poate că pînă aici n-ar fi fost nimic de zis. După setul de fotografii emoţionante însă, ecranul s-a făcut negru şi apoi, chiar pe mijloc, a apărut scris mare: „Maria şi Lech Kaczynski din nou împreună“. Asta să fie vreun fel de ştire? Noi vrem decenţă. (A. M.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.